Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

VINARI ZADARSKE ŽUPANIJE POTVRDILI LANJSKI USPJEH U LONDONU Tri zlata s Decantera za Korlat, Vučemilovića i Kraljevske vinograde

Objavljeno

-

Iznimnom ovogodišnjem uspjehu hrvatskih vina i vinara na najvećoj i najcjenjenijoj vinskoj smotri i ocjenjivanju na svijetu – londonskom Decanteru, svoj su obol dali i vinari i vina Zadarske županije sa tri zlata, četiri srebra i četiri bronce.

Zbog boljeg razumijevanja „težine“ nagrada kažimo da na najvećem broju vinskim smotri i natjecanja sva vina ocjenjena sa 85 i više bodova dobiju zlato. Na Decanteru se zlato daje za vina sa 95 i 96 bodova, dok je iznad toga platina, a koja ostaje sljedeća stepenica za ovdašnje vinare. Bronca je na Decanteru od 86 do 89 bodova, a srebro od 90 do 94 boda, od mogućih 100.

Zlato je uzeo Korlat za svoj Supreme, barikirana verzija Cuveea triju kraljevskih francuskih sorti Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah sa posebnih položaja i dugog sazrijevanja. Stjepan Vučemilović nakon svojevremenog srebra poslao je svoj Prošek kojeg, navodno, ne smijemo tako zvati kao desertno vino sa preko 45 grama neprovrelog šećera i uzeo sada za njega zlato dok su Kreljevski vinogradi za svoj višekratno nagrađivani Pošip uzeli zlato za Prestige izvedbu – limitirana verzija vina napravljena od posebno izabranog grožđa sorte Pošip. Vino je odležalo 8 mjeseci u drvenim petstolitarskim bačvama.

Dakle zlata su došla i za ovdje uobičajenu crnu mješavinu najmoćnijih francuskih sorti, kao i desertno vino kojeg se borimo u Europskoj uniji, da smijemo zvati njegovim imenom zapisanim još za davne povijesti, te za bijelo vino autohtone nam hrvatske sorte .Kod srebra se potvrdilo moćno podneblje i vještine za svjetske crne sorte ali i domaća Maraština na čijoj se afirmaciji i brendiranju kao zadarski „forte“ radi niz godina, a rezultati stižu.

Udruga vinara lani je po prvi put uz potporu Zadarske županije krenula u organiziranije i masovnije na ovo najprestižnije vinsko natjecanje a ove se godine toj podršci priključila i Turistička zajednica Zadarske županije. Lani je poslano nešto više uzoraka pa je ukupan broj nagrada bio veći, a ovu godinu vrijedi zapamtiti po tri zlatne medalje.

Nagrađena zadarska vina i vinari

Zlata
Korlat Supreme zlato – 96 bodova
Vučemilović Vallis Rabiosa kako je nazvao svoj Prošek zlato- 95 bodova
Kraljevski Vinogradi Prestige Pošip zlato- 95 bodova

Srebra
Ker-Vin Martin Cabernet Sauvignon srebro- 93 boda
Badel 1862 Korlat Syrah srebro-90
Badel 1862 Korlat Cabernet Sauvignon srebro- 90 bodova
Vina Fiolić Maraština srebro- 90 bodova

Bronce
MasVin Shiraz bronca-88 bodova
Vino Fiolić Fiolić Sur Lie bronca- 88 bodova
Škaulj Barrique Cabernet Sauvignon bronca- 88 bodova
Škaulj Merlot bronca – 86 bodova

Hrvatski rezultati

Hrvatski vinari osvojili su na ovoj smotri tri platine sa 97 bodova i to : Benvenuti za svoj Muškat San Salvatore, Dvorska Šoškić za orange vino nazvano Haiku te Kozlović za svoju Malvaziju Santa Lucia.

Potom 16 zlata, 111 srebrnih nagrada i 184 bronce (napomena Decanter broncu daje za vina iznad 85 bodova, a koja na većini drugih smotri dobiju zlato). Treba reći i da je ovo najmasovniji nastup hrvatskih vinara na ovoj smotri na kojoj je bilo 18.244 vina iz 54 zemlje svijeta.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu