magazin
Oprez! Zbog popularnog dodatka prehrani, čovjek završio u bolnici!

Priča o Britancu koji se predozirao vitaminom D upozorenje je svima onima koji razmišljaju o korištenju dodataka prehrani, navodi se u radu objavljenom prošlog utorka u časopisu BMJ Case Reports.
Nakon posjeta privatnom nutricionistu, Britanac je svakodnevno počeo uzimati više od 20 različitih dodataka prehrani, uključujući 50.000 IU vitamina D, triput dnevno. Ta doza je stotinama puta veća od one koja se uobičajeno preporučuje.
Unutar mjesec dana, muškarac je počeo patiti od mučnine, boli u abdomenu, proljeva i konstantnog povraćanja, kao i grčeva u nogama i zvonjave u ušima, prenosi CNN.
Muškarac, čije ime nije objavljeno u radu, za dodatke je čuo u radijskoj emisiji. Kontaktirao je nutricionista iz emisije, doktora Alamina Alkundija, suautora rada i endokrinologa u bolnici William Harvey u Engleskoj, koji ga je liječio.
„U Velikoj Britaniji regulatori ne moraju registrirati nutricioniste i njihova titula nije zaštićena, što znači da praktički svatko može raditi kao nutricionist,” upozorava Alkundi.
Za razliku od vitamina topivih u vodi koje tijelo može jednostavno izbaciti, vitamin D, kao i vitamini A, E i K, pohranjuje se u jetri i masnim stanicama u tijelu dok ne budu potrebni organizmu. Prekomjerna kozumacija može dovesti do toksičnih razina ovih vitamina u organizmu.
Muškarac iz studije uzimao je dnevnu dozu od 150.000 IU vitamina D, što je „doza 375 puta veća od preporučene,” kaže dr. Alkundi. Britanski zavod za javno zdravstvo tipično preporuča oko 400 IU vitamina D dnevno za odrasle i djecu stariju od godine dana.
Muškarac je prestao s uzimanjem vitamina kad je počeo osjećati simptome, ali njegovo stanje nije se poboljšalo. U trenutku kad je upućen u bolnicu, dva mjeseca kasnije, izgubio je gotovo 13 kilograma i prijetilo mu je otkazivanje bubrega. Testovima je utvrđeno da se predozirao vitaminom D, stanje koje se naziva hipervitaminoza D.
Dnevne preporučene količine
Organizmu je potreban vitamin D. Njegov glavni posao je da pomaže tijelu apsorbirati kalcij iz crijeva – tijelo ne može apsorbirati kalcij bez vitamina D. On također igra ulogu u imunitetu, aktivnosti moždanih stanica i funkciji mišića.
Američki instituti za zdravstvo preporučaju 600 IU vitamina D dnevno za odrasle do 69 godina starosti. Za starije od toga, preporučena doza je 800 IU vitamina svaki dan. Za novorođenčad, djecu i tinejdžere, Američka akademija za pedijatriju nedavno je povećala preporuku na 400 IU dnevno.
Studija iz 2017. pokazala je da 3 posto Amerikanaca uzima više od gornje granice od 4.000 IU dnevno za odrasle, što povećava rizik od predoziranja. Oko 18 posto uzima više od 1.000 IU vitamina D dnevno.
Previše vitamina D u krvi dovodi do hiperkalcemije, odnosno povećane razine kalcija u krvi. Muškarcu u studiji dijagnosticirana je upravo hiperkalcemija, koja može oslabiti kosti, stvoriti bubrežne kamence i poremetiti rad mozga i srca.
Muškarac je u bolnici ostao osam dana, gdje su mu dani lijekovi za spuštanje razine kalcija u krvi. Oni su došli do gotovo normalnih razina tek dva mjeseca kasnije.
Dok se razina vitamina D u muškarčevom organizmu značajno smanjila, ona je ipak ostala visoka, kaže dr. Alkundi.
„Osmislili smo plan da periodično provjeravamo oba paramentra kako bismo pratili spuštanje razina na normalne. U kontaktu smo s pacijentom, kaže nam da se osjeća mnogo bolje, ali još uvijek nije potpuno zdrav,” dodaje Alkundi.
Znakovi predoziranja vitaminom D uključuju pospanost, zbunjenost, letargiju i depresiju, a može doći i do problema s vidom i sluhom. U ozbiljnijim slučajevima predoziranje može dovesti do otupjelosti ili čak kome. I srčani organ može biti pogođen: Dolazi do porasta krvnog tlaka i srce počinje nekontrolirano lupati. U teškim slučajevima dolazi do zatajenja bubrega.
Gdje dobiti vitamin D
Tijelo generira dovoljne doze vitamina D preko izloženosti suncu. Boravak na otvorenom u kupaćem kostimu na tek 10 ili 15 minuta dnevno ljeti je dovoljno za proizvodnju „10.000 do 20.000 IU vitamina D u organizmima odraslih ljudi sa svjetlijom kožom,” piše AAP.
Ipak, boravak na jakom podnevnom suncu ne preporuča se zbog rizika od raka kože. Prema tome, dermatolozi i AAP preporučaju ko
Uzimanje vitamina D preko dodataka prehrani nije potrebno za većinu djece i tinejdžera, kaže AAP, jer mnogo vrsta hrane, kao što su jajarištenje krema za zaštitu od sunca u slučajevima izlaganja suncu na duže vrijeme. Kreme za sunce mogu umanjiti sposobnost tijela da generira vitamin D. Mlijeko, žitarice i sok od naranče sadrže dodatke vitamina D
Roditelji koji doje novorođenčad svojim bebama bi trebali davati 400 IU dodatnog vitamina D svaki dan, počevši s prvim danima života do trenutka kada beba počne piti mlijeko ili formulu s dodatkom vitamina D, savjetuje AAP.
Ako razmišljate o uzimanju dodataka vitamina D, treba u obzir uzeti i dnevne doze tog vitamina koje možda već dobivate preko hrane, upozoravaju stručnjaci. Osim hrane u koju je dodan vitamin D, on se nalazi i u jajima, siru, shiitake gljivama, lososu, sabljarci, tuni, pastrvi, telećoj jetri…
Ako ste zabrinuti zbog razine vitamina D u vašem organizmu, zakažite pregled kod liječnika, navode stručnjaci.
„Pacijenti bi trebali tražiti mišljenje svojih obiteljskih liječnika o bilo kakvim alternativnim terapijama ili dodacima koje možda uzimaju ili žele uzimati,” upozorava dr. Alkundi.
magazin
ČETVRTAK U KINO ZONI: Monumentalni ep Bradyja Corbeta – veličanstveni “Brutalist”, desetostruki kandidat za nadolazeće “zlatne kipiće”!

Tjedan kultnih naslova, oskarovskih kandidata i grandioznih drama okončat ćemo u četvrtak 20. veljače uz pravi monumentalni ep Bradyja Corbeta, veličanstvenog ”Brutalista”, desetostrukog kandidata za nadolazeće ‘zlatne kipiće’!
Kada vizionarski arhitekt László Toth i njegova supruga Erzsébet pobjegnu iz Europe kako bi obnovili svoju ostavštinu i svjedočili rađanju moderne Amerike, njihove živote zauvijek mijenja misteriozni i bogati klijent. Naizgled šarmantni industrijalac Harrison Van Buren nudi Lászlóu i njegovoj obitelji američki san na srebrnom pladnju, poručujući mu da dizajnira veliki modernistički spomenik i pomogne u oblikovanju krajolika zemlje koju sada zove domom. Bit će to najambiciozniji projekt u njegovoj karijeri, projekt koji će Lászlóa i Erzsébet odvesti i do monumentalnih visina i do razornih padova…
Talentirani američki glumac Brady Corbet (”Funny Games”, ”Melankolija”, ”Escobar: Izgubljeni raj”…) prije 10 godina se uspješno otisnuo i autorske vode, no malo tko je mogao naslutiti kako će s najnovijim filmom imena ”Brutalist’ napraviti nešto ovako senzacionalno. S budžetom manjim (!) od 10 milijuna dolara, Corbet je napravio pravo epsko remek-djelo koje djeluje barem dvadeset puta skuplje, raskošno i grandiozno.
Corbet je stvorio krajnje provokativan portret potrage za američkim snom. Impresivan glumački ansambl među ostalima čine Adrien Brody koji je za svoju nezaboravnu rolu već nagrađen Zlatnim Globusom i BAFTA-om za najbolju mušku ulogu, a smiješi mu se i Oscar, dok ništa slabiji dojam ostavljaju i Felicity Jones kao njegova supruga te dijabolični Guy Pearce kao bogati, ali prepredeni industrijalac Van Buren.
Corbetov film je do sad osvojio nestvarnih 118 nagrada uključujući i 4 BAFTA-e uz još nevjerojatnih 317 (!) nominacija među kojima je i i impozantnih 10 za nadolazeće Oscare.
”Brutalist” je na rasporedu u četvrtak 20. veljače s početkom od 19h, ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Polivalentna dvorana Providurove palače) od 18h, a u samu projekciju je zbog velikog trajanja filma uključena pauza od 15 minuta.
*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.
magazin
Za ovu rusku namirnicu kažu da jača imunitet bolje od suplemenata, snižava šećer, odlična je za kolesterol…

Prema vjerovanjima, čaga se smatra najmoćnijim eliksirom zdravlja i dugovječnosti, no prije upotrebe postoji jedna stvar na koju treba obavezno obratiti pažnju.
Ruska čaga koristi se već stoljećima u Sibiru i drugim dijelovima Azije za jačanje imuniteta i poboljšanje općeg zdravlja. Iako na prvi pogled nije privlačna, čaga je u posljednjim godinama postala sve popularnija i na zapadu zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. Međutim, konzumacija čage nosi i određene rizike.
Što je čaga? Čaga je vrsta gljive koja raste uglavnom na kori breza u hladnim predjelima, kao što su Sjeverna Europa, Sibir, Rusija, Koreja, Sjeverna Kanada i Aljaska.
Stoljećima se koristila kao tradicionalni lijek u Rusiji i drugim sjevernoeuropskim zemljama, prvenstveno za jačanje imuniteta i općeg zdravlja, ali i za liječenje dijabetesa, karcinoma i bolesti srca, piše zadovoljna.rs.
Ljudi su je usitnili u fini prah i kuhali kao čaj. Danas je dostupna na tržištu i kao čaj, u prahu ili kapsulama.
Neka znanstvena istraživanja pokazuju da ekstrakt čage može imati određene zdravstvene prednosti.
Kako čaga djeluje na imunitet i upale?
Studije na životinjama pokazuju da ekstrakt čage može pozitivno utjecati na imunitet smanjujući dugotrajne upale i boreći se protiv štetnih bakterija i virusa, piše Health Line.
Čaga utječe na stvaranje korisnih citokina — specijalnih proteina koji reguliraju imunološki sustav — i stimulira bijele krvne stanice, koje su nužne za borbu protiv štetnih bakterija ili virusa. Zbog toga ova gljiva može pomoći u borbi protiv infekcija, od manjih prehlada do ozbiljnih bolesti.
Osim toga, druge studije na životinjama pokazuju da čaga može spriječiti proizvodnju štetnih citokina koji uzrokuju upalu i povezani su s bolestima.
Može li čaga uništiti stanice raka?
Nekoliko istraživanja na životinjama pokazuje da čaga može spriječiti i usporiti rast raka. U studiji na miševima s rakom, pokazalo se da čaga smanjuje veličinu tumora za 60 posto. U jednoj laboratorijskoj studiji, ekstrakt čage spriječio je rast raka u ljudskim stanicama jetre. Slični su rezultati zabilježeni i za stanice raka pluća, dojke, prostate i debelog crijeva.
Konkretno, čaga sadrži antioksidans triterpen. Laboratorijske studije otkrivaju da vrlo koncentrirani ekstrakt triterpena može pomoći u uništavanju stanica raka.

Ipak, važno je napomenuti da su potrebna daljnja istraživanja na ljudima kako bi se donijeli čvrsti zaključci o tome koliko je čaga učinkovita u borbi protiv raka.
Može li sibirska čaga smanjiti šećer u krvi?
Nekoliko studija na životinjama povezuje čagu sa smanjenjem razine šećera u krvi. Stoga, ova gljiva možda može pomoći kod dijabetesa. Jedna studija na pretilim miševima s dijabetesom pokazala je da ekstrakt čage smanjuje razinu šećera u krvi i inzulinsku rezistenciju.
Regulira li čaga kolesterol?
Ekstrakt čage također može imati povoljan učinak na kolesterol, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Istraživači vjeruju da su antioksidansi prisutni u čagi odgovorni za ovaj učinak na kolesterol. Ipak, potrebno je više istraživanja na ljudima kako bi se jasno razumio utjecaj čage na kolesterol.
Je li čaga sigurna i koje su moguće nuspojave?
Čaga općenito ne izaziva veće nuspojave kad se koristi, no nisu provedena istraživanja na ljudima kako bi se utvrdilo je li potpuno sigurna i koja je odgovarajuća doza, što je vrlo važno.
Također, čaga može utjecati na učinak nekih lijekova, što može biti štetno. Na primjer, čaga može biti problematična za osobe koje koriste inzulin ili one s dijabetesom jer utječe na razinu šećera u krvi.
Čaga također sadrži protein koji može spriječiti zgrušavanje krvi. Stoga, ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, imate poremećaj u zgrušavanju krvi ili se pripremate za operaciju, obavezno se posavjetujte s liječnikom prije nego što počnete uzimati čagu.
magazin
Stavite lovorov list u limun i iznenadit ćete se što će vam se dogoditi u kući

Jeste li ikada pomislili da spoj limuna i lovorova lista može biti izuzetno koristan? Ova kombinacija je savršeno prirodno rješenje za održavanje svježeg i čistog doma, a pritom je ekološka i učinkovita.
Zašto baš limun i lovor?
Lovorov list ima snažan aromatičan miris koji upija neugodne mirise i osvježava prostor. Njegova prirodna antibakterijska svojstva pomažu u eliminaciji bakterija koje mogu uzrokovati neugodne mirise. Osim toga, sadrži cineol i eugenol – prirodne sastojke koji odbijaju insekte, piše Zadovoljna.rs.
S druge strane, limunska kiselina iz limuna dodatno osvježava prostor i pomaže u neutraliziranju nepoželjnih mirisa. Njegova ugodna citrusna aroma daje osjećaj čistoće i svježine, a istovremeno djeluje kao prirodni repelent protiv komaraca i drugih insekata.
Kombinacija ovih sastojaka stvara potpuno prirodan i učinkovit osvježivač zraka, koji ne samo da uklanja neugodne mirise, nego i štiti dom od insekata.
Praktične primjene limuna i lovorova lista
Oslobađanje obuće od neugodnih mirisa
Ako želite da vaša obuća uvijek miriše svježe, dovoljno je da u svaku cipelu ubacite nekoliko suhih lovorovih listova i ostavite ih preko noći. Lovor će upiti mirise i ostaviti osvježavajuću aromu.
Prirodni osvježivač zraka
Prepolovite limun i u svaku polovicu ubodite nekoliko lovorovih listova. Postavite ih u različite prostorije u domu – spavaću sobu, dnevni boravak ili ormare. Ova kombinacija osvježit će prostor, eliminirati neugodne mirise i odbiti komarce i moljce.
-
magazin4 dana prije
ŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
MORATE U SPIZU? Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
Svijet1 tjedan prije
Jedan trgovački lanac počeo naplaćivati 12 eura za ulazak u poslovnicu
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
NE ZABORAVITE: U podne je vježba Civilne zaštite. Ne uznemiravajte se ako vidite vozila hitnih službi!