Connect with us

Hrvatska

“VJERUJEM U 90% BROJKI IZ 2019.” Staničić u Dnevniku HTV-a: “Hrvatska jedna od najpoželjnijih destinacija”

Objavljeno

-

U središnjem Dnevniku HTV-a gostovao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić. Poručio je da rezultati u 2022. govore da bi mogli praktično dostići rekordnu 2019. godinu. Vjeruje da su se hrvatski turistički djelatnici dobro spremili za sezonu, da radne snage neće nedostajati te poručuje da je poskupljenje usluga zbog globalne situacije – neminovno. 

U prvih pet mjeseci imamo fiskaliziranih računa koji za 155% premašuju prošlu godinu i za 17% rekordnu 2019. godinu. Što je najviše utjecalo na to?

– To je posljedica povratka i normalizacije putovanja globalno. Mi u Hrvatskoj bilježimo 340 tisuća turista, na razini smo 2019., kada gledamo ovih nekoliko dana lipnja. U prvih pet mjeseci ostvarili smo nekih 89% noćenja što je u skladu s ciljevima za ovu godinu, ističe Staničić.  

Na temelju dosadašnjih rezervacija, čini se da bi mogao biti ostvaren odličan turistički rezultat. 

– Kontinuirano radimo na promociji Hrvatske. Hrvatska je jedna od najpoželjnijih destinacija na nama važnim tržištima. Povratne informacije turističkog sektora o rezervacijama su iznimno optimistične, od segmenta hotelijera, kampova, privatnih iznajmljivača. Podaci s tržišta idu tome u prilog, potvrđuju da je Hrvatska jedna od najpoželjnijih destinacija. Vjerujem da ćemo ostvariti cilj od 90% u odnosu na 2019., a financijski cilj, vjerujem da će tu brojku i premašiti, kaže Staničić. 

No postavlja se pitanje radne snage. Pojavile su se informacije da se ugostitelji žale jer neki konobari traže i 20 tisuća kuna plaće. 

– Turistički sektor osjeća nedostatak radne snage te sektori koji su s njime povezani. Ujedno je to i globalni problem. Treba osmisliti sveobuhvatan paket koji će biti temeljen na konkretnim dugoročnim mjerama putem kojih će se problem rješavati u budućnosti. Hrvatski turistički djelatnici vjerujem da su se dobro pripremili, dodaje. 

Ove se godine očekuje snažan rast cijena na obali. To će nam s jedne strane dovesti turiste dubljeg džepa koje priželjkujemo, ali hoće li to istodobno učiniti Hrvatsku preskupom za domaće goste?

– Stalno naglašavamo da Hrvatska treba ići putem kvalitete te pružiti vrijednost za novac. U nautici primjerice dolazi do promjene same strukture gostiju. Trebamo biti u politici cijena konkurentni i umjereni. Povećanje je neizbježno zbog porasta cijene energenata i ostalih inputa koji utječu na konačnu cijenu naših usluga. 

U tijeku je i natječaj za direktora Hrvatske turističke zajednice.

– Svi koji me znaju, znaju da sam cijeli život u turizmu, moj je životni poziv i ljubav upravo turizam. Hoću li se javiti na natječaj? Razmislit ću pa ću donijeti odluku, zaključuje na kraju razgovora u središnjem Dnevniku. 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Povlači se popularna vrsta zimnice: Nije sigurna za konzumaciju, javite se u trgovinu

Objavljeno

-

By

Michal Jarmoluk from Pixabay / ilustracija

Iz trgovine su kupce obavijestili da proizvod povlače iz predostrožnosti.

Proizvod se povlači iz prodaje zbog moguće prisutnosti komadića stakla u sadržaju, izvijestili su iz KTC-a.

Riječ je o staklenkama Zvijezda delikates krastavaca 670 g. Obavijest se odnosi na LOT broj: L040425N102, rok trajanja: 23. 1. 2028., dobavljač:Zvijezda plus d. o. o.

Iz KTC-a su pozvali kupce da se jave na prodajno mjesto gdje su proizvod kupili radi povrata novca.

Proizvod su odlučili povući iz prodaje iz predostrožnosti, nakon što je nekoliko dana prije na stranicama “Halo, inspektore” objavljeno da je jedan kupac u staklenki krastavaca koju je kupio u Sparu pronašao komadiće stakla.

Na upit platforme “Halo, inspektore” iz Zvijezde su odgovorili kako se ispričavaju kupcu te su odmah pokrenuli interni postupak i kontaktirali s proizvođačem Naturala d. o. o. iz Slatine.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Znate li zašto je Uskrs najveći kršćanski blagdan i kako ga slave Hrvati?

Objavljeno

-

By

Kršćani danas slave svoj najveći blagdan, središnji događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Spomen Kristova uskrsnuća slavi se svečanim misama, koje u većim gradovima predvode nadbiskupi i biskupi.

Noć uoči uskrsne nedjelje slavilo se vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi. Najranije kršćanske zajednice, po uzoru na pashalno bogoslužje, provodile uskrsnu noć u bdjenju, čitanju biblijskih tekstova i molitvama u očekivanju ponovnoga dolaska Gospodnjega.

Blagdan Uskrsa ne slavi se svake godine u isto vrijeme, već u prvu nedjelju nakon prvoga proljetnoga punog mjeseca (uštapa). Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. ožujka i 25. travnja, Uskrs se slavi unutar toga vremena.

Podrijetlo Uskrsa je u židovskom blagdanu Pashe pa su u katoličkoj liturgiji prisutni mnogi biblijski tekstovi koji podsjećaju na izlazak izabranoga naroda iz egipatskoga sužanjstva i prelazak preko Crvenoga mora.

Od III. stoljeća zaživjela je praksa krštenja katekumena u uskrsnoj noći, od IV. stoljeća Uskrs se slavi tri dana – počinje s večerom Gospodnjom na Veliki četvrtak, preko Velikoga petka i Velike subote, a završava uskrsnim vesperama; vrhunac slavlja čini bdijenje noć uoči Uskrsa. Priprema za Uskrs je 40-dnevni post što počinje na Pepelnicu, kao vremenom sjećanja na krsna obećanja, a kod odraslih katekumena priprava za krštenje i pokore.

Uskrsna je nedjelja jednako tako početak uskrsnoga ciklusa (Pentekoste), koji se zaključuje svetkovinom Duhova; prvih osam uskrsnih dana čini uskrsnu oktavu. Od 4. lateranskoga koncila godine 1215. uvedena je obveza da se vjernici najmanje jednom u godini moraju ispovjediti i o Uskrsu pričestiti.

U zapadnoj liturgiji uskrsno bdjenje obuhvaća blagoslov ognja, paljenje svijeće na “ognju bdjenja” i ophod kroz crkvu, nastavlja se podužim bogoslužjem riječi (pet starozavjetnih i dva novozavjetna čitanja), potom obnovom krsnih obećanja i naposljetku euharistijom.

U hrvatskoj tradicijskoj kulturi isprepleteni su katolički crkveni obredi s tradicijama drugoga podrijetla, posebno običajima i obredima vezanima uz proljetno buđenje prirode. U Velikom tjednu pripremalo se za nastupajuće blagdane – uređivala se kuća, pripremala hrana i odjeća, bojila i ukrašavala jaja – pisanice.

Od Velikoga petka kada utihnu crkvena zvona pa do njihove ponovne uporabe na Veliku subotu mještani su se pozivali na molitvu i u crkvu čegrtaljkama, škrebetaljkama i klepetarnicama.

Uobičajeno je pjevanje crkvenih pučkih napjeva i procesije. Post i nemrs završavaju svečanim blagoslovom jela u crkvi i njegovim blagovanjem u obiteljskom krugu na sam Uskrs. U nekim krajevima uobičajen je bio crkveni blagoslov vatre i obnova kućne vatre te paljenje uskrsnih krjesova, vazmenki. Na Uskrsni ponedjeljak, nakon dugoga vremena odricanja od zabave i plesa, ponovno je započinjao društveni život.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

U Jadranu snimljen veliki morski pas: “Umro bih od straha da ga vidim blizu”

Objavljeno

-

By

Pixabay/Ilustracija

Kod mjesta Brestova na otoku Cresu u nedjelju je u moru snimljen veliki morski pas. Riječ je o golemoj psini latinskog naziva cetorhinus maximus.

Nakon kitopsine riječ je drugoj najvećoj vrsti ribe na svijetu koja može narasti i do deset metara dužine. No, bezopasan je za ljude i životinje jer se hrani planktonima i drugim sitnim organizmima.

Pojavljuje se u mirnim i toplim vodama te se nerijetko naziva i “basking shark” (sunčajuća psina) zbog načina hranjenja i tromog kretanja. Nalazi se na popisu strogo zaštićenih životinjskih vrsta Republike Hrvatske, a već je viđen blizu naše obale.

“Umro bih od straha da ga vidim blizu sebe, ali predivno ga je vidjeti s broda”, jedan je komentar u Facebook grupi Živi svijet Jadranskog mora.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu