Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Treći dan TSW Festivala: I Zadrani i turisti napunili Trg Petra Zoranića i uživali u sjajnoj street food ponudi ribljih jela

Objavljeno

-

Zadarski Tuna, Sushi i Wine Festival je i trećeg dana svog šestog izdanja, iako su organizatori na početku objasnili da je program ovogodišnjeg Festivala znatno reduciran, uhvatio dobar ritam. Zbog ovog jutarnjeg eventa, prave fešte od ribe, i plave i bijele, te zalogaja pripravljenih od ribljih namirnica, Trg Petra Zoranića je cijelog jutra pun ljudi, i Zadrana i turista.

Najveći dio posla na ovogodišnjem 6. TSWF nose učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar sa svojim profesorima stručnih predmeta. Oni na roštilju peku srdele i odreske tune, neki od njih vješto motaju tuna sushi rolice, a u srijedu su pržili i odreske brancina u tempuri. Budući konobari serviraju jela, zapravo različite riblje street food obroke, dok nekolicina pomaže kuharima s iskustvom u njihovoj kuharskoj predstavi.

Danas je tako svoj cooking show imao mladi zadarski chef Klaudio Mrkić, i sam nekad učenik škole na Boriku. On je ponudio srdele s gradela, ali na ražnjiću (po saljski) s kremastim keljom i triestine umakom, te tunu u hrustu od peršina na rikoli i s umakom od češnjaka. U gastro programu su sudjelovali i restorani „Četiri kantuna“ i „Stipe“, te „Turisthotelova“ kuhinja sa zalogajima od tune u manistri, tuna tartarom i tunom u umaku. Na tom dijelu velike gastronomske pozornice goste su cijelog jutra vrijedno posluživali učenici Srednje škole Biograd na moru s voditeljem Petrom Jureškom.

Osim ove dvije srednje škole organizator 6. TSWF, Turistička zajednica grada Zadra ima i čitav niz partnera na ovom šestodnevnom projektu: LAGUR Plodovi mora, tvrtke „Mišlov“, „Žuvela“ „Cromaris“ i „Pelagos“ koja je donirala pohane inćune i očišćene srdele, zatim „Ožujsko pivo“, „Marasku“ i vinarije „Kraljevski vinogradi“, „Fiolić“ i Degarra“, „Kotanyi“, „Nikas“, „Metro” i „Velpro“, „Jamnicu“ i „Santu“, Tvornicu kruha Zadar te „Toyotu“. Sa svojim su proizvodima na Gastro pijaci Festivala svakodnevno prisutni „Paška sirana“ i „Solana Nin“. 
Uz atraktivan gastro program u srijedu je i glazba bila drugačija nego inače: nastupila je grupa „Scifidelity Orchestra“.
U četvrtak će svoj cooking show na Festivalu imati poznati zadarski chef Josip Vrsaljko koji će pripravljati jela od premium brancina ugljanskog uzgajališta „MarFish“. Pridružit će mu se i mladi, ali već dokazani sushi majstor Ivan Bašić iz zadarskog restorana s azijskom kuhinjom „Maguro“, a svoja će jela na veliki gastro stol ponuditi restoran „Corte“ i Catering „Angelus”.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

MAŠKOVIĆA HAN Održana svečanost uručenja Michelin priznanja za 2022. najboljim hrvatskim restoranima

Objavljeno

-

By

METRO, globalni partner Michelina za cijeli svijet, uručio je prestižne Michelin plakete hrvatskim restoranima koji su uvršteni u Michelinov vodič za 2022. godinu.

Stvarajući jedinstvene proizvode koji su osmišljeni i usavršeni zajedno s najboljim kuharima na svijetu, poput robnih marki Metro Chef i Metro Professional te prilagođavajući svoj asortiman i ponudu njihovih potreba, METRO kao vodeća međunarodna veleprodajna tvrtka već dugi niz godina usko surađuje s Michelin chefovima.

„Predanost hrvatskih restorana u kontinuiranom održavanju kvalitete ponude i trud koji se ulaže u kreiranje gastronomske ponude, a time i u jačanje turizma i prepoznatljivost hrvatske gastronomije, neosporan su element visoke kvalitete koju potvrđuje novi Michelinov vodič. Naša namjera je da budemo preferirani partner HoReCa sektoru te da pritom dodatno proširimo suradnju s lokalnim proizvođačima i da na taj način implementiramo lokalne sastojake na jelovnike vrhunskih restorana.“, izjavio je prilikom dodjele Imre Horváth, predsjednik Uprave METRO- a Hrvatska.

Svečanost je održana na prostoru Maškovića Hana, spomenika nulte kategorije, koji je ujedno i europska najzapadnija građevina islamske arhitekture. Autohtoni srednjovjekovni doživljaj uz dašak Orijenta kojeg pruža autentičnost, mističnost i ljepota Maškovića Hana, poslužio je kao glavni motiv u kreiranju same svečanosti. Povijesna tradicija isprepletena modernim elementima odisala je u svakom kutku ovog prostora dajući večeri jedinstveni izričaj, a čije je uređenje osmislio i uredio Boris Ružić.

S obzirom da vrhunska gastronomija pridonosi nezaboravnom doživljaju destinacije, značaj Michelin priznanja prepoznaje i Hrvatska turistička zajednica, jedan od partnera samog događanja.

„Čestitam svim restoranima koji su zadržali svoje zvjezdice, odnosno njihovim vlasnicima, chefovima i vrijednim timovima. Hrvatska od ove godine ima 84 restorana koja nose neku od prestižnih oznaka MICHELINA, 6 više nego lani. Izabrani restorani ušli su u ekskluzivni krug najboljih restorana svijeta i Hrvatska turistička zajednica, kao nacionalni partner MICHELINA, iznimno je ponosna na vas. MICHELINOVE oznake daju odlične promotivne potencijale koje će vjerujem destinacije već u ovoj turističkoj godini znati valorizirati i dodatno u budućnosti iskoristiti. Ulazimo u samu špicu turističke sezone te je pred nama dio godine kada u hrvatskim destinacijama u prosijeku boravi preko milijun gostiju dnevno i stoga s ponosom istaknite svoje plakete, svoje zvjezdice i oznake“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić naglasivši kako će HTZ  i dalje provoditi brojne aktivnosti s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao turističke destinacije bogate i raznolike gastronomske ponude.

Po odabiru Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na gastronomskoj mapi od sada se nalaze ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih MICHELINOVIH oznaka.

Poznato je da su svi dosadašnji nositelji najvišeg Michelinovog priznanja zadržali svoje zvjezdice. Riječ je o restoranima Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj).

Oznaku Michelin preporuke za 2022. godinu dobila su ukupno 62 restorana, pri čemu je na navedenu listu uvršteno 6 novih restorana: Taj Mahal (Dubrovnik), Johnson (Mošćenička Draga), Kinoteka (Split), Gallo (Zagreb), Nav (Zagreb), Il Ponte (Trogir).

Na listu dobitnika nagrade Bib Gourmand, koja se dodjeljuje za sjajan omjer cijene i kvalitete, uvršten i restoran Šug (Split) pa tako ovu oznaku u Hrvatskoj danas ima ukupno 12 restorana.

Hrvatska se može pohvaliti i s dva restorana s oznakom MICHELIN Green Star koju od sada uz
restoran Zinfandel’s (Zagreb) posjeduje i Konoba Mate (Korčula).

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Svečano otvorenje 62. Glazbenih večeri u Sv. Donatu

Objavljeno

-

By

Večerašnje svečano otvorenje 62. Glazbenih večeri u Sv. Donatu donosi jedinstvenu, veliku i zahtjevnu produkciju – glazbeno-scensko djelo skladatelja Bruna Bjelinskog, Petar Pan.

U koprodukciji Koncertnog ureda Zadar i Kazališta lutaka Zadar, na Forumu pod otvorenim nebom prvi put u povijesti baletne umjetnosti u ovom dijelu svijeta doživjet ćemo balet adaptiran za lutkarski ansambl, uz sudjelovanje zadarskih glumaca, ali i polaznika plesnog odjela zadarske Glazbene škole Blagoja Berse, uz rekvizite koje su izradili učenici zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnat će skladateljev sin Alan Bjelinski, a scensku izvedbu režira Robert Bošković. Ovaj događaj za pamćenje održat će se u spomen na 30. godišnjicu smrti ne samo skladatelja Brune Bjelinskoga, već i doajena zadarskog lutkarstva, Branka Stojakovića.

Ulaz je slobodan, a Večeri možete podržati kupnjom bogatog festivalskog kataloga po cijeni od 30 kn. Za sve one koji ne stignu večeras na Forum u 21 sat, svečanost otvorenja već treću godinu zaredom prenosit će Hrvatska radiotelevizija (HTV3 i HR3).

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KINO ZONA U četvrtak ne propustite stilizirani psihološki horor “Posljednja noć u Sohou”!

Objavljeno

-

By

Simpatični talijanski redatelj Francesco Clerici nas je ovog ponedjeljka uz svoj fantastični dokumentarac ”Hand Gestures” vratio u prošlost i otkrio kako se drevna tehnika lijevanja brončanih skulptura u Italiji održala i kroz moderna vremena, a već u četvrtak, njegov britanski kolega Edgar Wright nas s hororom ”Last Night in Soho” vraća u šarene 60-e i London koji uz sav svoj glamur donosi i užas.

Modna dizajnerica u usponu misteriozno može ući u 1960-e, gdje susreće blistavu pjevačicu koja žudi za slavom. Međutim, glamur nije sve što se čini, a snovi iz prošlosti počinju pucati i raspadati se u nešto daleko mračnije.

Međunarodno poznat i priznat po svojim uvrnutim komedijama i ritmom i glazbom nabijen akcijski krimić ”Baby Driver”, Edgar Wright sa svojim posljednjim filmom odaje posvetu atmosferičnim hororima na kojima je odrastao i koje je zavolio, a uz pomoć očaravajuće Thomasin McKenzie i Anye Taylor-Joy, blještavoj estetici, naglašenoj stilizaciji i konstantnoj napetosti, kreira mističnu priču koja će vas dugo proganjati. Ostatak glumačke ekipe među ostalima sačinjavaju Matt Smith te veterani Diana Rigg i nezaboravni Terence Stamp u ulozi misterioznog stranca.

*Ulaznice po cijeni od 25 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Poljana Branka Stojakovića – između Kazališta lutaka i Sv. Dominika) od 20:00 h.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*U slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija se odgađa.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Turističke zajednice grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu