Connect with us

Hrvatska

“Hrvatska je uvijek bila smeće za trećerazrednu hranu”

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović bio je gost Newsrooma na N1 televiziji u kojem je komentirao hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju te novi zakon o poljoprivrednom zemljištu koji bi trebao zaštititi male proizvođače.

“Vrlo je teško komentirati situaciju s Fortenovom jer ne znamo kud će to sve skupa ići i kakva će biti pravna reperkusija. No, bitno je reći da je važno da ta zemlja ostane u funkciji poljoprivredne proizvodnje. Ako strani ulagač ostane u vlasničkom udjelu sve tvrtke s istim OIB-om će nastaviti koristiti poljoprivrdno zemljište koje je u koncesiji Fortenove”, rekao je.

Kaže da je za hrvatski proračun ali i za kompletnu samodostatnost u proizvodnji hrane bitno nastaviti kontinuiranu proizvodnju u tim tvrtkama. Jakopović navodi i kako imamo novi zakon o poljoprivrednom zemljištu te sad možemo vidjeti kako će se on dalje razvijati.

“Inače, u Hrvatskoj je do sada bilo svega 20 posto crpki koje su držale plavi dizel, a sad ga isključivo drže Inine crpke. Zbog toga se sad stvaraju velike gužve jer ispada da ga u prosjeku drži jedna crpka po županiji”, rekao je te dodao: “Dani su sve kraći, žetva je u punom jeku, vrlo je teško, pogotovo malim tvrtkama i malim OPG-ovima koji ne mogu čekati par sati u redu i onda shvatiti da više nema goriva za njih”.

Navodi kako se nadaju da jesenska sjetva neće biti ugrožena.

“Treba jedino jako puno strpljenja uložiti u to i uzeti u obzir da morate skočiti na neku benzinsku udaljenu nekoliko sati. Nastale su opet kolone kao u sedamdesetima kad smo vozili na parne i neparne dane. Ako će se ovo nastaviti, morat ćemo pokušati naći novi modalitet, moramo pratiti svjetske trendove i burze. Jedno rješenje je to da poljoprivrednici počnu točiti običan dizel”, kaže.

Navodi kako je vrlo nezahvalno prognozirati rast cijena proizvoda, ali s obzirom na ovo sve što svakodnevno gledamo, smatra da bi moglo doći do određenih korekcija u pojedinim sektorima.

“Kod nas se to više osjeti nego u drugim zemljama jer je Hrvatska uvijek bila smeće za trećerazrednu hranu. Sad kad nema velikih viškova hrane u Europi, ta jeftina hrana više ne dolazi u Hrvatsku. Sad se to poravnalo sa zemljama u okruženju i sad se cijene formiraju kao u ostalim zemljama”, rekao je.

Kaže da su cijene kruha specifična situacija, no s njim ne bi trebalo biti problema jer kako kaže, samododstatni smo u proizvodnji žitarica.

“Problem je u tome što godinama nije bilo brige oko preradbenih kapaciteta, nemamo dovoljno mlinara, prerade, silosa i tu je izvor problema. Za vrijeme ljetnih mjeseci žitarice izvozimo po znatno nižim cijenama, a onda se nakon toga u ostatku godine opet uvozi po znatno većim cijenama. To je zato jer nismo vlasnici velikih lanaca”, rekao je.

Dotaknuo se i cijene jaja na tržištu.

“Njihova se cijena nije dizala 10, 15 godina, a sad u ovo vrijeme godine kokoši uvijek manje nesu jaja. Imali smo i situaciju gdje je jedna naša tvrtka morala usmrtiti veći broj životinja. Hrvatskoj ne prijeti nestašica jaja, mi smo relativno samododstatni. Hrane nam neće općenito nedostajati na tržištu jer će Europa biti samodostatna sljedeće dvije godine. Problem su samo cijene”, kazao je.

Što se tiče cijena mesa, navodi kako potiču da se cijene zamrznutih proizvoda ne produljuju jer tih proizvoda jednostavno nema, a što se tiče mlijeka, njega već ima i po nižoj cijeni od ove zamrznute.

Navodi i da je sad pravo vrijeme da Hrvatska počinje razmišljati o novim europskim strategijama i o 25 posto ekološke proizvodnje.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Most predstavio nositelje lista

Objavljeno

-

By

Most je predstavio nositelje svojih lista.

“Nama kampanja ne treba, pokazali smo da smo bili uz tebe proteklih godina. Kod uvođenja eura, kod epidemije korone, kada su nas zatvarali i kada je patilo gospodarstvo, jedini smo u Hrvatskom saboru i na ulici, prikupljajući potpise, ustali u obranu ljudskih prava. Kada pričamo o korupciji i rijekama pravde, ja ću reći dvije riječi, nama je potrebna čista voda. Voda koja čisti i razotkriva korupciju, voda koja pere. Niti jednu aferu SDP nije otkrio u protekle četiri godine; Most je otkrio. Sjetite se, rekao je Nikola Grmoja, a prenosi Index.

Ovo su nositelji: U 1. izbornoj jedinici Marija Selak Raspudić, u 2. Nino Raspudić, u 3. general Željko Sačić, a Robert Podoljnak bit će drugi na listi, u 4. Josip Skočibušić, a druga na listi je Vesna Vučemilović, u 5. Marijan Pavliček, u 6. Nikola Grmoja, u 7. Zvonimir Troskot, u 8. Marin Miletić, u 9. izbornoj jedinici Miro Bulj, u 10. Božo Petrov, a u 11. Hrvatska republikanska stranka iz BiH.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz ljekarni se povlače serije poznatog dječjeg lijeka

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio obavijest o povlačenju serija lijeka Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein).

Tvrtka Sandoz d.o.o., nositelj odobrenja za lijek Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija MS8992 i NB5852 predmetnog lijeka.

Povlačenje se provodi iz preventivnih razloga, do razine ljekarni. Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na moguću pojavu onečišćenja otopine česticama ambalaže.

Lijek se izdaje bez recepta. Na tržištu Republike Hrvatske u prometu nije dostupan lijek iste jačine i istog farmaceutskog oblika, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije, priopćili su iz HALMED-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Novi udar na džepove pušača: Cigarete ponovno poskupljuju, poznato i za koliko

Objavljeno

-

By

Nakon Tvornice duhana Rovinj, još jedan svjetski duhanski div diže cijene cigareta u Hrvatskoj.

Philip Morris Zagreb tako je izvijestio kako će od 27. ožujka dići cijene većine svojih cigareta. Poskupljenje iznosi od 2 do 2,4 posto, ovisno o vrsti, izračunala je Danica.

Marlboro će tako od idućeg petka stajati 4,90 eura, Marlboro touch 4,60 eura, Philip Morris 4,30 eura, a Chesterfield 4,20 eura. Kako smo izračunali, sve vrste njihovih cigareta poskupjet će točno 10 eurocenti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu