Connect with us

Tech

Znanstvenici otkrili antitijela koja djeluju na sve sojeve koronavirusa!

Objavljeno

-

Katkad se čini da je koronavirus uvijek korak ispred: Nove varijante smanjuju učinkovitost postojećih lijekova i cjepiva s antitijelima. No, znanstvenici su možda na tragu rješenja, u obliku antitijela koje bi moglo biti primjenjivo na sve varijante koronavirusa.

Od samog početka pandemije nove varijante Sars-CoV-2 virusa koje se stalno pojavljuju stvaraju velike probleme čovječanstvu. Ali znanstvenici su izvijestili da su otkrili antitijelo koje bi možda moglo ponuditi učinkovitu zaštitu protiv svih postojećih, ali i budućih mutacija virusa.

I ne samo to – antitijelo o kojem govore je također učinkovito i protiv drugih smrtonosnih tipova koronavirusa, poput virusa Sars-CoV, koji je izazvao pandemiju SARS-a 2002. – 2004. u Aziji, i Mers-CoV virusa, koji se pojavio u Saudijskoj Arabiji 2012., i zatim doveo do epidemije MERS-a. Čini se da je antitijelo čak učinkovito i protiv nekoliko inače bezopasnih koronavirusa koji samo uzrokuju prehladu.

Znanstvenici su već dugo u potrazi za antitijelima opće namjene. Jedan tim s američkog Sveučilišta u Alabami koji se bavio tim istraživanjem pronašao je antitijelo označeno 1249A8 u uzorku krvi pacijenata s covidom-19, za kojeg se u priopćenju kaže da “vrhunski djeluje.”

Kao i druga antitijela, i ovo napada virus ciljanjem šiljastih proteine na samom virusu, koji se nalaze na njegovoj ovojnici i kojima se virus zakači za ljudske stanice. Međutim, za razliku od ostalih antitijela, 1249A8 za napad bira posebno slabu točku na virusu. Znanstvenici su o ovom otkriću objavili rad u znanstvenom časopisu PLOS Pathogens.

Dosadašnji lijekovi koji koriste antitijela i cjepiva uvijek su bili napravljeni da napadaju vrhove šiljastih proteina. Međutim, problem s tim je što se ta mjesta mijenjaju kako virus mutira, od varijante do varijante. Stoga su pojavom delte, game ili omikrona mnoga antitijela vremenom više nisu relevantna, kaže jedan od autora studije James Kobie. A kako se nova antitijela onda moraju razvijati od nule, to postaje beskonačna utrka. Ali 1249A8 ima drugačiji pristup i umjesto vrha cilja niže, na “stabljiku” šiljastog proteina. Budući da je ovaj dio gotovo identičan u svim oblicima virusa, i budući da bez njega virus ne može, to je njegova Ahilova peta.

“Postoji rizik da bi nove buduće varijante virusa mogle sasvim zaobići imunološki sustav, čak i kod cijepljenih ljudi ili kod onih koji su prethodno preboljeli bolest”, rekao je Kobie. Zbog toga postoji opasnost da će se u budućnosti pojaviti novi sojevi virusa koji bi opet mogli dovesti do globalne pandemije. Zato je potraga za novim lijekovima i za univerzalnim cjepivima, koja bi bila učinkovita protiv bilo kojeg oblika koronavirusa, od ključne važnosti.

No može li novo univerzalno antitijelo doista biti rješenje kojem se nadamo? Znanstvenici kažu da je tijekom pokusa na životinjama antitijelo uspjelo zaštititi miševe od zaraze.

U suradnji s tvrtkom Aridis, novo antitijelo, pomiješano u koktel s jednim drugim antitijelom, značajno je uspjelo smanjiti količinu virusa u zaraženim laboratorijskim hrčcima. Taj njihov koktel antijela, nazvan AR-701, će se ubuduće koristiti za liječenje ljudi. Namijenjen je da se primjenjuje udisanjem, kao sprej za nos i da antitijela koja pruža budu učinkovita na dulji period, godinu dana ili više.

U međuvremenu, znanstvenici se nadaju da bi ovakva otkrića mogla dovesti i do razvoja univerzalnog cjepiva protiv svih vrsta koronavirusa.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Upozorenje za korisnike Androida: Odmah obrišite ove aplikacije da ne biste ostali bez novca

Objavljeno

-

By

unsplash

Iz trgovine Google Play uklonjeno je pet aplikacija nakon što su stručnjaci upozorili da bi mogle biti iskorištene za preuzimanje kontrole nad telefonom i napade na bankarske aplikacije. Vlasnici su upozoreni da provjere telefone.

Ako ste neku od ovih aplikacija već instalirali na svoj pametni Android telefon, možda ćete ih morati ručno izbrisati ako ste isključili Google Play Protect.

Ove aplikacije sadrže skriveni bankarski trojanac imena Anatsa koji je ciljao korisnike u nizu zemalja. Nakon što preuzmete aplikaciju na svoj telefon, haker može preuzeti kontrolu nad njim i obavljati zadatke bez vašeg znanja.

Najviše štete mogle bi vam nanijeti ako uspiju pristupiti vašim osobnim podacima i izvršiti plaćanja iz vaših bankovnih aplikacija. Smatra se da su ove aplikacije preuzete gotovo 200.000 puta prije nego što ih je Google izbacio.

The Sun je naveo pet aplikacija na koje treba pripaziti, a to su: plikacije na koje treba obratiti pažnju i koje treba izbrisati su:

Čistač telefona – File Explorer

PDF preglednik – File Explorer

PDF čitač – preglednik i uređivač

Čistač telefona: File Explorer

PDF čitač: Upravitelj datoteka

Iz Googlea za Bleeping Computer kažu da su “sve aplikacije identificirane i uklonjene s Google Playa”.

“Korisnici Androida automatski su zaštićeni od poznatih verzija ovog zlonamjernog softvera putem Google Play Protecta, koji je prema zadanim postavkama uključen na Android uređajima s Google Play uslugama”, rekla je tvrtka.

“Google Play Protect može upozoriti korisnike ili blokirati aplikacije za koje je poznato da pokazuju zlonamjerno ponašanje, čak i kada te aplikacije dolaze iz izvora izvan Playa.”

 
Nastavi čitati

Tech

Uskoro na WhatsAppu više nećete moći napraviti nešto uobičajeno

Objavljeno

-

By

Unsplash/Dimitri Karastelev

Iako za Facebook, odnosno Metu kako se sada kompanija zove, ne možemo reći da je sinonim za privatnost, činjenica je kako, barem kada je u pitanju WhatsApp, konstantno nadograđuju ovu aplikaciju s novim opcijama za bolju sigurnost i privatnost. Tijekom godina tako su predstavili nestajuće poruke, moguće je zaključati, odnosno sakriti razgovore kako se ne bi prikazivali među ostalim chatovima, rade na opciji s kojom se drugim korisnicima više ne bi prikazivali telefonski brojevi, već samo korisničko ime itd.

Kompanija radi na još jednom novitetu koji će zasigurno cijeniti svi korisnici, a omogućit će dodatni stupanj privatnosti. Riječ je o nemogućnosti snimanja zaslona, odnosno screenshota profilne fotografije. WhatsApp je još prošlog mjeseca počeo s testiranjem ove opcije, ali još nisu objavili njenu službenu dostupnost korisnicima službenih verzija iOS-a i Androida. Ipak, kako prenose na stranici Android Authority, ova je opcija već dostupna nekim korisnicima, piše Zimo.

Nije poznato ovisi li ta dostupnost o određenim tržištima, no čini se da u Hrvatskoj ova opcija još nije aktivna, barem ne velikom dijelu korisnika. Treba naglasiti kako se ova zabrana primjenjuje samo za osobne profile, ne i za profilne fotografije grupa.

Korisnicima kojima je opcija već aktivirana, prilikom pokušaja snimanja zaslona pojavit će se crni ekran iz poruku kako je screenshot onemogućen zbog restrikcija aplikacije. Korisnici kojima je WhatsApp aktivirao ovu opciju (dakle, bez njihova znanja), čini se, ne mogu je deaktivirati, odnosno ako i želite da netko napravi screenshot vaše profilne fotografije na ovoj platformi, to nećete moći dopustiti. Naravno, i to se može promijeniti s vremenom i s novim nadogradnjama WhatsAppa

S obzirom na to da trenutačno nema nikakvih službenih informacija iz WhatsAppa oko ove opcije, nije poznato kada će ona postati dostupna svim korisnicima, odnosno na svim tržištima.

Osim ove promjene, WhatsApp priprema i još jednu, puno veću promjenu o kojoj smo već pisali, a rezultat je stupanja na snagu Akta o digitalnim tržištima Europske unije. Pod pritiskom regulatora WhatsApp se mora otvoriti i komunikacijskim platformama trećih strana pa će tako korisnici na teritoriju EU-a moći direktno iz WhatsAppa komunicirati s korisnicima drugih platformi.

 
Nastavi čitati

Tech

Novo upozorenje za korisnike Androida: Širi se opasni virus, evo kako ga prepoznati

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Za korisnike Androida izdano je novo upozorenje zbog zlonamjernog softvera koji je poznat pod imenom XLoader. U pitanju je zlonamjerna datoteka ili kod koji može zaraziti telefon ili računalo.

Kako prenosi The Sun, otkriveno je da XLoader krade podatke korisnika i to na način da se pretvara kao da je Google Chrome, navode stručnjaci.

Ovaj zlonamjerni softver do sada je otkriven u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Japanu, Južnoj Koreji i Tajvanu.

Zlonamjerni softver se distribuira putem SMS poruka i to na način da korisnik dobije poruku koja sadrži skraćeni URL link. Kada se klikne na tu poveznicu, na korisnikov uređaj se instalira malware.

Nakon što korisnici daju dopuštenje zlonamjernom softveru za pristup njihovim telefonima, on može ukrasti fotografije, poruke, kontakte i IMEI brojeve.

Srećom, Android uređaji s Google Play Protectom zaštićeni su od ove vrste zlonamjernog softvera. Play Protect trebao bi biti omogućen prema zadanim postavkama, ali u slučaju da nije, možete to sami napraviti u aplikaciji Google Play.

Dodati savjeti za zaštitu

Vaš uređaj bi uvijek trebao biti ažuriran najnovijim softverom. Također biste trebali izbjegavati instaliranje aplikacija iz neslužbenih trgovina.

Nadalje, nikada ništa ne biste trebali preuzimati s čudnih ili neobičnih web mjesta ili stranica.

Svakako je poželjno na uređaj instalirati antivirusni program.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu