Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

#KNJIGAUSRCU Poznata virska blogerica i slovačka influencerica Miriam Kelečić priprema knjigu posvećenu hrvatskoj i slovačkoj gastronomiji

Objavljeno

-

Poznata slovačka blogerica i influencerica Miriam Kelečić priprema četvrtu knjigu Zaži Vir posvećenu gastronomiji te izabranim slovačkim i hrvatskim receptima. Poziva ugostitelje, automehaničare i sve druge pružatelje usluga turistima na reklamno sponzoriranje knjige koja će izaći na 600 stranica s tiražom od pet tisuća primjeraka.

Poznata virska blogerica i slovačka influencerica Miriam Kelečić priprema već četvrtu knjigu naslova Zaži Vir, koja će ovaj put biti posvećena hrvatskoj i slovačkoj gastronomiji.

Dvojezično izdanje, hrvatsko i slovačko, na čak 600 stranica donosi najomiljenije i izabrane recepte iz nacionalnih kuhinja, a svjetlo dana ugledat će vrlo brzo.

– Knjiga je lektorirana, pa sada ide na grafičku obradu i prijelom. Prodavat će se u najvećem slovačkom lancu knjižara Martinus, ali sam prije samog štampanja ostavila nekoliko slobodnih sponzorskih stranica – kaže Miriam pozivajući na sponzoriranje knjige sve virske, ninske, privlačke, vrške i zadarske ugostitelje, taksiste, automehaničare, odnosno sve one koji turistima tijekom ljeta pružaju usluge.

– Reklamni baneri meni bi pokrili troškove štampanja, a ugostitelji i drugi dobili bi reklamni prostor u knjizi koja će imati tiražu od pet tisuća primjeraka – dodaje Slovakinja.

Četvrta knjiga Miriam Kelečić Zaži Vir podnaslovljena je kao Recepty od Amazonky (Recepti za Amazonke), a nadahnuta je slovačkim i hrvatskim receptima te kćerkom Emom koja je od mame tražila da joj napiše sve što može i zna skuhati.

Ema uživa u hrani, pa je došla na ideju da napišem knjigu s receptima kako bi i ona jednog dana mogla kuhati. Emu zovemo Amazonka, a otud i podnaslov Recepti za Amazonke.

Sama knjiga donosi recepte prema kalendarskoj godini, a prikupila sam ih od svoje majke Emilije Doluhá, koja je izvrsna kuharica te od obitelji i prijatelja iz Hrvatske.

– Velik dio prikupljenog materijala su i moji recepti za hranu koju sam kuhala kada sam se doselila u Hrvatsku – priča gospođa Kelečić, objašnjavajući kako je motivaciju za kuhanje, pored naslijeđenog talenta za spremanje hrane od majke, stekla usvajajući misao svoga oca koji joj je objasnio kako ljubav ide kroz želudac. Njezin suprug Željko, Zagrepčanin i virski vikendaš, bivši vozač na rally utrkama, u to se uvjerio još kada je prvi put došao u Slovačku.

– Moj otac kazao je tada Željku: Gladan muž nezadovoljan je muž – prisjeća se Miriam prvog obiteljskog okupljanja. Otad se na stolu kod Kelečića pronađe sve i svašta: francuski krumpir, španjolske ptice, mađarski gulaš, ruski boršč, talijanski špageti i pariški kroasani, dok će se u knjizi pronaći slovački i hrvatski specijaliteti.

– Poznati američki ugostitelj Guy Fieri kaže kako je hrana možda jedina univerzalna stvar koja ima moć ujediniti sve. Bez obzira na kulturu, ljudi diljem svijeta jedu zajedno, a recepti koje knjiga donosi dobro su funkcionirali u kuhinji moje obitelji – poručuje slovačka blogerica.

Grafički dizajn, pripremu za tisak i lektoriranje knjige odradila je Barbora Kotryová, lektorski posao na hrvatskom jeziku djelo je Barbare Kalenić, a tiskanje knjige obavit će se u Slovačkoj u Alfa Printu.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Dio Vrsi u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova strane tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 03.04.2023. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 17:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Vrsi, predio Mulo, u ulici kneza Višeslava.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici kneza Višeslava, kod kuć.br.1.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA ZA VIKEND Od večeras kiša, a od nedjelje olujna bura i zahladnjenje

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ponegdje malo kiše, uglavnom na širem riječkom području i u Gorskom kotaru, a češće se očekuje navečer i osobito u noći. Ponajprije na sjevernom Jadranu moguća je i grmljavina. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, na moru jugo i južni vjetar, mjestimice s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 15 do 20 °C, na istoku malo viša.

U subotu promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja. Mjestimice će biti kiše, a poslijepodne lokalno i pljuskova s grmljavinom. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu povremeno umjeren zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 9, na moru između 9 i 12, a najviša dnevna uglavnom između 14 i 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Idućih dana promjenljivo povremeno s kišom, na moru i pljuskovima s grmljavinom. U nedjelju će zapuhati sjeverni vjetar, na Jadranu bura koja će u ponedjeljak biti jaka i olujna. Za vikend iznadprosječno toplo, a u ponedjeljak osjetno hladnije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SKUPŠTINA ZADARSKE ŽUPANIJE / Novim prostornim planom otvaraju se nove razvojne mogućnosti

Objavljeno

-

By

Skupština Zadarske županije izglasala je 8. Izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije. Novim izmjenama i dopunama se, osim usklađenja s novim zakonskim regulativama, uz ostalo redefiniraju pojedine zone ugostiteljsko-turističke namjene, sportsko- rekreacijske zone, dopunjuju se uvjeti za razvoj marikulture, određuju uvjeti i područja za razvoj pojedinih infrastrukturnih projekata i slično. Ukratko, otvaraju se nove razvojne mogućnosti posebno u segmentu turizma, prometa i energetike.

Županijski prostorni planovi su krovni dokumenti prostornog uređenja u RH i njima se planiraju građevine i zahvati državnog i županijskog značaja  te daju uvjeti za realizaciju ovih zahvata u prostoru, kao i uvjeti uređenja i gradnje izvan građevinskog područja.  Ovim izmjenama i dopunama su se, uz usklađenje s postojećim stanjem, revidirali pojedini planirani zahvati i planirali poneki novi.

Kako je u ime izrađivača istaknuo ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Stjepan Gverić, ovaj Plan uz ostalo određuje lokacije turističkih zona izvan naselja u Županiji te njihovu maksimalnu površinu, vrstu i kapacitet. Granice ovih građevinskih područja detaljno se utvrđuju općinskim i gradskim planovima.

“Ovim izmjenama i dopunama omogućena je rekompozicija turističkih zona na prijedlog općina i gradova, što bi značilo smanjenje pojedinih zona, povećanje drugih, ukidanje cijelih i formiranje novih zona, bez povećanja ukupnih površina zadanih Planom.  Također, omogućena je promjena vrste,T1, T2 ili T3 kao i povećanje kapaciteta pojedinih zona u skladu s prostornim mogućnostima i uvjetima Plana”, rekao je ravnatelj Gverić prezentirajući vijećnicima Županijske skupštine novi Prostorni plan Zadarske županije.

Novi Prostorni plan donosi i  rekompoziciju zona sportsko-rekreacijske namjene izvan naselja, odnosno preoblikovanje pojedinih zona, 8 ukinutih zona, 8 novoplaniranih, dopuna uvjeta za gradnju i uređenje golf igrališta, ali i ostalih otvorenih igrališta izvan građevinskog područja. Prostorni plan određuje i uvjete za razvoj marikulture.

“Realizacija marikulture kao jednog od važnih čimbenika gospodarskog razvoja u našoj Županiji temelji se na zonama pogodnosti i ostalim uvjetima za razvoj marikulture određenim Studijom korištenja mora i podmorja čiji rezultati su uvršteni svojedobno u Prostorni plan županije. Ovim izmjenama i dopunama dopunjeni su uvjeti za razvoj komplementarnih djelatnosti na uzgajalištima kao što su turistički obilasci, organizirano ronjenje i sl. Uz ribe i školjkaše omogućen je uzgoj i drugih morskih organizama, ali s ciljem dodatne zaštite i očuvanja prostora omogućeno je i da se općinskim i gradskim planovima propišu stroži kvantitativni i kvalitativni uvjeti od onih propisanih Prostornim planom županije”, istaknuo je Gverić.

Važan dio Prostornog  plana su infrastrukturni sustavi koji obuhvaćaju promet i telekomunikacije, energetiku i vodnogospodarstvo. Osim pretežitog usklađenja Plana sa zahtjevima nadležnih tijela i javnih poduzeća u segmentu cestovnog, željezničkog, zračnog i pomorskog prometa u Prostornom planu je i planiranje željezničke poveznice Zračne luke Zadar s Gaženicom, u skladu s izrađenom Studijom.

“Na području telekomunikacija, uz omogućavanje daljnjeg razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture, Planom su dati i uvjeti postavljanja ove infrastrukture vodeći računa o zaštiti ljudskog zdravlja, prostora i okoliša. Vezano za energetiku, u novom Prostornom planu je predviđeno osiguravanje daljnjeg razvoja obnovljivih izvora energije, posebice većih mogućnosti postavljanja solarnih elektrana”, naglasio je ravnatelj Gverić.

Isto tako, uz omogućavanje daljnjeg razvoja, propisani su i jasniji i stroži uvjeti zaštite okoliša i prirode. Na području vodnog gospodarstva, Plan je usklađen s trenutnim projektima aglomeracija vezano za odvodnju i vodoopskrbu naselja te projektima sustava javnog navodnjavanja poljoprivrednih površina.

“Važno je istaknuti da je za ove izmjene i dopune Plana prvi puta proveden postupak Strateške procjene utjecaja na okoliš i Glavne ocjene utjecaja na ekološku mrežu. Ovim postupkom su vrednovani svi predloženi zahvati koji su bili predmetom izmjena i dopuna Plana. Temeljem zaključaka Strateške studije i Glavne ocjene pojedini zahvati su isključeni iz prijedloga Plana, dok su za ostale propisane mjere ublažavanja zahvata na okoliš i prirodu. Tako je u odnosu na prethodni Plan smanjena ukupna površina turističkih zona za oko 81 ha, a ukupna  površina sportsko-rekreacijske namjene smanjena je za oko 160 ha”, dodao je Olivio Meštrović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.

Također, analizom prostornih mogućnosti lučkih prostora, u odnosu na prethodni Plan planirano je 11 LNT manje. Na području rijeke Krupe ukinuta je mogućnost planiranja područja za razvoj malih hidroelektrana. Nakon provedene javne rasprave obrađeno je preko 400 pojedinačnih prijedloga i primjedbi sadržanih u zaprimljenim zahtjevima javnopravnih tijela te ostalih pravnih I fizičkih osoba.

 
Nastavi čitati

U trendu