Connect with us

Hrvatska

Ovo su nove cijene goriva

Objavljeno

-

Vlada je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, sukladno kojoj cijena osnovnog eurosupera iduća dva tjedna iznosi 11.10 kuna po litri, što je poskupljenje za 0.38 lipa, a osnovni eurodizel poskupio je za 1.14 kuna, na 13.44 kune, dok je cijena plavog dizela fiksirana na 8.49 kuna.

Vlada je Uredbu donijela na telefonskoj sjednici, a sukladno toj novoj uredbi, najviše maloprodajne cijene računaju se po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom sedmodnevnom razdoblju, s ograničenom maržom od 0.65 kuna po litri za dizelsko i benzinsko gorivo te u iznosu od 6.20 kuna za kilogram (kn/kg) smjesa propan – butan za boce, odnosno 2.80 kn/kg za velike spremnike, priopćeno je iz Vlade.

Cijena plavog dizela fiksirana je na 8.49 kuna po litri (kn/l), ističu iz Vlade. Nove cijene stupile su na snagu u ponoć. Cijene će vrijediti 14 dana

Nove će cijene vrijediti sljedećih 14 dana, a nova cijena benzinskog goriva je 11.10 kn/l (porast 0.38 kn/l), dizelskog goriva 13.44 kn/l (porast 1.14 kn/l), nova cijena UNP-a za spremnike je 10.11 kn/kg (porast od 0.10 kn/kg), a UNP-a za boce 14.36 kn /kg (porast od 0.42 kn/kg).

Da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na razinu premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, cijene derivata bile bi znatno više te bi, po podacima vlade, benzinsko gorivo koštalo 12.91 kn/l, dizelsko gorivo 15.42 kn/l, plavi dizel 10.70 kn/l, a UNP za spremnike 11.96 kn/kg, dok bi cijena UNP-a za boce bila 16.70 kn/kg.

“Vlada je svojom prošlotjednom intervencijom fiksiranjem cijena naftnih derivata spriječila porast cijena, čime smo zadržali niže cijene za naše građane i gospodarstvo te osigurali da ovotjedni rast cijena bude niži nego što bi bio prošlotjedni”, ističu iz Vlade u priopćenju.

U obrazloženju danas donesene Uredbe iz Vlade podsjećaju da se potreba za njenim donošenjem i za intervencijom nalazi “u činjenici da je zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata, na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana, potrebno u određenom periodu ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između trenutačne ponude i potražnje”.

S obzirom na to, u sadašnjim uvjetima visokih maloprodajnih cijena naftnih derivata postoje dodatne rezerve koje se privremeno mogu iskoristiti kako bi se ublažio njihov negativan utjecaj na potrošače i gospodarstvo u cjelini, ističe se u obrazloženju.

Najviše maloprodajne cijene propisane novom Uredbom primjenjuju se samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (osnovni eurosuper 95, osnovni eurodizel, potom plavi dizel, ukapljeni naftni plin (UNP PB) – smjesa propan-butan za spremnike i smjesa propan-butan za boce sadržaja 7.5 kg i više).

Za benzine s više oktana te sva tzv. “premium” goriva cijene se i dalje mogu formirati slobodno, obrazlaže se u novoj Uredbi.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Most predstavio nositelje lista

Objavljeno

-

By

Most je predstavio nositelje svojih lista.

“Nama kampanja ne treba, pokazali smo da smo bili uz tebe proteklih godina. Kod uvođenja eura, kod epidemije korone, kada su nas zatvarali i kada je patilo gospodarstvo, jedini smo u Hrvatskom saboru i na ulici, prikupljajući potpise, ustali u obranu ljudskih prava. Kada pričamo o korupciji i rijekama pravde, ja ću reći dvije riječi, nama je potrebna čista voda. Voda koja čisti i razotkriva korupciju, voda koja pere. Niti jednu aferu SDP nije otkrio u protekle četiri godine; Most je otkrio. Sjetite se, rekao je Nikola Grmoja, a prenosi Index.

Ovo su nositelji: U 1. izbornoj jedinici Marija Selak Raspudić, u 2. Nino Raspudić, u 3. general Željko Sačić, a Robert Podoljnak bit će drugi na listi, u 4. Josip Skočibušić, a druga na listi je Vesna Vučemilović, u 5. Marijan Pavliček, u 6. Nikola Grmoja, u 7. Zvonimir Troskot, u 8. Marin Miletić, u 9. izbornoj jedinici Miro Bulj, u 10. Božo Petrov, a u 11. Hrvatska republikanska stranka iz BiH.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz ljekarni se povlače serije poznatog dječjeg lijeka

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio obavijest o povlačenju serija lijeka Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein).

Tvrtka Sandoz d.o.o., nositelj odobrenja za lijek Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija MS8992 i NB5852 predmetnog lijeka.

Povlačenje se provodi iz preventivnih razloga, do razine ljekarni. Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na moguću pojavu onečišćenja otopine česticama ambalaže.

Lijek se izdaje bez recepta. Na tržištu Republike Hrvatske u prometu nije dostupan lijek iste jačine i istog farmaceutskog oblika, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije, priopćili su iz HALMED-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Novi udar na džepove pušača: Cigarete ponovno poskupljuju, poznato i za koliko

Objavljeno

-

By

Nakon Tvornice duhana Rovinj, još jedan svjetski duhanski div diže cijene cigareta u Hrvatskoj.

Philip Morris Zagreb tako je izvijestio kako će od 27. ožujka dići cijene većine svojih cigareta. Poskupljenje iznosi od 2 do 2,4 posto, ovisno o vrsti, izračunala je Danica.

Marlboro će tako od idućeg petka stajati 4,90 eura, Marlboro touch 4,60 eura, Philip Morris 4,30 eura, a Chesterfield 4,20 eura. Kako smo izračunali, sve vrste njihovih cigareta poskupjet će točno 10 eurocenti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu