Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Besplatni tečaj francuskog jezika za odrasle

Objavljeno

-

Sa zadarskog Sveučilišta vijest o upisu polaznika besplatnog tečaja francuskog jezika za odrasle osobe.

Tečaj organizira Odjel za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru u sklopu Erasmus+ partnerstva za suradnju TEPOT.

Tečaj će se održavati od sredine studenoga 2022. do sredine ožujka 2023., četvrkom u popodnevnim satima.

Više informacija može se dobiti na adresi e-pošte: teapot@unizd.hr

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U PETAK CUHaCHA ZADAR COOKINGFEST Okusite tradicijska jela: dagnje na buzaru, bakalar na bilo, orzo i fažol, line sipe, pašticadu s njokima, štrudl od skute…

Objavljeno

-

By

Zadarski je kraj jedinstveni spoj Velebita i Mediterana. Njegova kulinarska baština odraz je prirodno-zemljopisnih osobitosti, ali i burnih povijesnih mijena. Tradicionalna kuhinja zadarskog kraja temelji se na svježim lokalnim namirnicama, mnogo svježeg povrća i mahunarki (sočiva), jednostavnoj  pripremi s dodatkom maslinova ulja i vrlo malo začina i začinskog bilja. Meso se jelo i uglavnom kuhalo (lešo), a riba često pripremala na gradele ili na brudet. Od slastica najznačajnije su fritule, kroštule i štrudl.

Tradicionalna jela zadarskog kraja zadovoljavaju sve kriterije suvremene prehrane, temelje se na lokalnim namirnicama i imaju visoku zdravstvenu vrijednost. Usprkos tome sve više uzmiču pred globalnom industrijom hrane. Kako bi očuvali i promovirali kulinarsku baštinu zadarskog kraja i potaknuli uključivanje tradicionalnih jela u suvremenu turističku ponudu, odlučili smo pokrenuti CUHaCHA Zadar CookingFest – festival tradicijskih jela Zadarske županije, stoji u objavi iz Županije.

Festival će se održati u Ulici Šimuna Kožičića Benje, u petak, 2. prosinca 2022. godine u vremenu od 12 do 15 sati.

CUHaCHA Zadar CookingFest je jedna od aktivnosti u okviru Interreg projekta CUHaCHA – EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary HeritAge (Program Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.). Glavni cilj projekta CUHaCHA je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma. Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR), a ostali partneri na  projektu su Zadarska županija, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko – Neretvanske županije – Kanton (BiH) i Općina Tivat (Crna Gora).

Na festivalu će se moći probati tradicijska jela: dagnje na buzaru, bakalar na bilo, orzo i fažol, line sipe, pašticada s njokima i štrudl od skute.

Hranu će pripremati kuhar restorana Foša Saša Began, a sudjelovat će i restorani Trattoria MediterraneoSalsa Rossa i OPG Fabijanić s Paga. Pripremljena hrana će se dijeliti posjetiteljima festivala.

Na ostalim štandovima poljoprivredni proizvođači iz Zadarske županije prodavat će svoje proizvode – sir, maslinovo ulje, suhe smokve, prošek.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U četvrtak bez vode cijeli Novi Bokanjac!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana 01.12.2022. godine (četvrtak), u vremenu od 08:00h do 12:00h biti će privremeno obustavljena isporuka vodom potrošačima u Zadru, predio Novi Bokanjac. 

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u: Ulici Mile Cipre, kod kuć. br. 9 i u Ulici Franje Fanceva, kod kuć. br. 75.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu