Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarski pjesnici na 11. Pjesničkom sijelu u čast don Jurja Gospodnetića u Koritama

Objavljeno

-

I ove godine po 21. put za redom, održana je tradicionalna kulturno – vjerska manifestacija „Dani svetog Ilije Proroka 2022.“ u Koritima, Obljaju i Bosanskom Grahovu (Bosna i Hercegovina). U petak 22. srpnja 2022. godine program je počeo u 18:00 sati pred kapelom sv. Jeronima u Koritama svetom misom, koji se nastavio molitvom pred spomen pločom za pok. Mandu i Matu Vulića, kod obiteljske kuće Vulić u Koritama, te polaganjem vijenca na spomen obilježje poginulim pripadnicima 81.GB “Kumovi“ – Korita.

Tradicionalna 11. pjesničko sijelo u čast don Jurja Gospodnetića, poslije dvije godine po pandemiji korone održano je opet na brdu Vidikovac u Koritima. Na pjesničkome sijelu ove su godine sudjelovali zadarski pjesnici Tomislav Marijan Bilosnić i Nikola Marinović, Mijo Mijuklić iz Beča, te Blaženka Vulić Jardas, rodom iz Korita. Pjesme Ivana Bakovića, predsjednika DHK HB čitao je don Davor Klečina. U program je nastupio i Hrvoje Marić, glazbenik iz Knina, dok je program vodio agilni organizator ovih susreta svih ovih godina, gosp. Krešimir Sarić. Programu su uz mnoge uzvanike nazočili i akademkinja Anica Nazor, povjesničar Ante Nazor, kao i Slavko Galiot, arheolog i povjesničar.

U subotu 23. srpnja 2022. program je nastavljen središnjim misnim slavljem sv. Ilije Proroka, patrona župe Bosansko Grahov u župnoj Crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju, te prigodni kulturno-umjetničkim programom i objed za sve prisutne. Svetu misu u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju predvodio je mons. Ante Vidović, tajnik Apostolske nuncijature u Meksiku, a propovijedao mons. Amauri Medina, tajnik Apostolske nuncijatue u BiH.

6. međunarodni pljočkarski turnir „Sv. Ilija “ Bosansko Grahovo u dvorištu župne Crkve sv. Ilije Proroka u Obljaju, održan je u poslijepodnevnim satima. Program proslave Blagdana sv. Ilije Proroka završava u subotu 30. srpnja 2022. godine 20. pozivnim malonogometnim turnirom „Sveti Ilija“ na igralištu O.Š. “Grahovo“.

Organizatori ovih manifestacija su Udruga za očuvanje povijesne i kulturne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ Bosansko Grahovo, Udruga za očuvanje povijesne i kulturne baštine Hrvata Bosanskog Grahova „Dinara-Ponare“ Zagreb i Župa svetog Ilije Proroka Bosansko Grahovo.

Manifestacija je i ove godine održana pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BIH).

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

GRADSKA KNJIŽNICA: U ponedjeljak predstavljanje prijevoda romana kanadskih autora Naomi Fontaine i Michela Jeana

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 29. travnja, u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Zadar (Ogranak Grad) održat će se predstavljanje prijevoda romana kanadskih frankofonskih starosjedilačkih autora Naomi Fontaine i Michela Jeana u organizaciji Odjela za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru.

Roman Shuni Naomi Fontaine na hrvatski su jezik zajednički prevele studentice diplomskog studija prevoditeljskog smjera francuskog jezika i književnosti pod mentorstvom prof. Vande Mikšić, a Kukum Michela Jeana prevela je Lea Kovács.

Predstavljanje ovih dvaju prijevoda prilika je za razgovor o književnosti starosjedilačkih naroda u Québecu, Kanadi i u Amerikama te za upoznavanje šire publike s djelovanjem niza zanimljivih autora.

Na predstavljanju će sudjelovati profesorice i prevoditeljice Mirna Sindičić Sabljo, Vanda Mikšić i Lea Kovács te studentica Ivana Kasalo, jedna od prevoditeljica Shuni.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Pred nama sve sunčanije, stabilno i osjetno toplije vrijeme. Južina

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Mjestimična kiša ili pokoji pljusak ujutro na obali i otocima, sredinom dana i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te u Gorskoj Hrvatskoj, a prema večeri moguće i drugdje. Ujutro na kopnu ponegdje magla. U unutrašnjosti vjetar slab do umjeren jugozapadni. Na obali jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 14 do 19 °C.

U subotu djelomice sunčano, no ne i posve stabilno, pa malo kiše ili pokoji pljusak može pasti uglavnom na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj. Najviše sunčana vremena na dalmatinskoj obali. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru jugo. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Najniža temperatura od 2 do 6, na moru između 8 i 12 °C. Najviša dnevna od 17 do 21 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Postupno sve sunčanije, stabilnije i osjetno toplije. U subotu još nestabilno, na zapadu unutrašnjosti i na moru s ponekim pljuskom. Na kopnu ujutro ponegdje magla. Vjetar slab jugozapadni, na Jadranu i jugo.

 
Nastavi čitati

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu