Connect with us

Hrvatska

“VJERUJEM U 90% BROJKI IZ 2019.” Staničić u Dnevniku HTV-a: “Hrvatska jedna od najpoželjnijih destinacija”

Objavljeno

-

U središnjem Dnevniku HTV-a gostovao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić. Poručio je da rezultati u 2022. govore da bi mogli praktično dostići rekordnu 2019. godinu. Vjeruje da su se hrvatski turistički djelatnici dobro spremili za sezonu, da radne snage neće nedostajati te poručuje da je poskupljenje usluga zbog globalne situacije – neminovno. 

U prvih pet mjeseci imamo fiskaliziranih računa koji za 155% premašuju prošlu godinu i za 17% rekordnu 2019. godinu. Što je najviše utjecalo na to?

– To je posljedica povratka i normalizacije putovanja globalno. Mi u Hrvatskoj bilježimo 340 tisuća turista, na razini smo 2019., kada gledamo ovih nekoliko dana lipnja. U prvih pet mjeseci ostvarili smo nekih 89% noćenja što je u skladu s ciljevima za ovu godinu, ističe Staničić.  

Na temelju dosadašnjih rezervacija, čini se da bi mogao biti ostvaren odličan turistički rezultat. 

– Kontinuirano radimo na promociji Hrvatske. Hrvatska je jedna od najpoželjnijih destinacija na nama važnim tržištima. Povratne informacije turističkog sektora o rezervacijama su iznimno optimistične, od segmenta hotelijera, kampova, privatnih iznajmljivača. Podaci s tržišta idu tome u prilog, potvrđuju da je Hrvatska jedna od najpoželjnijih destinacija. Vjerujem da ćemo ostvariti cilj od 90% u odnosu na 2019., a financijski cilj, vjerujem da će tu brojku i premašiti, kaže Staničić. 

No postavlja se pitanje radne snage. Pojavile su se informacije da se ugostitelji žale jer neki konobari traže i 20 tisuća kuna plaće. 

– Turistički sektor osjeća nedostatak radne snage te sektori koji su s njime povezani. Ujedno je to i globalni problem. Treba osmisliti sveobuhvatan paket koji će biti temeljen na konkretnim dugoročnim mjerama putem kojih će se problem rješavati u budućnosti. Hrvatski turistički djelatnici vjerujem da su se dobro pripremili, dodaje. 

Ove se godine očekuje snažan rast cijena na obali. To će nam s jedne strane dovesti turiste dubljeg džepa koje priželjkujemo, ali hoće li to istodobno učiniti Hrvatsku preskupom za domaće goste?

– Stalno naglašavamo da Hrvatska treba ići putem kvalitete te pružiti vrijednost za novac. U nautici primjerice dolazi do promjene same strukture gostiju. Trebamo biti u politici cijena konkurentni i umjereni. Povećanje je neizbježno zbog porasta cijene energenata i ostalih inputa koji utječu na konačnu cijenu naših usluga. 

U tijeku je i natječaj za direktora Hrvatske turističke zajednice.

– Svi koji me znaju, znaju da sam cijeli život u turizmu, moj je životni poziv i ljubav upravo turizam. Hoću li se javiti na natječaj? Razmislit ću pa ću donijeti odluku, zaključuje na kraju razgovora u središnjem Dnevniku. 

 

Hrvatska

Povlače se napolitanke s polica dućana! Pronađena salmonela

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je u petak da se povlači proizvod Tastino napolitanke s kremom okusa lješnjaka XXL, 1000g, LOT broja i roka trajanja do 19. 8. 2023. zbog prisutnosti bakterije Salmonella Typhimurium u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s europskom Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane. Obavijest o povlačenju odnosi se isključivo na spomenuti proizvod.

Proizvođač je Pak Rampart d.o.o. iz Visokog u Bosni i Hercegovini, a na hrvatsko tržište stavlja ga tvrtka Lidl Hrvatska na čijoj se stranici mogu vidjeti detaljniji podatci o povlačenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Jesensko voće puno pesticida: Objavljeno otkud dolaze takve kruške, jabuke…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Jesensko voće visoko je kontaminirano kategorijom najopasnijih pesticida, pokazuju najnoviji podaci koje je od europskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network), prenosi njihova članica hrvatska udruga Zemljane staze.

Visok postotak voća – europske kruške (49%), stolno grožđe (44%), jabuke (34%), šljive (29%) i maline (25%) – prodan je s ostacima pesticida koji se povezuju s povećanim rizikom od raka, urođenih deformiteta, bolesti srca i drugih ozbiljnih stanja, pokazuju najnoviji podaci [1]. Većina je prijetnja čak i pri vrlo malim dozama, javljaju Zemljane staze.

Voće iz nekih zemalja više je kontaminirano od drugih. Gotovo tri četvrtine (71%) nizozemskih jabuka bilo je kontaminirano, u usporedbi s polovicom onih iz Grčke (54%) i Portugala (50%). Udio kontaminiranih belgijskih, nizozemskih i portugalskih krušaka bio je i viši (71%, 70% odnosno 68%), kao i kod gotovo polovice mađarskih i grčkih šljiva. Daleko najzagađenije bile su norveške maline (61%), dok je u slučaju grožđa najkontaminiranije bilo grčko i talijansko grožđe (56% odnosno 47%).

Problem se pogoršava. Pesticide Action Network (PAN) Europe analizirala je 44 137 uzoraka svježeg voća koje su testirale vlade od 2011. do 2020. godine. Otkriveno je da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva gotovo udvostručila od 2011., rastući za 110%, 107% odnosno 81%. U 2020., trećina (33%) ukupnog uzorkovanog voća je bila kontaminirana, što je porast u odnosu na 2011. godinu, u kojoj je bilo kontaminirano 20% uzoraka.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NOĆAS NOVA PORCIJA KIŠE I PLJUSKOVA! Još jedna pijavica snimljena u Hrvatskoj, u idućim satima očekuje ih se još

Objavljeno

-

By

Ilustracija: Pixabay

Posljednjih dana u Hrvatskoj se zaredalo nekoliko pijavica. Posljednja, treća u zadnja tri dana, uočena je i snimljena između Cresa i Paga.

Vremenske prilike su i dalje nestabilne, štoviše, prema večeri i tijekom noći stiže nova porcija kiše i pljuskova, uslijed djelovanja nove sredozemne ciklone. Na moru su lokalno moguće nevere!

Idućih sati može pritom biti pojave novih pijavica na moru, u uvjetima nestabilne atmosfere.

Podsjetimo, prije desetak dana jedna je snimljena kod Lošinja. U ponedjeljak se jedna također pojavila kod Prvića, a jučer je kod Iža pijavica potopila ribarski brod.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu