Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV NADOMAK REKORDA! Odlična špica sezone. Posezonu će obilježiti outdoor turisti

Objavljeno

-

Turistički djelatnici diljem Zadarske županije zadovoljno trljaju ruke nakon završetka špice sezone, koja nas je ove godine, nakon ukidanja epidemioloških mjera vratila u dobra stara vremena jadranskog turizma. Stanje na području rivijere Sv. Filip i Jakov stoga smo provjerili s direktoricom njihove turističke zajednice Anom Brbarošom, koja nam je kazala kako su statistički gledano, srpanj i kolovoz bili iznimno uspješni.

Odlična špica sezone

– Broj ostvarenih dolazaka u periodu od 1. srpnja do 31.kolovoza je 40.299, odnosno za 11 posto više u odnosu na 2021. godinu, kada je ostvareno 36.439 dolazaka, te 8 posto manje u odnosu 2019. godinu, kada je ostvareno 43.439 dolazaka. Broj ostvarenih noćenja u navedenom razdoblju za 2022. godinu je 366.713 dolazaka, što je za 7 posto više u odnosu na 2021. godinu tj. 9 posto manje u odnosu na 2019. godinu, kazala je Barbaroša i navela kako trend dolazaka gostiju iz inozemstva već par godina ostaje nepromijenjen. Najviše je gostiju iz Slovenije, Njemačke, Češke, Slovačke, Poljske i Austrije.

– Sve najave za posezonu su za sada odlične, zato se nadamo realizaciji najavljenih dolazaka. Posezonu obilježava struktura gostiju koji su više angažirani u outdoor aktivnostima, izletima Pašmanskim kanalom, posjetima Parku prirode Vransko jezero te pješačkim stazama. Također smo nastojali tijekom sezone organizirati što veći broj manifestacija i koncerata kako bi posjetitelji imali dodatne zabavne aktivnosti, a povratne informacije govore kako smo bili jako uspješni, istaknula je Barbaroša i dodala kako su u stvaranju, organizaciji i realizaciji programa, uz Turističku zajednicu sudjelovale i udruge.

– Jedna od aktivnosti koja se provodila kroz srpanj i kolovoz je i program vježbanja u kojem su u vrlo velikom broju sudjelovali posjetitelji: pilates i kondicijski trening na glavnoj plaži Iza Banja u Sv. Filipu i Jakovu. Od sportskih aktivnosti su održani: nogometni turniri, 15. atletska utrka »Cvjetnom obalom«, vaterpolo turniri. U koncertnom dijelu programa nastupili su grupa Magazin, Tedi Spalato, Zorica Konđa, Alen Nižetić, Đani Maršan, klapa Kaše, klapa Intrade, AKA Crescendo, a bili su tu i susreti i smotre klapa, prisjetila se Barbaroša te naglasila kako je krajem kolovoza Turistička zajednica kroz provedbu programa »Zalogaj mora« za koji su ostvarili potporu u okviru natječaja FLAG – a Lostura, u okviru Mjere 3.2 »Ribarske manifestacije i aktivno sudjelovanje turista u pripremi hrane« organizirali gastro manifestaciju u kojoj je kuharski dio predvodio Renato Kraljev, a zabavni dio Tomislav Bralić i klapa Intrade, s ciljem promocije tradicije ribarstva i konzumacije ribarskih proizvoda.

Pripreme za novu sezonu

– »Feštu od maraške« održali smo drugi put u Sv. Filipu i Jakovu početkom srpnja, a cilj manifestacije je prikazati način njihove berbe te upoznati posjetitelje s proizvodima od maraške. U sklopu ljetnih manifestacija peti put smo održali »Teatar Babac open air« na otoku Bapcu koji je ujedno i jedini naseljeni otok Pašmanskog kanala, a nalazi se neposredno ispred Turnja. Ove godine nam je na Teatru gostovala Ecija Ojdanić i kazalište Moruzgva s predstavom Vla, vla, vlajland, istaknula je Barbaroša te dodala kako su kolovoz ispratili »Balinjerijadom«.

– Balinjere ili karići su vrsta ‘vozila’ nastala još odavno kada su naši stari u potrazi za zabavom i adrenalinom došli na ideju da od dasaka i starih kugličnih ležajeva, tj. balina, naprave ovo originalno vozilo. Pod motom »Zabave nikad dosta« Filipjansko prvenstvo balinjera okuplja sve dobne skupine, jer sjedanjem na balinjeru brišu se starosne granice i počinje avantura povratka u djetinjstvo, kazala je Barbaroša i podsjetila kako Sv. Filip i Jakov ima suvremeno opremljeno kino.

– Kroz ljetne mjesece uz redovite projekcije filmova četvrtkom i nedjeljom u kinodvorani, također smo organizirali i kino na otvorenom u parku u Sv. Filipu i Jakovu s projekcijama filmova »The Goonies« i »The Ghostbusters«.

Jesen i zima donose intenzivne pripreme projekata kako bi što uspješnije zadovoljili zadane ciljeve za slijedeću sezonu.

– Općina Sv. Filip i Jakov radi na projektu izgradnje i održavanja biciklističkih staza. Turistička zajednica će tijekom godine provesti označavanje i trasiranje biciklističkih i pješačkih tematskih staza, ucrtavanje GPS traga, markacija, signalizacija, a tu je i izrada karte i ostale aktivnosti s ciljem stvaranja cjelogodišnjeg proizvoda s naglaskom na aktivni doživljaj. Uređene staze se povezuju i nastavljaju na trasu staza u sklopu Zadar magic bike, odnosno staze grada Biograda, te općine Pakoštane s ciljem povezivanja staza u veću cjelinu koja obuhvaća i PP Vransko jezero. Također jedna od najznačajnijih aktivnosti s kojom smo već započeli je priprema projekta za aplikaciju na Regionalnu diversifikaciju i specijalizaciju hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti kroz program financiranja Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. U projektu je prijavitelj Općina Sv. Filip i Jakov, a partner Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov, zaključila je Barbaroša.

Izvor: Zadarski list

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! / U srijedu bez vode tri ulice na Stanovima. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 24.04.2024. godine (srijeda), u vremenu od 08:00 sati pa do 16:00 sati bit će privremeno obustavljena opskrba vodom u Zadru, u ulicama : Ulica Kraljice mira, Dubrovačka ulica, te Pazinska ulica.      

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještena u Ulici Kraljice mira  kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POSEBAN DOGAĐAJ U OGŠ SV. BENEDIKTA: U petak koncert bivših i sadašnjih učenika Škole

Objavljeno

-

By

Osnovna glazbena škola sv. Benedikta najavljuje poseban događaj: Koncert bivših i sadašnjih učenika Škole, koji će se odviti u petak, 26. travnja 2024. s početkom u 19.30 sati u
Koncertnoj dvorani Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru.

U svojih 16 godina djelovanja, OGŠ sv. Benedikta može se podičiti zavidnim brojem učenika koji su završili čitavu osnovnu glazbenu školu, a dio njih je svoje glazbeno školovanje nastavio i u srednjoj glazbenoj školi. Većina naših bivših učenika, sadašnjih srednjoškolaca, upisali su GŠ Blagoje bersa, no imamo učenicu koja pohađa GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi naše bivše učiteljice oboe, Dore Draclin.

Uz bivše učenike nastupit će i nekoliko sadašnjih, solo nastupom, a poseban pečat koncertu dat će školski orkestar u sadašnjem sastavu, te specijalni orkestar nastao spojem bivših i sadašnjih članova.

Ovom prigodom OGŠ sv. Benedikta izvijestiti će i o završetku humanitarne akcije „Pomozi da vozi” te o prikupljenom iznosu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U GRADSKOJ KNJIŽNICI: Predstavljanje neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije

Objavljeno

-

By

Predstavljanje trogodišnjeg neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije održat će se u Gradskoj knjižnici Zadar (multimedijalna dvorana) u petak, 26. travnja 2024. u 17 h.

Institut za waldorfsku pedagogiju u Zadru predstavit će waldorfsku pedagogiju i neformalni studij waldorfske pedagogije, koji se već više od 20 godina održava u Zagrebu. Waldorfska pedagogija u Hrvatskoj ima tridesetogodišnju tradiciju, a u svijetu postoji preko 100 godina. Waldorfska pedagogija nastoji poučavati one sadržaje i onim načinom kako je to svakoj novoj generaciji potrebno, da bi se svima omogućio razvoj svih potencijala. Budući da se danas ne zna kakav će biti svijet kada naši današnji učenici odrastu, kroz sve se oblike odgoja i obrazovanja u duhu waldorfske pedagogije pokušavaju se ojačati kompetencije kreativnosti, dobrih komunikacijskih vještina i socijalnih odnosa (za snalaženje u potpuno novim životnim situacijama), razvija se njihovo samopouzdanje ali i empatija te se potiče njihov interes za cjeloživotno učenje.

Doživite ukratko jedan dan u waldorfskom vrtiću ili školi,

okušajte se u umjetničkim radionicama,

pogledajte izložbu radova iz waldorfskih institucija,

informirajte se o detaljima trogodišnjeg studija….

Broj mjesta je ograničen pa se prijavite na mail: iwp.cro@gmail.com

Ulaz je slobodan.

Organizatori:

Institut za waldorfsku pedagogiju, Zagreb

Udruga Peti element, Zadar

Inicijativa Waldorf Jarula Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu