Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OVOG PETKA: Otvoreni dan II Palače u čast niza priznanje i nagrada! Donosimo program…

Objavljeno

-

U petak, 21.10.2022., održava se Otvoreni dan II Palače u čast niza strukovnih i državnih priznanja i nagrada koje je u samo 6️⃣ mjeseci od otvaranja pripalo arhitektima, autorima projekta II Palače/ II Palaces, Ivi Letilović i Igoru Pedišiću, te posljednjoj nagradi koju je gradonačelnik Branko Dukić primio od strane Ministarstvo turizma i sporta za Providurovu palaču ⊶ kulturnu atrakciju godine 🏆

》Mjesto: II Palače/ II Palaces

》Vrijeme: Petak, 21.10.2022.

》Trajanje: od 10:00 do ponoći

》Ulaz: Besplatan

Evo i službene najave:

“Pozivamo građane da u petak, 21. 10. 2022. odvoje svoje vrijeme za posjet II PALAČE!

Bogat program od 10 h do ponoći za sve posjetitelje je besplatan!

Otvoreni dan priređujemo u čast niza strukovnih i državnih priznanja i nagrada, koje je u samo šest mjeseci od otvaranja pripalo arhitektima, autorima projekta II PALAČE, Ivi Letilović i Igoru Pedišiću (AB Forum) te posljednjoj nagradi koju je gradonačelnik Branko Dukić primio od strane Ministarstva turizma za Providurovu palaču – kulturnu atrakciju godine.

A da je dovršetkom Providurove palače, kompleks II PALAČE postao epicentrom kulturnog zbivanja u Zadru, osim nagrada i priznanja, dokazuje i broj posjetitelja. U posljednjih šest mjeseci svi sadržaji, od brojnih izložbi preko koncerata, radionica, čitanja, projekcija, kongresa, sastanaka, susreta, privukli su više od 25000 posjetitelja!

Otvoreni dan uz raznovrstan program čiji će vrhunac biti navečer od 20 h uz nastup DJ Mare Milin u Velikom atriju i nastup grupe Positivo koju između ostalih čine vrsni hrvatski glazbenici Hrvoje Rupčić i Marko Lazarić, u Polivalentnoj dvorani, za građane donosi slobodan ulaz na sve izložbe (Ratko Petrić – Baciti istinu u lice!, Tomislav Čerina – Retrospektiva, Šest salonskih priča, Obitelj Dešpalj kroz objektiv Ante Brkana), za učenike prvih razreda osnovnih i srednjih škola pravo na besplatan upis u Ogranku Grad, a za sve one koji kupe jednu ulaznicu za koncert na Info pultu od 11 do 13 h toga dana, pravo na još jednu ulaznicu gratis!”

Cjelokupni program Otvorenog dana II PALAČE donosimo u nastavku:

10.00 h – Veliki atrij – Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem. – čitanje odabranih književnih tekstova

10.15 h – Veliki atrij – Plesna radionica za djecu vrtićkog uzrasta (Pedagoška služba NMZ)

10.30 h – Ogranak Grad – Pričamo u palači, čitanje priče i kreativna radionica za djecu vrtićkog uzrasta

11.00 h – Izložbene dvorane – Ratko Petrić: Baciti istinu u lice! – stručno vodstvo kustosa NMZ, hrvatski jezik

11.00 h – Multimedijska dvorana – projekcija simfonijske bajke Petar i vuk Sergeja Prokofjeva

11.30 h – Ogranak Grad – Poetski kolaž – radionica poezije za mlade srednjoškolskog uzrasta

12:00 h – Veliki atrij – Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem. – čitanje odabranih književnih tekstova

12.15 h – Multimedijska dvorana – projekcija Johannes Brahms: Simfonija br. 4 u e-molu, op. 98 u izvedbi Zadarskog komornog orkestra

17.00 h – Veliki atrij – Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem. – čitanje odabranih književnih tekstova

17.15 h
Multimedijska dvorana – projekcija simfonijske bajke Petar i vuk Sergeja Prokofjeva i projekcija Johannes Brahms: Simfonija br. 4 u e-molu, op. 98 u izvedbi Zadarskog komornog orkestra

19.00 h – Veliki atrij – umjetnički performans Ljudi i njihova sudbina – People and their destiny inspiriran izložbom Ratko Petrić: Baciti istinu u lice! (Etnološki odjel NMZ, Dizajnerski studio EO-NMZ (u razvoju), Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, Zadarski plesni ansambl)

19.30 h – Izložbene dvorane – Ratko Petrić: Baciti istinu u lice! – stručno vodstvo kustosa NMZ, hrvatski jezik

20.00 h – Veliki atrij – DJ pult zauzet će poznata zadarska fotografkinja Mare Milin

21.00 h – Polivalentna dvorana – Positivo
Hrvoje Rupčić, perkusije
Marko Lazarić, bubnjevi
Ante Grossi, akustična gitara, vokal
Drago Lokas, akustična gitara, usna harmonika, vokal
Martin Petračić, bass gitara
Marko Petrović, klavijature
Damir Gonz, električna gitara
Marijeta Gregov, vokal 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Do kraja tjedna promjenjivo, nestabilno i manje toplo. Pripremite se i na obilne pljuskove

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren istočni i jugoistočni, uz nestabilnosti prolazno i jak, a na Jadranu umjereno i jako jugo. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 19 do 24 °C, na istoku i malo viša.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja i nestabilno. Mjestimice kiša, ponajprije u drugom dijelu dana i lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, moguće i jače izraženi. U unutrašnjosti povremeno će puhati umjeren jugoistočni, južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu umjereno jugo poslijepodne okreće na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, uz nestabilnosti prolazno i jak. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 13, na Jadranu između 13 i 17 °C. Najviša dnevna uglavnom između 19 i 23 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo, nestabilno i manje toplo. Mjestimice kiša, lokalno i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, moguće i izraženijih, osobito tijekom poslijepodnevnih sati. U unutrašnjosti vjetar slab i umjeren jugozapadni, od petka u okretanju na sjeverni, no uz nestabilnosti prolazno može biti pojačanog vjetra. Na Jadranu u četvrtak uglavnom umjereno jugo i jugozapadnjak, a potom zapadnjak i sjeverozapadnjak.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA) Zadar će 2027. biti centar europske sveučilišne košarke – dolaze 32, a možda i više europskih ekipa

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru bit će domaćin Europskog sveučilišnog prvenstva u košarci 2027. godine. Tim povodom su u Rektoratu natjecanje, izazove u organizaciji i značaj događanja za Zadar i zadarsko sveučilište predstavili rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, gradonačelnik Branko Dukić, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić, predsjednik Sportskog akademskog saveza Sveučilišta u Zadru doc. dr. sc. Tonći Jerak, voditeljica Centra za tjelovježbu i studentski šport izv. prof. dr. sc. Gordana Ivković i direktorica Turističke zajednice Grada Zadra Iva Bencun.

– Dodjelom domaćinstva odano je priznanje cijeloj našoj ustanovi, posebice Centru za tjelovježbu i studentski šport i našim studentima. Sport je važna aktivnosti i fenomen koji bi trebao u što većoj mjeri zahvaćati studente, slijedeći antički moto Mens sana in corpore sano. Sportske aktivnosti upotpunjuju redovite nastavne i znanstvene aktivnosti naših studenata i djelatnika, koji se kroz njih se uključuju u različite modele internacionalizacije. Na taj način mogu trenirati ne samo svoje tijelo i sposobnosti, nego i nošenje s pobjedama i porazima. U košarci je važan i timski rad, što je važno i kada se ostvaruju različite znanstvene aktivnosti. Natjecanje vidimo kao dodatan iskorak u internacionalizaciji i uključivanju studenata u aktivnosti kojima će biti punopravni članovi europske akademske zajednice, istaknuo je rektor Faričić.

Gradonačelnik Dukić rekao je kako ga veseli čvrsta suradnja grada i sveučilišta, kao i da je jedna posebna ljubav prema košarci u ovom gradu zahvatila studente.

– Vjerujem da će se u našem Hramu košarke igrati vrhunska košarka, rekao je gradonačelnik.

Odluka o domaćinstvu donesena je na nedavnoj sjednici Izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske asocijacije EUSA-e u Aveiru u Portugalu.

– Zadar je ime koje nešto znači u europskoj košarci, grad je atraktivan, priprema kandidature je bila odlična i teško ju je bilo odbiti. Sveučilište radi odlične stvari oko organizacije sportskih događaja na nacionalnoj razini, gospodin Jerak je dopredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza i znamo da će sve što organizira biti jako dobro te će sudionici otići sretni. Imamo tri godine za pripremu, ovo je platforma koju treba iskoristiti na pravi način da se studenti upoznaju s gradom i sa sobom odnesu lijepe uspomene, rekao je predsjednik HASS Haris Pavletić, dodajući kako je Zadar dobio domaćinstvo iz prve, dok se Bologna morala triput kandidirati dok nije dobila organizaciju prvenstva 2025. godine.

Kao jedan od aduta u kandidaturi Jerak je izdvojio izvrsnu sportsku infrastrukturu, odnosno Dvoranu Krešimir Ćosić u kojoj će se igrati sve utakmice. Predviđeno je sudjelovanje 32 ekipe, po 16 muških i ženskih ali s obzirom na prve reakcije moglo bi ih biti i po dvadesetak. Svečano otvaranje bit će na Forumu.

– U to vrijeme je stanka u domaćim prvenstvima pa će u Zadru nastupiti igrači koji igraju u prvim i drugim ligama svojih zemalja. Vjerujem da ćemo organizirati najbolje prvenstvo do sada, rekao je Jerak.

Voditeljica Centra za tjelovježbu i studentski šport izv. prof. dr. sc. Gordana Ivković iznijela je dosadašnja pozitivna iskustva organizacije natjecanja na kojima su sudjelovali sportaši iz SAD-a, Litve, Češke, Poljske i brojnih drugih europskih zemalja. Istovremeno su se zadarski studenti-sportaši okitili brojnim medaljama, pa su tako djevojke tri puta bile državne prvakinje u košarci 3 na 3, košarkaši su trofejni u domaćim i međunarodnim natjecanjima.

– Prvo smo  hrvatsko sveučilište koje je primijenilo pravilnik o studiju sportaša, pa naši studenti mogu uskladiti obveze u sportu sa studijem. Ove godine imamo dva košarkaša koji redovito studiraju i igraju prvu košarkašku ligu, istaknula je Ivković.

Direktorica TZ Iva Bencun pohvalila je one koji su radili na dobivanju organizacije natjecanja te istaknula uvjerenje kako će se uspjeti organizirati smještaj, budući da će Zadar do tada dobiti nove hotele, hostele i objekte u privatnom smještaju, te kako će se s ovog događaja poslati lijepe slike u svijet.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA: OGŠ sv. Benedikta domaćin Utrke mira

Objavljeno

-

By

OGŠ sv. Benedikta bit će domaćin trkača Utrke mira u četvrtak, 2. svibnja u vremenu od oko 16 do oko 17.30.

Bude li povoljno vrijeme, trkači bi trebali doći do škole preko Foruma, a učenici bi im napravili špalir. U slučaju kiše, dočekuju ih u školi.

Domaćini će izvesti kratak program, a gosti imaju u pripremi također animacijski program koji uključuje i projekciju kratkog filma, upoznavanje s trkačima i interakciju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu