Connect with us

Hrvatska

SHOPPING VIŠE NEĆE BITI ISTI / Stiže novi zakon: Inspektori neće odmah reći tko su, a najbolja su stvar popusti! Evo kako će sad to morati izgledati…

Objavljeno

-

Na snagu je stupio novi Zakon o zaštiti potrošača, a jedan od noviteta je i da  trgovci uz sniženu, moraju imati i najnižu cijenu proizvoda. 

“Ako je neki proizvod bio neposredno prije sniženja dignut na 1500 kuna, pa spušten na 500, trgovci bi po prijašnjem zakonu prekrižili tih 1500 kuna i to bi super izgledalo potrošačima. Sad više neće smjeti prikazati tih 1500, nego 500 i najnižu u posljednjih mjesec dana.”, pojasnila je za RTL Dijana Kladar, stručnjakinja za potrošačko pravo i odvjetnica Saveza potrošačkih udruga.

Trgovci novim pravilima nisu zadovoljni. “Ovaj novi Zakon je u potpunosti loše koncipiran, u potpunosti loše napisan i iz prve ruke mogu reći da Zakon kupcima neće donijeti apsolutno ništa, čak štoviše oduzet će im učestala sniženja i akcije koje možemo vidjeti danas u trgovinama.”, kaže voditelj trgovačkog centra Marko Župa.

Novi zakon štiti i od lošije kvalitete uvoznih proizvoda. Biljana Borzan, SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu ističe kako je bila duga praksa da se na naše tržište isporučuje roba slabije kvalitete iako pod istim nazivom. “Sada počinje jedna nova eura u kojoj će građani biti potpuno zaštićeni od toga da ih se tretira kao građane drugog reda.”, kaže.

Uvodi se i transparentnost na internetskom tržištu, visoke kazne za trgovce, ali i mistery shopping. “Neće pokazati odmah značku i reći: mi smo iz Državnog inspektorata, nego će kupiti proizvod, pa će ga onda možda i koristiti, pa ga reklamirati i zapravo proći s vama cijeli postupak kupnje proizvoda i usluge poslije kupnje i tek vam na kraju reći – mi smo inspektori”, kaže Kladar.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Hrvatska

Evo koji će biti najmanji iznos na bankomatima kad se uvede euro

Objavljeno

-

By

Prvog siječnja u Hrvatskoj se uvodi euro. Dva tjedna još će se paralelno u plaćanjima koristiti i kuna uz euro, a nakon toga samo euro.

S 1. siječnja sljedeće godine i bakomati će početi isplaćivati eure. Dosad je najmanji iznos koji se mogao podići na bakomatima kod većine banaka bio 100 kuna.

Sve veće banke odnosno Erste Bank, Addiko, RBA, PBZ, ZABA, HPB, Erste Bank, Nova Hrvatska Banka te OTP odgovorile su za Index.hr kako je najmanji iznos apoena koji će se moći podići na njihovim bankomatima biti 10 eura,

Neke banke kreću s manjim apoenima, najveći apoen će biti 50 eura

Iz PBZ-a su dodali kako će se 1. siječnja 2023. isplata eura prvo započeti s manjim apoenima od 10 i 20 eura, a kasnije će se postupno i prema potrebi uvoditi veći apoeni.

Iz nekih su banaka naveli kako će najveći iznos apoena koji će se moći podići biti 50 eura. To znači da će se, kod dizanja većeg iznosa, isplaćivati više novčanica od 50 eura ili novčanica od 50 eura i kombinacija novčanica manjih apoena.

Od 1. siječnja 2023. bankomati će isključivo isplaćivati eure i kune se više na njima moći podizati. Sav novac koji se nalazi na računima građana automatizmom s 1. siječnja 2023. preračunati u eure.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

S tržišta se povlače rezanci, provjerite jeste li ih kupili

Objavljeno

-

By

Državni inspektorat RH je s tržišta opozvao instant rezance Lucky Me, proizvedene u Tajlandu, zbog utvrđenog 2-klor-etanola, priopćila je u srijedu Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Riječ je o proizvodu Instant rezanci, Lucky Me Pancit Canton Chilimansi, neto 60g,  s oznakom “najbolje upotrijebiti do 23.9.2022.”

Povlači se isključivo taj proizvod, proizvođača Monde Nissin Co., LTD., Tajland, dobavljača UNIONTRADE S.p.A., Peschiera, Italija. Na hrvatsko tržište ga stavlja tvrtka LITTLE MANILA j.d.o.o. iz Zagreba.

Iz Državnog inspektorata ističu da proizvod nije u skladu s EU Uredbom u područjima sigurnosti hrane.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Jeste li dobili ovakvu poruku? Iz banke upozoravaju da je riječ o prijevari

Objavljeno

-

By

KentBank je na svojim službenim stranicama objavio upozorenje u kojem svojim klijentima skreću pažnju da su se posljednjih dana u cyber-prostoru pojavili lažni mailovi u kojima se prevaranti lažno predstavljaju imenom njihove banke te navode primatelja da otkrije svoje kontakt podatke.

Izvor : KentBank

“Ukoliko zaprimite ovakvu ili sličnu poruku elektroničke pošte, ne slijedite poveznice, a poruku obrišite”, poručili su uz objavljenu presliku poruke i razgovora.

Napominju da KentBank nikada neće tražiti svoje korisnike da putem elektroničke pošte, društvenih mreža, mobilnih aplikacija za razmjenu poruka i sličnih kanala šalju svoje osobne ili sigurnosne podatke. Sve koji su otvorili poveznicu i ostavili svoje podatke, pozivaju da se odmah jave u Kontakt centar 0800 0006 ili na e-mail: podrska@kentbank.hr.

Izvor : KentBank

Slično upozorenje u petak je objavila i Zagrebačka banka (ZABA).

“Obavještavamo vas da je u tijeku phishing kampanja u kojoj se maliciozni napadač predstavlja kao djelatnik Zagrebacke banke d.d. sa imenom Costa.Daniela@unicreditgroup.zaba.hr i pokušava kroz prilozenu datoteku dostaviti maliciozni program”, poručili su iz ZABA-e također ističući da se ne otvara privitke i poveznice:

“Molimo da poruku s naslovom “KYC Poziv na dostavu ažurnih KYC podataka – Zagrebačka banka d.d.” od navedene osobe ne otvarate ako ste ih primili i ne pokrećete sumnjive poveznice (URL-ove) ako zaprimite takvu e-mail poruku.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu