Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“JEDAN SVIJET” Prve umjetnine Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti već u Zadru!

Objavljeno

-

Fotografija: Vlaho Bukovac; Gundulić zamišlja Osmana, poznatija pod nazivom Gundulićev san. Jedna od slika koja se iz prostora NMMU izmješta u Providurovu palaču

Kako je i najavljeno, u ovoj će se godini u Providurovoj palači u Zadru, otvoriti izložba koju čini građa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti!

Jučer, 15. studenog 2022. krenula je prva pošiljka građe iz Zagreba u Zadar. U naredna dva tjedna planira se dovršiti  prijevoz više od 90 slika, 71 skulpture te 34 fotografije i novih medija, djela koja će svoj privremeni dom naći u prizemlju, na prvom i drugom katu Providurove palače. Građa je to koja će se kroz dvije godine gostovanja u Zadru djelomično mijenjati i to kroz više koncepcija, a prvu je načinio ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Branko Franceschi te je naslovio Jedan svijet.

            Ugovorom sklopljenim između Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, u veljači ove godine u Providurovoj palači u Zadru, najavljeno je privremeno izmještanje dijela zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba u Zadar. Dovršetkom obnove drugog dijela kompleksa II PALAČE, odnosno Providurove palače, realizirana je infrastruktura s oko 2000 m2 izložbenih dvorana, ovjenčana brojnim nagradama kao što su Viktor KovačićOrisVladimir NazorKulturna atrakcija godine.

            U razgovorima i planovima ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, gradonačelnika Branka Dukića i ravnatelja NMMU Branka Franceschija, definiran je prihvat građe od nacionalnog značaja, kako slika tako i skulptura, fotografija kao i novih medija iz bogatog fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti te je paralelno s time kroz proračun Grada Zadra osigurana  interijerska i muzejska oprema nužna za pripremu, postav, a potom i otvaranje izložbe pod nazivom “Jedan svijet”.

            Rad na samoj pripremi izložbe odvija se u suradnji Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i Narodnog muzeja Zadar ujedno i partnera izložbe, te predstavlja jedan od oglednih primjera dobre prakse međumuzejske suradnje i to na izazovnom zadatku. Po prvi put u Hrvatskoj građa od nacionalnog značaja izmješta se izvan matičnog grada i prostora.

            Uz gradonačelnika grada Zadra koji smatra da je ovo vrlo važan trenutak za kulturu grada Zadra i muzejsku djelatnost općenito u Republici Hrvatskoj, radost dijeli i ravnatelj NMMU, Branko Franceschi;

„Danas je sretan dan jer je nakon godine dana obavljanja složenih administrativnih poslova, dogovaranja i ugovaranja, na put prema Zadru krenuo prvi kontingent umjetnina iz zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Projekt kojeg provodimo zajedno sa Upravnim odjelom za kulturu Grada Zadra,  zadarskim Narodnim muzejom te uz svesrdnu podršku Ministarstva kulture i medija ima sve izglede da po svojoj koncepciji domaćoj muzejskoj praksi postavi nova mjerila. No, najvažnije je što vjerujemo da će građani Zadra i njihovi gosti uz užitak razgledavanja 200 vrhunskih djela hrvatske likovne umjetnosti nastalih od 1850. godine do danas, biti nadahnuti na razmišljanje o ključnim pitanjima koja obilježavaju njihov doživljaj svijeta. Svjesni smo da se svrha i društvena uloga umjetničkog muzeja ne iscrpljuju u domeni estetskih fenomena. Želimo više, ambicija nam je da postav zbirke funkcionira kao platforma sučeljavanja sa svim aspektima, radostima i nedoumicama naše stvarnosti i civilizacije. Umjetnost ima tu moć i mi je želimo podijeliti s publikom.“

Realizacija ovog projekta sufinancira se sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

  1. GTJ

    16. studenoga 2022. at 8:37

    Apropos djela Vlaha Bukovca, da li ćete izložiti i čuveni portret pretka obitelji Luxardo ,sliku koja je ukradena obitelji i ne namjeravate je vratiti ???!!!!
    Pretpostavljam da se zgrada muzeja u Zagrebu obnavlja( poslije potresa) , pa je i to razlog zašto su djela izložena u našem gradu!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

BOLI VAS ZUB? Evo tko je dežuran ove nedjelje…

Objavljeno

-

By

Ove nedjelje, 4. prosinca 2022. godine u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti u pripravnosti je Stomatološka ordinacija Dr. Emerika Tičić De Los Santos.

Zahvati će se obavljati u ordinaciji dentalne medicine na adresi Medulićeva 1, Zadar u vremenu od 8 do 20 sati,  uz prethodni dogovor na  broj mobitela 0996403138.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KNEŽEVA PALAČA U srijedu ukrajinsko-hrvatska glazbena večer

Objavljeno

-

By

Volonterski centar Zadar u suradnji s Koncertnim uredom Zadar organizira Ukrajinsko- hrvatsku glazbenu večer 7. prosinca u 19 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa na 1. katu Kneževe palače, na adresi Poljana Šime Budinića 3. Ovaj je događaj nastao na inicijativu sudionika psihosocijalne grupe podrške koju Volonterski centar Zadar organizira jednom tjedno za izbjeglice iz Ukrajine, g. Tarasa Mogylevskyja, koji je želio zasvirati za svoje sunarodnjake, ali i Hrvate.

U programu će nastupiti glazbenici i mlade glazbene nade iz glazbenih škola iz Zadra i Ukrajine. Svrha ovog događaja je integracija izbjeglica iz Ukrajine u naše društvo, kao i predstavljanje njihove kulture našim sugrađanima.

Navedena aktivnost odvija se u sklopu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“, koji Udruga “MI” – Split provodi uz financijsku podršku UNHCR-a Hrvatska. Glavni cilj projekta je doprinijeti stvaranju uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica i azilanata na lokalnoj razini sukladno važećim politikama i zakonodavnom okviru. Projektnim aktivnostima ističu se činjenice utemeljene na znanju i znanosti, promoviraju viši standardi za integracijske procese i facilitira suradnja među dionicima. Povećana razina svijesti omogućava pristup informacijama i jačanje veza između različitih sektora uključenih u proces integracije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) PREDSTAVLJENA KNJIGA PROF. DR. SC. SMILJANE ZRILIĆ Djeca s poteškoćama trebaju našu podršku i pohvalu kako bi bila uspješna u školi

Objavljeno

-

By

Odjel za pedagogiju, Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja i Centar “Stjepan Matičević” jučer su na Sveučilištu u Zadru organizirali predstavljanje knjige „Djeca s teškoćama u inkluzivnom vrtiću i školi“ autorice prof. dr. sc. Smiljane Zrilić. Riječ je o vrijednom izdanju koji je popunio prazninu u domaćoj literaturi, a posebna joj je vrijednost što na jednom mjestu donosi najvažniju zakonsku legislativu, znanstvena istraživanja te primjere dobre prakse.

Autorica je u zasebnim poglavljima obradila najčešće poteškoće s kojima se učenici, odgojno- obrazovni radnici i roditelji susreću, a to su poteškoće vida, sluha, govora, sniženih intelektualnih sposobnosti, poremećaji iz autističnog spektra, motoričke poteškoće, kronične bolesti, neprihvatljiva ponašanja, hiperaktivnost…

– Najviše prostora posvetila sam danas učestalom neprihvatljivom ponašanju djece rane i predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole. To su situacije u kojima mi još uvijek imamo prostora u kojemu možemo djelovati, bilo da je riječ o agresivnosti, nametljivosti, potištenosti ili drugim manifestacijama takvog ponašanja. Nažalost, ako je dijete povučeno, mi to u institucijama teško uočavamo jer dijete ne ometa nastavu, a također mu je potrebna pomoć, istaknula je autorica.

Jedno od poglavlja, o specifičnim potrebama u učenju – disleksiji, disgrafiji i diskalkuliji – zaslužuje zasebnu knjigu, budući da je takvoj djeci potrebna specifična podrška.

– Ono što me najviše zabrinjava je da sve više djece ne voli školu, to je strašna stvar. Mi smo kao djeca, uz puno strožije roditelje i nastavnike, voljeli školu zbog druženja, prijateljstava i simpatija, dok danas vidimo da djeca, jer se boje neuspjeha ili imaju neku poteškoću, ne vole ići u školu. Integracija nije dovoljna bez inkluzije, dijete je potrebno pohvaliti, potaknuti da bude aktivno u onim područjima u kojima je uspješno, istaknula je Zrilić.

Jedna od recenzentica knjige, dekanica Kineziološkog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević rekla je kako je potreban dodatan angažman svih sudionika odgoja i obrazovanja kako bi se provela uspješna socijalizacija djece koja su ranije često bila institucionalizirana i marginalizirana.

Promotorica izv. Prof. dr. sc. Matilda Karamatić Brčić istaknula je kako svaki učenik, koji ima bilo kakav oblik neprihvatljivog ponašanja poput plašljivosti, potištenosti, povučenosti, nametljivosti, laganja, prkosa… traži svoje mjesto u sustavu.

– Kroz 12 poglavlja ove knjige inkluzija u odgojno-obrazovno kontekstu je prikazana s ciljem jasnog pozicioniranja svako ključnog sudionika tog procesa uz uvažavanje onoga najvažnijeg, a to je posebnosti svakoga učenika kao poticaja u svakodnevnom radu, a ne prepreke. U kontekstu procesa i učenja na tragu stjecanja potrebnih znanja i vještina za kasniji život rad, uloga i značaj spomenutog poticaja ima još veću težinu. Svi smo su odgovorni za uspješnost procesa, istaknula je Karamatić-Brčić.

Uime Uprave Sveučilišta autorici je čestitao prorektor prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić.

– Svako dijete zaslužuje osjećati se sigurnim, zastupljenim, uključenim i voljenim u okruženju svoje učionice kako bi moglo učiti, napredovati i ostvariti svoj urođeni potencijal bez obzira na rasu, spol, etničku pripadnost, kulturu, vjeru ili sposobnosti. Odgajatelji u ranom djetinjstvu mogu svoj djeci pružiti ovo iskustvo kroz kulturno relevantnu pedagogiju koja povezuje učenje u učionici s dječjim iskustvima kod kuće i materinjim jezicima. Svakako vrijedi pročitati ovu knjigu koja će pomoći odgajateljima u ranom djetinjstvu promicati različitost, jednakost i inkluziju u svojim učionicama od istraživanja vlastitih nesvjesnih predrasuda i povezivanja s obiteljima iz različitih sredina do osmišljavanja razvojno. primjerenih, dosljednih politika usmjeravanja ponašanja stvaranja inkluzivnih programa, rekao je Penezić.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu