Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BIVŠI VODITELJ CZ USRED KAFKIJANSKOG PROCESA Policajci “nestali” i “ne sjećaju se”, a Lukić poručuje: “Nanesene su mi politička i moralna šteta!”

Objavljeno

-

Na Općinskom sudu u Zadru jučer je započeo prekršajni postupak protiv bivšeg voditelja postrojbe Civilne zaštite u Zadru, Mate Lukića, prijavljenog za nenošenje maske 2. lipnja prošle godine, izvijestio je Zadarski list. Iako je Lukić sve ovo vrijeme govorio kako u noćnom klubu “Amnezija” nije niti bio, već se zatekao ispred njega provjeravajući uzrok galame ispred kluba, protiv njega je podnijet prekršajni nalog zbog nenošenja maske, nakon čega je Lukić principijelno podnio ostavku.

Međutim, jučer je na Općinskom sudu došlo do obrata, piše Zadarski – policajci koji su trebali posvjedočiti da je Lukić bio u klubu bez maske nisu se pojavili na sudu, a policajac koji mu je uručio prekršajni nalog ne sjeća se tko ga je napisao!

– Ne mogu se sjetiti tko je napravio zapisnik na osnovu kojeg sam izdao prekršaj, a ja nisam neposredno utvrdio taj prekršaj, pročitala je sudska savjetnica Iva Grabić iskaz jednog od policajaca.

Bio u obilasku noćnih patrola

Također je utvrđeno da je policajcima Marku Buterinu i Jakovu Bakariću “dostava poziva uredno iskazana”, međutim nisu se pojavili, a niti obrazložili svoj izostanak. Stoga će biti pozvani na davanje iskaza na idućem ročištu u listopadu.

Mate Lukić, inače predsjednik županijskog HSP-a, detaljno je iznio obranu, navodeći kako ima i svjedoke da u klubu nije niti bio, te mu nije jasno zašto ga se tereti za djelo koje nije počinio, a koje mu je nanijelo veliku moralnu štetu s obzirom da je bio voditelj postrojbe Civilne zaštite od koje su mnogi gradovi u pandemiji preuzimali model rada.

– U vrijeme kada je navodno počinjen ovaj prekršaj bio sam voditelj Stožera Civilne zaštite te u suradnji s Policijskom upravom zadarskom odradio na tisuće intervencija radi nadzora građana u pridržavanju protuepidemijskih mjera radi zaštite pučanstva Hrvatske od bolesti Covida-19. Smatram da sam dobro odrađivao taj posao, za što sam primio i pohvale Ministarstva. Te večeri bio sam u obilasku noćnih patrola i došavši kući oko dva sata čuo sam nekakvu buku iz smjera prostora za iznajmljivanje “Amnezija”, koji u to vrijeme nije imao dozvolu za rad jer mu je upravo Stožer Civilne zaštite izrekao novčanu kaznu. Krenuo sam vidjeti što se događa kada sam primijetio čovjeka koji je parkirao svoj automobil na trotoar uz kolnik i na taj način onemogućio prolaz pješacima. Kada je gospodin izašao iz automobila rekao sam mu da pomakne automobil, prepričao je Lukić događaj toga dana kada je prijavljen za nenošenje maske.

Vozač tog automobila izvadio je značku i zatražio njegove dokumente, iz čega je Lukić shvatio kako je riječ o policajcu. Tada im je prišao još jedan policajac s kojim je Lukić prethodno bio na intervenciji:

– On je ovom policijskom službeniku pokušao objasniti da je riječ nesporazumu i da sam ja voditelj Stožera Civilne zaštite te da nisam dio posjetitelja “Amnezije”, budući da je ispred bila veća skupina ljudi okupljenih povodom nekakve proslave. U tom trenutku ni na tren nisam pomislio da sam napravio nešto krivo i da ću biti sankcioniran na bilo koji način što sam se zatekao na otvorenom prostoru, u blizini svoje kuće. No, to jutro, par sati kasnije, zaprimio sam poziv ministra Beroša koji je od mene tražio da se demantiram u vezi nekih događaja između nas koji su se dogodili neposredno prije, a što sam ja odbio, nakon čega je na jednom zadarskom portalu objavljena vijest da voditelj Stožera Civilne zaštite u narodnom klubu “Amnezija” nije nosio zaštitnu masku, kazao je Lukić.

Napomenuo je da je u to vrijeme bio jedna od najeksponiranijih medijskih osoba te da ovom prijavom započinje medijski linč protiv njega. Istoga je dana stoga podnio ostavku na mjesto voditelja Stožera Civilne zaštite, o čemu je prethodno obavijestio osobe u MUP-u s kojima je surađivao na zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Rekao im je da će podnijeti ostavku jer je u javnosti već bio osuđen za ovaj prekršaj iako je protiv njega bio izdan samo obavezi prekršajni nalog, kazao je Lukić sudskoj savjetnici.

– Zbog neistinite objave na zadarskom portalu nanesene su mi politička i moralna šteta jer sam nedužan, a ta je objava bacila mrak na sve pozitivno što sam učinio za grad Zadar i njegove građane, kao i građane Gline pogođene potresom. Gospodin kojeg sam nazvao rekao mi je da mu je žao, da su ga policijski službenici pitali što će učiniti s imenima koje su zapisali te večeri, a on im je odgovorio da svima izdaju prekršajne naloge zbog nenošenja zaštitnih maski, kazao je Lukić u sudu, a na poseban upit savjetnice Grabić odgovorio kako ni u kojem trenutku te večeri nije bio u klubu “Amnezija” već samo jednom u životu, i to četiri dana ranije obavljajući posao nadzora mjera protiv korone.

Na idućem ročištu saslušat će se policajci Marko Buterin i Jakov Bakarić kada će javnost konačno saznati tko je sastavio zapisnik na osnovu kojeg je protiv voditelja Stožera CZ-a pokrenut prekršajni postupak s obzirom da se svjedoci jučer nisu pojavili, a da se onaj tko je izdao prekršajni nalog “ne može sjetiti tko je napravio zapisnik”, a niti je “neposredno utvrdio prekršaj”. Upravo tako je, naime, jedan od pozvanih policajaca svjedoka izjavio na izvanraspravnom saslušanju 26. svibnja ove godine.

Izvor: Zadarski list

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SA SJEDNICE UPRAVNOG VIJEĆA: Renata Bek razriješena dužnosti ravnateljice Doma zdravlja 

Objavljeno

-

By

screenshot

Upravno vijeće Doma zdravlja Zadarske županije pod predsjedanjem dr. med. Nevena Birkića na današnjoj je sjednici donijelo odluku kojom se mr. sc. Renata Bek, dr. med. razrješava dužnosti ravnateljice s danom 21. listopada 2024. godine.

U obrazloženju se, uz ostalo, navodi kako je člankom 88. Zakona o zdravstvenoj zaštiti kao lex specialisa propisana dužnost Upravnog vijeća razriješiti ravnatelja zdravstvene ustanove ukoliko, između ostalog, ne provodi program rada i razvoja zdravstvene ustanove. Razlozi razrješenja imenovane ravnateljice su nekontrolirani gubitci ustanove nastali u obavljanju djelatnosti, neizvršavanje programa rada ustanove zbog kojih dolazi do manjka financijskih prihoda ustanove te nemarno obavljanje dužnosti kojeg je posljedica sve veći nedostatak zdravstvenog kadra, osobito liječničkog te veće smetnje u obavljanju djelatnosti ustanove u izvršavanju ugovornih obveza prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Sukladno članku 3. Ugovora o radu imenovanoj će se s ponuditi sklapanje izmijenjenog Ugovora o radu na neodređeno vrijeme s Domom zdravlja Zadarske županije za radno mjesto koje je odgovarajuće njezinoj stručnoj spremi. Do raspisivanja natječaja za ravnatelja Doma zdravlja Zadarske županije, ustanovu će privremeno voditi pročelnik UO za zdravstvo Zadarske županije, dr. Marko Kolega. Imenovani vršitelj dužnosti u roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost u obvezi je pripremiti postupak natječaja za imenovanje ravnatelja, kako se navodi u Odluci o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Doma zdravlja Zadarske županije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZVANREDNI RADOVI / U utorak bez vode dio Poluotoka!

Objavljeno

-

By

Zbog izvanrednih radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 22.10.2024. godine  (utorak) u vremenu od 08:00 h pa do 12:00 h  biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u  gradu Zadru ( poluotok ), na području između ulica : Ulica Šimuna Kožičića Benje i Trga pet bunara.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Narodnom trgu kod kućnog broja 1.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

UTORAK U PROVIDUROVOJ / Posjet poljske partnerske regije Zadarske županije – Podkarpatskog vojvodstva

Objavljeno

-

By

U sklopu službenog posjeta poljske partnerske regije Zadarske županije – Podkarpatskog vojvodstva, u utorak, 22. listopada 2024., od 10 do 14 sati u Providurovoj palači u Zadru održat će se Poljsko-hrvatsko gospodarski susret i poslovni razgovori B2B.

Poljsko gospodarsko izaslanstvo se želi predstaviti zainteresiranim tvrtkama i gospodarstvenicima s područja Zadarske županije svojim opskrbnim lancima autohtonih poljoprivrednih proizvoda, projektima vezanim za razvoj agroturizma, brendiranja i certificiranja autohtonih proizvoda.

Osim  tvrtki  koje će se predstaviti svojim proizvodima, dio gospodarskog izaslanstva su i predstavnici  Gospodarske komore. Izaslanstvo  predvodi maršal Podkarpatskog vojvodstva Wladyslaw Ortyl, a uz njega dolaze i članica Regionalnog odbora Podkarpatske regije Malgorzate Jarosinske – Jedynak sa suradnicima iz Odjela za gospodarsku promociju i turizam te Odsjeka za međunarodnu suradnju ove poljske regije kao i  predstavnici Zračne luke Rzezsow – Jasionka.

Zadarska županija  je uspostavila partnerski odnos s ovom poljskom regijom prije točno 13 godina. Suradnja se do sada odvijala na područjima razmjene iskustava u pripremi većih investicijskih projekata financiranih putem fondova EU, sektorima turizma i kulturno-promotivnim projektima poput međunarodnog sajma ekoloških proizvoda EKOGALA te u trgovinsko-gospodarskom i prometnom sektoru za koji obje regije imaju snažan potencijal.

Početak programa je u 10 sati kada je planirano obraćanje župana Zadarske županije Božidara Longina i maršala Podkarpatskog vojvodstva Wladyslawa Ortyla, a nakon toga slijedi predstavljanje tvrtki, degustacija i izložba proizvoda te B2B sastanci.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu