Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“JEDAN SVIJET” Prve umjetnine Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti već u Zadru!

Objavljeno

-

Fotografija: Vlaho Bukovac; Gundulić zamišlja Osmana, poznatija pod nazivom Gundulićev san. Jedna od slika koja se iz prostora NMMU izmješta u Providurovu palaču

Kako je i najavljeno, u ovoj će se godini u Providurovoj palači u Zadru, otvoriti izložba koju čini građa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti!

Jučer, 15. studenog 2022. krenula je prva pošiljka građe iz Zagreba u Zadar. U naredna dva tjedna planira se dovršiti  prijevoz više od 90 slika, 71 skulpture te 34 fotografije i novih medija, djela koja će svoj privremeni dom naći u prizemlju, na prvom i drugom katu Providurove palače. Građa je to koja će se kroz dvije godine gostovanja u Zadru djelomično mijenjati i to kroz više koncepcija, a prvu je načinio ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Branko Franceschi te je naslovio Jedan svijet.

            Ugovorom sklopljenim između Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, u veljači ove godine u Providurovoj palači u Zadru, najavljeno je privremeno izmještanje dijela zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba u Zadar. Dovršetkom obnove drugog dijela kompleksa II PALAČE, odnosno Providurove palače, realizirana je infrastruktura s oko 2000 m2 izložbenih dvorana, ovjenčana brojnim nagradama kao što su Viktor KovačićOrisVladimir NazorKulturna atrakcija godine.

            U razgovorima i planovima ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, gradonačelnika Branka Dukića i ravnatelja NMMU Branka Franceschija, definiran je prihvat građe od nacionalnog značaja, kako slika tako i skulptura, fotografija kao i novih medija iz bogatog fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti te je paralelno s time kroz proračun Grada Zadra osigurana  interijerska i muzejska oprema nužna za pripremu, postav, a potom i otvaranje izložbe pod nazivom “Jedan svijet”.

            Rad na samoj pripremi izložbe odvija se u suradnji Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i Narodnog muzeja Zadar ujedno i partnera izložbe, te predstavlja jedan od oglednih primjera dobre prakse međumuzejske suradnje i to na izazovnom zadatku. Po prvi put u Hrvatskoj građa od nacionalnog značaja izmješta se izvan matičnog grada i prostora.

            Uz gradonačelnika grada Zadra koji smatra da je ovo vrlo važan trenutak za kulturu grada Zadra i muzejsku djelatnost općenito u Republici Hrvatskoj, radost dijeli i ravnatelj NMMU, Branko Franceschi;

„Danas je sretan dan jer je nakon godine dana obavljanja složenih administrativnih poslova, dogovaranja i ugovaranja, na put prema Zadru krenuo prvi kontingent umjetnina iz zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Projekt kojeg provodimo zajedno sa Upravnim odjelom za kulturu Grada Zadra,  zadarskim Narodnim muzejom te uz svesrdnu podršku Ministarstva kulture i medija ima sve izglede da po svojoj koncepciji domaćoj muzejskoj praksi postavi nova mjerila. No, najvažnije je što vjerujemo da će građani Zadra i njihovi gosti uz užitak razgledavanja 200 vrhunskih djela hrvatske likovne umjetnosti nastalih od 1850. godine do danas, biti nadahnuti na razmišljanje o ključnim pitanjima koja obilježavaju njihov doživljaj svijeta. Svjesni smo da se svrha i društvena uloga umjetničkog muzeja ne iscrpljuju u domeni estetskih fenomena. Želimo više, ambicija nam je da postav zbirke funkcionira kao platforma sučeljavanja sa svim aspektima, radostima i nedoumicama naše stvarnosti i civilizacije. Umjetnost ima tu moć i mi je želimo podijeliti s publikom.“

Realizacija ovog projekta sufinancira se sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. GTJ

    16. studenoga 2022. at 8:37

    Apropos djela Vlaha Bukovca, da li ćete izložiti i čuveni portret pretka obitelji Luxardo ,sliku koja je ukradena obitelji i ne namjeravate je vratiti ???!!!!
    Pretpostavljam da se zgrada muzeja u Zagrebu obnavlja( poslije potresa) , pa je i to razlog zašto su djela izložena u našem gradu!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Svečano obilježen Dan Općine Povljana

Objavljeno

-

By

U subotu, 27. travnja svečano je obilježen Dan Općine Povljana. Program je započeo svečanom sjednicom Općinskog vijeća u 10 sati, nakon čega je u Domu kulture u organizaciji Općine Povljana i Kulturnog centra Sv. Martin – Hrvatska u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku te Hrvatskim katoličkim sveučilištem predstavljena knjiga „Život svetoga Martina” autora Sulpicija Severa. Na promociji knjige govorila je dr. sc. Antonija Zaradija Kiš, dopredsjednica znanstveno-kulturne udruge Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska i znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku, koja je predstavila višegodišnji projekt i put njezina nastanku ukazavši na značaj koji knjiga danas nosi.

Knjiga „Život svetoga Martina” u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska i Hrvatskog katoličkog sveučilišta prijevod je djela čovjeka očarana milosrđem i humanošću sv. Martina, Sulpicija Severa, svetčeva suvremenika i sljedbenika, koju je na hrvatski jezik preveo prof. dr. sc. Stjepan Kušar.

Prof. dr. sc. Ines Sabotič, predsjednica Kulturnoga centra sv. Martin – Hrvatska i profesorica Hrvatskog katoličkog sveučilišta predstavila je projekt Kulturne rute Vijeća Europe u Republici Hrvatskoj, a dr. sc. Radomir Jurić, dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar govorio je o crkvi Sv. Martina i običajima vezanim uz slavljenje kulta Sv. Martina u Povljani na otoku Pagu.

Crkva sv. Martina spominje se kao prva župna crkva naselja Povljane već davne 1334. godine, a sagradio ju je Dižislav Radogostić Vučo u Staroj Povljani. Crkva je iznimno vrijedan spomenik srednjovjekovne arhitekture koja je 2001. godine u cijelosti konzervirana i tako dugoročno spašena, kao iznimno vrijedan spomenik hrvatskog srednjovjekovnog graditeljstva.

Općina Povljana od ove godine učlanjena je u Kulturni centar sveti Martin – Hrvatska koji okuplja gradove i općine pod zaštitom ovog sveca, kao i brojne štovatelje Martinske baštine.

Svečano slavlje nastavljeno je na Trgu Bana Josipa Jelačića u Povljani uz domjenak i druženje s građanima.

„Danas smo u društvu naših gostiju i građana svečano obilježili Dan Općine Povljana. Tradicija obilježavanja svake godine obogaćuje našu zajednicu te zahvaljujemo svima koji su nam se pridružili  kako bismo zajedno proslavili Dan naše općine.” – rekao je Predrag Rukavina, načelnik Općine Povljana.

Foto: Elvis Šmit/Radio Pag

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Sunčano i sve toplije. Već u nedjelju temperatura ide iznad 25°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, no ne i posve stabilno, pa malo kiše ili pokoji pljusak može pasti uglavnom na sjevernom Jadranu i Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru jugo. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21 °C.

U nedjelju pretežno sunčano uz slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja magla uglavnom u kotlinama. Najniža temperatura zraka od 4 do 8, na moru između 9 i 13 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano uz porast temperature. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, od ponedjeljka jugoistočni, a na moru jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu