Connect with us

Hrvatska

KRUH DRASTIČNO POSKUPIO Pekari upozoravaju: “Cijene će nastaviti rasti”

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, cijena žita koje Julien Bourgeois melje za pekarne u svom obiteljskom mlinu u središnjoj Francuskoj porasla je preko 30 posto. Račun za struju u mlinu narastao je više nego trostruko. Čak je i cijena papira za vreće brašna otišla u nebo.

Sve to dovelo je do rasta cijena kruha.

“Inflacija je brutalno visoka,” kaže Bourgeois. Zamolio je oko 1.000 pekarni koje opskrbljuje njegova tvrtka Moulins Bourgeois da podignu cijenu baguetta za 10 centi da bi tako izbalansirao visoke troškove koje je morao prenijeti na pekarne.

Cijene će nastaviti rasti

“Kupci si zasad mogu priuštiti da plate nešto više, ali cijene će nastaviti rasti,” govori on. “To me zabrinjava.”

U Francuskoj, gdje su baguetti poskupili više od 8 posto u usporedbi s prošlom godinom, Bourgeois dodaje: “Znamo da je revolucija počela zbog cijena kruha.”

I dok inflacija divlja Europom, malo toga je više zabrinjavajuće od cijene običnog kruha. Cijene većine drugih osnovnih namirnica nikad nisu bile više, a sada su 19 posto skuplje od prošle godine, što je najbrži porast otkad postoje mjerenja, napisao je Eurostat u izvješću od srijede.

Ruski rat u Ukrajini glavni je uzročnik ovih poskupljenja, piše u izvješću Eurostata, jer je unio nestabilnost u energetsko tržište i povisio cijene žitarica, uljarica i gnojiva.

Cijene u rujnu strelovito porasle

To je pridonijelo širem poskupljenju hrane i ostalih potrepština. U Europi, cijene su strelovito narasle u rujnu u odnosu na prošlu godinu, 10.1 posto u Britaniji, a gotovo 11 posto u Europskoj uniji. Cijena hrane porasla je za gotovo 16 posto u EU i više od 14 posto u Britaniji, a cijene energenata skočile su za oko 40 posto.

Visoke potrošačke cijene razlog su za brigu i u SAD-u. Stopa inflacije nalazi se gotovo na najvišim razinama u posljednjih 40 godina, iako je američka centralna banka pokušala smanjiti razinu. Čak i u Americi cijene kruha porasle su za 15 posto u odnosu na prošlu godinu.

Zbog prirode inflacije, raste i anksioznost političara i ekonomista da rast cijena neće stati i da će ga biti teško obuzdati, piše New York Times, a prenosi Boston globe.

Proizvođači hrane troškove prelijevaju dalje. U srijedu, globalni prehrambeni div Nestle rekao je da su podigli cijene 9.5 posto u trećem kvartalu u usporedbi s istim periodom prošle godine, što je dodatni porast od rasta od 7.7 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Kakve su cijene u RH?

Kada poraste cijena kruha, to potrošači odmah osjete. Situacija je najdramatičnija u zemljama najbližima zoni sukoba, pogotovo u Mađarskoj gdje je cijena običnog kruha u rujnu porasla za čak 77 posto u odnosu na prošlu godinu, kaže Eurostat. U Hrvatskoj, Estoniji, Latviji, Litvi, Poljskoj i Slovačkoj, cijene kruha porasle su za preko 30 posto.

U dramatičnom porastu cijena hrane posljednjih godinu dana posebno se izdvaja poskupljenje kruha i peciva, ponajviše zbog viših cijena brašna i energenata. Prema podacima Eurostata, Hrvatska je među zemljama u kojima je to poskupljenje znatno.

U Hrvatskoj u godini dana u prosjeku pojedemo 45 kilograma kruha i peciva. Kupuje se svakodnevno pa se dobro zna njegova cijena i koliko je poskupio. Cijene određenih vrsta kruhova, poput onog od cjelovitog zrna, ponegdje idu i do 20 kuna.

I Njemačka je doživjela šok, gdje su cijene kruha porasle za više od 18 posto u godinu dana, a cjelokupna inflacija postala je dvoznamenkasta – u rujnu je dosegla 10.9 posto.

Pekarna Fine Bagels u Berlinu nedavno je povisila cijene za svoja peciva njujorškog stila za 10 centi – od 1.10 eura na 1.20 eura, i to ne bez nervoze, kaže zaposlenica Alice Zuza.

“Bila je debata,” kaže Zuza. “Vlasnici nisu željeli povisiti cijene, ali na kraju nismo imali izbora.”

Ruska spremnost da koristi energiju kao oružje protiv zemalja koje podupiru Ukrajinu pogoršala je probleme, jer je došlo do porasta cijena plina i električne energije za opskrbljivače brašnom. Računi također rastu za tvrtke ovisne o energiji, uključujući tisuće industrijskih i craft pekarni u kojima pećnice rade gotovo cijeli dan.

Zatvaraju se pekare

U Nizozemskoj, cijeli niz pekarni se zatvorio od kraja ljeta zbog neizdrživog rasta cijena energenata. Pekarne u Belgiji također dižu cijene, ali jedna od deset je morala zatvoriti svoja vrata, a dodatna zatvaranja očekuju se do kraja godine.

Imune nisu ni industrijske pekarne. Veliki europski supermarketi koji prodaju ogromne količine kruha pokušali su cijene održati umjetno niskima da bi privukle kupce, cjenkajući se s dobavljačima o cijenama sastojaka i energije. Ipak, tvrdoglavo visoke cijene mnoge su natjerale na poskupljenja.

Inflacija također pridonosi trošku poslovanja u Europi tjeranjem radnika, koji se pokušavaju snaći dok životni troškovi rastu, na zahtijevanje većih plaća.

Atilla Pecsi, vlasnik pekarne Aran u popularnom kvartu u Budimpešti, kaže da je dvaput podigao plaće za svojih 30 radnika ove godine. Na isplaćivanje plaća odlazi otprilike polovica cijene štruce kruha. Sirovi materijali i energija odnose još trećinu.

Budući da troškovi rastu, Pecsi je povisio cijene kruha više od 12 posto od siječnja. Planira još jednom povisiti cijene prije kraja godine. A potrošači očekuju da tu stvari neće stati, kaže on.

To je zato jer je malo vjerojatno da će cijene pasti, kaže Johan Sanders, predsjednik Fedime, europske federacije opskrbljivača pekarni.

“Ovo je prvi put u mnogo godina da smo vidjeli utjecaj inflacije na osnovne namirnice,” kaže Sanders. “To je zastrašujuće jer neće samo tako nestati, biti će teško sniziti cijene.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Guverner HNB-a očekuje pad inflacije tijekom ljeta i rast gospodarstva ove godine

Objavljeno

-

By

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u četvrtak je rekao da očekuje daljnje smanjenje godišnje stope inflacije, pa bi se njezina ciljana razina od dva posto mogla postići već ovoga ljeta, a gospodarski rast ove godine mogao bi biti veći od projiciranih 3,2 posto.

Vujčić je na konferenciji Financijsko tržište koja se održava u Opatiji, ustvrdio da je u Hrvatskoj nakon Slovenije druga najniža kumulativna stopa inflacije među zemljama središnje i istočne Europe.

Guverner HNB-a očekuje pad stope inflacije na dva posto tijekom ljeta, unatoč očekivanom povećanu cijena, navodeći da je očekivano povećanje cijena manje nego prošle godine, pa je tako i stopa inflacije na godišnjoj razini niža.

Naveo je da bi gospodarstvom ove godine moglo rasti i više od projiciranih 3,2 posto, zbog boljeg ostvarenja u prvom kvartalu u odnosu na projekciju. Taj rast je znatno veći nego kod naših trgovinskih partnera, a očekujemo da se i kod njih počne snažnije oporavljati gospodarstvo, rekao je.

Inflaciju u Hrvatskoj je prema njegovim riječima manje poticao rast cijena energenata nego u zemljama zapadne Europe, ali ju je jačao veći rast cijena hrane ego u eurozoni. U Hrvatskoj je od komponenti inflacije jedino tekuća inflacija cijena usluga još osjetno daleko od dugoročnog prosjeka stope inflacije, naveo je Vujčić.

Niska nezaposlenosti i snažna potražna za radom potiču trend rasta realnih plaća, a profiti ublažavaju domaće inflatorne pritiske po osnovi troškova rada, a u prilog tome ide i smanjenje uvoznih cijena, istaknuo je guverner.

Na cijenu usluga snažno utječe strana turistička potražnja i tako doprinosi višoj inflaciji u sektoru turizma, naveo je.

Ustvrdio je da je rast izvoznih cijena nakon pandemije poništio negativne učinke visokih uvoznih cijena energenata, pa su tako poboljšani uvjeti trgovine.

Kaže da su se kamatne stope u Hrvatskoj značajno smanjile nakon uvođenja eura i sad su na razini prosjeka eurozone, a u zemljama izvan eurozone su znatno više.

Upitan o situaciji na tržištu nekretnina, rekao je da pada potražnja stranaca za nekretninama u Hrvatskoj. ”

To odražava zatezanje monetarne politike Europske središnje banke, jer se stranci uglavnom zadužuju u inozemstvu za kupovinu nekretnina, a tamo su kamatne stope porasle, pa je interes za kupovinom nekretnina manji. Očekujem da će to utjecati i na tržište nekretnina u Hrvatskoj”, rekao je Vujčić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatski brendovi Kroštula i Pan-Pek razvili pekarsku revoluciju

Objavljeno

-

By

Hrvatski tim stručnjaka razvio je prehrambenu revoluciju. Više od 300 tisuća sourdough peciva iz Hrvatske svakog dana odlazi u svijet. Vodeći brend u artisan pekarstvu Kroštula te jedna od vodećih pekarskih industrija Pan-pek krenuli su s entuzijazmom prije dva mjeseca u pilot projekt industrijske proizvodnje sourdough kruhova. Ono što je do sada bilo nemoguće postalo je moguće.

“Spajanjem onog što se do sada činilo nespojivo, pomaknuli smo granice u pekarstvu i to ne samo u Pan-peku već smo prvi u ovom dijelu Europe na automatiziranoj liniji proizveli sourdough proizvod sa živom starter kulturom. Posebno sam sretna jer u Pan-peku imamo tim ljudi koji vole ono što rade, posvećeni su stalnom unapređenju poslovanja i vrhunski orkestriraju našom pričom!” – ističe predsjednica Uprave Sandra Vojković.

Čak više od 300 tisuća smrznutih sourdough peciva svakog dana iz Hrvatske kontejnerima putuje u Sjedinjene Američke Države. Među prvim kupcima su burza New York Stock Exchange i Sveučilište Harvard. Svakim danom popis novih klijenata se povećava, a izniman interes za revolucionarne proizvode dolazi iz cijele Europe.

“Cilj projekta je napraviti sourdough proizvode što dostupnijima. Kroz godine rada i kalkuliranja uvidjeli smo da je najveći trošak u proizvodnji sourdough proizvoda trošak rada. Dugo smo tražili idealnog partnera s kojim bismo krenuli u ovakav projekt. Njega smo našli u Pan – peku i direktorici Sandri Vojković. Prvi puta smo u industriji našli partnera koji ima razumijevanje za ovakav pilot projekt koji je kompliciran i traži velike prilagodbe. Što se tiče pogona Pan-peka nikada nisam vidio uređeniju i bolje kontroliranu sredinu!” – otkrio je prehrambeni tehnolog i vlasnik Kroštule Karlo Vulin.

Posebnost ovog projekta je ta što se peciva rade s jedinom pravom artisanskom tehnikom stručno zvanom type 1 sourdough ili sponatna sourdough fermentacija. “U njoj se tijesto fermentira isključivo bakterijama koje se prirodno nalaze na pšenici. Snaga našeg projekta je što smo u Kroštuli kroz godine naučili kako kontrolirati spontanu fermentaciju i tako omogućili proizvodnju ovih kruhova na industrijskoj skali!” – dodaje Karlo Vulin.

“Zajednički razvoj trajao je oko dva i pol mjeseca, a iz Pan-peka je bilo uključeno osam kolegica i kolega te voditelji i operateri na liniji. Inače, linija na kojoj smo uhodavali proizvod i na kojoj proizvod u konačnici proizvodimo proteže se na 1200 m2!” – otkriva Sandra Vojković i dodaje: “Izazov je bio vrlo velik jer to do sada nije nikome uspjelo. Naš tim pekarskih eksperata bio je jako motiviran spojiti znanja i praksu vođenja proizvodnje na potpuno zatvorenoj automatskoj liniji sa zakonitostima zanatske izrade sourdough proizvoda sa živom starter kulturom. Svi su u timu bili fokusirani kako uspješno premostiti prepreke koje znamo da postoje, ali i one koje bi nas mogle očekivati. Vidio se veliki entuzijazam od prvog radnog sastanka do posljednje faze i finalnog uspjeha – potpuno automatizirane proizvodnje ‘sourdough’ pekarskih proizvoda sa živim starter kulturama!”

Više od dva mjeseca bilo je potrebno za prilagodbe, ulaganja, ljude i strojeve. Veliko iskustvo tima Kroštule u tome bilo je ključno, pa za to nije bilo potrebno 50 smjena, već su željeni proizvod dobili kroz osam proba na liniji, paralelno radeći u pogonu Kroštule, prilagođavali su se i mjerili vrijeme.

Prije dva tjedna počela je službena proizvodnja i prve isporuke za tržište SAD-a, pa tako sada iz zagrebačkog pogona Pan-peka dnevno izlazi 300 tisuća komada sourdough peciva. Pan – pek je ovim uspjehom potvrdio da svoje mjesto na vrhu pekarske industrije kontinuirano gradi na temelju povezivanja kvalitete pekarskih proizvoda s inovativnim pristupom proizvodnji.

“O kakvom se iskoraku radi govori i podatak da u Zagreb dolaze europske kolege koji su zainteresirani saznati više o zajedničkom uspjehu s timom iz Kroštule. Na policama prodavaonica Pan-peka za koji dan će i domaći kupci moći isprobati najnoviju liniju proizvoda, a sigurna sam da će kvalitetu i trendove prepoznati i naši partneri u retailu!” – zaključila je Sandra Vojković.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Severina poslala podršku Elli Dvornik: “Najteže borbe, najjači vode”

Objavljeno

-

Severina je poslala podršku Elli Dvornik nakon što je influencerica objavila paparazzo fotografiju sa suda, nakon ročišta s bivšim suprugom Charlesom Pearceom.

“Odeš na ročište i dobiješ streetstyle fotke djabe. @antonio__volarevic nosi najskuplju torbicu”, napisala je, našalivši se na račun svog odvjetnika koji je pod rukom nosio sudske spise.

U komentarima se javila i Severina, koja je kasnije Ellinu objavu i podijelila. “Najteže borbe,najjači vode✊🏻🖤grlim nježno”, poručila joj je pjevačica koja iza sebe ima niz sudskih parnica sa svojim bivšim partnerom Milanom Popovićem. Inače, Ella je ranije dala naslutiti da ni ona, kao ni Severina, ne smije više objavljivati fotografije svoje djece na društvenim mrežama.

U tajnosti se razvode još od lani, podnijeli su više tužbi

Podsjetimo, par je zajedno bio 10 godina, a vjenčali su se 2019. u Las Vegasu. Imaju dvije kćeri: Balie Dee i Lumi Wren. Navodno je par još u travnju 2023. u tajnosti podnio zahtjev za razvod.

Tome su prethodili mjeseci razdvojenog života. Charles je živio u kući u Balama, u koju su se uselili 2021., a Ella je često boravila u Zagrebu, gdje se posvetila poslovnim obvezama. Nakon što su zatražili sporazumni razvod braka, uslijedile su međusobne tužbe. Kako je ranije izvijestila Slobodna Dalmacija, riječ je o tužbama u kojima se raspravlja o razvodu braka, roditeljskoj skrbi i uzdržavanju djece.

Charles je, navodno, angažirao odvjetnicu iz Engleske, dok je Ellin odvjetnik Antonio Volarević. Njemu smo ranije poslali upit o trenutnim slučajevima koji se vode među Ellom i Charlesom.

“Zahvaljujem na Vašem upitu i razumijem interes, no radi poštivanja pravila struke i zaštite privatnih interesa klijentice i njezine obitelji, za sada nisam u mogućnosti komentirati slučajeve moje klijentice koji su u tijeku pred nadležnim tijelima”, kazao je za Index.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu