Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKA FOTOGALERIJA S PAGA Održan 5. Sajam otočnih proizvoda “Od Luna do Fortice”

Objavljeno

-

Foto: Nadio Kralj

U organizaciji udruge Volim Vlašići u Vlašićima na otoku Pagu održan je 5. Sajam otočnih proizvoda „Od Luna do Fortice“.

U Vlašićima se okupilo 22 izlagača, lokalnih proizvođača, OPG-ova, nositelja HOP oznake, tvrtke, obrti, udruge i zadruge s otoka Paga koji su domaćim i stranim posjetiteljima prezentirali otočne proizvode, gastro ponudu te bogatu kulturno-povijesnu i tradicijsku baštinu (stare napjeve, recepte, alate, zanate i običaje). Posjetitelji su uživali u vrhunskim otočnim proizvodima i gastronomskim delicijama; siru, vinu, medu, školjkama i ribi, a održana je i lutrija sa bogatim nagradama izlagača.

U zabavnom programu nastupila je klapa SOL, Dubravko Pernjak i Emil Oštarić, pivači na kanat iz Kolana, a održana je i revija tradicijske odjeće, vlašićanske ženske nošnje u izvedbi udruge Kissa.

Pivanje na kanat je vrst dvoglasnog pjevanja sa završecima u unisonu, koje pripada najstarijem sloju glazbene baštine otoka Paga. Izvode ga dva muškarca ili dvije žene, rijeđe i muškarac i žena.

Prema tematici razlikuju se domoljubne, ljubavne, rugalice i protivne pjesme. Pivanje na kanat 2009. godine uvršteno je u Registar kulturnih dobara RH.

Vlašićanska ženska nošnja sastoji se od košulje, vuštana, travese, pasa i vacola. Nakit su rećini. Dijelovi košulje zovu se rukavi, stan i krilo. Stan je gornji dio košulje, ima ovratnik i dublji prorez sprijeda na prsima. Suknja može biti različitih boja, a sastoji se od dva dijela: uplećak i suknja.

Uplećak nema rukava, već samo otvore za ruke. Za uplećak je prišivena nafaldana suknja. Donji rub suknje ukrašen je dvjema vrpcama: jedna je pasman (žene su je nekad dobavljale iz Venecije), a druga se zove pocva i crvene je boje. Na suknju se veže travesa, preko toga ide pas ili pojas. Glava je prekrivena vacolom, bijelom platnenom maramom.

Izlagači:

OPG Vidas, Novalja (HOP)
Paški sir, maslinovo ulje

OPG Franjo Zubović, Kolan
Paški sir

Lemoncake kućna radinost, Pag
Ručno rađeni suveniri od naplavina

Učenička zadruga Slani škoj, SŠ Bartula Kašića, Pag (HOP)
Pandešpanj, magneti, knjižica recepata, nakit od paške čipke

NATURA LUNA – (Nositelj oznake Hrvatski otočni proizvod-HOP)
Prirodna kozmetika, čaj od lista masline

Volim Vlašići, Vlašići
Suveniri Volim Vlašići

OPG Davorka Tičić, Povljana
Vino Gegić

Kantun kreativnog nereda, Vlašići
Unikatni rad: suveniri i umjetnička djela

OPG Antun Škunca, Novalja
Eterična ulja, macerati, prirodna kozmetika

Vina otoka Paga, Pag (HOP)
Vina, lozovača, travarica, vermouth, kvasina

OPG Tonći Rumora, Povljana
Domaće voće i povrće; povljanski pomidori, paprike, tikvice, krastavci, balancane, mahune, suhe
smokve, krumpiri, kapula, češnjak

OPG Oštarić Emil, Kolan
Paški sir, paška ovčja salama

Madeliefie Art, Miškovići
originalne slike u akrilu malih formata, art printevi malih formata, majice sa printom slika, kišobrani

OPG Nediljko Baričević, Lun
Med od kadulje, suveniri od maslinovog drva

Adriatic Shell j.d.o.o., Stara Povljana
Dimljene dagnje, marinirane dagnje, Coral wine

OPG Rudi Tangar, Mandre
Med

KUD SV Jeronim, Vlašići
Suveniri od vune, čarape

Solana Pag, Pag (HOP)
Paška sitna i krupna sol, sol za perilice suđa, cvijet soli

Udruga Paška alka, Pag
Paška čipka, nakit od paške čipke

TO Natura, Pag
Prirodna kozmetika

Nada Ventures j.d.o.o., Povljana
Rukavice za zaštitu od sunca

Pokrovitelji Sajma su: TZ Grada Paga, Grad Pag, TZ Grada Novalje, Grad Novalja, TZ Općine Povljana, Općina Povljana, TZ Općine Kolan, Općina Kolan, Zadarska županija-UO za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj, Udruga Poslovni Klaster HOP (Hrvatski Otočni Proizvod).

„Nakon dvije godine pauze organizirali smo 5.-ti jubilarni Sajam na kojem se okupio velik broj otočnih proizvođača i posjetitelja koji su uživali u ugodnoj atmosferi, otočnim delicijama i klapskoj pismi. Najveću pozornost privukle su cure u vlašićanskoj nošnji koje su za ovu priliku nosile modnu reviju tradicijske odjeće u izvedbi udruge Kissa. Ovaj Sajam izvrsna je prilika da se na jednom mjestu prezentira naše otočno blago, trud i rad svih otočnih proizvođača te vrhunska kvaliteta naših proizvoda. Ovim putem zahvaljujemo svim izlagačima, sudionicima, posjetiteljima i pokroviteljima. Vidimo se i sljedeće godine na 6. tradicionalnom Sajmu otočnih proizvoda Od Luna do Fortice u Vlašićima!”, poručili su organizatori iz Udruge Volim Vlašići.

Nima, nima do otoka Paga, sve od Luna doli do Fortice…

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu