Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) BIBINJE STVARA Održano peto izdanje manifestacije koja okuplja bibinjske kreativce

Objavljeno

-

Održano je peto izdanje festivala bibinjskog stvaralaštva pod nazivom Bibinje stvara. Festival je to koji iz godine u godinu okuplja sve više bibinjskih kreativaca. Otvoren je riječima organizatorice ispred Udruge aktivno Bibinje, Lucije Kero Šimac.

–          Moje Bibinje puno je dara, moje Bibinje živi i stvara – poslužila se rimom u uvodu organizatorica koja nam je otkrila kako je odlučila izaći iz svoje ˝Lucine butige˝, mjesta gdje se prijašnjih godina održavao festival i smjestiti festival u predivan ambijent Trga Sri Sela.

Izložba rukotvorina, slika te recitacije koje su upotpunile ovaj festival, ove je godine okupio četrnaest umjetnika.

–          Jako sam sretna što se održao još jedan Bibinje stvara festival. Ove godine su svojim radovima sudjelovalo 9 umjetnika i 5 pjesnika iz Bibinja. Od toga je njih troje novih koji do sada nisu sudjelovali i to je ono što me najviše veseli – rekla nam je Lucija Kero Šimac, organizatorica festivala.

Festival je s godinama prerastao u jedno veliko prijateljsko druženje. Tako su se umjetnici nakon službenog dijela ostali družiti s brojnim posjetiteljima koje je zanimalo nešto više o njihovim djelima.

–          Bavim se keramikom od malena, a Lucija me vjerno prati i potiče da izlažem svoje radove. Sudjelovala sam od početka na prvom festivalu Bibinje stvara i oduševila se. Ideja je originalna u svakom pogledu. Prilika da se mi, umjetničke duše, malo družimo i razmjenjujemo ideje i tehnike. Čast mi je biti dio festivala bibinjskog stvaralaštva – rekla nam je Tereza Kinda Kardum.

Projekt  i rad Udruge podržavaju Općina Bibinje i komunalna tvrtka Bibinjac. Na ovogodišnjem festivalu svoje radove izložili su: Anđelka Bralić, Marin Bralić, Nina Bugarija, Matera Bugarija Šindija, Tereza Kinda Kardum, Noa Sikirić, Ljiljana Sekula Pavin, Damira Fuzul, Željko Fuzul, te pjesnici Ante Sikirić Krivin, Marin Fuzul, Šime Lisica Kitov, Bepo Bralić, Anđelko Sorić Đambre.

Ovaj festival uvod je u još jednu poslasticu koju priprema Udruga aktivno Bibinje – Večer dalmatinske beside koja nas očekuje 21. srpnja na istom mjestu, poznatom bibinjskom Trgu Sri Sela. Svi ste pozvani.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA U ponedjeljak otvaranje Izložbe knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, otvara se Izložba knjiga Tomislava Marijana Bilosnića.

Izložba je upriličena uz Bilosnićev jubilej – 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada.

Tomislav Marijan Bilosnić (Zemunik Donji, 18. siječnja 1947.), hrvatski književnik, slikar, fotograf, publicist i novinar. Autor je više od 160 knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa. Priredio je više od 100 izložbi umjetničke fotografije i slika u različitim tehnikama u domovini i inozemstvu.

Njegova su djela prevedena na tridesetak svjetskih jezika te su postigla znatna priznanja. Samo njegova zbirka pjesama „Tigar“ prevedena je na četrnaest jezika. Zastupljen je u mnogim glasilima, zbornicima, leksikonima, antologijama i školskim udžbenicima. Uređivao je više novina, časopisa, zbornika i biblioteka.

Član je brojnih relevantnih književnih i likovnih, hrvatskih i inozemnih društava (Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pjesnika, HDLU Zadar, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Društva albanskih umjetnika i književnika u Elbasanu, Kluba pisaca ”Kostandin Kristoforidhi” u Albaniji.) Nagrađen je s najprestižnijim pjesničkim nagradama „Tin Ujević“ i „Antun Branko Šimić“, a dobitnik je i prvih nagrada za duhovnu književnost „Stjepan Kranjčić“, nagrade za prozu „Dubravko Horvatić“, nagrade „Pasionska baština“, više godina za redom prve nagrade za hrvatski književni putopis, te međunarodnih književnih nagrada „Crvena ruža Elbasana“, „Ilinden“, „Vlado Puljić“ i „Fra Martin Nedić“.

Uvršten je u više svjetskih haiku antologija, a japanska državna televizija snimila je o njemu film „Stazama hrvatskog haiku“. Osim toga Bilosniću je dodijeljena međunarodna Zlatna plaketa za slikarstvo i fotografiju. Za umjetničku i društvenu djelatnost dobio jer Grb Grada Zadra, Nagradu Grada Zadra, Nagradu Zadarske županije u dva navrata, Nagradu Zadarske županije za životno djelo i Nagradu za Životno djelo općine Zemunik. Živi i radi u Zadru i Zemuniku.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru je održana Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije. Na njihovom uspjehu u dosadašnjem školovanju čestitali su im pročelnica doc. dr.sc. Nataša Skitarelić, zamjenica pročelnice  prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić, promotorica doc. dr.sc. Marija Ljubičić i prof. dr. sc. Boris Dželalija.

– Ponosni smo što se odabrali naše sveučilište. Odabrali ste bremenit i težak poziv, nema težeg od rada s bolesnima i nemoćnima, ali trebate imati na umu da nećete uvijek dobivati pohvale, nego će nekada biti i nepristojnosti i nezahvalnosti. Sve je to dio života, tko to ne može podnijeti nije za ovaj poziv. Niti jedan studij ne može vas do kraja pripremiti za vašu profesiju, krećete na daljnji put učenja i stjecanja obrazovanja, želim vam da na njemu ne klonite duhom, poručila ime je pročelnica Skitarelić.

Promotorica je pozvala prvostupnike da se hrabro suoče s izazovima koji su pred njima.

– Uvjerena sam da ćete biti visoko stručne, empatične medicinske sestre i tehničari, koji žele raditi i kojima će pacijent uvijek biti na prvom mjestu. Neka dobrobit za pacijenta bude uvijek u središtu vašeg djelovanja, rekla je promotorica Ljubičić.

Promovirani su: Laura Begović, Nikolina Bezhi, Ana Burić, Borna Cvečić, Ivana Čulina, Vanesa Desnica, Lorena Došen, Katarina Eškinja, Karmen Gabrilo, Domagoj Grdović, Martina Grginović, Erika Kalac, Josipa Karaban, Tomislav Katić, Lucija Kekez, Anamarija Kekez, Marija Knežević, Josipa Marić, Nikola Marinović, Sandra Matak, Dajana Mezak, Paula Mihatov, Maja Mlakić, Lucija Modrić, Nikolina Odžaković, Kristina Pehar, Ivona Maria Pijaca, Emily Rak, Mate Rukavina, Luka Smokrović, Barbara Staničić, Pino Šale, Anđela Šipić, Mihaela Šnaubert, Martina Tokić, Paula Tomičić, Laura Trojić, Ana Umiljenović i Marta Vidas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu