Connect with us

Svijet

Stiže Kentaur: Liječnici zabrinuti zbog nove podvarijante koronavirusa

Objavljeno

-

Virolozi izražavaju zabrinutost zbog pojave još jedne podvarijente omikrona koja se brzo širi Indijom, a stigla je i u Veliku Britaniju.

Upozorenje je poslano nakon što su zastupnici pozvali na udvostručenje napora kako bi osigurali da se gotovo tri milijuna odraslih u Engleskoj, koji se još nisu cijepili protiv covida-19, ipak cijepe.

Soj BA.2.75, nazvan Kentaur, prvi put je otkriven u svibnju u Indiji. Broj slučajeva je otada naglo porastao, i očito raste brže od izuzetno zaraznog soja BA.5 koji je prisutan u Indiji, a brzo zamjenjuje prethodni soj BA.2 u mnogim zemljama, piše Guardian.

BA.2.75 je otkriven u već 10 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Australiju, Njemačku i Kanadu.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti označio ga je 7. srpnja kao “soj pod nadzorom”, što znači da postoje neke indikacije da bi mogao da biti prenosiv ili povezan s težim oblicima bolestimi, ali da su dokazi za to još uvijek slabi ili ih nema.

Svjetska zdravstvena organizacija SZO također pažljivo prati novi soj, iako glavni znanstvenik dr. Soumya Swaminathan upozorava da još nema dovoljno uzoraka da se procijeni ozbiljnost novog soja.

Pored očito brzog rasta i širokog geografskog prostora na kojem je rasprostranjena nova varijanta virusa, virolozima je upozorenje bio i ogroman broj dodatnih mutacija koje BA.2.75 sadrži, u odnosu na BA.2, iz kojih je vjerojatno evoluirao.

“Ovo bi moglo značiti da je imao priliku razviti prednost u odnosu na već uspješnu varijantu virusa”, rekao je dr. Stephen Griffin, virolog sa Sveučilišta u Leedsu.

“Ne radi se toliko o točnim mutacijama, već o broju, odnosno kombinacijama”, rekao je dr. Tom Peacock, virolog s Kraljvskog koledža u Londonu, koji je prvi identificirao omikron kao potencijalnu opasnost još u studenom 2021. godine.

“Teško je predvidjeti efekt tolikog broja mutacija koje se pojavljuju zajedno – to daje virusu malo svojstva ‘divlje karte’ gdje bi zbroj dijelova mogao biti gori od svih dijelova pojedinačno”, objašnjava i dodaje da je ovaj soj definitivno potencijalni kandidat za ono što dolazi nakon BA.5.

“Ako to ne uspije, vjerojatno će nam se to dogoditi sljedeće, odnosno ‘varijanta varijante’”, naveo je.

Čak i da se ne pojavi u drugim zemljama, njegov rast u Indiji sugerira da će vjerojatno biti problem tamo, u najmanju ruku, navodi Peacock.

“Očito je da prilično mnogo raste u Indiji, ali Indija nema mnogo slučajeva BA.5 i još uvijek je nejasno koliko je to dobro”, naveo je.

Griffin je to naveo kao još jedan primer impresivne sposobnosti virusa da tolerira promjene u svom spike proteinu – dijelu koji koristi da inficira stanice i na kojemu se zasniva većina cjepiva protiv koronavirusa.

“U ovo vrijeme prošle godine, mnogi su bili uvereni da delta predstavlja vrhunac evolucije virusa, ali pojava omikrona i ogromno povećavanje varijabilnosti i izbjegavanja antitijela je znak da kao populacija ne možemo slijediti plan sličan gripi da zadržimo korak s evolucijom virusa”, rekao je Griffin.

Pored cjepiva, dugoročni planovi trebli bi uključivati mjere varijantno-agnostičke zaštite za sprečavanje infekcija i reinfekcija.

“Ovo uključuje stvaranje okruženja otpornog na infekcije kroz poboljšanu ventilaciju, filtraciju ili sterilizaciju zraka u zatvorenom prostoru, razumno ponovno osiguravanje testova i odgovarajućeg perioda izolacije koji će zapravo smanjiti prijenos”, govori.

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji, vladin Odbor za javne račune pozvao je zdravstvene dužnosnike da učine više kako bi doprli do ljudi koji su još uvek necijepljeni, a samim tim i pod većim rizikom da budu hospitalizirani ili da umru od posljedica covida-19.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Cijene hrane mogle bi rasti svake godine: Stručnjaci otkrili razloge

Objavljeno

-

By

Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane od sada rasti svake godine. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.

Kako se klimatske promjene nastavljaju pogoršavati, inflacija cijena dovodi do toga da sve više ljudi diljem svijeta nema raznoliku i zdravu prehranu ili jednostavno nema dovoljno hrane.

Nova analiza pokazuje da bi globalno zatopljenje moglo uzrokovati povećanje cijena hrane za između 0,9 i 3,2 postotna boda godišnje do 2035. Isto zatopljenje uzrokovat će manji porast ukupne inflacije, dakle veći udio prihoda kućanstva potrošit će se na kupnju hrane.

Taj učinak osjetit će se u cijelom svijetu, kako u zemljama s visokim tako i u zemljama s niskim dohotkom, ali nigdje više nego na globalnom jugu. Kao i kod raznih drugih posljedica klimatskih promjena, Afrika će biti najgore pogođena unatoč tome što malo pridonosi njihovim uzrocima, piše ScienceAlert.

Inflacija hrane povezana s klimom može se raščlaniti na dva međusobno povezana problema.

Promjena godišnjih doba, štetnika i bolesti

Prvi je da isti učinci klimatskih promjena koji uzrokuju inflaciju već otežavaju dohvat hrane. Na primjer, više temperature mogu uzrokovati pomicanje dugo uspostavljenih i predvidljivih poljoprivrednih sezona i tako mogu spriječiti proizvodnju usjeva.

Ostale posljedice mogu uključivati više izbijanja štetočina i bolesti koje iscrpljuju stoku i zalihe hrane, te još gore što će otežati pristup ruralnim zajednicama.

Svi ovi čimbenici guraju cijene naviše i smanjuju kupovnu moć pogođenih kućanstava. Pokretači inflacije hrane već pogoršavaju sigurnost hrane.

Rast inflacije

Drugi dio ovog problema je rast same inflacije. Povećanje cijena od 3 posto godišnje značilo bi da su kućanstva manje u mogućnosti kupiti ono što im je potrebno.

Vjerojatno bi morali napraviti kompromis i izabrati između kvalitete i cijene. To zauzvrat čini ljude osjetljivijima na bolesti i druge zdravstvene probleme. Pothranjenost je vodeći uzrok imunodeficijencije u svijetu.

Vjerojatnije je da će se oni bez ikakvog obrazovanja baviti zanimanjima koja su osjetljiva na klimu, kao što je poljoprivreda, i tako će biti neposrednije izloženi. Podučavanje ljudi o klimatskim promjenama moglo bi omogućiti određenu sposobnost prilagodbe na njih, a time i povećati sigurnost hrane.

Prilagodba i obrazovanje

Promjene u klimi multiplikator su rizika od gladi za one populacije s ukorijenjenom ranjivošću. U svjetlu toga, 134 zemlje na COP28 potpisale su deklaraciju o uključivanju prehrambenih sustava u svoje klimatske akcije, kako bi se osiguralo da svi imaju dovoljno hrane u svjetlu klimatskih promjena.

Istraživači koji stoje iza nove studije sugeriraju da bi smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo ograničiti sve utjecaje na globalno gospodarstvo. Također predlažemo da bi diverzifikacija gospodarstva poslužila kao zaštita za one zajednice koje se oslanjaju na poljoprivredu i za hranu i za prihod.

Državna intervencija također bi mogla osigurati financijsku zaštitu i pomoć u prehrani za one koji bi mogli ostati zarobljeni u ciklusu siromaštva zbog inflacije i smanjene dostupnosti hrane.

 
Nastavi čitati

Svijet

Jedna osoba umrla, a deseci u bolnici zbog tableta: Povučene su iz prodaje, sve se istražuje

Objavljeno

-

By

Pexels

Veliki japanski proizvođač lijekova rekao je da istražuje smrt i desetke hospitalizacija koji bi mogli biti povezani s njegovim pilulama od crvene riže.

Najmanje 76 ljudi primljeno je u bolnicu nakon što su uzeli “beni kōji” proizvode od fermentirane riže. Kobayashi Pharmaceutical izvijestio je o bolestima nakon što je prošlog tjedna dobrovoljno povukao pet proizvoda te je pozvao kupce da prestanu koristiti spomenute pilule, koje su reklamirane kao dodaci za snižavanje kolesterola.

Kako su poručili iz kompanije, sumnjaju da je problem možda nastao zbog prethodno neotkrivenih otrovnih tvari u kalupima koji se koriste u proizvodnji.

“Beni kōji” je riža fermentirana s monascus purpureus, vrstom crvenkasto-ljubičaste plijesni te se reklamirala kao dodatak prehrani za visoki kolesterol i krvni tlak. Isto tako koristi se i kao tradicionalna boja za prehrambene proizvode.

Kupci prijavili simptome

Poručili su da su primili poruku ožalošćene obitelji u kojoj stoji da je jedan njihov član umro od bolesti bubrega te da je posljednje tri godine koristio proizvod Red Yeast Cholesterol Help.

“Naša je tvrtka uvijek zdravlje naših kupaca stavljala na prvo mjesto i iskreno se ispričavamo zbog ove situacije. Još potvrđujemo činjenice i uzročne veze”, poručili su, piše BBC.

Kupci su prijavili su simptome kao što su promjena boje urina, oticanja te umora. Nakon toga je započeta istragu nakon što ih je liječnik upozorio na prijavljene zdravstvene probleme u siječnju. Od tada je Kobayashi uspostavio telefonsku liniju za korisnike.

Proizvod “Red Yeast Cholesterol Help” pojavio se na policama u veljači 2021. Tvrtka je do sada prodala više od milijun paketa, izvijestili su japanski mediji, prenosi Dnevnik.hr.

 
Nastavi čitati

Svijet

Sve je više dokaza da covid-19 ostavlja trajne posljedice na jednom od najvažnijih sustava u tijelu

Objavljeno

-

By

Unsplash

Brojne studije sugeriraju da virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje covid-19, nije samo respiratorni virus već napada i druge sustave u tijelu.

Iako je pandemija covida okončana, virus je i dalje prisutan među ljudima, ali u slabijem obliku. No nešto više od četiri godine od njegova otkrića znanstvenici još uvijek nisu u potpunosti sigurni kakve točno posljedice ostavlja u tijelu.

Analiza koju je proveo klinički epidemiolog Ziyad Al-Aly, a koja je objavljena na The Conversionalu i u Scientific Americanu, obuhvatila je brojne studije u kojima se opisuje “neizbrisiv trag” koji covid ostavlja na ljudskom tijelu. Ponajprije na zdravlju mozga.

Kognitivni nedostaci

Al-Aly ističe kako su velike epidemiološke analize pokazale da su ljudi koji su imali covid bili izloženi povećanom riziku od kognitivnih nedostataka, uključujući i probleme s pamćenjem. Kod pacijenata koji su imali blagi do umjereni oblik koronavirusa otkrivene su dugotrajne upale mozga i promjene koje ukazuju na to da je njihov mozak ostario sedam godina u odnosu na vrijeme prije bolesti, piše ZIMO.

Također je citirao nekoliko studija koje su pokazale da su pacijenti nakon preboljelog covida imali smanjen volumen i promijenjenu strukturu mozga. S druge strane, oni kojima je trebala intenzivna njega nakon bolesti imali su oštećenja mozga koja ukazuju na starenje mozga od čak 20 godina.

Razvoj nove demencije

Analizirajući podatke iz 11 studija, Al-Aly je otkrio kako je covid povećao rizik za razvoj nove demencije kod osoba starijih od 60 godina. Podaci koji su prikupljeni tijekom obdukcija osoba koje su preminule od covida, ali i nekoliko mjeseci nakon infekcije, otkrivaju da je virus i dalje bio prisutan u moždanom tkivu. To sugerira da virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje covid-19, nije samo respiratorni virus već napada i druge sustave u tijelu.

Studije pokazuju i da virus može poremetiti krvno-moždanu barijeru, koja štiti živčani sustav. Studija objavljena 29. veljače 2024. pokazala je da je kod ljudi koji su imali covid zabilježen značajan nedostatak u pamćenju i izvršavanju zadataka. Zabrinjava otkriće da su osobe zaražene covid-19 imale kognitivni pad ekvivalentan gubitku IQ-a za čak tri boda. Još je gora situacija kod onih koji imaju dugotrajni covid. Kod njih je zabilježen pad od šest bodova, a oni koji su završili na bolničkom liječenju na odjelu intenzivne njege izgubili su i do devet bodova IQ-a.

Promatramo li sve zajedno, ove studije pokazuju da covid-19 predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje mozga, čak i u blagim slučajevima. Učinci se tek sad otkrivaju na razini populacije. Sve veći broj istraživanja pokazuje da bi se covid-19 trebao smatrati virusom sa značajnim utjecajem na mozak, zaključuje u svom eseju Al-Aly te dodaje: Implikacije su dalekosežne – od kognitivnih problema kod pojedinaca do potencijalnog utjecaja na cjelokupno stanovništvo i gospodarstvo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu