Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BIVŠI VODITELJ CZ USRED KAFKIJANSKOG PROCESA Policajci “nestali” i “ne sjećaju se”, a Lukić poručuje: “Nanesene su mi politička i moralna šteta!”

Objavljeno

-

Na Općinskom sudu u Zadru jučer je započeo prekršajni postupak protiv bivšeg voditelja postrojbe Civilne zaštite u Zadru, Mate Lukića, prijavljenog za nenošenje maske 2. lipnja prošle godine, izvijestio je Zadarski list. Iako je Lukić sve ovo vrijeme govorio kako u noćnom klubu “Amnezija” nije niti bio, već se zatekao ispred njega provjeravajući uzrok galame ispred kluba, protiv njega je podnijet prekršajni nalog zbog nenošenja maske, nakon čega je Lukić principijelno podnio ostavku.

Međutim, jučer je na Općinskom sudu došlo do obrata, piše Zadarski – policajci koji su trebali posvjedočiti da je Lukić bio u klubu bez maske nisu se pojavili na sudu, a policajac koji mu je uručio prekršajni nalog ne sjeća se tko ga je napisao!

– Ne mogu se sjetiti tko je napravio zapisnik na osnovu kojeg sam izdao prekršaj, a ja nisam neposredno utvrdio taj prekršaj, pročitala je sudska savjetnica Iva Grabić iskaz jednog od policajaca.

Bio u obilasku noćnih patrola

Također je utvrđeno da je policajcima Marku Buterinu i Jakovu Bakariću “dostava poziva uredno iskazana”, međutim nisu se pojavili, a niti obrazložili svoj izostanak. Stoga će biti pozvani na davanje iskaza na idućem ročištu u listopadu.

Mate Lukić, inače predsjednik županijskog HSP-a, detaljno je iznio obranu, navodeći kako ima i svjedoke da u klubu nije niti bio, te mu nije jasno zašto ga se tereti za djelo koje nije počinio, a koje mu je nanijelo veliku moralnu štetu s obzirom da je bio voditelj postrojbe Civilne zaštite od koje su mnogi gradovi u pandemiji preuzimali model rada.

– U vrijeme kada je navodno počinjen ovaj prekršaj bio sam voditelj Stožera Civilne zaštite te u suradnji s Policijskom upravom zadarskom odradio na tisuće intervencija radi nadzora građana u pridržavanju protuepidemijskih mjera radi zaštite pučanstva Hrvatske od bolesti Covida-19. Smatram da sam dobro odrađivao taj posao, za što sam primio i pohvale Ministarstva. Te večeri bio sam u obilasku noćnih patrola i došavši kući oko dva sata čuo sam nekakvu buku iz smjera prostora za iznajmljivanje “Amnezija”, koji u to vrijeme nije imao dozvolu za rad jer mu je upravo Stožer Civilne zaštite izrekao novčanu kaznu. Krenuo sam vidjeti što se događa kada sam primijetio čovjeka koji je parkirao svoj automobil na trotoar uz kolnik i na taj način onemogućio prolaz pješacima. Kada je gospodin izašao iz automobila rekao sam mu da pomakne automobil, prepričao je Lukić događaj toga dana kada je prijavljen za nenošenje maske.

Vozač tog automobila izvadio je značku i zatražio njegove dokumente, iz čega je Lukić shvatio kako je riječ o policajcu. Tada im je prišao još jedan policajac s kojim je Lukić prethodno bio na intervenciji:

– On je ovom policijskom službeniku pokušao objasniti da je riječ nesporazumu i da sam ja voditelj Stožera Civilne zaštite te da nisam dio posjetitelja “Amnezije”, budući da je ispred bila veća skupina ljudi okupljenih povodom nekakve proslave. U tom trenutku ni na tren nisam pomislio da sam napravio nešto krivo i da ću biti sankcioniran na bilo koji način što sam se zatekao na otvorenom prostoru, u blizini svoje kuće. No, to jutro, par sati kasnije, zaprimio sam poziv ministra Beroša koji je od mene tražio da se demantiram u vezi nekih događaja između nas koji su se dogodili neposredno prije, a što sam ja odbio, nakon čega je na jednom zadarskom portalu objavljena vijest da voditelj Stožera Civilne zaštite u narodnom klubu “Amnezija” nije nosio zaštitnu masku, kazao je Lukić.

Napomenuo je da je u to vrijeme bio jedna od najeksponiranijih medijskih osoba te da ovom prijavom započinje medijski linč protiv njega. Istoga je dana stoga podnio ostavku na mjesto voditelja Stožera Civilne zaštite, o čemu je prethodno obavijestio osobe u MUP-u s kojima je surađivao na zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Rekao im je da će podnijeti ostavku jer je u javnosti već bio osuđen za ovaj prekršaj iako je protiv njega bio izdan samo obavezi prekršajni nalog, kazao je Lukić sudskoj savjetnici.

– Zbog neistinite objave na zadarskom portalu nanesene su mi politička i moralna šteta jer sam nedužan, a ta je objava bacila mrak na sve pozitivno što sam učinio za grad Zadar i njegove građane, kao i građane Gline pogođene potresom. Gospodin kojeg sam nazvao rekao mi je da mu je žao, da su ga policijski službenici pitali što će učiniti s imenima koje su zapisali te večeri, a on im je odgovorio da svima izdaju prekršajne naloge zbog nenošenja zaštitnih maski, kazao je Lukić u sudu, a na poseban upit savjetnice Grabić odgovorio kako ni u kojem trenutku te večeri nije bio u klubu “Amnezija” već samo jednom u životu, i to četiri dana ranije obavljajući posao nadzora mjera protiv korone.

Na idućem ročištu saslušat će se policajci Marko Buterin i Jakov Bakarić kada će javnost konačno saznati tko je sastavio zapisnik na osnovu kojeg je protiv voditelja Stožera CZ-a pokrenut prekršajni postupak s obzirom da se svjedoci jučer nisu pojavili, a da se onaj tko je izdao prekršajni nalog “ne može sjetiti tko je napravio zapisnik”, a niti je “neposredno utvrdio prekršaj”. Upravo tako je, naime, jedan od pozvanih policajaca svjedoka izjavio na izvanraspravnom saslušanju 26. svibnja ove godine.

Izvor: Zadarski list

 

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ NARODNOG MUZEJA: Poziv na fotografski natječaj “Skriveni kutak moga grada”

Objavljeno

-

By

Foto: Ivana Dražić

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar poziva na fotografski natječaj SKRIVENI KUTAK MOGA GRADA

Natječaj se organizira u povodu Dana grada Zadra 2023. godine i namijenjen je svim osobama bez dobne granice.

Tema natječaja su skriveni detalji grada Zadra za koje smatrate da su neprimijećena ljepota grada.

“Pozivamo Vas da nam pokažete Zadar kakvim ga Vi vidite, obratite pažnju na sitnice koje Vas okružuju, fotografirajte ih i pošaljite nama da ih pokažemo na izložbi.

Uz svaku poslanu fotografiju opišite koji dio Zadra se nalazi na njoj i što predstavlja za Vas i zajednicu”, stoji u objavi iz NMZ.

Propozicije natječaja:

 • na natječaj se mogu prijaviti sve osobe bez dobne granice
 • tema natječaja je grad Zadar
 • fotografije mogu biti snimane fotoaparatom i/ili pametnim telefonima
 • veličina fotografije je najmanje 300 dpi, u JPG (JPEG) formatu
 • svaka osoba može poslati maksimalno tri fotografije
 • uz svaku fotografiju potrebno je kratko pojašnjenje što je na fotografiji
 • slanjem fotografija pristajete na njihovu objavu za potrebe natječaja
 • fotografije se šalju putem Wetransfera ili e-mail adrese na: pedagog@nmz.hr
 • prilikom prijave potrebno je napisati ime i prezime, dob sudionika, naziv fotografije i kontakt
 • pristigle fotografije će biti izložene u Edukativnoj dvorani Kneževe palače tijekom studenog
 • Termini natječaja:
 • natječaj traje od 2. do 30. listopada, 2023. godine
 • izložba fotografija će biti otvorena od 6. do 24. studenog, 2023. godine
 • Za sve informacije se obratite na e-mail adresu: pedagog@nmz.hr (kontakt osoba: Lucija Sekula, muzejska pedagoginja)
 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

USUSRET DANU ZAŠTITNIKA ZADRA / U nedjelju je blagdan sv. Šime. Donosimo raspored svetih misa…

Objavljeno

-

By

Ususret proslavi blagdana sv. Šime, zaštitnika grada Zadra čijem se zagovoru utječe puk iz cijele Zadarske nadbiskupije, u svetištu sv. Šime u Zadru održava se Devetnica do subote, 7. listopada.

U utorak, 3. listopada, misu u 18 sati predvodi dr. fra Šimun Bilokapić, OFM, dekan KBF-a u Splitu. U srijedu, 4. listopada, misu u 18 sati predvodi vlč. Ivan Vučak, župnik u Krašiću.

U četvrtak, 5. listopada, misu u 18 sati predvodi dr. don Josip Mužić, predavač na KBF-u u Splitu. U petak, 6. listopada, misu u 18 sati predvodi don Damir Stojić, SDB. U subotu, 7. listopada, misu u 8 sati predvodi don Zdenko Milić, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije.

Na uočnicu blagdana sv. Šime, u subotu 7. listopada, Svečanu Večernju u 19 sati u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

U nedjelju, 8. listopada, na svetkovinu sv. Šime, zaštitnika grada Zadra, svečano koncelebrirano slavlje u 19 sati u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Mise su još u 7, 8.30 i u 17 sati je misa s blagoslovom djece. Misno slavlje u 11 sati predvodi don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime u Zadru.

Sv. Šime je prorok iz Jeruzalema, opisuje ga evanđelist Luka, koji je u Djetetu Isusu prepoznao Mesiju, kada su ga Marija i Josip došli prikazati u hram četrdeseti dan od Isusovog rođenja. Njegovo neraspadnuto tijelo nalazi se u Zadru u Škrinji sv. Šime gdje ga vjernici časte već osam stoljeća.

U osmini nakon blagdana, Škrinja sv. Šime će biti otvorena i izložena za čašćenje hodočasnicima. Svakim danom u osmini misa je u 8 sati. U ponedjeljak, 9. listopada misa će biti i u 17 sati za bolesne, kada će se podijeliti sakrament bolesničkog pomazanja ljudima koji žele i trebaju taj sakrament.

Za kraj osmine, u ponedjeljak, 16. listopada, misno slavlje u 18 sati predvodi dr. don Zdenko Dundović, ravnatelj Teološko – katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru. U zahvalnosti za milosti sv. Šimunu, nakon mise će započeti 40-satno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

U srijedu, 18. listopada, u crkvi sv. Šime misno slavlje u 18 sati i svečani blagoslov s Presvetim predvodi don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

JUČER GORJELO U MAŽURANIĆEVOJ / Policija podsjeća: “Do 31. listopada zabranjeno je svako loženje vatre na otvorenom prostoru!”

Objavljeno

-

By

Jučer, 01. listopada u 13.50 sati u Zadru u Ulici Ivana Mažuranića, u dvorištu na otvorenom prostoru, 49-godišnjakinja je naložila vatru, a da prethodno na niti jedan način nije osigurala ili držala pod kontrolom, kako bi spriječila eventualno širenje ili sprječavanje opasnosti za ljude ili imovinu, priopćeno je iz PU zadarske.

Nakon što su policijski službenici došli na mjesto događa, 49-godišnjakinja je po izdanoj naredbi ugasila vatru, a zbog počinjenog prekršaja sukladno odredbama Zakona o zaštiti od požara prekršajno je sankcionirana.

Podsjećamo kako Sukladno županijskoj Odluci o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru, na području Zadarske Županije zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru u vremenskom razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada.

Za nepoštivanje navedenih odredbi propisane su novčane kazne, a u određenim slučajevima postoje i elementi kaznene odgovornosti dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Posljedice koje požari izazivaju, osim materijalne štete, neprocjenjive su i za okoliš i vegetaciju koja nas okružuje”, dodaju iz Policije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu