Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

11. IZDANJE U JUBILARNOJ GODINI Iz tiska izašla najnovija Bilosnićeva zbirka pjesama – “Od jantara i sunca”

Objavljeno

-

Početkom studenoga 2022. godine svjetlo dana ugledala je i najnovija zbirka pjesama Tomislava Marijana Bilosnića Od jantara i od sunca, koja je jedanaesto izdanje ovog autora u njegovoj jubilarnoj godini. Ova zbirka ujedno je i 158 knjiga ovog plodnog i svestranog književnika i slikara. Još je za napomenuti da su tijekom 2022. godine o Bilosniću i njegovu pjesništvu izišla i dva posebna izdanja, jedno u Austriji pod naslovom Jubilarni spis, a drugo u Rumunjskoj naslovljeno Tigar među koricama knjige.

Zbirka Od jantara i od sunca obima 144 stranice podijeljena je na pet poglavlja, uvodno poglavlje naslovljeno Pčela, cvrčak i mrav na krilima leptira, te poglavlja Cvrčak, Mrav, Pčela i Leptir, iz čega je i razvidna i pjesnička tema ove, u svakome slučaju, nesvakidašnje zbirke.

U predgovoru zbirci pjesama Od jantara i od sunca, novoj knjizi lirike okrenute otkrivanju fenomenološke slike svijeta iz pera Tomislava Marijana Bilosnića, njezina urednica izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević bilježi: „Da nije riječ o pjesniku koji se već od zarana svoju poetiku gradi na tematizaciji svijeta bilja i životinja, zasigurno bi ova zbirka koja u svojoj motivskoj perspektivi kukce, najsitnije od sitnijih, najnezamjetnije od nezamjetnih, bila potpuno iznenađenje. Međutim, ona to nije jer u svakom smislu nastavlja i nadograđuje Bilosnićevu poetiku opjevavanja svijeta koji ga okružuje. Ako je pjesnička zbirka Tigar slika pjesnika koji se poput tigrovski ugrožene životinjske vrste bori za opstanak u apsolutno materijaliziranom svijetu igrom slika, simbola i metafora onda je ova pjesnička zbirka posvećena kukcima, slika pjesnika koji promatra sićušne životinjske vrste kako na svojim krilima, plećima, ljušturama i ticalima nose sudbinu svijeta. Svaka od pojedinih vrsta insekata – cvrčak, mrav, pčela i leptir – zapravo su arhetipski duboke simbolične slike ljudskoga opstanka i trajanja. Oni prostor života kreiraju kao središte u kojem se spaja zemaljsko (mrav) i astralno (cvrčak), ezoterično (pčela) i senzualno (leptir). Prožimanjem tematskih ciklusa posvećenih kukcima pjesnik Bilosnić izgrađuje metaforičku svijest o neprekinutom lancu života – kao što je najsitnija pčela odgovorna za prehranu cijeloga Planeta ili mrav za život prašume ili leptir za cvjetanje livada, tako je vidljiv i nevidljiv svijet tjelesnoga i duhovnoga usmjeren jedan na drugoga. U podivljaloj civilizaciji materijalizma, bolesti i ratova, čovjek – odabrani čitatelj Bilosnićevih pjesama posvetiti će se meditaciji nad ljepotom života malenih. Malenih koji simboliziraju sunce, malenih čiji su tragovi u plemenitom jantaru znak opstanka civilizacija dalekih povijesti. Pjesnička knjiga „Od jantara i od sunca“ zapravo je knjiga lauda životu i ljubavi, i to u svim njegovim oblicima i pojavama“.

Uz djelomičnu potporu Zadarske županije zbirka je tiskana u izdanju zadarske izdavačke kuće 3000 godine Za dar. Po već ustaljenom običaju, kad je riječ o Bilosnićevim knjigama, sam autor ih i likovno oprema, pa tako potpisuje naslovnicu i ilustracije i u ovoj knjizi, koju je grafički obradila Marija Marfat.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

POTPORE MIKRO PODUZETNICIMA / Zadarska županija osigurala 70 tisuća eura, te subvencionira poduzetničke kredite

Objavljeno

-

By

Zadarska županija želi pridonijeti očuvanju i poticanju poslovne aktivnosti mikro poduzetnika pa je objavila Javni poziv za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti. Sredstva u iznosu od 70 tisuća eura su osigurana u proračunu Zadarske županije za 2023. godinu

Pravo na podnošenje prijava, korisnici potpora su mikro subjekti malog gospodarstva definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva. To su poduzetnici koji imaju od 2 do 10 zaposlenih u mjesecu prije objave javnog poziva (u travnju 2023.), imaju sjedište i poslovanje na području Zadarske županije te  obavljaju djelatnost tijekom cijele godine.

„Namjena dodjele potpora je očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikro poduzetnike. Bespovratne potpore dodjeljuju se za nabavu opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti, unutrašnje uređenje proizvodnog prostora i uslužnog prostora. Pozivamo mikro poduzetnike koji zadovoljavaju uvjete Programa da podnesu zahtjev za dodjelu potpore, a pojedinačni iznos potpore može iznositi najviše 3 tisuće eura“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš.

U tekstu Javnog poziva objavljenog na mrežnoj stranici Zadarske županije propisani su namjena i uvjeti dodjele potpore, visina iznosa potpore, korisnici potpora, potrebna dokumentacija za obradu Zahtjeva, postupak dodjele potpora te ostala pitanja vezana za provedbu Programa. Krajnji rok za podnošenje prijava je 60 dana od dana objave Javnog poziva.

Uz javni poziv za mikro poduzetnike, aktualan je još jedan i to za program Kreditom do uspjeha putem subvencioniranja kamata na kredite u Zadarskoj županiji. Naime, ocjenjujući dosadašnja iskustva s kreditiranjem poduzetništva, stanje u gospodarstvu i potrebu da se malim i srednjim poduzetnicima poboljša pristup financijskim sredstvima, Zadarska županija je osigurala financijska sredstva za program subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite.

„Uvjereni smo da će Program biti velika pomoć i podrška našim poduzetnicima. Pokazuje da Zadarska županija zna i razumije probleme poduzetnika i da je spremna uključiti se u njihovo rješavanje. Mišljenja smo da je ovo pravi primjer kako se regionalna samouprava i oni koji upravljaju s njom trebaju odnositi prema poduzetnicima. Sigurni smo da će to cijeniti i naši poduzetnici, jer da bi se održala gospodarska aktivnost, potrebno je održati investicijsku aktivnost“, ustvrdio je Sjauš dodavši da se programom odobravaju krediti u iznosu od 30 do 400 tisuća eura i to za investicije – kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i poslovnih objekata, nabava nove opreme i sl.

„Županija će za odobrene kredite subvencionirati kamatnu stopu u visini od 2 posto godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita. Rok otplate kredita može biti do 10 godina, a poček na otplatu kredita je do dvije godine. Koristim prigodu pozvati naše poduzetnike da budu odvažni i iskoriste ovu priliku kako bi dobili povoljan kredit za unapređenje svoga poslovanja, ali i sredstva za potpore mikro poduzetnicima. Naše stručne službe u UO za gospodarstvo i turizam su tu da Vam pomognu oko prijave i slobodno pitajte sve što vas interesira jer Vaš uspjeh je i naš uspjeh“, poručuje Sjauš.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / I dalje pretežno sunčano, a temperatura do 28°C. Za vikend moguć poneki pljusak

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Na Jadranu danas pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla. Od sredine dana mjestimice jači razvoj oblaka te pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti gdje lokalno mogu biti i jače izraženi. Vjetar slab, na Jadranu umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 23 do 28 °C.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i nestabilno, uz jači razvoj oblaka ponajprije od sredine dana uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno i jače izražene. Na Jadranu će prevladavati sunčano, a poneki pljusak može se spustiti i do obale sjevernog dijela. Vjetar uglavnom slab te će ujutro ponegdje biti magle, osobito po kotlinama i uz rijeke. Na Jadranu poslijepodne umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 16, na Jadranu između 17 i 21, a najviša dnevna većinom od 23 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje promjenljivo te danju i vrlo toplo, ponegdje i sparno. Prijepodne sunčanije, a od sredine dana uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, osobito u unutrašnjosti lokalno moguće i izraženijih. Poneki pljusak može se spustiti i do obale, ponajprije u dane vikenda. Vjetar na kopnu uglavnom slab, pa će ujutro ponegdje biti magle, a u nedjelju će povremeno puhati i umjeren sjeveroistočnjak. Na Jadranu umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak, u nedjelju podno Velebita prolazno i bura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TIJELOVO Nadbiskup Zgrablić predvodi misu u katedrali i procesiju središtem grada

Objavljeno

-

By

Foto: Zadarska nadbiskupija

Na svetkovinu Tijelova, u četvrtak, 8. lipnja, svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 19,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon mise u katedrali, nadbiskup Zgrablić predvodi tijelovsku procesiju središtem Zadra, od katedrale, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, u kojoj će vjernicima podijeliti blagoslov s Presvetim oltarskim sakramentom kojega će nositi za vrijeme procesije.

U proslavi svetkovine Tijelova u katedrali tradicionalno sudjeluju svećenici i puk iz zadarskih gradskih župa.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu