Connect with us

Hrvatska

Očekuje se najveće usklađivanje mirovina dosad: “Mogle bi rasti i do pet posto”

Objavljeno

-

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izjavio je u srijedu kako očekuju do sada najveće usklađivanje mirovina otkako model postoji, a očekuje da će se indeksacijom mirovine povećati i do pet posto.

“Čekamo još zadnje podatke Državnog zavoda za statistiku, očekujemo da će to prema sadašnjim pokazateljima biti najveće usklađivanje otkako ovaj model postoji; očekujemo da bi to moglo biti i povećanje od pet posto”, rekao je Piletić gostujući u Dnevniku NoveTV.

Glede rasta cijena u umirovljeničkim domovima, Piletić je kazao da će razgovarati sa županima koji su osnivači domova i reagirati sukladno sa stanjem u državnom proračunu.

“Problem je nedostatak dovoljnog kapaciteta u svim domovima u Hrvatskoj, zbog toga vrlo brzo očekujemo u kolovozu raspisivanje natječaja, gdje želimo 370 milijuna kuna upotrijebiti za 800 novih smještajnih jedinica”, najavio je.

Komentirao je i novi Zakon o radu koji ide u javnu raspravu te pitanje “platformskih radnika”, kojih, prema procjenama, ima više od 20.000.

“S obzirom da postojeći Zakon ne prepoznaje platformski rad, što je novost, a to će biti budućnost na tržištu rada. Što se tiče platformskog rada, želimo ovim izmjenama Zakona poslati poruku da svi oni koji sada rade putem algoritma da će imati sva prava iz radnog odnosa kao i svi ostali”, kazao je Piletić.

Vezano za rad od kuće, te pitanje hoće li poslodavac onda radniku plaćati struju i internet, Piletić je potvrdio kako su predvidjeli zakonom da to bude jedna od stavki novoga zakona.

“Da poslodavac prihvati svoj dio obaveza prema radniku, ukoliko ga upućuje na privremeni ili stalni rad od kuće, da se te stvari definiraju, to će biti jedna od izmjena”, zaključio je.

Rekordna zaposlenost i velika potražnja za radnicima

Ministar rada i mirovinskog sustava Piletić komentirao je i aktualnu rekordnu zaposlenost i situaciju da poslodavci ne mogu naći radnike, rekavši da Hrvatska nije nikad imala više osiguranika.

“Nikad nije imala više zaposlenih ljudi prema podacima HZMO-a. To je dobra stvar. Mi iz situacije otprije nekoliko godina s prevelikom nezaposlenosti imamo nikad manju nezaposlenost i manjka nam radne snage”, kazao je Piletić.

Ocijenio je to dobrim pokazateljima za hrvatsko gospodarstvo. “Mi smo tu omogućili čitav niz alata da poslodavci dođu do radne snage”, dodao je.

Upitan je li zakon omogućio lakši dolazak do stranaca, Piletić navodi da to ovisi od slučaja do slučaja.

“Vlada je 1. siječnja 2021. izmijenila Zakon o strancima, ukinut je kvotni sustav. Godine 2020. smo imali nešto manje od 40 tisuća stranaca, lani je bilo 82 tisuće stranaca u Hrvatskoj, sad već imamo 52 tisuće stranaca u Hrvatskoj koji su na tržištu rada”, rekao je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Hrvatska

Povlače se napolitanke s polica dućana! Pronađena salmonela

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je u petak da se povlači proizvod Tastino napolitanke s kremom okusa lješnjaka XXL, 1000g, LOT broja i roka trajanja do 19. 8. 2023. zbog prisutnosti bakterije Salmonella Typhimurium u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s europskom Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane. Obavijest o povlačenju odnosi se isključivo na spomenuti proizvod.

Proizvođač je Pak Rampart d.o.o. iz Visokog u Bosni i Hercegovini, a na hrvatsko tržište stavlja ga tvrtka Lidl Hrvatska na čijoj se stranici mogu vidjeti detaljniji podatci o povlačenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Jesensko voće puno pesticida: Objavljeno otkud dolaze takve kruške, jabuke…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Jesensko voće visoko je kontaminirano kategorijom najopasnijih pesticida, pokazuju najnoviji podaci koje je od europskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network), prenosi njihova članica hrvatska udruga Zemljane staze.

Visok postotak voća – europske kruške (49%), stolno grožđe (44%), jabuke (34%), šljive (29%) i maline (25%) – prodan je s ostacima pesticida koji se povezuju s povećanim rizikom od raka, urođenih deformiteta, bolesti srca i drugih ozbiljnih stanja, pokazuju najnoviji podaci [1]. Većina je prijetnja čak i pri vrlo malim dozama, javljaju Zemljane staze.

Voće iz nekih zemalja više je kontaminirano od drugih. Gotovo tri četvrtine (71%) nizozemskih jabuka bilo je kontaminirano, u usporedbi s polovicom onih iz Grčke (54%) i Portugala (50%). Udio kontaminiranih belgijskih, nizozemskih i portugalskih krušaka bio je i viši (71%, 70% odnosno 68%), kao i kod gotovo polovice mađarskih i grčkih šljiva. Daleko najzagađenije bile su norveške maline (61%), dok je u slučaju grožđa najkontaminiranije bilo grčko i talijansko grožđe (56% odnosno 47%).

Problem se pogoršava. Pesticide Action Network (PAN) Europe analizirala je 44 137 uzoraka svježeg voća koje su testirale vlade od 2011. do 2020. godine. Otkriveno je da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva gotovo udvostručila od 2011., rastući za 110%, 107% odnosno 81%. U 2020., trećina (33%) ukupnog uzorkovanog voća je bila kontaminirana, što je porast u odnosu na 2011. godinu, u kojoj je bilo kontaminirano 20% uzoraka.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NOĆAS NOVA PORCIJA KIŠE I PLJUSKOVA! Još jedna pijavica snimljena u Hrvatskoj, u idućim satima očekuje ih se još

Objavljeno

-

By

Ilustracija: Pixabay

Posljednjih dana u Hrvatskoj se zaredalo nekoliko pijavica. Posljednja, treća u zadnja tri dana, uočena je i snimljena između Cresa i Paga.

Vremenske prilike su i dalje nestabilne, štoviše, prema večeri i tijekom noći stiže nova porcija kiše i pljuskova, uslijed djelovanja nove sredozemne ciklone. Na moru su lokalno moguće nevere!

Idućih sati može pritom biti pojave novih pijavica na moru, u uvjetima nestabilne atmosfere.

Podsjetimo, prije desetak dana jedna je snimljena kod Lošinja. U ponedjeljak se jedna također pojavila kod Prvića, a jučer je kod Iža pijavica potopila ribarski brod.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu