Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“DRUGA STRANA VELEBITA” / Predavanje i projekcija dokumentarnog filma Planinarskog kluba Sveti Bernard iz Zadra

Objavljeno

-

Zajednica tehničke kulture i Hrvatsko geografsko društvo- Zadar pozivaju Vas na predavanje i projekciju dokumentarnog filma Planinarskog kluba Sveti Bernard iz Zadra: “Druga strana Velebita” u SRIJEDU, 22. 11. 2023. U 18 SATI U Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru – Novi kampus, Ul. dr. Franje Tuđmana 24i. Ulaz slobodan.

Priča je to o usponima zaleđenim kuloarima na sjevernim padinama najvećih vrhova Velebita. Ovaj kratki film prikazat će drugačiju perspektivu Velebita gdje zimi vlada carstvo snijega i leda i neke nove pristupe zimskom kretanju. Iako se prvotno nije razmišljalo u tom pravcu, otkrićem nekoliko jama na nepristupačnim dijelovima grebena sa sjeverne strane, pristupilo se njihovom istraživanju. Dokumentarni film autorsko je djelo PK Sveti Bernard i snimano je na području NP Paklenica.

Planinarski klub „Sveti Bernard“, Zadar osnovan je 2012. godine kao klub koji će se baviti alpinizmom. U svojoj kratkoj povijesti članovi kluba bili su na ekspedicijama u raznim krajevima svijeta kao što su Aljaska, Sibir, Kalifornija, Škotska, Kina kao i brojni alpski vrhovi i stijene.

Predavači: Šime Jukić i Neven Zrilić

O predavačima:

Neven Zrilić – alpinist i speleolog, član PD Paklenica, Zadar, član HGSS stanica Zadar.

Šime Jukić – alpinist i instruktor sportskog penjanja, član PD Paklenica, Zadar, član HGSS stanica Zadar.

Osobno iz Kluba:

“Za nas je Velebit posebna planina i članove Kluba privlače posebno izolirana područja  koja su se zbog ratnih zbivanja dugo vremena izbjegavala. Cilj naših istraživanja prvenstveno je bilo penjanje linija (kuloara) za koje ne postoje zabilježeni usponi.

Prošli smo područje duljine 8.5 km i 500 m visinske razlike i tu našli 15 linija koje smo popeli i ocijenili prema težini. Postoje dijelovi koji još uvijek nisu osvojeni, a to najviše ovisi o dobrom balansu količine snijega i vremenskim uvjetima. Najbolji uvjeti za penjanje pokazali su se kada je temperatura ispod -10֯C na 1200m  nadmorske visine gdje nam je najčešće polazna točka, i orkanska bura na južnim padinama Velebita. Također, na nekoliko naših penjačkih izleta pronašli smo 4 jame. S obzirom na to da se nalaze na nepristupačnom terenu znali smo da ih moramo i istražiti posebno zbog toga što se nalaze na području Nacionalnog parka Paklenica, a nisu zavedene u katastar speleo-objekata. U istraživačkom dijelu i crtanju jama su nam pomogli kolege iz Speleološkog odsjeka PDS Velebit iz Zagreba.

Već početkom istraživanja javila se želja da napravimo dokumentarni film kako bi približili, posebno lokalnoj javnosti, tajne i ljepote Velebita koji se nalazi u našem okruženju i klimatološki uvelike utječe na naše živote. U realizaciji filma financijski su nam pomogli Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, a sa Aeroklubom Zadar smo letjeli u dva navrata i snimali kadrove koji su se našli u filmu.  HGSS stanica Zadar nam je pomogla u opremi i vozilima, a za snimanje i montažu filma zaslužan je Tome Marčina odnosno tvrtka Reverie d.o.o.”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO/VIDEO) BIBINJE / Uz sjećanje na Anđelka Sorića Đambru, održana osma Večer dalmatinske beside

Objavljeno

-

By

Foto/video: Leo Banić

U prekrasnom ambijentu bibinjskog Starog sela, ispred crkve sv. Roka održala se osma večer posvećena isključivo dalmatinskoj riči i pjesnicima koji vjerno pišu na dalmatinskom dijalektu. Održana je osma ˝Večer dalmatinske beside˝. Bibinjska publika mogla je čuti riječi zadarskog zaleđa i otoka, nasmijati se stihovima mlade Bibinjke, nadarene Samanthe Pedišić, ali i prisjetiti se nedavno preminulog Anđelka Sorića Đambre. 

˝Đambre je bija veliki čovik, prijatelj i veliki domoljub i pjesnik. Bija je uzor meni i svim bibinjskim pjesnicima. Bija je legenda, ostao legenda i ostat će legenda. Đambre hvala ti na svakom danu, na svakoj uri, svakom trenu i sekundi što si bija s namin i što si nas zabavljaja. Nasmija si miljun puti cilo naše misto, cilo Bibinje, a prije par dan rasplakaja si nas. Fala ti Đambre. ˝–  prisjetio se prijatelja, kolege pjesnika Ante Sikirić. On je sve prisutne oduševio recitacijom pjesme koju je napisao prije više od 30 godina kada je boravio kod sestre u Njemačkoj, a sinoć je prvi put recitirao pred bibinjskom publikom.

Pored Ante Sikirića, nastupili su sinoć Marin Fuzul, Josip Bepo Bralić, Šime Lisica Kitov, Samanta Sekula, Anka Birkić, Marija Kolega Grdović, Ivica Jordan Ićan, Hrabri Perišić i Mladen Pešut.

Kao posebni gosti ove večeri nastupila je ženska klapa Preženca iz Zadra, dok je večer vodila sjajno raspoložena Vesna Matešić.

Ljetna druženja u Bibinjama nastavljaju se već sutra kada se priprema tradicionalna gastro manifestacija natjecateljskog karaktera koja prezentira svim posjetiteljima pripremu autohtonog bibinjskog jela – crne valjane manestre na sipi (manestrun). Ove godine natjecat će se čak 14 ekipa. Koja će ekipa pripremiti najukusniji ˝Kogo˝ saznajte sutra na šetnici Taline s početkom u 20:00 sati. U subotu očekuje nas tradicionalni koncert našeg Tomislava Bralića i klape Intrade na Trgu Sri Sela s početkom u 21:00 sat. Srpanj u Bibinjama završava trodnevnom gastro manifestacijom ˝Bibinjski gušti˝ kada nas uz bogata jela i domaće proizvode na šetnici Taline očekuju i koncerti Klape Rišpet, TBF-a i Borisa Oštrića.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OB ZADAR / Operativni zahvati na zadarskoj Ginekologiji od sada na novom kirurškom stolu. Vrijedan je gotovo 100.000 eura!

Objavljeno

-

By

Operativni zahvati na Odjelu za operacijski blok, Službe za ginekologiju Opće bolnice Zadar, sada se izvode na novom operacijskom stolu. Kirurški stol iz obitelji Maquet Meera zadovoljio je visoke kriterije naših liječnika, priopćeno je iz OB Zadar.

„Ovo je prvi ovakav višenamjenski stol na našem Odjelu. Služi za glavninu zahvata koje ovdje izvodimo. U odnosu na operacijske stolove koje smo imali do sada, ovaj ima znatno poboljšane karakteristike. Nudi nevjerojatnu fleksibilnost za podršku raznim kirurškim zahvatima. Postiže optimalne nagibe koji su nam jako važni kod laparoskopskih zahvata. Može se nadopunjavati s dodatnim dijelovima kako bi mogli smjestiti pacijentice koje su više ili koje imaju veću tjelesnu težinu.“, kazao je voditelj Odjela za operacijski blok, Luka Matak, dr.med.

Operacijski stol Maquet Meera je mobilan, pa se za razliku od onih fiksnih može pomicati što uvelike olakšava čišćenje i proces sterilizacije.

Vrijednost stola je 92.487,50 eura. Investicija je itekako dobrodošla jer se na zadarskoj Ginekologiji, točnije u operacijskom bloku, godišnje izvede oko 1000 zahvata.

Suprotno očekivanjima, ljeti je još intenzivnije, kaže dr. Matak, pa se tako radi gotovo više zahvata nego li tijekom hladnijeg dijela godine.

Služba za ginekologiju Opće bolnice Zadar već je utisnuta na svjetsku zdravstvenu mapu, zahvaljujući inovativnim metodama liječenja koje se ovdje provode.

Dr. Matak zahvaljuje Ravnateljstvu OB Zadar na podršci koju im pruža na tom putu, a koja se očituje i u vrijednim investicijama poput nabavke novog operacijskog stola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U tijeku gradnja nove infrastrukture za poduzetnike u Sv. Filip i Jakovu 

Objavljeno

-

By

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove “Zone zanatskih i servisnih djelatnosti”, smještene sjeveroistočno od samog naselja. Ovo područje, obuhvaćajući površinu od 20,09 hektara, bit će kako kažu iz projekta “ključno za racionalizaciju poslovanja lokalnih obrtnika i poduzetnika, te će pridonijeti gospodarskom razvoju”.

Nova poslovna zona osmišljena je kako bi stvorila stimulativne uvjete za poslovna ulaganja, a njena namjena uključuje proizvodne, prerađivačke, zanatske i servisne djelatnosti. Zona će omogućiti racionalizaciju poslovanja i stvoriti povoljnije uvjete za poslovanje, što bi trebalo potaknuti gospodarski rast i razvoj.

“Poslovna zona omogućit će racionalizaciju poslovanja obrtnika i poduzetnika te pridonijeti općem gospodarskom razvoju. Na taj način potaknut će se stimulativni uvjeti za poslovna ulaganja, a karakter zone bit će namijenjen prvenstveno proizvodnim, prerađivačkim, zanatskim i servisnim djelatnostima,” kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Izgradnja infrastrukture unutar zone uključivat će prometne i komunalne objekte te energetsku infrastrukturu. U projektu je uključeno postavljanje pristupnih cesta, vodoopskrbnih i komunalnih instalacija, oborinske odvodnje i kanalizacije, trafostanica, javne rasvjete i električnih priključaka. Završna faza projekta predviđa potpuno opremanje zone, što će stvoriti optimalne uvjete za poslovanje i privući potencijalne investitore.

Projekt je započeo donošenjem Prostornog plana uređenja i Odluke o osnivanju zone od strane Općinskog vijeća. U sklopu priprema, Općinsko poglavarstvo angažiralo je Zavod za ekonomiku – Centar za poduzetništvo Varaždin, koji je izradio program opravdanosti organiziranja poduzetničke zone.

Osim stvaranja uvjeta za lokalne poduzetnike, uprava očekuje da će nova poslovna zona privući i strane investitore. “Kreiranje pozitivnog poslovnog okruženja potiče osnivanje i rast privrednih subjekata, te dolazak stranih investitora,” naglašavaju.

Osnivanje ove poduzetničke zone također će pridonijeti razvoju poduzetničke infrastrukture, stvarajući uvjete za poticanje osnivanja novih tvrtki te podržavajući rast i razvoj postojećih gospodarskih subjekata.

Projekt je dodatno osiguran uvrštavanjem zone u “Plan razvoja poduzetničkih zona na području Zadarske županije”, te prijenosom vlasništva zemljišta iz vlasništva Republike Hrvatske na Općinu Sv. Filip i Jakov, što je službeno odobrila Vlada Republike Hrvatske na svojoj sjednici.

Sustav vodoopskrbe i odvodnje zone

Projekt vrijedan 796.285,57 eura, unaprijediti će infrastrukturu na području zone zanatskih i servisnih djelatnosti. Projekt uključuje 2545 metara vodovodne mreže, 1367 metara kanalizacijske mreže te 239 metara tlačnog cjevovoda.

U sklopu projekta je i crpna stanica, što će omogućiti upravljanje sustavom vodoopskrbe i odvodnje. Infrastrukturni projekt osigurava kvalitetniju opskrbu vodom i poboljšanje sanitarnih uvjeta za sve korisnike u toj zoni.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu