Connect with us

Hrvatska

Mladi hrvatski robotičari osvojili četiri prva mjesta na Euro RoboCupu

Objavljeno

-

Mladi hrvatski robotičari na europskom natjecanju Euro RoboCupu u Portugalu, osvojili su četiri prva mjesta, dva druga i jedno treće mjesto, a Hrvatsku je u devet kategorija sjajno predstavilo svih 14 ekipa, priopćeno je iz Hrvatskog robotičkog saveza.

Najbolji europski mladi robotičari okupili su se nakon dvije godine izostanka natjecanja uživo, od 1. do 4. lipnja u portugalskom gradu Guimaresu na 3. Euro RoboCupu. Sudjelovalo je više od 900 natjecatelja iz 21 zemlje, a više od 150 ekipa odmjerilo je snage u raznim natjecateljskim kategorijama.

Hrvatsku je u devet kategorija sjajno predstavilo 14 ekipa i 37 natjecatelja i natjecateljica, te 11 mentora, a čak sedam timova se vraća u Hrvatsku s odličjima, izvijestio je Željko Krnjajić iz Hrvatskog robotičkog saveza.

Prva mjesta (zlatne medalje) osvojili su ‘Školska knjiga CRO team’ – u Kategoriji Rescue Line; ‘DataCro team’ u Kategoriji Soccer Entry; ‘HROBOS CRO team’ u Kategoriji Rescue Simulation SuperTeams; i ‘Power Splitters’ u Kategoriji On Stage Preliminary.

Duga mjesta (srebrne medalje) osvojili su CI Varazdin CRO team – u Kategoriji Rescue Maze Entry; i ‘HROBOS CRO team’ u Kategoriji Rescue Simulation.

Treće mjesto (brončanu medalju) osvojio je ADI CRO team u Kategoriji Rescue Maze.

Hrvatsku su odlično predstavile i ostale ekipe: ‘King PERO CRO team’, ‘NLO CRO team’, VIZ CRO team; ‘Lovrak CRO team’, ‘Uito CRO team’, Robofreak CRO team, Raguza CRO team, i ‘Puknuta žica’.

Na organizaciji i realizaciji ovog zahtjevnog projekta surađivali su Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Centar izvrsnosti Splitsko Dalmatinske županije te Hrvatski robotički savez uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

– Ovo je najbolji pokazatelj kvalitete rada u spomenutim centrima i podsticaj daljem širenju edukativnih i natjecateljskih aktivnosti u robotici, istaknuli su dr. Ana Sović Kržić, predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza i tajnik saveza Željko Krnjajić.

Na natjecanju su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Varaždina, Zagreba, Velike Gorice, Splita, Dubrovnika i Brača.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Most predstavio nositelje lista

Objavljeno

-

By

Most je predstavio nositelje svojih lista.

“Nama kampanja ne treba, pokazali smo da smo bili uz tebe proteklih godina. Kod uvođenja eura, kod epidemije korone, kada su nas zatvarali i kada je patilo gospodarstvo, jedini smo u Hrvatskom saboru i na ulici, prikupljajući potpise, ustali u obranu ljudskih prava. Kada pričamo o korupciji i rijekama pravde, ja ću reći dvije riječi, nama je potrebna čista voda. Voda koja čisti i razotkriva korupciju, voda koja pere. Niti jednu aferu SDP nije otkrio u protekle četiri godine; Most je otkrio. Sjetite se, rekao je Nikola Grmoja, a prenosi Index.

Ovo su nositelji: U 1. izbornoj jedinici Marija Selak Raspudić, u 2. Nino Raspudić, u 3. general Željko Sačić, a Robert Podoljnak bit će drugi na listi, u 4. Josip Skočibušić, a druga na listi je Vesna Vučemilović, u 5. Marijan Pavliček, u 6. Nikola Grmoja, u 7. Zvonimir Troskot, u 8. Marin Miletić, u 9. izbornoj jedinici Miro Bulj, u 10. Božo Petrov, a u 11. Hrvatska republikanska stranka iz BiH.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz ljekarni se povlače serije poznatog dječjeg lijeka

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio obavijest o povlačenju serija lijeka Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein).

Tvrtka Sandoz d.o.o., nositelj odobrenja za lijek Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija MS8992 i NB5852 predmetnog lijeka.

Povlačenje se provodi iz preventivnih razloga, do razine ljekarni. Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na moguću pojavu onečišćenja otopine česticama ambalaže.

Lijek se izdaje bez recepta. Na tržištu Republike Hrvatske u prometu nije dostupan lijek iste jačine i istog farmaceutskog oblika, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije, priopćili su iz HALMED-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Novi udar na džepove pušača: Cigarete ponovno poskupljuju, poznato i za koliko

Objavljeno

-

By

Nakon Tvornice duhana Rovinj, još jedan svjetski duhanski div diže cijene cigareta u Hrvatskoj.

Philip Morris Zagreb tako je izvijestio kako će od 27. ožujka dići cijene većine svojih cigareta. Poskupljenje iznosi od 2 do 2,4 posto, ovisno o vrsti, izračunala je Danica.

Marlboro će tako od idućeg petka stajati 4,90 eura, Marlboro touch 4,60 eura, Philip Morris 4,30 eura, a Chesterfield 4,20 eura. Kako smo izračunali, sve vrste njihovih cigareta poskupjet će točno 10 eurocenti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu