Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZASJEDALO ZADARSKO POVJERENSTVO ZA PRAVA PACIJENATA Najčešće pritužbe odnose se – na lošu komunikaciju

Objavljeno

-

Sukladno planu rada Povjerenstva za zaštitu i promicanje prava pacijenata Zadarske županije, održani su sastanci članova Povjerenstva s ravnateljstvima Opće bolnice Zadar i Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru. Cilj sastanaka je unaprjeđenje partnerskog odnosa sa zdravstvenim ustanovama Zadarske županije u svrhu bolje zaštite prava pacijenata.

Unatoč vrlo dobroj i učinkovitoj suradnji Povjerenstva i ravnateljstava zdravstvenih ustanova, zaključeno je da postoje i izazovi koje treba kontinuirano rješavati. Posebno sada u razdoblju iza pandemije koronavirusne bolesti, jer je tadašnje zatvaranje dovelo do otežanog pristupa zdravstvenoj zaštiti, a samim time i do smanjenja prava pacijenata. Sve je to dovelo do porasta nepovjerenja pacijenata u zdravstveni sustav.

Razgovorima na temu zaštite prava pacijenata članovi Povjerenstva upoznati su s radom odjela za kvalitetu kojima je primarna zadaća zaštita i sigurnost pacijenata prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu. U odnosu na broj od približno 400 tisuća pruženih zdravstvenih usluga u OB Zadar, broj od 70-ak zaprimljenih pritužbi je gotovo zanemariv.

Sve su pritužbe provjerene, zatražena su očitovanja zdravstvenih djelatnika na koje su se pritužbe odnosile te su iste žurno rješavane.

Slično je i u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu, gdje se prosječno zaprima jedna do dvije pritužbe mjesečno. Većina ih se odnosi na lošu komunikaciju ili nedostatak kvalitetnih informacija na osnovu kojih bi pacijent mogao donositi odluke koje se tiču njegovog liječenja. Vrlo česte su i pritužbe koje se odnose na dugačke liste čekanja, koje su se zbog pandemije koronavirusa dodatno produžile.

Zaključeno je da su brojni razlozi dugih lista čekanja te da postoji potreba za rješavanjem tog problema i drugačije upravljanje listama. Jedno od rješenja bi bilo i donošenje pravilnika o listama čekanja, koji imaju većina EU-a, s ciljem uspostave pravilnog i transparentnijeg postupanja. Na nacionalnoj razini je potrebna promocija kvalitetnog partnerstva s pacijentima, odnosno otkazivanje termina pregleda od strane pacijenata ukoliko su ih već obavili.

Kontrolni pregledi na koje se pacijenti naručuju ne bi se trebali stavljati na liste čekanja već na liste kontrolnih pregleda kako bi se kod pacijenata razvila osviještenost da će pacijenti, ukoliko se naručuju kod određenog liječnika specijalista, vjerojatno duže čekati.

U svrhu bolje komunikacije, koja je najčešći uzrok pritužbi, u obje županijske bolnice su tiskani plakati, brošure i ankete, ali je zaključeno da sve to nije dovoljno promovirano u široj javnost i medijima. Rezultat radnog sastanka su, između ostalog, zajednički planovi i projekti u slijedećem razdoblju o kojima će javnost biti obaviještena, a sve u svrhu uspostave povjerenja u zdravstveni sustav te stavljanje pacijenta i njegove sigurnosti u središte zdravstvenog sustava.

Ujedno se iskristalizirala i činjenica da pacijenti nedovoljno poznaju svoja prava, da ih brkaju s pravima iz zdravstvenog osiguranja, a ponekad i sa svojim željama. Stoga će promocija prava pacijenata i načini njihove zaštite biti jedan od naših ključnih zadataka, poručila je predsjednica Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Dubravka Finka.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu