Connect with us

Hrvatska

“Dođe li do nestašica, umjesto suncokretovog ulja imat ćemo palmino”

Objavljeno

-

O sušama koje su zahvatile Hrvatsku i teškoj jeseni koja očekuje poljoprivrednike u Novom danu govorila je Zvjezdana Blažić stručnjakinja za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

“Poljoprivrednici su ove godine izloženi svim mogućim rizicima, no sada je nastupila i velika nesigurnost. Osim ovih udara koji su vezani uz tržišne poremećaje, sada klimatske nepogode utječu na troškove i prinose koje mogu ostvariti”, rekla je Blažić.

Kaže da su cijene na globalnim tržištima počele padati.

“Srpanj je bio četvrti mjesec zaredom u kojem globalno padaju cijene hrane i to u svim kategorijama. Žitarice su pale do 15 posto. Sama najava mogućnosti izvoza iz Ukrajine utjecala je na smanjenje cijena. Poljoprivrednicima su s druge strane ulazni troškovi i dalje izuzetno visoki”, rekla je.

Kako navodi, potrošači će teško osjetiti smanjenje cijena, dok će se poljoprivredni proizvođači naći u “nemogućoj poziciji”.

“Prinosi u jesenskoj žetvi bit će jako loši. Ovdje govorimo o Hrvatskoj, koja je stradala radi suše”, rekla je.

“Poljoprivrednici su ovisni o potporama”

“Mi smo što se tiče žitarica i uljarica uistinu samodostatni, no što se tiče svih drugih poljoprivrednih proizvoda, nismo baš na nivou samodostatnosti. Kada je riječ o povrću, samodostatni smo samo 60 posto”, rekla je.

Tvrdi da će se smanjiti potrošnja skupljih vrsta mesa, poput teletine i junetine.

“Ljudi se sve više okreću robnim markama i raste potrošnja niže dodane vrijednosti. U vrijeme recesije se mijenjaju navike potrošača i treba dugo vremena da se vrate starim navikama”, rekla je.

Navodi da bi, kada bi došlo do nestašice, poljoprivredni proizvođači mogli pokušati promijeniti recepture određenih proizvoda.

“Razni proizvodi poput ulja imat će jeftinije sastojke. Primjerice, umjesto suncokretovog ulja imat ćemo palmino”, rekla je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Hrvatska

PANDEMIJA “Koje su to osobine pojedinca koje mu omogućuju da izbjegne zarazu 2 godine?”

Objavljeno

-

By

Epidemiolog Bernard Kaić gostovao je u Newsroomu i komentirao epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

“Ovo je peti val, koji traje već dugo. Negdje tijekom ljeta izgledalo je kao da će krenuti prema dolje, što i jest. Ipak, posljednjih nekoliko tjedana je na istoj razini. Tako da ne možemo reći da broj oboljelih pada, zapravo možemo očekivati da će rasti najesen”, rekao j

Kako navodi, puno je faktora koji utječu na širenje virusa. “Omikron varijanta, koja je dominantna, više je zarazna od prethodnih. Kod velikog dijela cijepljenih cjepivo ih nije štitilo od omikrona. Tako da mislim da je to kombinacija veće zaraznosti i novih varijanti”, rekao je.

“Vidimo da je ipak više oboljelih među necijepljenima, ali i da od blagih oblika bolesti cjepivo i ne štiti, ali itekako je efektivno u zaštiti od težih oblika. Dugo nismo radili procjene djelotvornosti, ali kada se usporedi udio cijepljenih među teško oboljelima, vidi se da je ipak manji udio nego u općoj populaciji”, rekao je.

Kaže da je veoma neobično da je nekome uspjelo izbjeći zarazu nakon dvije godine. “Koje su to osobine pojedinca koje mu omogućavaju da ne razvije simptome nakon zaraze? To je nejasno. Ima puno nelogičnosti kod korone”, rekao je.

“Četvrta doza za starije od 80 preporučena je jer su istraživanja pokazala da ljudima nakon četiri ili pet mjeseci ponovo raste rizik od teškog oblika bolesti. Preporuka za starije od 60 došla je krajem ljeta. Ipak, za mlađe od 60 godina bez kroničnih bolesti, i dalje nema dokaza da je četvrta doza potrebna”, rekao je.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OD SUTRA! Na snazi novi Cjenik poštanskih usluga u unutarnjem prometu

Objavljeno

-

By

Od sutra, 1. listopada 2022. na snagu stupa novi Cjenik poštanskih usluga u unutarnjem prometu. Slijedom odobrenja HAKOM-a, cijena usluge slanja pisma do 50 grama te razglednica i čestitaka iznosit će 3,55 kuna, odnosno 0,47 eura prema fiksnom tečaju konverzije (7,53450 kuna za 1 euro). Povećanje cijene iznosi 25 lipa, odnosno 3 eurocenta.

Cijena poštanskih usluga u Hrvatskoj i dalje je među najnižima u Europskoj uniji. Prosječna cijena slanja najjeftinije pismovne pošiljke u zemljama Europske unije je 0,93 eura, a samo tri zemlje nude jeftiniju uslugu od Hrvatske – Bugarska, Cipar i Malta (tablica u prilogu).

Hrvatska pošta pristupila je Etičkom kodeksu za transparentno uvođenje eura čime se obvezala na transparentno poslovanje u procesu uvođenja eura, bez neopravdanog povećanja cijena. Ovo povećanje cijena ponajprije je vezano uz rast cijena energenata koji izravno utječe na rast operativnih troškova tvrtke. Troškovi goriva čine znatan dio troškova obavljanja osnovne djelatnosti, a porasli su čak 40%. Kako bi se u takvim uvjetima održala postojeća visoka kvaliteta usluge, Hrvatska pošta morala je korigirati cijene usluga.

Uz uslugu slanja pisma mase do 50 grama vezana je i cijena dopunske usluge povratnica, koja od 1. listopada također iznosi 3,55 kuna (0,47 eura). Kako se cijena sudskih pismena sastoji od cijene preporuke i cijene povratnice, i cijena slanja sudskog pismena uvećana je za 25 lipa, tj. 3 eurocenta.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Povlače se napolitanke s polica dućana! Pronađena salmonela

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je u petak da se povlači proizvod Tastino napolitanke s kremom okusa lješnjaka XXL, 1000g, LOT broja i roka trajanja do 19. 8. 2023. zbog prisutnosti bakterije Salmonella Typhimurium u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s europskom Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane. Obavijest o povlačenju odnosi se isključivo na spomenuti proizvod.

Proizvođač je Pak Rampart d.o.o. iz Visokog u Bosni i Hercegovini, a na hrvatsko tržište stavlja ga tvrtka Lidl Hrvatska na čijoj se stranici mogu vidjeti detaljniji podatci o povlačenju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu