Connect with us

magazin

OD 20. DO 25. KOLOVOZA AVANTURA ŽIVOTA NA VELEBITU: HIGHLANDER je nezaboravna avantura za djecu – hrabro osvajaju planine i prelaze rutu od 100 kilometara bez problema

Objavljeno

-

Tara, Luka, Malik i Sven samo su dio najmlađih pripadnika HIGHLANDER zajednice koji su uz svoje roditelje otkrili što ovo planinarsko događanje čini posebnim

Navike se, složni su brojni znanstvenici, usvajaju od najranije dobi. To je posebno važno kad su u pitanju zdrave navike koje oblikuju kasnije ponašanje djece, a odličan primjer kako odnos prema prirodi, ali i sportu može biti zabavan i edukativan pokazuju najmlađi sudionici HIGHLANDER-a. To planinarsko događanje koje se održava u tri formata – 100 km (5 dana, HIGHLANDER), 55 km (3 dana, HIGHLANDER55) i 30 km (30 sati, HIGHLANDEREXPERIENCE) – na prvu možda jest nešto što je predviđeno za odrasle, ali Tara Šijanski, Sven Kolar, Luka Šiptar i Malik Burnić razuvjerit će svakog tko pomisli tako. Naime, njih su četvero samo nekolicina od onih najmlađih koji su odlučili svoju ljubav prema planinama pokazati i sudjelovanjem na HIGHLANDER-u. Tara, Luka i Malik su ga već odradili, a Sven ove godine planira u pohod na Velebit.

„Od mame i tate stalno sam doma slušala priče o HIGHLANDER-u. Često s njima planinarim pa sam i ja odlučila pokušati vidjeti u čemu je poanta. Htjela sam vidjeti i isprobati mogu li prehodati 55 kilometara u tri dana s teškim ruksakom, u kojem nije samo jedan sok i sendvič kao što sam inače nosila“ ispričala je Tara koja je imala 11 godina kad se odvažila na avanturu.

Priznaje da joj je najteže bilo odvojiti se od mobitela, ali vrlo brzo je shvatila da joj on treba samo za fotografiranje impresivnog krajolika. Najviše je uživala u zvuku kiše dok su spavali u šatoru, a da joj je bilo odlično svjedoči i to što i ove godine planira na Velebit, od 20. do 25. kolovoza, ali ovaj put na najdužu rutu – onu od 100 km.

„Nadam se da ću uspjeti doći do cilja u Starigradu i baciti se u more. Također, htjela bih probati HIGHLANDER Medvednica jer sam na njoj napravila svoje prve planinarske korake, a ovo bi mi bila prilika proći je u cijelosti od zapada prema istoku u dobrom društvu drugih HIGHLANDER-a“, kaže Tara. Ništa manje impresioniran nije ni Malik Burnić koji je sa devet godina završio HIGLANDER Blidinje u dužini od 100 kilometara.

Njegov tata Samir ističe kako je Malik oduvijek živahno dijete, a kad je otkrio ljubav prema planinama bila je prava šteta ne vidjeti do kojih granica može ići pa je s tatom završio cijelu rutu. Ono što je osim testiranja vlastitih fizičkih i psihičkih granica itekako važan dio HIGHLANDER-a su druženja i stjecanje prijateljstava.

„Na startu smo upoznali Anđelka koji je već dva puta uspješno završio HIGHLANDER Velebit pa nam je on pravio društvo svih pet dana te bio od velike pomoći kada bi Maliku bilo teško, prepričavali su jedan drugome razne dogodovštine“, ispričao je Samir, Malikov otac i otkrio da razmišljaju o novoj avanturi – HIGLANDER-u Durmitor.

Posebno je impresivna priča malene Luke Šiptar koja je imala samo pet godina kad je s tatom krenula na Velebit i u dva dana su prehodali oko 35 kilometara.

„Luku smo od malih nogu vodili na planinarenja. Svoje prve dojmove Luka je upijala iz planinarskog ruksaka za djecu dok je još bila beba. Prve samostalne uspone napravila je na kraćim i blažim stazama po Sljemenu i Samoborskom gorju. Kada je navršila pet godina, bila je dovoljno izdržljiva i zrela za odlazak na Velebit. Predložio sam joj da odemo na HIGHLANDER.

Isprva se nećkala i imala tisuću pitanja oko toga gdje idemo, kako staza izgleda i koliko će dugo hodati. Pokušao sam joj predstaviti naše planinarenje kao avanturu i na kraju je pristala – prepričava tata Miro.

„Za mene je to bilo preludo iskustvo i ponovila bih opet. Hodali smo baš puno i u nekim je trenucima bilo teško. Ali vidjela sam predivan Velebit i provela predivna tri dana s tatom. Tek kada smo se vratili kući i kada sam počela pričati svima o svojoj avanturi sam shvatila kako mi je bilo super s tatom. Malo mi je bilo čudno jer me puno ljudi pozdravljalo to jutro na Zavižanu, a ja nisam nikoga znala. Tata mi je objasnio da je to zato jer im je drago da i mala djeca vole ići na planinarenje i boraviti u prirodi“, zadovoljno se prisjeća Luka.

A prvi put ove godine na Velebit se kao HIGLANDER planira popeti 11-godišnji Sven Kolar sa svojim roditeljima. Naime, oni su strastveni planinari, a sve su više u tu aktivnost počeli uključivati i Svena pa se ideja o HIGLANDER Velebitu lako stvorila.

„Poveli smo ga na dvodnevna planinarenja, na Biokovo i Sjeverni Velebit (stazom HIGHLANDER Experience), i vidjeli da to njemu ne predstavlja nikakav problem. To nas je uvjerilo da je spreman za trodnevnu Velebit avanturu. Vjerujemo da će ova godina sa Svenom biti samo uvertira i da je iduće godine s nama na HIGHLANDER Blidinju 100. Nitko sretniji od nas!“ poručuju Svenovi roditelji Danijela i Tomislav koji se aktivno pripremaju za avanturu koja će uslijediti za nešto manje od dva mjeseca.

„Sven voli provoditi vrijeme s nama, uživa u prirodi, penjanju po stijenama i „speed run-ati“, kako on voli reći, po planinarskoj stazi. Pravi je pomagač pa sudjeluje u postavljanju šatora i veseli se spavanju u njemu. Biti će mu zanimljivo iskustvo kampa i večernjeg druženja pod zvijezdama“, kažu roditelji Kolar.

Tara, Luka, Malik i Sven svima mogu biti inspiracija kad su u pitanju volja i snaga uma, a iako često mislimo kako djeca uče od starijih, zapravo svima pokazuju da se i od njih puno toga može naučiti.

Svi oni željni izazova i pomicanja granica mogu se prijaviti na HIGHLANDER Velebit na službenoj web stranici i od 20 do 25. kolovoza sudjelovati u avanturi života.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

magazin

3. LISTOPADA Zadarski komorni orkestar otvara Dalmatinski ciklus u Zadru

Objavljeno

-

By

Koncertom Zadarskog komornog orkestra u ponedjeljak, 3. 10. u Zadru otvara se Dalmatinski ciklus, projekt zajedničke inicijative nositelja glazbenih zbivanja u trima dalmatinskim centrima: Koncertnog ureda Zadar, Koncertne dvorane Hrvatski dom Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Kroz razmjenu gostovanja ansambala i glazbenika koji djeluju u navedenim gradovima projektom se ostvaruje više ciljeva – decentralizacija glazbenog života, obogaćivanje koncertnih aktivnosti izvan ljetne sezone, razvoj publike, poticanje razvoja i jačanje kapaciteta lokalnih orkestara i glazbenika.

Koncertom kojim ujedno počinje zadarska koncertna sezona obilježava se 80. rođendan Maje Dešpalj i 75. rođendan Valtera Dešpalja, istaknutih glazbenika koji su se iz rodnog Zadra otisnuli u svijet i ostvarili zapažene karijere, te kao profesori na Muzičkoj akademiji u Zagrebu odgojili generacije glazbenika. Orkestrom će ravnati Pavle Zajcev, dirigent i violončelist koji je diplomirao u klasi Valtera Dešpalja. Kao solist u Tartinijevu Koncertu za violinu i gudače u d-molu nastupa Martin Draušnik koji je diplomirao violinu u klasi Maje Dešpalj. Kajana Pačko, koja je diplomirala violončelo u klasi Valtera Dešpalja, izvest će Koncert za violončelo i gudače Pavla Dešpalja, djelo koje je 2001. godine prvi put izveo upravo Pavle Zajcev kao solist na violončelu.

Koncert se održava u crkvi sv. Krševana u 19:30 sati. Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr te na info-pultu Providurove palače, od 11-13 i 17:30-19:30 sati, svaki dan osim nedjelje. U nastavku Dalmatinskog ciklusa, 4. 10. Zadarski komorni orkestar nastupa u Kneževom dvoru u Dubrovniku, a 5. 10. u Hrvatskom domu Split.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 27. rujna 2022.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 27.09.2022.
LJUBAV: Bit ćete veseli zbog novih prijatelja i moguće ljubavi. Oni u vezama družit će se s većom grupom ljudi.
KARIJERA: Danas ćete uspjeti postići kvalitetan dogovor u poslovima koje radite s drugim ljudima. Bit ćete zadovoljni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Razmišljate o osvježenju prostora u kom živite.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 27.09.2022.
LJUBAV: Počinju dani u kojim će biti sve više romantičnih susreta, spontanih izlazaka i vedrih provoda.
KARIJERA: Doći će do manjih nejasnoća ili nesuglasica na temu legaliteta jednog posla. Morat ćete istražiti o čemu se radi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nedostajat će vam sabranosti.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 27.09.2022.
LJUBAV: Težit ćete svom ljubavnom idealu, ali kako dan bude odmicao, sve ćete više biti svjesni da je on daleko od vas.
KARIJERA: Kad zbrojite sve račune, vidjet ćete da ima novih troškova, ali i novih dobitaka. Opet ste na istom.
ZDRAVLJE&SAVJET: Brige koje će se pojaviti obična su iluzija.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 27.09.2022.
LJUBAV: Počinje vaša zahtjevnija ljubavna faza kad ćete morati više slušati druge i prilagođavati se.
KARIJERA: Razvijat ćete novu strategiju radnih odnosa kojom bi poboljšali učinkovitost i zadovoljstvo na poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nervoza.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 27.09.2022.
LJUBAV: Otpustit ćete ljubavne brige i pokušati sve okrenuti na vedriju stranu. Uspjet ćete ako aktivirate sve potencijale svog humora.
KARIJERA: Većina će danas gledati kako u radno okruženje unijeti dašak svježine, umjetnosti ili ljepote.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite ono što jeste.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 27.09.2022.
LJUBAV: Uspjet ćete nadilaziti sve probleme i razlike u odnosu s voljenom osobom. Vaš idealizam bit će zarazan.
KARIJERA: U poslovima samostalnog karaktera bit ćete uspješni. Tamo gdje drugi vuku konce, morat ćet slušati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pitajte previše.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 27.09.2022.
LJUBAV: Opet ćete naći ravnotežu u osobnim odnosima. Nekima će u tome pomoći prijatelji. Voljena osoba vas voli.
KARIJERA: Ništa vas više u vezi posla neće brinuti. Vaši ciljevi su vam potpuno jasni i to vam je dovoljno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nastavite graditi započeto.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 27.09.2022.
LJUBAV: Vaša bezbrižnost i indolencija topit će se poput snijega. Počinjete shvaćati da i za ljubav treba ulagati neki napor.
KARIJERA: Dobro ćete funkcionirati u financijskim temama. Neki će čak zaraditi koju kunu više. To će ih razveseliti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Raste vaše zanimanje za zdrav život.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 27.09.2022.
LJUBAV: Danas biste se mogli pokazati kao vrlo ugodan domaćin svojim dragim gostima, bilo da ste u paru, bilo sami.
KARIJERA: U poslovnim kontaktima ne iznosite svoje nove ideje jer će se pokazati da ste ispred svog vremena. Zasad ih arhivirajte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nema ni briga, ni napora.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 27.09.2022.
LJUBAV: Bez obzira što vam trenutačno ne cvjetaju ruže, vi ćete se osjećati dobro. Bit ćete spremni za suočavanje s problemima.
KARIJERA: Bit ćete na usluzi svojim šefovima premda se u duši nećete složiti s njihovim idejama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Više se odmarajte.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 27.09.2022.
LJUBAV: Neki bi se danas mogli pokazati kao prave sanjalice. Maštat će o ljubavi koje nema i druge daviti s tom pričom.
KARIJERA: Osjetit ćete prolaznu potrebu za povlačenjem, pa ćete, ako je ikako moguće, djelovati iz sjene.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odmorite se od svega.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 27.09.2022.
LJUBAV: Većina vas osjetit će danas potrebu za domaćim kućnim životom u društvu voljene osobe. Ostajete kod kuće.
KARIJERA: Oslobodit ćete se svake suvišne misli o poslu za koji znate da vam ide dobro. Dan je kao stvoren za uživanje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne žurite ni sa čim.

 
Nastavi čitati

magazin

Pravilo 50/20/30: Ovo su savjeti za štednju superbogatih ljudi

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Što možemo naučiti o baratanju novcem od superbogatih ljudi?

Dok sanjamo da smo milijunaši, zapravo gledamo kako opstati s onim što imamo. A to je sve više prava umjetnost. U svemu, makar malo mogu pomoći savjeti superbogatih ljudi diljem svijeta koji očigledno znaju kako upravljati novcem. A da ne štede i da samo rasipaju, u nekom trenutku bi se i njihovo bogatstvo istopilo. I što oni kažu?

Recimo, Warren Buffett, jedan od najbogatijih ljudi na planeti, između ostalog, koristi kupone za kupovinu u trgovinama brze hrane. Dakle, samo zato što imate novac ne znači da ga morate potrošiti na stvari koje se mogu kupiti jeftinije.

Plaćajte gotovinom

Plaćanje stvari gotovinom je jedan od najboljih savjeta za uštedu novca. To je nešto što ćete čuti kad god se govori o upravljanju novcem. I ne bez razloga. Trošenje gotovine ide ipak teže nego trošenje kreditnom karticom, za koje kažu da se i ne osjeti – dok ne dođe sve na naplatu u jednom trenutku. Čini se da jednostavno nemamo osjećaj koliko smo novca dali dok nam ne prođe kroz ruke, pa potrošimo i ono što možda inače ne bismo.

Isprobajte pravilo 50/20/30

Šta je pravilo 50-20-30? U pitanju je obrazac koji kaže da probate 50 posto svojih prihoda izdvojiti na rashode, račune i slično, 30 posto na svoje želje i prohtjeve i 20 posto na štednju. Pravilo dolazi od senatorice Elizabeth Warren koja ga je pretočila u knjigu.

Vježbajte financijsku higijenu

Prakticiranje financijske higijene je ključno. Bogati ljudi dobro upravljaju novcem zahvaljujući dobrim financijskim navikama. Dakle, baš kao što perete zube svaki dan, morate voditi računa o svom budžetu, štednji, investicijama i troškovima na mjesečnom, pa i na tjednom nivou.

Ne stidite se cjenkanja

Bogati ljudi se nisu obogatili trošeći svoj novac bezočno. Jedna navika koju oni imaju je da se ne stide cjenkanja tamo gdje je to moguće i važno. Bilo što da kupujete, uvijek gledajte ima li prostora da se cijena korigira. Nije isključeno da ćete moći sniziti određeni postotak početne ponude jednostavnim pitanjem.

Živite u granicama svojih mogućnosti

Da ne biste bili u dugovima, gledajte da ne idete preko svojih mogućnosti. Procijenite kojim prijevozom vam je najisplativije ići na posao, kad idete u kupovinu, ne trošite novac koji nemate i ne zadužujte se ako to nije neophodno, pogotovo za stvari koji vam nisu hitne. Dobro raspolaganje financijama može smanjiti vaše rashode.

Kupujte proizvode za svakodnevne potrebe na veliko

Jedna stvar koju svi možemo napraviti da uštedimo je da pametno trošimo kad kupujemo ono što nam treba svakodnevno u kući. Svakodnevne potrepštine za dom kao što su kozmetika, sredstva za higijenu, za ribanje kuće, mogu se naći povoljnije ako se kupuju na veliko i na akcijama.

Izbjegavajte nepotreban luksuz

Suprotno onome što mnogi misle – većina bogatih ljudi izbjegava nepotreban luksuz. Oni će, recimo, bez problema letjeti ekonomskom klasom na kraćim udaljenostima. To ne znači da se ne prepuštaju uživanju, ali jednostavno znaju kada je vrijedno platiti za udobnost, a kada je to više taština nego prava vrijednost za novac.

Probajte eliminirati dugove

Ako želite biti financijski stabilni koliko je moguće, stavite na papir svoje dugove. Vidite koliko je izvedivo da otplatite svoj dug i provjerite još jednom imate li nepotrebnih troškova. Snizite svoja očekivanja i strpite se jedno vrijeme dok ne budete imali dovoljno da sebi priuštite i neki luksuz.

Fiksirajte budžet

Jedna karakteristika bogatih je da imaju jasan budžet i da ga se drže. Vidite s koliko novca raspolažete na mjesečnom ili tjednom nivou, popišite sve rashode i pogledajte s čim na kraju raspolažete. Ako želite popraviti svoju financijsku situaciju, postavite realan budžet i držite ga se, pišu na stranici bankoncube.

Spremajte hranu za posao

Kuhanje hrane kod kuće za posao je još jedan efikasan način upravljanja novcem. Obrok napravljen kod kuće obično košta znatno manje od onoga što biste naručili dostavom na posao. Pritom, vrlo je vjerojatno da će ta hrana biti zdravija, posebno ako inače na poslu jedete iz pekare ili neku drugu brzu hranu. Ta odluka bit će dobra i za vaše zdravlje i za vaš džep.

Trošite na iskustva

Način razmišljanja bogatih nerijetko se razlikuje se od većine. Oni često ne troše novac na materijalne stvari, već ga umjesto toga troše na iskustva. Bilo da se radi o nekom hobiju ili putovanju, bogati ljudi kupuju iskustva radije nego, recimo, odjeću. Oni znaju da uspomene vrijede više od kupovine najnovijeg skupog mobitela, piše nova.rs.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu