Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(VIDEO) “DOMAĆE U VRTIĆE” Zadarski i šibenski LAG-ovi zajedno u projektu uvođenja domaćih proizvoda u predškolske ustanove

Objavljeno

-

„Domaće u vrtiće“ međuteritorijalni je projekt suradnje između četiri odabrana LAG-a s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije: LAG „Laura“, LAG „Bura“, LAG „More 249“ i LAG „Krka“. Zajednička aktivnost svih partnera na projektu je izrada studije o mogućnostima povećanja potrošnje te uvođenja novih namirnica i proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u predškolske odgojno-obrazovne ustanove.

Očekuje se kako će studija ponuditi zaključke i preporuke o najboljim modelima i načinima za povećanje potrošnje lokalnih i sezonskih namirnica i proizvoda s mogućnošću daljnje primjene na ostale ustanove koje pružaju uslugu prehrane. Uz izradu studije, projektom će se realizirati edukativne kulinarske radionice za kuharsko osoblje vrtića te će se izraditi dječja kuharica.

Za predstavnike OPG-ova organizirat će se će se aktivnosti informiranja i povezivanja kako bi poljoprivrednici stekli znanja i vještine potrebne za unaprjeđenje održivog poslovanja i povećanje konkurentnosti.

Provedbu projekta će popratiti promotivne aktivnosti koje uključuju izradu edukativno promotivnih materijala te animirani i promotivni video.

Svrha projekta je stvaranje preduvjeta za uvođenje novih namirnica i povećanje potrošnje proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u dječjim vrtićima na području četiri partnerska LAG-a iz Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Specifični cilj projekta je povećanje važnosti zdrave prehrane od najranije dobi te poticanje osviještenosti uključivanja sezonskih i lokalnih namirnica u predškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama kroz promociju lokalnih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Uživajte u suncu ostatak vikenda, od ponedjeljka nova runda kiše. Još toplije!

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno ili djelomice sunčano te iznadprosječno toplo, na Jadranu i vjetrovito. Uz povremeno više oblaka poslijepodne na sjevernom Jadranu lokalno može pasti malo kiše. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, u gorju i jak. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 25, na istoku i do 28 °C.

Na Uskrs djelomice sunčano, iznadprosječno toplo i razmjerno vjetrovito. Povremeno će biti promjenljive naoblake, mjestimice na sjevernom Jadranu i u zapadnim predjelima unutrašnjosti može pasti malo kiše, ponajprije poslijepodne. Puhat će umjeren, u drugom dijelu dana prolazno i jak jugozapadni i južni vjetar, a na Jadranu jako do olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 8 i 13, na Jadranu od 13 do 16. Najviša dnevna između 19 i 24, na istoku i do 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U nedjelju djelomice sunčano, no uz promjenljivu naoblaku na sjevernom Jadranu i u zapadnim krajevima unutrašnjosti mjestimice može pasti malo kiše. U ponedjeljak postupno jače naoblačenje sa zapada uz kišu, lokalno moguće i izraženije pljuskove praćene grmljavinom. Promjenljivo i nestabilno nastavit će se i tijekom utorka. U unutrašnjosti vjetar povremeno umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo u drugom dijelu ponedjeljka postupno okreće na jugozapadnjak i slabi. Iznadprosječno toplo, u utorak danju na kopnu osjetno niža temperatura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OD DANAS SLUŽBENO ZAPOČINJE KAMPANJA / U “zadarskoj” IX. izbornoj jedinici čak 18 lista. Evo koga možete poslati u Sabor…

Objavljeno

-

By

Tko se kanio kandidirati za parlamentarne izbore koji će se održati 17. travnja, učinio je to, na Veliki petak u ponoć istekao je rok do kojega su svi koji su to namjeravali, trebali Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste i kandidature.

Među posljednjima, svoju je listu predala stranka Javno dobro, rekao je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski na kraju dana u kojemu je zgradom Sabora, gdje je DIP zaprimao liste, prodefiliralo 30-ak predlagatelja, od velikih, parlamentarnih stranaka do kandidata koje šira javnost poznaje samo iz svijeta estrade.

Jedna od takvih je i Ava Karabatić koja se, kao nezavisna, namjeravala kandidirati u 10. izbornoj jedinici, ali kako je bila ‘tanka’ s potpisima to nije mogla, pa joj je u pomoć priskočio Ivan Pernar, nekadašnji zastupnik i smjestio je na svoju listu.

Koliko je točno listi zaprimljeno i jesu li sve pravovaljane, znat će se u subotu poslijepodne za kada je DIP zakazao konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti te podatke.

Prije četiri godine, takve su bile 192 liste i 21 kandidatura, za 151 zastupničko mjesto natjecalo se gotovo 2700 kandidata. Pravovaljane liste i kandidature DIP će u subotu poslijepodne objaviti na svojoj mrežnoj stranici i tada se početi službena izborna promidžba. No, da bi se to dogodilo, DIP će još jednom ‘pročešljati’ zaprimljene liste i utvrditi jesu li se stekli uvjeti da ih prihvati i objavi sa imenima i prezimenima kandidata za svih 12 izbornih jedinica.

Izborni sudionici službeno će se biračima moći predstavljati do 15. travnja (ponedjeljak) u ponoć, nakon čega će u Hrvatskoj nastupiti dvodnevna izborna šutnja, uoči izbora u srijedu, 17. travnja. Toga dana birači će odlučiti kojih će 151 zastupnik ući u novi, 11. saziv Hrvatskog sabora, 140 će ih izabrati u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori i osam u 12. izbornoj jedinici u kojoj svoje zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina.

Ovo su liste za IX. izbornu jedinicu, prema dosadašnjim podacima DIP-a:

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKA SUBOTA Danas je dan tišine i molitve

Objavljeno

-

By

Velika subota je kršćanski blagdan. Slavi se dan prije Uskrsa. Zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje.

To je dan tišine i molitve. Na Veliku Subotu Crkva se zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Stoga vjernici posjećuju posebno uređen Božji grob u crkvi.

Dopušteno je slaviti samo sakramente pomirenja i bolesničkog pomazanja, a pričest se može dijeliti samo kao popudbina.

Crkva u svojoj tradiciji čuva veliko blago. Tako je za Veliku Subotu karakteristično Vazmeno bdjenje koje se slavi noću te stoga nije prikladno da započne prije nego padne noć, a treba završiti prije svanuća nedjelje.

Tada se vjernici okupljaju oko ognja kojeg svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Svećenik na svijeću stavlja simbole A i Ω. To označava Krista koji je i početak i svršetak. Također se na svijeću stavljaju brojevi tekuće godine. Narav znaka iziskuje da se svake godine u Vazmenom bdijenju blagoslivlja nova uskrsna svijeća, napravljena od prirodnoga voska.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu