Connect with us

magazin

10 najzdravijih namirnica na svijetu: Štite od raka, srčanog i moždanog udara…

Objavljeno

-

foto: Pexels

Superhrana je naziv za najzdravije namirnice na svijetu koje biste trebali jesti svaki dan.

Iako ne postoji stvarna definicija superhrane, obično su to namirnice koje se uspješno bore protiv različitih vrsta bolesti te sadrže važne nutrijente.

Bobičasto voće

Sve vrste bobičastog voća su odličan izvor vlakana, nutrijenta kojeg većina ljudi ne unosi dovoljno. Vlakna održavaju probavni sustav, dobra su za srce, ali i za vašu liniju. Uz to, drže vas sitima. S obzirom na to da su sve vrste bobičastog voća zdrave, odaberite one koje vam se najviše sviđaju.

Nažalost, svježe bobičasto voće obično ne možete pronaći zimi, ali ne brinite i smrznuto je itekako zdravo. Dodajte ga u smoothie, kašu, jogurt.

Oko 100 grama malina sadrži oko šest grama vlakana, a uz to sadrže elaginsku kiselinu koja se pokazala moćnom u borbi protiv karcinoma. Ista količina borovnica sadrži duplo manje vlakana, ali je bogata antocijaninom, antioksidansom koji održava kognitivno zdravlje. Ako pak više volite jagode, slobodno posegnite za njima jer su bogate vitaminom C, nutrijentom koji sprječava brojne bolesti, piše Živim.hr.

Isto tako, preporučuje se da bobičasto voće konzumirate u večernjim satima jer vam može pomoći smanjiti ukupan fizički stres i olakšati san.

Jaja

Obiluju visoko kvalitetnim proteinima i sadrže obilje vitamina i minerala, poput vitamina A, D, vitamina B skupine i folata. Jedno jaje sadrži oko 70 kalorija i šest grama proteina. Uz to, žumanjak sadrži lutein i zeaksantin, dva antioksidansa koja pomažu u održavanju zdravlja očiju.

Ne samo to, istraživanja povezuju s lutein i zeaksantin sa smanjenim rizikom od degeneracije makule (žute pjege). Ovo stanje je povezano s dobi i vodeći je uzrok sljepoće kod osoba starijih od 50 godina.

Zdravi načini pripreme jaja su: poširano jaje, kuhano jaje, kajgana, ali pržena na minimalnoj količini zdravog ulja, poput maslinovog ulja, jaje na oko također pečeno na vrlo maloj količini zdrave masti, poput maslinovog ulja

Batat

Ova namirnica je narančaste boje zbog alfa i beta karotena. Tijelo pretvara te spojeve u aktivne oblike vitamina A, a taj nutrijent pomaže u održavanju zdravlja očiju, kostiju i imunološkog sustava. Ove fitokemikalije također funkcioniraju kao antioksidansi i uništavaju slobodne radikale.

Jedan batat srednje veličine sadrži otprilike četiri puta više od preporučene dnevne doze vitamina A. Uz to, sadrži vitamin C, B6, kalij, mangan, lutein i zeaksantin.

Isto tako, jedući batate osiguravamo dovoljno vlakana važnih za dobru probavu.

Brokula

Možda nam je brokula bila mrska dok smo bili djeca, ali vrijeme je da ju dodate u svoju prehranu. Ova zelena biljka bogata je vitaminima A, C i K (važan za zdravlje kostiju), ali i folatima. Brojne su studije povezale nedostatak folata s depresijom, a s obzirom na to da žene dvostruko više pate od nje nego muškarci, nedvojbeno je da je brokula važna za žensko mentalno zdravlje.

Neka istraživanja pokazuju da brokula i srodno joj povrće potencijalno mogu preventivno djelovati na neke vrste raka zahvaljujući tome što sadrže sulforafan, biljni spoj koji, između ostaloga, štiti zdrava tkiva i pojačava detoksikaciju koju provodi jetra.

Zob

Ova je namirnica postala sinonim za zdravi doručak. Konzumacijom zobenih pahuljica unosimo vlakna, a ona su dobra za naša crijeva, struk, ali i osjećaj sitosti. Uz to, zob je cjelovita žitarica i ne sadrži dodane šećere.

Studija iz 2012. objavljena u časopisu Nutrition Journal otkrila je da su osobe s visokim kolesterolom koje su konzumirale zob tijekom šest tjedana smanjile LDL (loš) kolesterol, poboljšale omjer struka i bokova i nisu značajno utjecale na HDL (dobri) kolesterol.

Borite li se i vi s kilogramima i nikako ne uspijevate u svom naumu da smršavite – posegnite za zobi. Zob sadrži nizak udio masti, visoki udio vlakana i redovitom konzumacijom može nam pomoći u borbi protiv suvišnih kilograma, ali i protiv povišenog kolesterola i dijabetesa.

Špinat

Naravno da će se na popisu najzdravijih namirnica naći i špinat. Neki stručnjaci ga smatraju i najzdravijom namirnicom na svijetu.

Treba reći i da kombinacija vitamina A i C, vlakana, folata, magnezija i 13 flavonoida iz špinata pomaže u borbi protiv raka, posebno raka debelog crijeva, pluća, dojke i prostate. Špinat je i jedan od najboljih izvora vitamina K, važnog za zdravlje kostiju, u 100 grama svježeg špinata četverostruka je preporučena dnevna doza ovog vitamina.

Studije su pokazale da konzumacijom zelenog povrća, poput špinata, možete izgubiti kilograme, smanjiti rizik od dijabetesa, održati zdravlje mozga te spriječiti razne vrste karcinoma.

Čaj

Studije su nebrojeno puta pokazale da redovitom konzumacijom čaja, možete smanjiti rizik od Alzheimera, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma. Uz to, čaj održava oralno zdravlje čineći zube i desne zdravijima.

Istraživanje objavljeno u časopisu European Journal of Preventive Cardiology obuhvatilo je više od 100.000 ljudi koji su u obiteljskoj anamnezi imali rak, srčani ili moždani udar i koji su bili podijeljeni u dvije skupine, one koji su pili čaj tri ili više puta tjedno i one koji ga nisu uopće pili. Tijekom sedam godina praćenja pokazalo se da su oni koji su redovito pili čaj imali 20 posto manji rizik od srčanog i moždanog udara, kao i za smrt uslijed tih bolesti.

Orašasti plodovi

National Geographic je napravio veliko istraživanje o stanovnicima Plavih zona (područja s najdugovječnijim ljudima) i uočili su važnost orašastih plodova, posebno u Loma Lindi. Stanovnici Loma Linde koji su svakodnevno jeli orašaste plodove imali su duži životni vijek, niže razine kolesterola, manje upale i niži krvni tlak nego oni koji nisu jeli orašaste plodove toliko često.

Orašasti plodovi su prepuni polinezasićenih masti i magnezija, dva važna sastojka za zdravlje srca. Ova hranjive tvari također mogu pružiti zaštitu od inzulinske rezistencije te tako spriječiti dijabetes.

Antioksidativni spojevi koji se nalaze u orašastim plodovima, uključujući elaginsku kiselinu i resveratrol, mogu smanjiti učinke slobodnih radikala i time smanjiti rizik od raka.

Rezultati znanstvenih istraživanja povezuju često konzumiranje orašastih plodova sa smanjenom učestalosti nekih kroničnih bolesti.

Naranče

Ovo je zaista podcijenjeno voće, iako ga često pijemo u obliku soka. Naranče su odličan izvor važnog vitamina C. Primjerice samo jedan velika naranča sadrži dnevnu dozu preporučenog unosa vitamina C. Trebamo li što više dodati?

Vitamin C je ključan za proizvodnju bijelih krvnih stanica i antitijela za borbu protiv infekcija. Također je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja slobodnih radikala i igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena koji učvršćuje kožu. Naranče su također bogate vlaknima i folatom.

Zašto piti sok od naranče? Osim što ima protuupalna svojstva, redovito pijenje soka od naranče povezano je i s nižom razinom takozvanog lošeg kolesterola (LDL) kako je pokazalo istraživanje brazilskih znanstvenika.

Jogurt

Ovaj mliječni proizvod sadrži probiotike ili “dobre bakterije” koje održavaju zdravlje crijeva. Isto tako, jogurt je bogat kalcijem. Uz to sadrži fosfor, kalij, cink, riboflavin, vitamin B12 i protein.

Jedno istraživanje pokazalo je da se osobama koje pojedu pet ili više porcija jogurta tjedno smanjuje mogućnost za probleme s visokim krvnim tlakom.

Isto tako, običan jogurt je savršen izbor za međuobrok jer sadrži tek 100 kalorija. Što znači da vam može pomoći u gubitku kilograma.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

ČETVRTAK U KINO ZONI: Monumentalni ep Bradyja Corbeta – veličanstveni “Brutalist”, desetostruki kandidat za nadolazeće “zlatne kipiće”!

Objavljeno

-

By

Tjedan kultnih naslova, oskarovskih kandidata i grandioznih drama okončat ćemo u četvrtak 20. veljače uz pravi monumentalni ep Bradyja Corbeta, veličanstvenog ”Brutalista”, desetostrukog kandidata za nadolazeće ‘zlatne kipiće’!

Kada vizionarski arhitekt László Toth i njegova supruga Erzsébet pobjegnu iz Europe kako bi obnovili svoju ostavštinu i svjedočili rađanju moderne Amerike, njihove živote zauvijek mijenja misteriozni i bogati klijent. Naizgled šarmantni industrijalac Harrison Van Buren nudi Lászlóu i njegovoj obitelji američki san na srebrnom pladnju, poručujući mu da dizajnira veliki modernistički spomenik i pomogne u oblikovanju krajolika zemlje koju sada zove domom. Bit će to najambiciozniji projekt u njegovoj karijeri, projekt koji će Lászlóa i Erzsébet odvesti i do monumentalnih visina i do razornih padova…

Talentirani američki glumac Brady Corbet (”Funny Games”, ”Melankolija”, ”Escobar: Izgubljeni raj”…) prije 10 godina se uspješno otisnuo i autorske vode, no malo tko je mogao naslutiti kako će s najnovijim filmom imena ”Brutalist’ napraviti nešto ovako senzacionalno. S budžetom manjim (!) od 10 milijuna dolara, Corbet je napravio pravo epsko remek-djelo koje djeluje barem dvadeset puta skuplje, raskošno i grandiozno.  

Corbet je stvorio krajnje provokativan portret potrage za američkim snom. Impresivan glumački ansambl među ostalima čine Adrien Brody koji je za svoju nezaboravnu rolu već nagrađen Zlatnim Globusom i BAFTA-om za najbolju mušku ulogu, a smiješi mu se i Oscar, dok ništa slabiji dojam ostavljaju i Felicity Jones kao njegova supruga te dijabolični Guy Pearce kao bogati, ali prepredeni industrijalac Van Buren.

Corbetov film je do sad osvojio nestvarnih 118 nagrada uključujući i 4 BAFTA-e uz još nevjerojatnih 317 (!) nominacija među kojima je i i impozantnih 10 za nadolazeće Oscare.

”Brutalist” je na rasporedu u četvrtak 20. veljače s početkom od 19h, ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Polivalentna dvorana Providurove palače) od 18h, a u samu projekciju je zbog velikog trajanja filma uključena pauza od 15 minuta.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati

magazin

Za ovu rusku namirnicu kažu da jača imunitet bolje od suplemenata, snižava šećer, odlična je za kolesterol…

Objavljeno

-

By

Pexels

Prema vjerovanjima, čaga se smatra najmoćnijim eliksirom zdravlja i dugovječnosti, no prije upotrebe postoji jedna stvar na koju treba obavezno obratiti pažnju.

Ruska čaga koristi se već stoljećima u Sibiru i drugim dijelovima Azije za jačanje imuniteta i poboljšanje općeg zdravlja. Iako na prvi pogled nije privlačna, čaga je u posljednjim godinama postala sve popularnija i na zapadu zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. Međutim, konzumacija čage nosi i određene rizike.

Što je čaga? Čaga je vrsta gljive koja raste uglavnom na kori breza u hladnim predjelima, kao što su Sjeverna Europa, Sibir, Rusija, Koreja, Sjeverna Kanada i Aljaska.

Stoljećima se koristila kao tradicionalni lijek u Rusiji i drugim sjevernoeuropskim zemljama, prvenstveno za jačanje imuniteta i općeg zdravlja, ali i za liječenje dijabetesa, karcinoma i bolesti srca, piše zadovoljna.rs.

Ljudi su je usitnili u fini prah i kuhali kao čaj. Danas  je dostupna na tržištu i kao čaj, u prahu ili kapsulama.

Neka znanstvena istraživanja pokazuju da ekstrakt čage može imati određene zdravstvene prednosti.

Kako čaga djeluje na imunitet i upale?

Studije na životinjama pokazuju da ekstrakt čage može pozitivno utjecati na imunitet smanjujući dugotrajne upale i boreći se protiv štetnih bakterija i virusa, piše Health Line.

Čaga utječe na stvaranje korisnih citokina — specijalnih proteina koji reguliraju imunološki sustav — i stimulira bijele krvne stanice, koje su nužne za borbu protiv štetnih bakterija ili virusa. Zbog toga ova gljiva može pomoći u borbi protiv infekcija, od manjih prehlada do ozbiljnih bolesti.

Osim toga, druge studije na životinjama pokazuju da čaga može spriječiti proizvodnju štetnih citokina koji uzrokuju upalu i povezani su s bolestima.

Može li čaga uništiti stanice raka?

Nekoliko istraživanja na životinjama pokazuje da čaga može spriječiti i usporiti rast raka. U studiji na miševima s rakom, pokazalo se da čaga smanjuje veličinu tumora za 60 posto. U jednoj laboratorijskoj studiji, ekstrakt čage spriječio je rast raka u ljudskim stanicama jetre. Slični su rezultati zabilježeni i za stanice raka pluća, dojke, prostate i debelog crijeva.

Konkretno, čaga sadrži antioksidans triterpen. Laboratorijske studije otkrivaju da vrlo koncentrirani ekstrakt triterpena može pomoći u uništavanju stanica raka.

Pixabay/Ilustracija

Ipak, važno je napomenuti da su potrebna daljnja istraživanja na ljudima kako bi se donijeli čvrsti zaključci o tome koliko je čaga učinkovita u borbi protiv raka.

Može li sibirska čaga smanjiti šećer u krvi?

Nekoliko studija na životinjama povezuje čagu sa smanjenjem razine šećera u krvi. Stoga, ova gljiva možda može pomoći kod dijabetesa. Jedna studija na pretilim miševima s dijabetesom pokazala je da ekstrakt čage smanjuje razinu šećera u krvi i inzulinsku rezistenciju.

Regulira li čaga kolesterol?

Ekstrakt čage također može imati povoljan učinak na kolesterol, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Istraživači vjeruju da su antioksidansi prisutni u čagi odgovorni za ovaj učinak na kolesterol. Ipak, potrebno je više istraživanja na ljudima kako bi se jasno razumio utjecaj čage na kolesterol.

Je li čaga sigurna i koje su moguće nuspojave?

Čaga općenito ne izaziva veće nuspojave kad se koristi, no nisu provedena istraživanja na ljudima kako bi se utvrdilo je li potpuno sigurna i koja je odgovarajuća doza, što je vrlo važno.

Također, čaga može utjecati na učinak nekih lijekova, što može biti štetno. Na primjer, čaga može biti problematična za osobe koje koriste inzulin ili one s dijabetesom jer utječe na razinu šećera u krvi.

Čaga također sadrži protein koji može spriječiti zgrušavanje krvi. Stoga, ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, imate poremećaj u zgrušavanju krvi ili se pripremate za operaciju, obavezno se posavjetujte s liječnikom prije nego što počnete uzimati čagu.

 
Nastavi čitati

magazin

Stavite lovorov list u limun i iznenadit ćete se što će vam se dogoditi u kući

Objavljeno

-

By

Pixabay

Jeste li ikada pomislili da spoj limuna i lovorova lista može biti izuzetno koristan? Ova kombinacija je savršeno prirodno rješenje za održavanje svježeg i čistog doma, a pritom je ekološka i učinkovita.

Zašto baš limun i lovor?

Lovorov list ima snažan aromatičan miris koji upija neugodne mirise i osvježava prostor. Njegova prirodna antibakterijska svojstva pomažu u eliminaciji bakterija koje mogu uzrokovati neugodne mirise. Osim toga, sadrži cineol i eugenol – prirodne sastojke koji odbijaju insekte, piše Zadovoljna.rs.

S druge strane, limunska kiselina iz limuna dodatno osvježava prostor i pomaže u neutraliziranju nepoželjnih mirisa. Njegova ugodna citrusna aroma daje osjećaj čistoće i svježine, a istovremeno djeluje kao prirodni repelent protiv komaraca i drugih insekata.

Kombinacija ovih sastojaka stvara potpuno prirodan i učinkovit osvježivač zraka, koji ne samo da uklanja neugodne mirise, nego i štiti dom od insekata.

Praktične primjene limuna i lovorova lista

Oslobađanje obuće od neugodnih mirisa

Ako želite da vaša obuća uvijek miriše svježe, dovoljno je da u svaku cipelu ubacite nekoliko suhih lovorovih listova i ostavite ih preko noći. Lovor će upiti mirise i ostaviti osvježavajuću aromu.

Prirodni osvježivač zraka

Prepolovite limun i u svaku polovicu ubodite nekoliko lovorovih listova. Postavite ih u različite prostorije u domu – spavaću sobu, dnevni boravak ili ormare. Ova kombinacija osvježit će prostor, eliminirati neugodne mirise i odbiti komarce i moljce.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu