Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

AUSTRIJA Panonski list posvetio posebni broj jubileju Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

Višejezični časopis Panonski list / Pannonisches Blat / Pannon Lap, koji izlazi u Austriji u Güttenbachu (Pinkovac), u izdanju Pannonischen Institutes, u redakciji dr. sc. Roberta Hajszana Panonskog, cijeli je svoj broj (datiran TMB/2022), posvetio književniku, slikaru, fotografu i publicisti Tomislavu Marijanu Bilosniću, obilježavajući ovogodišnji autorov jubilej – 75. godina života i 55. godina plodnog umjetničkog rada. Za napomenuti je, kako su i u više brojeva ovog časopisa tijekom ove godine tiskani posebni prilozi koji govore o Tomislavu Marijanu Bilosniću i prate njegov umjetnički rad. Broj Panonskog lista (7c/2022.) koji je prethodio ovom jubilarnom izdanju, tako je donio esej portorikanskog pjesnika i kritičara Davida Cortesa Cabana, sveučilišnog profesora u New Yorku, koji na punih 12 stranica piše o Bilosnićevoj zbirci „Havana blues“ objavljenoj u Rumunjskoj na rumunjskom i španjolskom jeziku.

Broj Panonskog lista posvećen Bilosnićevu jubileju započinje pjesmom kolege pjesnika Tomislava Domovića naslovljenom „Majstor“, a cijeli broj je naslovljen Domovićevom posvetom „U prinos 75. godišnjeg obilja srca, 55 godišnjeg skupljanja zvijezda“. Slijedi uvodni tekst dr. Branka Škifiča nedavno objavljen u „Zadarskom listu“ – „Moj prijatelj Marijan Tomislav Bilosnić“, koji je po priznanju samog autora „topla priča o prijateljstvu“.

Akademik Alfredo Pérez Alencart, poznati peruansko-španjolski pjesnik, profesor na Sveučilištu Salamanca, urednik i izdavač Bilosnićevih zbirki objavljenih na španjolskom jeziku „Tigar“ i „Afrika“, donosi tekst naslovljen „Tigar se vratio korijenima. Afrika“. Riječ je o nadahnutom eseju o Bilosnićevoj knjizi „Afrika“ objavljenoj na više jezika, u kojemu naglašava kako je „Bilosnić dio odabrane skupine pjesnika koji pišu poeziju zbog životne potrebe“. Karl Kvitko, izdavač Bilosnićevog „Tigra“ u Sjedinjenim Američkim Državama na šest stranica Lista piše o tome kako je nastajao Bilosnićev prijevod na engleski jezik i kako je došlo do američkog izdanja pod naslovom „Tigar je svijet“, te o izuzetno pozitivnoj recepciji ove Bilosnićeve zbirke kod američkih književnih kritičara, tako da je dr. John Taylor svrstao među 18 knjiga (2012. ) koje treba čitati.

Dr. sc. Božica Pažur pod naslovom „Sveta knjiga o vrtu ili – kako obrisati obzorja poezije“, piše „Uz Bilosnićevu životnu 75-ljetnicu intuitivno nam se tim više nameće ideja kako je upravo arhetipom vrta posijano ono sjemensko znamenje kojim nas autor vodi u tajne postupka „ljudske kreacije i kontakta sa zemljom“ (Knežević: 604) kao vlastite umjetničke „Božje geste“. Lada Žigo Španić vrlo nadahnuto piše o Bilosnićevoj poemi „Vrtni patuljak“ nazivajući je „raskošnom poezijom apokalipse“. Drago Krpina donosi prikaz Bilosnićeve zbirke pjesama „Naranče Federica Garcie Lorce“, koju drži „više od poezije“.

Daniel Načinović u tekstu „Mir s križem od tijela i krila“ bavi se promišljanjem o Bilosnićeve „Molitve svetom Franji“ objavljene na 25 jezika i 5 pisama svijeta. Slijedi tekst izv. prof. dr. sc. Sanje Knežević o Bilosnićevoj najnovijoj zbirci „Vidio sam Borgesove oči“, koja ovu zbirku vidi u kontekstu ranijih Bilosnićevih pjesničkih uspješnica kao što su zbirke „Tigar“, „Odisejeve pjesme“ i „Odisej“, te „sjećanja na konkretna maslinova stabla sa svojih mediteranskih putovanja stvarajući određeni poetski putopis kako je to već ranije činio primjerice u svojim zbirkama „Havana blues“ i „Naranče Federica Garcije Lorce.“

Rumunjska kritičarka Tatiana Radulescu za „Tigra“ Tomislava Marijana Bilosnića kaže – „izvorni je zanos preseljen u edenski prostor, u poeziju, u dionizijske tajnovitosti i nameće se kao heraldička slika s plemićkim grbom koja pripada kasti posvećenoj otkrivanju tajni.“

Urednik časopisa Panonski list, gosp. Robert Hajszan Panonski piše o Tomislavu Marijanu Bilosniću kao najplodnijem suradniku ovoga višejezičnoga glasila i njegovih publikacija. Zatim slijedi opsežna Bilosnićeva biografija, te fotografije i bibliografske bilješke o 12 Bilosnićevih izdanja, koja su već objavljena, ili će to biti do kraja 2022. godine.

Slično izdanje o Bilosnićevu jubileju, u suradnji s drugim autorima iz svijeta, uskoro se očekuje u Rumunjskoj. Konačni prinos više od stotinjak tekstova domaćih i stranih autora posvećenih stvaralaštvu i životu Tomislava Marijana Bilosnića bit će obznanjen krajem 2022. godine u posebnome Zborniku.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Fešta od vaterpola u Sv. Filipu i Jakovu

Objavljeno

-

By

Sinoć se na Kontovom mulu u Sv. Filipu i Jakovu održala velika Fešta od vaterpola u organizaciji VK GUSARA i uz vrhunski bend “Planet Groove” i voditelja Martina Brkljaču.

Program se održao pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice

Izvor: Facebook, VK Gusar

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) OBILJEŽEN DAN OPĆINE ZEMUNIK Župan Longin: “Turizam se s obale polako uvlači i u naše zaleđe. Treba ulagati u gastronomiju”

Objavljeno

-

By

U Zemuniku je danas svečanom sjednicom općinskog vijeća obilježen Dan Općine Zemunik i blagdan Kraljice mira. Među uzvanicima nazočni su bili državni tajnici Šime Erlić, Šime Mršić i Josip Bilaver, saborski zastupnici Rade Šimičević i Nikolina Baradić, župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem, bivši ministar i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, predstavnici vojske, policije te brojnih ustanova.

Načelnik općine Ivica Šarić rekao je kako vodstvo ove jedinice lokalne samouprave prvenstveno osluškuje ljude ovoga kraja i njihove potrebe, da je broj stanovnika u odnosu na popis prije 10 godina porastao za 5 posto te da se sve više naseljavaju mlade obitelji. Naveo je kako su u tijeku radovi na izgradnji dvorane koja bi iduće godine trebala biti dovršena, da je izgrađen nogostup u Smokoviću u duljini od 3 kilometara te da je to mjesto veliki potencijal za razvoj općine Zemunik.

Župan Božidar Longin rekao je  da se turizam s obale polako, ali sigurno, uvlači i u naše zaleđe.

„Sve više je luksuznih kuća s bazenima ovdje u ruralnim dijelovima naše županije koje unajmljuju gosti koji žele miran odmor.  Na nama je da ulažemo što više u onaj dio ponude koji se odnosi na gastronomiju. Zadarska županija mora se brendirati kao eno-gastro destinacija jer sve preduvjete za to imamo.“, rekao je župan Longin  dodajući da su se na području ove općine i tijekom pandemije odvijale  mnoge aktivnosti, a Županija je nastojala podržati sve ono što je mogla, s ciljem održivog razvoja ovoga područja te kvalitetnijeg života ovdašnjih stanovnika.

U Općini Zemunik posebno značajna ulaganja ostvarena su u cestovnoj infrastrukturi, a ti su projekti odličan primjer kvalitetne sinergije općine, županije i države.

„Jedan od značajnijih projekata Zadarske županije je Poljoprivredno-edukacijski centar za kojeg se nadamo da ćemo  započeti s izgradnjom do kraja ove godine.“, istaknuo je župan Longin te dodao kako  je Županija uključena u projekt nadogradnje osnovne škole za što smo dobili i pola milijuna kuna potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. „U ovoj godini za građevinsko-obrtničke radove na OŠ Zemunik Zadarska županija osigurala je više od 850 tisuća kuna te 250.000 kuna za projektnu dokumentaciju.“- dodao je župan.

Državni tajnik Šime Erlić rekao je kako je općina Zemunik jedna od općina koja je najviše napravila iza Domovinskog rata jer je uz dobro vodstvo imala dobru suradnju sa županijom i Vladom. Istaknuo je kako je komunalna infrastruktura podignuta na izrazito visoku razinu te da je ovo općina u kojoj postoji najveći interes mladih za život na ovim prostorima.

„Mjesto čine ljudi i samo oni mogu razvijati mjesto, vjerujemo da će ono i dalje rasti  i razvijati se kao i do sada“- rekao je saborski zastupnik Rade Šimičević.

Godišnje nagrade Općine Zemunik dobili su MNK 8 mladih, Bočarski klub Bulin, NŠK Zemunik i posebno Državne prvakinje u Futsalu, učenice 6. razreda OŠ Zemunik.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA SUBOTNJA ŠPICA U CITY GALLERIJI: Ne propustite brojne promotivne akcije, popuste…

Objavljeno

-

Provedite još jednu vruću, ljetnu subotu u centru City Galleria gdje vas 20.08.2022. očekuje nova „SUBOTNJA ŠPICA“ sa mnoštvom promotivnih akcija i popusta.

Provjerite ponudu svježih i domaćih proizvoda na gradskoj tržnici i u delikatesnim trgovinama, dopunite garderobu još kojim ljetnim komadom, osvježite i vaš dom novom posteljinom ili ručnicima, a za kraj počastite i sebe novom kozmetikom po akcijskim cijenama.

Za ugodan odmor nakon kupovine, rashladite se uz dobro društvo na jednoj od vanjskih terasa brojnih caffe barova!

Evo što su sve za vas pripremile trgovine centra:

FLAMINGO cafe bar – pizza cut + 2 dcl gaziranog/prirodnog soka = 21 kn

RED CARPET – NOVOOTVORENI BUTIK – popust do 50% na ljetnu kolekciju

PLANET OBUĆA – back-to-school super izbor tenisica za vrtić i školu

TEXTILENET – svi artikli po 20,00kn!!!

YVES ROCHER

–              za korisnike KARTICE VJERNOSTI  15% popusta na sve proizvode, osim na proizvode označene zelenom točkom, akcije i postojeće popuste u trgovini

–              svaku kupnju iznad 300,00kn nagrađujemo poklonom!

DM

3+1 GRATIS za sve premium care pelene i/ili pelene gaćice Pampers*

2+1 GRATIS za sva jednostruka pakiranja vlažnih maramica Violeta double care*

2+1 GRATIS za sve proizvode always*

2+1 GRATIS za sve proizvode Airwick i/ili Finish*

2+1 GRATIS za sve proizvode Pantene*

2+1 GRATIS za sve boje za kosu L’Oreal Paris*

(više o načinu ostvarivanja popusta potražite dm-u; ponuda traje do isteka zaliha)

FARMACIA

EUCERIN -30%

AVENE -30%

A-DERMA -30%

KLORANE -30%

DUCRAY -30%

DEXERYL -30%

VICHY -30%

La ROCHE POSAY -30%

APIVITA SUN -20%

MULLER

–              obiteljska shopping subota uz aplikaciju MUDRICA unutar koje omogućujemo 10% popusta na cjelokupan asortiman

–              25% popusta na školske torbe, ruksake i pernice

IN CASE PERFECTION – akcija na svaku kupljenu masku, akcijska cijena na više od 70% kaljenih stakala sve po 50kn

GHETALDUS

–              30% popusta na dioptrijske okvire uz kupnju naočalnih leća

–              sezonsko sniženje sunčanih naočala do 60%

–              30% popusta na kontaktne leće (akcija se ne odnosi na leće iz promotivnih akcija)

(dodatne akcije i popusti se ne zbrajaju; akcija ne uključuje brandove grupacije Thelios, Dita, Isabel Marant)

OPTIKA ANDA

Anda Loyalty pogodnosti:

-20% na sunčane naočale uz kupnju Anda Cleanera

-20% na dioptrijske okvire uz kupnju naočalnih leća

-20% na progresivne naočalne leće

-20% na kontaktne leće

Pogodnosti vrijede za sve nove i postojeće članove Loyalty programa; pogodnosti se međusobno ne zbrajaju.

ZDRAVA NAVIKA – besplatno mjerenje vitaminsko-mineralnog statusa uz BIOREZONANCU

GLIGORA DELIKATESE – uz kupnju sira i vina (bilo koje vrste sira i vina), 20% popusta na oba proizvoda

FLAMINGO – pizza cut + 2 dcl gaziranog/prirodnog soka = 21 kn

SERVIS MOBITELA – 20% popusta na dodatnu opremu

FAMILY – 40% popusta na prekrivače Happy Home

POSTELJINA.hr

–              posteljina i zavjese od 99,98kn

–              lux ručnici od 4,95kn do 79,95kn

ADIDAS – 20% popusta za kupnju 2 ili više artikala iz nove kolekcije

TIMBERLAND – 20% dodatnog popusta na kupovinu iznad 200,00 kn

GALILEO – dodatnih 10% popusta na cjelokupan račun za kupnju 2 ili više artikala

HOUSE

–              popusti na dio asortimana

–              back-to-school kolekcija

MARINE POOL

–              velik izbor ženskih i muških polo majica do -40%

–              BNC torbe po atraktivnim cijenama: BNC Nico Backpack -30% & BNC Lady folding bag -30%

VELANA – 10% popusta na asortiman

SPORT&MODA – -15% na sav adidas i 4F asortiman, uključujući i već sniženi!

(popust se odnosi isključivo na gotovinsko plaćanje; popust se ne odnosi na adilette natikače)

MURAJ

–              SEZONSKO SNIŽENJE

–              akcija do -50% na odabrane već snižene artikle

–              akcija poklon dječji Klin za kupljen bilo koji dječji artikl

KOPITARNA – -20% na robnu marku Kopitarna (popusti se međusobno ne zbrajaju; akcija se ne odnosi na novu kolekciju)

STEP by STEP – do 50% popusta na kolekciju

B&C Fashion – do 50% popusta na kolekciju

TIRAMOL –  15% popusta na dio kolekcije

PALADIUM MODA – popust 20% – 30% na dio asortimana

BUTIK AURORA – 20% popusta na dio asortimana

FASHION SHOP – RASPRODAJA – popusti do 70% na sav asortiman

PEKARA VIKTOR

–              kruh polubijeli 600 g -30 %

–              pecivo hamburger 120 g -30 %

–              piroška sir 140 g -30%

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu