Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

IZLOŽBA U DRŽAVNOM ARHIVU U ZADRU Na starim kartama nisu se prikazivali samo topografski podaci, već i čime se ljudi bave u tom prostoru

Objavljeno

-

U Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru sinoć je u povodu obilježavanja Dana infrastrukture prostornih podataka 2022. otvorena izložba „Descriptio Oeconomiae – prikazi gospodarskih sadržaja na novovjekovnim kartama“. S obzirom da se radi o originalima neprocjenjive vrijednosti, izložba koja je sinoć otvorena kako bi ju mogli razgledati sudionici nacionalne konferencije stručnjaka geodetske struke u Zadru, bit će za zainteresiranu javnost postavljena još samo danas.

U pozdravnoj riječi okupljenima ravnatelj Državnog arhiva u Zadru doc. dr. sc. Ante Gverić istaknuo je kako se ustanova ovakvim događanjima, kao i digitalizacijom gradiva, koja će sljedeće godine donijeti prve vidljive rezultate, nastoji približiti javnosti, dok je o samoj izložbi govorio njezin autor, prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

– Od više stotina kartografskih jedinica u Kartografskoj zbirci Državnog arhiva i Katastarske zbirke Grimani odabrali smo 20 karata koje će vas svojom raznovrsnošću potaknuti da upoznate čime su se bavili vaši prethodnici. Najstarija karta, koja je datirana na 4. veljače 1610. godine, prikazuje Sutomišćicu na način da daje informacije o tome čime se bave stanovnici, pa imamo prikaz ribolova, maslinarstva, prerade žita… Na takvoj karti ne prikazuje se samo ono što je standard na današnjim kartama, već možemo pratiti gospodarske djelatnosti onog vremena u primorskom dijelu Hrvatske, istaknuo je Faričić.

Stare geografske karte su dragocjeni izvor različitih prostornih podataka, a među njima i onih koji se odnose na gospodarska obilježja prikazanog prostora. Zrcale geografske spoznaje o prostoru prikazivanja, kartografske postupke i tehnike te namjeru njihova autora ili ustanova koje su potakle ili organizirale njihovu izradu. Mjernici su imali važnu ulogu te su nastojali pratiti trendove tadašnje kartografije, školujući se ili učeći izravno kroz kontakte s majstorima kartografije. Među izloženim kartama ima onih koje se mogu smatrati katastarskim kartama, ali i tematskim ekonomskim prometnim, pomorskim…

– Na njima se može vidjeti koliko im je bilo važno imati precizan prikaz prostornih objekata, osobito onih bitnih za gospodarenje prirodnim resursima koji su bili na raspolaganju, za obrađivanje pašnjaka, melioraciju Vranskog jezera, prikaz tada najveće plantaže duhana na cijelom teritoriju Mletačke republike. Jedna od najdojmljivijih je karta Frane Zavorea, na kojoj je tehnikom povlačenja malih crta nastojao prikazati reljef paških solana, rekao je Faričić, zahvaljujući djelatnicima Državnog arhiva koji su pomogli u realizaciji izložbe, kao i ravnatelju Gveriću.

Domaćinima je na postavljenoj izložbi zahvalio zamjenik glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave dipl. ing. geod. Antonio Šustić, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se na prikazanim kartama može vidjeti kako se kartografija razvijala do današnjih dana, u kojima se uglavnom barata digitalnim podacima.

Uz izložbu je objavljen prigodni katalog, s nekoliko prikaza izloženih karata u visokoj rezoluciji.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu