Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

RUMUNJSKI ČASOPIS SVOJ UVODNIK POSVETIO BILOSNIĆU! “Da je Ivan Meštrović živ svakako bi mu posvetio spomenik čovjeka na tigru”

Objavljeno

-

Višejezični rumunjski časopis za književnost i umjetnost „Orizont literar contenporan“, koji izlazi u Bukureštu, svoj je uvodnik u posljednjem ovogodišnjem, ljetnom broju – godište XIV, broj 4(90) – posvetio životnom i umjetničkom jubileju hrvatskog pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića. Uvodnik pod naslovom „Tigar u Bukureštu“ je objavljen na rumunjskom, španjolskom i francuskom jeziku, a potpisuje ga Daniel Dragomirescu, urednik časopisa, poznati rumunjski pjesnik i izdavač. Prevoditeljica teksta na francuski jezik je poznata francuska pjesnikinja Noëlle Arnoult, koja živi u Dijonu, dok je tekst na španjolski prevela Monica Dragomirescu.

Nazivajući Bilosnića „poetom vates“, Dragomirescu se sjeća susreta s Bilosnićem u Bukureštu, predstavljanja njegove zbirke „Tigar“ u knjižnici „Art Library“ u nazočnosti hrvatskog veleposlanika Davora Vidiša, posjeta Nacionalnoj knjižnici Rumunjske, ističući Bilosnićevu pjesničku retoriku kao i izvrsnu komunikaciju s bukureštanskom javnošću.

Dragomirescu se posebno osvrće na Bilosnićevu kultnu pjesničku zbirku „Tigar“ prevedenu na više jezika svijeta, ističući „pjesničke figure pune ekspresivnosti i jasno izrečene snage usklađene sa svemirom“, što je, po mišljenju ovog autora, Tomislava Marijana Bilosnića svrstalo u red značajnih suvremenih pjesnika, kako na nacionalnoj, tako i internacionalnoj razini.

Daniel Dragomirescu, ističući Bilosnićev pjesnički značaj, svoj tekst završava riječima „da je Ivan Meštrović živ svakako bi mu posvetio spomenik čovjeka na tigru“.

Na kraju, valja reći i kako je časopis „Orizont literar contenporan“, u svojoj „Biblioteci Universalis“ prije dva mjeseca objavio i knjigu „Tigrul dintre copertele cărtii“ (Tigar među koricama knjige) posvećena jubileju Tomislava Marijana Bilosnića, u kojoj o njegovom djelu piše više književnika iz Amerike, Španjolske, Portorica, Venezuele, Meksika, Francuske i Rumunjske.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA U ponedjeljak otvaranje Izložbe knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, otvara se Izložba knjiga Tomislava Marijana Bilosnića.

Izložba je upriličena uz Bilosnićev jubilej – 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada.

Tomislav Marijan Bilosnić (Zemunik Donji, 18. siječnja 1947.), hrvatski književnik, slikar, fotograf, publicist i novinar. Autor je više od 160 knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa. Priredio je više od 100 izložbi umjetničke fotografije i slika u različitim tehnikama u domovini i inozemstvu.

Njegova su djela prevedena na tridesetak svjetskih jezika te su postigla znatna priznanja. Samo njegova zbirka pjesama „Tigar“ prevedena je na četrnaest jezika. Zastupljen je u mnogim glasilima, zbornicima, leksikonima, antologijama i školskim udžbenicima. Uređivao je više novina, časopisa, zbornika i biblioteka.

Član je brojnih relevantnih književnih i likovnih, hrvatskih i inozemnih društava (Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pjesnika, HDLU Zadar, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Društva albanskih umjetnika i književnika u Elbasanu, Kluba pisaca ”Kostandin Kristoforidhi” u Albaniji.) Nagrađen je s najprestižnijim pjesničkim nagradama „Tin Ujević“ i „Antun Branko Šimić“, a dobitnik je i prvih nagrada za duhovnu književnost „Stjepan Kranjčić“, nagrade za prozu „Dubravko Horvatić“, nagrade „Pasionska baština“, više godina za redom prve nagrade za hrvatski književni putopis, te međunarodnih književnih nagrada „Crvena ruža Elbasana“, „Ilinden“, „Vlado Puljić“ i „Fra Martin Nedić“.

Uvršten je u više svjetskih haiku antologija, a japanska državna televizija snimila je o njemu film „Stazama hrvatskog haiku“. Osim toga Bilosniću je dodijeljena međunarodna Zlatna plaketa za slikarstvo i fotografiju. Za umjetničku i društvenu djelatnost dobio jer Grb Grada Zadra, Nagradu Grada Zadra, Nagradu Zadarske županije u dva navrata, Nagradu Zadarske županije za životno djelo i Nagradu za Životno djelo općine Zemunik. Živi i radi u Zadru i Zemuniku.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru je održana Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije. Na njihovom uspjehu u dosadašnjem školovanju čestitali su im pročelnica doc. dr.sc. Nataša Skitarelić, zamjenica pročelnice  prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić, promotorica doc. dr.sc. Marija Ljubičić i prof. dr. sc. Boris Dželalija.

– Ponosni smo što se odabrali naše sveučilište. Odabrali ste bremenit i težak poziv, nema težeg od rada s bolesnima i nemoćnima, ali trebate imati na umu da nećete uvijek dobivati pohvale, nego će nekada biti i nepristojnosti i nezahvalnosti. Sve je to dio života, tko to ne može podnijeti nije za ovaj poziv. Niti jedan studij ne može vas do kraja pripremiti za vašu profesiju, krećete na daljnji put učenja i stjecanja obrazovanja, želim vam da na njemu ne klonite duhom, poručila ime je pročelnica Skitarelić.

Promotorica je pozvala prvostupnike da se hrabro suoče s izazovima koji su pred njima.

– Uvjerena sam da ćete biti visoko stručne, empatične medicinske sestre i tehničari, koji žele raditi i kojima će pacijent uvijek biti na prvom mjestu. Neka dobrobit za pacijenta bude uvijek u središtu vašeg djelovanja, rekla je promotorica Ljubičić.

Promovirani su: Laura Begović, Nikolina Bezhi, Ana Burić, Borna Cvečić, Ivana Čulina, Vanesa Desnica, Lorena Došen, Katarina Eškinja, Karmen Gabrilo, Domagoj Grdović, Martina Grginović, Erika Kalac, Josipa Karaban, Tomislav Katić, Lucija Kekez, Anamarija Kekez, Marija Knežević, Josipa Marić, Nikola Marinović, Sandra Matak, Dajana Mezak, Paula Mihatov, Maja Mlakić, Lucija Modrić, Nikolina Odžaković, Kristina Pehar, Ivona Maria Pijaca, Emily Rak, Mate Rukavina, Luka Smokrović, Barbara Staničić, Pino Šale, Anđela Šipić, Mihaela Šnaubert, Martina Tokić, Paula Tomičić, Laura Trojić, Ana Umiljenović i Marta Vidas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu