Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BIVŠI VODITELJ CZ USRED KAFKIJANSKOG PROCESA Policajci “nestali” i “ne sjećaju se”, a Lukić poručuje: “Nanesene su mi politička i moralna šteta!”

Objavljeno

-

Na Općinskom sudu u Zadru jučer je započeo prekršajni postupak protiv bivšeg voditelja postrojbe Civilne zaštite u Zadru, Mate Lukića, prijavljenog za nenošenje maske 2. lipnja prošle godine, izvijestio je Zadarski list. Iako je Lukić sve ovo vrijeme govorio kako u noćnom klubu “Amnezija” nije niti bio, već se zatekao ispred njega provjeravajući uzrok galame ispred kluba, protiv njega je podnijet prekršajni nalog zbog nenošenja maske, nakon čega je Lukić principijelno podnio ostavku.

Međutim, jučer je na Općinskom sudu došlo do obrata, piše Zadarski – policajci koji su trebali posvjedočiti da je Lukić bio u klubu bez maske nisu se pojavili na sudu, a policajac koji mu je uručio prekršajni nalog ne sjeća se tko ga je napisao!

– Ne mogu se sjetiti tko je napravio zapisnik na osnovu kojeg sam izdao prekršaj, a ja nisam neposredno utvrdio taj prekršaj, pročitala je sudska savjetnica Iva Grabić iskaz jednog od policajaca.

Bio u obilasku noćnih patrola

Također je utvrđeno da je policajcima Marku Buterinu i Jakovu Bakariću “dostava poziva uredno iskazana”, međutim nisu se pojavili, a niti obrazložili svoj izostanak. Stoga će biti pozvani na davanje iskaza na idućem ročištu u listopadu.

Mate Lukić, inače predsjednik županijskog HSP-a, detaljno je iznio obranu, navodeći kako ima i svjedoke da u klubu nije niti bio, te mu nije jasno zašto ga se tereti za djelo koje nije počinio, a koje mu je nanijelo veliku moralnu štetu s obzirom da je bio voditelj postrojbe Civilne zaštite od koje su mnogi gradovi u pandemiji preuzimali model rada.

– U vrijeme kada je navodno počinjen ovaj prekršaj bio sam voditelj Stožera Civilne zaštite te u suradnji s Policijskom upravom zadarskom odradio na tisuće intervencija radi nadzora građana u pridržavanju protuepidemijskih mjera radi zaštite pučanstva Hrvatske od bolesti Covida-19. Smatram da sam dobro odrađivao taj posao, za što sam primio i pohvale Ministarstva. Te večeri bio sam u obilasku noćnih patrola i došavši kući oko dva sata čuo sam nekakvu buku iz smjera prostora za iznajmljivanje “Amnezija”, koji u to vrijeme nije imao dozvolu za rad jer mu je upravo Stožer Civilne zaštite izrekao novčanu kaznu. Krenuo sam vidjeti što se događa kada sam primijetio čovjeka koji je parkirao svoj automobil na trotoar uz kolnik i na taj način onemogućio prolaz pješacima. Kada je gospodin izašao iz automobila rekao sam mu da pomakne automobil, prepričao je Lukić događaj toga dana kada je prijavljen za nenošenje maske.

Vozač tog automobila izvadio je značku i zatražio njegove dokumente, iz čega je Lukić shvatio kako je riječ o policajcu. Tada im je prišao još jedan policajac s kojim je Lukić prethodno bio na intervenciji:

– On je ovom policijskom službeniku pokušao objasniti da je riječ nesporazumu i da sam ja voditelj Stožera Civilne zaštite te da nisam dio posjetitelja “Amnezije”, budući da je ispred bila veća skupina ljudi okupljenih povodom nekakve proslave. U tom trenutku ni na tren nisam pomislio da sam napravio nešto krivo i da ću biti sankcioniran na bilo koji način što sam se zatekao na otvorenom prostoru, u blizini svoje kuće. No, to jutro, par sati kasnije, zaprimio sam poziv ministra Beroša koji je od mene tražio da se demantiram u vezi nekih događaja između nas koji su se dogodili neposredno prije, a što sam ja odbio, nakon čega je na jednom zadarskom portalu objavljena vijest da voditelj Stožera Civilne zaštite u narodnom klubu “Amnezija” nije nosio zaštitnu masku, kazao je Lukić.

Napomenuo je da je u to vrijeme bio jedna od najeksponiranijih medijskih osoba te da ovom prijavom započinje medijski linč protiv njega. Istoga je dana stoga podnio ostavku na mjesto voditelja Stožera Civilne zaštite, o čemu je prethodno obavijestio osobe u MUP-u s kojima je surađivao na zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Rekao im je da će podnijeti ostavku jer je u javnosti već bio osuđen za ovaj prekršaj iako je protiv njega bio izdan samo obavezi prekršajni nalog, kazao je Lukić sudskoj savjetnici.

– Zbog neistinite objave na zadarskom portalu nanesene su mi politička i moralna šteta jer sam nedužan, a ta je objava bacila mrak na sve pozitivno što sam učinio za grad Zadar i njegove građane, kao i građane Gline pogođene potresom. Gospodin kojeg sam nazvao rekao mi je da mu je žao, da su ga policijski službenici pitali što će učiniti s imenima koje su zapisali te večeri, a on im je odgovorio da svima izdaju prekršajne naloge zbog nenošenja zaštitnih maski, kazao je Lukić u sudu, a na poseban upit savjetnice Grabić odgovorio kako ni u kojem trenutku te večeri nije bio u klubu “Amnezija” već samo jednom u životu, i to četiri dana ranije obavljajući posao nadzora mjera protiv korone.

Na idućem ročištu saslušat će se policajci Marko Buterin i Jakov Bakarić kada će javnost konačno saznati tko je sastavio zapisnik na osnovu kojeg je protiv voditelja Stožera CZ-a pokrenut prekršajni postupak s obzirom da se svjedoci jučer nisu pojavili, a da se onaj tko je izdao prekršajni nalog “ne može sjetiti tko je napravio zapisnik”, a niti je “neposredno utvrdio prekršaj”. Upravo tako je, naime, jedan od pozvanih policajaca svjedoka izjavio na izvanraspravnom saslušanju 26. svibnja ove godine.

Izvor: Zadarski list

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu