Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZANKI/SKRAČIĆ Večeras u Kneževoj predstavljanje mape grafika o vremenu koje je obilkovalo kurnatski prostor i kulturu

Objavljeno

-

Sveučilište u Zadru i Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu u prigodi obilježavanja Dana grada Zadra 2022. organiziraju predstavljanje mape grafika Kornati – Kurnati, autora prof. dr. sc. Josipa Zankija i prof. dr. sc. Vladimira Skračića.

Prošle godine Skračić je objavio monografiju “Kornati kad su bili Kurnati : intimni leksikon prošlosti arhipelaga”, u kojoj je objavljena bogata toponomastička i druga jezična građa koju je prikupio po jadranskim otocima. U formi leksikona s ponekad literariziranim natuknicama, odabranim i ispisanim po vlastitom sjećanju i po kazivanjima niza otočana, nastojao je opisati Kornate, njihovu ribarsku i težačku prošlost. U monografiji autor tumači stvarnost kornatskog otočja jednog povijesnog vremena suprotstavljanjem dvaju njihovih naziva, standardnojezičnog i lokalnog. Ta se onomastička opozicija provlači kroz cijelu knjigu ističući potrebu za preciznijim razumijevanjem prostora, njegovoga društvenog konteksta te kornatske, kao i ukupne hrvatske otočne kulture.

S obzirom da je monografija bila ilustrirana brojnim crtežima zadarskog akademskog slikara Josipa Zankija, pojavila se potreba za izdavanjem posebne mape grafika, što je u predgovoru obrazložio Murterin i poznati arhitekt Nikola Bašić.

– Ova grafička mapa je dragocjen doprinos kurnaskoj kulturi dvojice svjesnih. Jedan je vitez riječi a drugi vitez slike. Ne, nisu to jurišni vitezovi, već marljivi redovnici koji svojim moćnim medijima, medijem riječi i medijem slike, pohranjuju izgubljeno blago u nacionalni kulturni trezor, spašavajući ga od zaborava. Njihov plodonosni susret dogodio se unutar korica knjige pod naslovom “Kornati kada su bili Kurnati” gdje je Skračićev kurnaski leksikon ilustriran Zankijevom arhigrafijom. Grafička mapa Kurnati sporadični je izvod iz arhipelaškog imenoslovlja i znakoslovlja spomenute knjige, kojim želimo još jače usmjeriti pozornost na posebitosti kurnaske kulture, ali, i na dvojicu apologeta te iste kulture, na dvije iznimne autorske osobnosti: Vladimira Skračića i Josipa Zankija. Listovi ove mape svojim grafemima i grafikama poput blica osvjetljavaju trenutke u kojima je to, i nježno i surovo vrijeme, oblikovalo kurnaski prostor i kulturu, napisao je Bašić.

Predstavljanje će se održati u Maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače danas, 17. studenog 2022., s početkom u 18 sati.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U četvrtak bez vode cijeli Novi Bokanjac!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana 01.12.2022. godine (četvrtak), u vremenu od 08:00h do 12:00h biti će privremeno obustavljena isporuka vodom potrošačima u Zadru, predio Novi Bokanjac. 

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u: Ulici Mile Cipre, kod kuć. br. 9 i u Ulici Franje Fanceva, kod kuć. br. 75.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: Napreduju radovi na izgradnji Poduzetničke zone!

Objavljeno

-

By

Napreduju radovi na izgradnji “Zone zanatskih i servisnih djelatnosti” odnosno poduzetničke zone u Općini Sv. Filip i Jakov!

Osnivanjem ove poduzetničke zone nastojat će se pridonijeti razvoju poduzetničke infrastrukture kako bi se stvorili uvjeti za poticanje stvaranja novih tvrtki te potaknuo početni razvoj i tekuće poslovanje postojećih gospodarskih subjekata.

 
Nastavi čitati

U trendu