Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“DRUGA STRANA VELEBITA” / Predavanje i projekcija dokumentarnog filma Planinarskog kluba Sveti Bernard iz Zadra

Objavljeno

-

Zajednica tehničke kulture i Hrvatsko geografsko društvo- Zadar pozivaju Vas na predavanje i projekciju dokumentarnog filma Planinarskog kluba Sveti Bernard iz Zadra: “Druga strana Velebita” u SRIJEDU, 22. 11. 2023. U 18 SATI U Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru – Novi kampus, Ul. dr. Franje Tuđmana 24i. Ulaz slobodan.

Priča je to o usponima zaleđenim kuloarima na sjevernim padinama najvećih vrhova Velebita. Ovaj kratki film prikazat će drugačiju perspektivu Velebita gdje zimi vlada carstvo snijega i leda i neke nove pristupe zimskom kretanju. Iako se prvotno nije razmišljalo u tom pravcu, otkrićem nekoliko jama na nepristupačnim dijelovima grebena sa sjeverne strane, pristupilo se njihovom istraživanju. Dokumentarni film autorsko je djelo PK Sveti Bernard i snimano je na području NP Paklenica.

Planinarski klub „Sveti Bernard“, Zadar osnovan je 2012. godine kao klub koji će se baviti alpinizmom. U svojoj kratkoj povijesti članovi kluba bili su na ekspedicijama u raznim krajevima svijeta kao što su Aljaska, Sibir, Kalifornija, Škotska, Kina kao i brojni alpski vrhovi i stijene.

Predavači: Šime Jukić i Neven Zrilić

O predavačima:

Neven Zrilić – alpinist i speleolog, član PD Paklenica, Zadar, član HGSS stanica Zadar.

Šime Jukić – alpinist i instruktor sportskog penjanja, član PD Paklenica, Zadar, član HGSS stanica Zadar.

Osobno iz Kluba:

“Za nas je Velebit posebna planina i članove Kluba privlače posebno izolirana područja  koja su se zbog ratnih zbivanja dugo vremena izbjegavala. Cilj naših istraživanja prvenstveno je bilo penjanje linija (kuloara) za koje ne postoje zabilježeni usponi.

Prošli smo područje duljine 8.5 km i 500 m visinske razlike i tu našli 15 linija koje smo popeli i ocijenili prema težini. Postoje dijelovi koji još uvijek nisu osvojeni, a to najviše ovisi o dobrom balansu količine snijega i vremenskim uvjetima. Najbolji uvjeti za penjanje pokazali su se kada je temperatura ispod -10֯C na 1200m  nadmorske visine gdje nam je najčešće polazna točka, i orkanska bura na južnim padinama Velebita. Također, na nekoliko naših penjačkih izleta pronašli smo 4 jame. S obzirom na to da se nalaze na nepristupačnom terenu znali smo da ih moramo i istražiti posebno zbog toga što se nalaze na području Nacionalnog parka Paklenica, a nisu zavedene u katastar speleo-objekata. U istraživačkom dijelu i crtanju jama su nam pomogli kolege iz Speleološkog odsjeka PDS Velebit iz Zagreba.

Već početkom istraživanja javila se želja da napravimo dokumentarni film kako bi približili, posebno lokalnoj javnosti, tajne i ljepote Velebita koji se nalazi u našem okruženju i klimatološki uvelike utječe na naše živote. U realizaciji filma financijski su nam pomogli Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, a sa Aeroklubom Zadar smo letjeli u dva navrata i snimali kadrove koji su se našli u filmu.  HGSS stanica Zadar nam je pomogla u opremi i vozilima, a za snimanje i montažu filma zaslužan je Tome Marčina odnosno tvrtka Reverie d.o.o.”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PRVA OVOSEZONSKA PREDSTAVA KOJU NE SMIJETE PROPUSTITI / Urnebesna tragikomedija “Tata” u HNK Zadar!

Objavljeno

-

By

TATA – najnovija predstava autora Mate Matišića- urnebesna tragikomedija jednog oca u vremenu koje dolazi!

Mate Matišić – pisac, scenarist, multiinstrumentalist i skladatelj te dobitnik niza nagrada za dramske tekstove, glazbu i scenarije. Tri puta je nagrađen Zlatnom arenom dok njegove drame osvajaju svijet!

Režiju potpisuje Zoran Mužić, a u predstavi ćete uživati u izvedbama sjajne glumačke ekipe: Ivica Pucar, Alen Liverić, Davor Jureško, Žana Bumber, Lucija Alfier i Mimi Zadarski.

Predstava je nastala integracijom različitih dijelova iz autorovog opusa fokusirajući se na lik oca kao središnjeg motiva. Otkrijte zanimljiv spoj elemenata iz predstava Bljesak zlatnog zuba, Legenda o Svetom Muhli, Ničiji sin i Hrvatska Lolita.

Kroz intrigantni pristup, TATA istražuje razloge za ukidanje tradicionalne figure oca u suvremenom društvu. Što je prethodilo tom činu? Kako očevi oblikuju svoje nasljednike i koje posljedice toga imamo danas?

Prva ovosezonska predstava HNK Zadar koju ne smijete propustiti!

Praizvedba: 7. prosinca | Izvedba: 8. prosinca

Gdje: HNK Zadar

Ulaznice u online prodaji od 28. studenog na Eventim.hr i od 4. studenog na blagajni HNK Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV: I ove godine božićnice za umirovljenike. Ovo su uvjeti…

Objavljeno

-

By

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im tako poželjeti nadolazeće sretne blagdane.

Božićnica se isplaćuje pod uvjetom da umirovljenici imaju prijavljeno prebivalište na području općine Sv. Filip i Jakov, da su korisnici invalidske, starosne ili obiteljske mirovine, mirovine ostvarene sukladno odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Umirovljenici koji udovoljavaju uvjetima za ostvarivanje prava na isplatu božićnice, trebaju podnijeti Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Sveti Filip i Jakov zamolbu za isplatu, uz koju se prilaže:

-odrezak od posljednje mirovine

-broj tekućeg računa

-kopija važeće osobne iskaznice.

Zahtjevi se podnose do 31. prosinca 2022. godine. Umirovljenici koji žele ostvariti pravo na isplatu božićnice, trebaju dati privolu Općini Sveti Filip i Jakov za obradu osobnih podataka jer bez takve privole Općina ne smije obrađivati osobne podatke i isplata nije moguća.

Osobni podaci umirovljenika prikupljaju se u svrhu isplate božićnice, te se u druge svrhe neće koristiti.

Zamolba i privola se nalaze na sljedećem linku:

https://www.vijesti.opcina-svfilipjakov.hr/novost/zahtjev-i-privola-za-isplatu-prigodnoga-dara-bozicnice-umirovljenicima/1742

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / I narednih dana izmjenjivat će se oblaci, kiša i snijeg. Od nedjelje osjetno hladnije

Objavljeno

-

By

Danas promjenljivo, na zapadu i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, češćom i obilnom na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru. Tijekom dana će se širiti i na ostale predjele, a ponajprije na Jadranu može i zagrmjeti. Prema večeri na zapadu unutrašnjosti će prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, u gorju jak s olujnim udarima, sredinom dana na sjeveru u okretanju na sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo i jugozapadnjak, navečer na sjeveru bura. Temperatura zraka između 13 i 19 °C, u višem gorju te na sjeverozapadu od 5 do 10, u drugome dijelu dana u osjetnom padu.

U nedjelju djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. U noći i ujutro uglavnom u gorskim krajevima mjestimice snijeg. Puhat će umjeren, u Slavoniji mjestimice i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura, ujutro na jugu još jugozapadnjak i jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do 1, na moru između 3 na sjeveru i 12 na jugu. Najviša dnevna od 0 do 5, na Jadranu između 11 i 16 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Na kopnu djelomice sunčano i hladno. U nedjelju ujutro mjestimice snijeg, uglavnom u gorskim krajevima, a puhat će i umjeren sjeverni vjetar. Na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak djelomice sunčano. U utorak promjenljivo oblačno mjestimice s kišom. Puhat će umjerena, u nedjelju i jak bura, a u utorak jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu