Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROVEDEN IZBOR ZA NACIONALNO VIJEĆE Interese zadarskih učenika zastupat će Leon Raspović (OŠ Sv. Filip i Jakov) i Marko Vulić (Prirodoslovno-grafička škola)

Objavljeno

-

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije organizirao je izbor na kojem je Leon Raspović, učenik OŠ Sv. Filip i Jakov, izabran za predstavnika Zadarske županije Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske NVURH, a Marko Vulić iz Prirodoslovno-grafičke škole Zadar za njegovog zamjenika.

Ova dvojica učenika će, kroz sljedeće dvije godine, u tom savjetodavnom tijelu Ministarstva znanosti i obrazovanja zastupati interese učenika osnovnih i srednjih učenika Zadarske županije.

Mogućnost sudjelovanja u spomenutu izboru imali su učenici svih osnovnih i srednjih škola s područja županije, a priliku kratkog predstavljanja i isticanja određenih ideja i programa iskoristilo je 40 učenika s područja Zadarske županije, s tim da je i ove godine nešto veći odaziv zabilježen kod učenika osnovnih škola.

Okupljeni roditelji, prijatelji, razrednici i ostali imali su priliku čuti odlične ideje, prijedloge i konkretna rješenja kako doskočiti problemima u nastavnom i obrazovnom procesu, ali i u školskim hodnicima i igralištima.

Neki učenici su svojih pet minuta iskoristili kako bi, umjesto na sebe i program, fokus stavili na škole i mjesta iz kojih dolaze.

Svi kandidati složili su se da u sklopu svog školovanja žele što više putovati i razmjenjivati svoja iskustva s vršnjacima u zemlji, ali i izvan granica naše države. Iskazali su interes za organizaciju humanitarnih, sportskih, kulturnih i društvenih zbivanja jer takav angažman smatraju vrlo značajnim za osobni razvoj, ali i, s obzirom da škola nije tek mjesto učenja i ocjenjivanja, za razvoj društva u cjelini.

Srednjoškolci su, uz pripremu mature, na ljestvici svojih problema visoko rangirali problem prijevoza do škole, a svi su bili suglasni u želji da ne žele školovanje obilježeno isključivo brigama oko male i velike mature.

Pokazavši vrlo zavidnu razinu poznavanja suvremenih znanja i vještina, učenici su dokazali kako su spremni vrlo brzo i kvalitetno iznijeti određene sadržaje čime su pomogli da izbore predstavnika Zadarske županije u Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske obilježe odlučnost, kreativnost i snalažljivost te demokracija.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADAR NA 3. MJESTU Povratak kruzera na Jadran, ali još ne kao 2019.

Objavljeno

-

By

foto: LUZ

Osamdeset i dva velika strana kruzera uplovila su tijekom 2022. u hrvatski Jadran ostvarivši 632 kružna putovanja, što je 224 putovanja više nego 2021., ali još uvijek 13 posto manje nego 2019. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji pokazuju i velik lanjski rast broja putnika na kruzerima.

Putnika je naime na svim kružnim putovanjima stranim brodovima u Hrvatsku u 2022. došlo gotovo 634 tisuće, za razliku od 194 tisuće u 2021. godini.

“U 2022. strani brodovi za kružna putovanja plovili su hrvatskom Jadranom tijekom svih mjeseci, što je određeni oporavak u odnosu na 2021., kada je prvi strani brod za kružna putovanja stigao tek u lipnju”, komentiraju iz DZS-a, podsjećajući da su zbog pandemije covid-19 i strogih epidemioloških mjera kruzeri 2020. i 2021. nikako ili znatno manje plovili na kružna putovanja.

To se promijenilo u 2022. s popuštanjem mjera te je kruzing industrija nastavila s pojačanim poslovanjem po mnogim morima u odnosu na 2021., pa i s dolascima brodova u Hrvatsku.

Dolazili su u svakom mjesecu 2022. od siječnja do kraja prosinca, s time da je najviše putovanja po mjesecima bilo u lipnju, 105, te u kolovozu, 113., a pojačane dolaske potvrđuje i podatak DZS-a da su kruzeri u 2022. dva puta više dana boravili u hrvatskom Jadranu nego 2021. odnosno 1.324 dana.

Ipak, ni s danima boravka tih stranih brodova još nije dostignuta 2019. nego ‘zaostaju’ u danima za 9,7 posto, a i broj brodova, 82, koliko ih je plovilo na kružna putovanja u 2022. u Hrvatsku je za 13 posto manji nego te rekordne godine

Strani brodovi za kružna putovanja doplovili su pod zastavama 15 zemalja, a najviše su tih putovanja i u 2022. ostvarili brodovi koji su i ranijih godina bili na prvom mjestu: oni sa zastavom Bahama, sa 163 putovanja.

Slijede brodovi pod zastavama Malte sa 146 putovanja, Italije sa 75 te Paname sa 65 putovanja.

Tradicionalno najviše je kružnih putovanja bilo u moru Dubrovačko-neretvanske županije ili 44 posto, zatim 32,4 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ostatak u ostalim jadranskim županijama – Zadarskoj 12,5 posto, Istarskoj 4,7 posto, Primorsko-goranskoj 3,5 posto te Šibensko-kninskoj 3 posto.

I Dubrovnik je stoga bio najposjećenija luka, pa zatim Split, Zadar, Hvar, Korčula, Rovinj i Šibenik.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Uglavnom sunčano sve do kraja tjedna. Hladnoća popušta tek od subote?

Objavljeno

-

By

Danas u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz slab snijeg. Na Jadranu većinom sunčano, no na sjevernom dijelu može biti snijega nošenog burom. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni. Na moru će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim. Najviša dnevna temperatura zraka između -2 i 3, na Jadranu od 3 do 8 °C.

U četvrtak sunčano uz malu, u unutrašnjosti ponegdje umjerenu naoblaku. U noći i ujutro u gorju još može biti i pokoje pahulje snijega. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni i istočni, na Jadranu umjerena do jaka bura. Najniža jutarnja temperatura većinom između -10 i -5, na Jadranu -3 i 3, a najviša dnevna od -1 do 4, na Jadranu od 5 do 10 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, ponegdje i vedro, a u subotu porast naoblake. Vjetar većinom slab, na Jadranu umjerena i jaka bura u slabljenju i danju u okretanju na sjeverozapadnjak. Ujutro vrlo hladno, a dnevna temperatura u blagom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA KNJIŽNICA Danas predstavljanje knjige “Živa fizika”, autora dr. sc. Zdeslava Hrepića

Objavljeno

-

By

Danas u 12,00 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice održat će se predstavljanje knjige Živa fizika, autora dr. sc. Zdeslava Hrepića.

Zdeslav Hrepić je diplomirao fiziku i politehniku na nastavničkom studiju PMF-a u Splitu 1998., a zatim kroz dvije godine predavao fiziku, “tehnički” i informatiku u dvije splitske osnovne škole. Za to vrijeme je dobio stipendiju za poslijediplomski studij od Kansas State University i 2000. otišao u USA. Tamo je magistrirao fiziku i doktorirao didaktiku odnosno Curriculum and Instruction. Od 2004. je na dva državna sveučilišta predavao niz kolegija vezanih za fiziku i za metodiku prirodnih znanosti te postao redoviti profesor fizike. Danas je vanjski suradnik na poslijediplomskom studiju edukacije fizike na splitskom PMF-u kao i nastavnik fizike u OŠ Milna na Braču.

Objavio je 70-tak znanstvenih radova s međunarodnim recenzijama vezanih za metodiku fizike, primjenu obrazovnih tehnologija, strategije aktivnog poučavanja, ulogu mentalnih modela u poučavanju itd.

Ovoga ljeta se vratio u Hrvatsku, a sa sobom uz 20-godišnje iskustvo u obrazovanju prirodnih znanosti donosi i neobičnu knjigu koja je spoj fizike i životnog treninga ili life coachinga. Životni trening je umjetnost i vještina pomaganja ljudima da postignu svoje ciljeve i prevladaju prepreke i kao djelatnost se rapidno razvijao i eksponencijalno širio u posljednja dva desetljeća. Jedna neobična odlika tog razvoja je da su mnogi fizikalni pojmovi poput poluge, fokusa, rezonancije, tromosti, energije ili kvantnog skoka, pronašli čvrsto mjesto u njegovom žargonu. Ta neobična kombinacija nije zapravo iznenađujuća jer je fizika kraljica znanosti kada je u pitanju opisivanje, objašnjenje i predviđanje kako naš svijet funkcionira.

Autor će vam u ovom predavanju predstaviti Živu fiziku kao način na koji se može sustavno objediniti ova dva fascinantna područja i pretvoriti zakone fizike u transformativne životne metafore.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu