ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA Prva večernja „fešta od rib’“ Tuna, Sushi & Wine Festivala: Zadrani i turisti uživali u 250 kg brudeta od srdela i stotinama sushi zalogaja
Petak, odnosno predzadnji dan ovogodišnjeg 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala završio je kako je organizator, Turistička zajednica grada Zadra, i predvidio – velikom feštom od plave ribe i zabavom s dvosatnim koncertom šibenskog pjevača Đanija Stipaničeva.
Dalmatinska gastronomska tradicija i najpoznatiji japanski specijalitet sushi mogu zajedno na jedan stol pogotovo ako su jela spremljena od vrhunske sirovine – tune i srdele iz Jadrana. Dugi red Zadrana i turista stvarao se na obje strane velikog, improviziranog pulta TSWF. Na jednoj su strani kuhali Kaljani, članovi Udruge „Kualjske ribarske noći“ koji su u gigantsku posudu ubacili preko 100 kg srdela, zasolili ih s pet kg soli, prije toga pirjali 30 kg kapule, dodali 25 L maslinova ulja, 20 kg pasirane rajčice te sve zapaprili s dva kg papra čime su dobili ukupno 250 kg brudeta od srdele – srdelu „umido“.
Na drugoj je strani ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je u Zadru prisutna u nekoliko trgovačkih centara, predvođena majstoricom sushija Jasminkom Lacić, smotala na stotine sushi rola i nagirija od tune, inćuna, lososa i povrća te ih servirala s obaveznim soja umakom, wasabijem i ukiseljenim đumbirom. U dva-tri sata planula je sva hrana jer je bila vrhunski pripremljena, ali i ne preskupa. Porcija je stajala 25 kn kao i prethodnih dana Festivala, naravno uz predočeni bon. Sva sredstva, poznato je već, namijenjena su u humanitarne svrhe – Ligi za borbu protiv raka Zadar, odnosno Odjelu onkologije Opće bolnice te Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi. I u večernjem programu najveći dio posla su odradili baš učenici te škole, budući kuhari i konobari, koji su pekli srdele i tunu, servirali piće i hranu, pomagali gdje god je trebalo… Na ovogodišnjem su Festivalu ti srednjoškolci, zajedno sa svojim profesorima, vješto i predano odradili najveći dio posla.
Program koji je uslijedio najprije su vodili RTL-ova novinarka Nikolina Radić i DJ i voditelj s Radija 057 Davor Valčić, a onda je uslijedio koncert Đanija Stipaničeva koji je razveselio publiku na prepunom Trgu Petra Zoranića vlastitim pjesmama, ali i mnogim drugim dalmatinskim evergreen hitovima.
I zadnjeg dana ovogodišnjeg TSWF, u subotu, bit će veselo i – ukusno. Svoj cooking show u jutarnjim će satima imati mladi zadarski chef Klaudio Mrkić koji će pripremati jela na dvije teme: soljene i pržene plave ribe. I u subotu ujutro na Festival stižu majstori sushija iz „Sushi by A’s Fresh Dailiy“, a sa svojim jelima će im se svima pridružiti kuhari restorana „Roko“ i sukošanskog cateringa „Piazza“.
Festival završava u subotu navečer novom ribarskom feštom. Aktivna i razigrana družina iz Udruge mladih Puntamika peći će tunu i srdele na svom velikom roštilju, a za dobru zabavu će biti zadužena grupa Detour, pobjednik ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala.
ZADAR / ŽUPANIJA
ČESTITKA / Gradonačelnik Dukić: “Kristovo uskrsnuće pruža nam vjeru da na kraju uvijek pobijedi ispravno i dobro”
U nastavku donosimo Uskršnju čestitku gradonačelnika Branka Dukića:
“Drage Zadranke i Zadrani,
najveći kršćanski blagdan je pred nama. Uskrs je simbol nade, dan kada slavimo Kristovo uskrsnuće koje nam pruža vjeru da na kraju uvijek pobijedi ispravno i dobro.
Svima želim zdravlje, mir i blagostanje, uz puno ljubavi i veselja u vašim domovima i s vašim najdražima.
U ime cijele gradske uprave i svoje osobno, sretan i blagoslovljen Uskrs!”
ZADAR / ŽUPANIJA
SVEUČILIŠTE: U četvrtak Dan karijera Pomorskog odjela
U četvrtak, 4. travnja 2024. godine održat će se Dan karijera Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.
Cilj održavanja Dana karijera je omogućiti studentima da se izravno informiraju o zahtjevima tržišta rada, upoznaju potencijalne poslodavce te da se omogući tvrtkama i institucijama iz područja pomorstva da se predstave studentima.
U sklopu manifestacije bit će organizirana panel rasprava s istaknutim stručnjacima iz gospodarstva na temu Izazovi u obrazovanju i zapošljavanju u pomorskoj industriji.
Otvorenje manifestacije i panel rasprava će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a predstavljanje tvrtki i institucija iz područja pomorskog gospodarstva u prostorijama Pomorskog odjela.
Početak manifestacije zakazan je za 11:00.
ZADAR / ŽUPANIJA
PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C
Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.
U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.
IZGLEDI VREMENA:
Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
IZBORI SU ZA TRI TJEDNA / Hoćete li glasovati i za koga?
-
ZADAR / ŽUPANIJA7 sati prije
PODSJEĆAMO… Evo kako će trgovine i šoping centri u Zadru raditi na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak…
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
RAZBIJEN MAGISTRALNI CJEVOVOD! Kožino, Petrčane, Privlaka, Zaton i Nin bez vode. Evo što kažu iz Vodovoda…
-
Svijet4 dana prije
VELIKA PROMJENA: Završava El Niño, dolazi La Niña. Što to znači za vrijeme?