Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“SPOMENICA 2021.” Iz tiska izašao zbornik o radu Tomislava Marijana Bilosnića, posvećen Ivici Matešiću Jeremiji

Objavljeno

-

Mjesec dana poslije izlaska iz tiska „Spomenice 2020“ Tomislava Marijana Bilosnića, tiskana je „Spomenica 2021“, svojevrsni biografsko-bibliografski zbornik o svemu onome što je tijekom 2021. godine pratilo umjetničko djelo, književnika, slikara i fotografa Tomislava Marijana Bilosnića. Kao i „Spomenica 2020“, tako je i „Spomenica 2021.“ tiskana na 232 stranice u istom formatu i grafičkoj opremi.

„Spomenica 2021.“ podijeljena je u dvanaest poglavlja, kako slijede: Posvete, Nagrade i zahvalnice, Knjige, TMB u antologijama i zbornicima, Poezija, Putopis, Eseji i prikazi TMB-a, Tekstovi o TMB-u, Razgovori, Vijesti, Bibliografija o umjetničkom djelu Tomislava Marijana Bilosnića , čemu je dodana biografija autora, popis njegovih izdanja i zaseban foto album.

Ovoga puta u posvetama nisu radovi posvećeni autoru, već Bilosnićeva posveta rano preminulom Ivici Matešiću Jeremiji, kolegi i prijatelju, književniku i časniku HV-a.

Knjigama tiskanim tijekom 2021. godine, iz tekstova dr. sc. Božice Pažur i izv. prof. dr. sc. Sanje Knežević, posebna se pažnja poklanja knjigama Izabrani putopisi i Izabrani eseji, ogledi i kritike, Knjigama VIII. i IX., Izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića. Slijedi tekst o Bilosnićevoj zbirci na rumunjskom i engleskom jeziku „Don Quixote on Fifth Avenue“ objavljen u Rumunjskoj, o kojoj svoje mišljenje donose dva američka pjesnika i kritičara, Johnn Tischer iz Tepoztlana u Meksiku i Michael White iz Sjedinjenih Država.

Od Antologija u koje su uvršteni Bilosnićevi pjesnički radovi spominju se „Nouvelle anthologie mondiale“ koju je sastavila francuska pjesnikinja Noëlle Arnault, antologija hrvatska poezije „Moja najdraža pjesma“ koju je sastavio Stojan Vučićević, a koja je tiskana tek 2021. godine, kao i zbornici „Eseji za Skopje“ i „Uskrsla lica Vukovara“.

Od poezije Bilosnić objavljuje prvotiske iz svoje pjesničke radionice pod zajedničkim naslovom „Pčele, cvrčak i mrav na krilima leptira“, te ciklus pjesama na španjolskom pod naslovom „Tigar šeta Sveučilištem u Salamanci“. Putopisi objavljeni u „Spomenici 2021.“ odnose se na Bilosnićev boravak u Hemingwayevoj kući u Havani na Kubi. Eseje prikaze i zapise Bilosnić posvećuje pjesnicima okupljenim oko udruge Hrvatske iseljeničke lirike New York, Zvani Črnji, Vesni Parun, Ivi Govorčinu Picassu i gradu Skopju, dok o Bilosnićevom pjesništvu pišu peruansko-španjolski pjesnik, akademik Alfredo Pérez Alencart, portorikanski pjesnik i sveučilišni profesor David Cortés Cabán, te književnici Mato Nedić i Siniša Vuković.

Vijesti, prethodno objavljene u novinama, revijama i društvenim mrežama, koje prate Bilosnićevo stvaralaštvo i djelo, u „Spomenici 2021.“ zauzimaju punih 39 stranica, dok je Bibliografija Tomislava Marijana Bilosnića za 2021. godinu objavljena na slijedećih 36 stranica „Spomenice“.

Foto album „Spomenice“ prati Bilosnićev put, susrete i nastupe tijekom 2021. godine u domovini, kao i u inozemstvu, u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, te više gradova u više navrata u Mađarskoj, Austriji i Njemačkoj.

U jubilarnoj godišnjici kad Bilosnić obilježava 75. godina života i 55. godina umjetničkog djelovanja, ova „Spomenica 2021.“, vrijedan je biografsko-bibliografski doprinos ne samo njegovoj obljetnici, već i budućem izučavanju i praćenju djela, rada i aktivnosti ovog svestranog umjetnika koji „privlači naročitu pažnju i brojem objavljenih knjiga, i širinom umjetničke preokupacije, kao i svojom biografijom u užem smislu riječi“, kako je davno zapisao književnik Stanislav Bašić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

HITNI RADOVI! U srijedu bez vode dio Novog Bokanjca!

Objavljeno

-

By

Zbog hitnih radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadrudana 06.07.2022. godine (srijeda) u vremenu 08:00do 12:00h bez vode biti će potrošači u predjelu Novi Bokanjac, u ul.:

     ulica Pišteljak

     ulica Put Vrela

     ulica Cerodol

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Put Vrela, kod kuć.br. 38.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

eVISITOR: Grad Zadar u prvih šest mjeseci na 94 posto noćenja iz rekordne 2019. godine

Objavljeno

-

By

Grad Zadar u prvih se šest mjeseci po broju noćenja sasvim približio rekordu iz 2019. godine – prema podacima eVisitora od početka godine do zaključno posljednjeg dana lipnja u Zadru je ostvareno 254.420 noćenja, odnosno 94 posto u odnosu na 2019. godinu. U usporedbi sa 2019. godinom  u ostvareno je 73% prometa u dolascima (66.393), što znači da oni koji dođu u prosjeku više borave u našem gradu.

Naravno, rezultati su puno bolji u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je u Zadru ostvareno više nego dvostruko manje dolazaka, noćenja i turista nego u 2022. Od početka godine, zaključno sa 30. lipnja, prema aktualnim eVisitor podacima ostvareno je 161.059 dolazaka i 538.350 noćenja. U ovom razdoblju bilježi se porast od 110% u dolascima i 108% u noćenjima u usporedbi s 2021. godinom. Prošle godine u isto vrijeme zabilježeno je 76.731 noćenje i 259.176 dolazaka.

Najviše noćenja u 2022. ostvarili su domaći gosti (96.062), slijede ih Nijemci (88.136), Austrijanci, Poljaci, Britanci, Slovenci, Francuzi, Česi…  Prvog dana srpnja u Zadru je ipak bilo najviše Nijemaca (1.152), zatim Hrvata, Poljaka, Slovenaca, Slovaka, Čeha, Austrijanaca itd. Gotovo pola od tog broja smješteno je u objektima u domaćinstvu, a oko 28 posto u hotelima.

S obzirom na dobre trendove i najave za glavnu sezonu u srpnju i kolovozu, pa i posezoni, Zadar će se po broju noćenja sasvim približiti, a moguće i doseći brojke iz 2019. godine. S obzirom na najavljeno širenje hotelskih kapaciteta u bližoj budućnosti i uvođenje novih aviolinija, nema sumnje da će rekord, ne padne li u ovoj godini, pasti već u 2023.

Aktualni podaci iz sustava eVisitor tijekom mjeseca lipnja 2022. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (nedostaju podaci nautičkog prometa):
Dolasci: 66.393 (+105%, lani zabilježeno 32.375)
Noćenja: 254.420 (+101% lani zabilježeno 126.378)

Turisti: 69.233 (+106%, lani zabilježeno 33.624)

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U PETAK SVEČANO U ZADRU Obilježava se 5. godišnjica upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a

Objavljeno

-

By

U petak 8. srpnja grad Zadar će zajedno s gradovima Bergamom, Palmanovom, Peschierom del Garda, Kotorom i Šibenikom, obilježiti 5. godina upisa lokaliteta Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća na Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Svi navedeni gradovi u zajedničkom upisu različitim događanjima obilježavaju godišnjicu, a od prošle godine Šibenik i Zadar koordiniraju događanja. Tako se prošle godine večernja svečanost održala na zadarskim bedemima kroz program Zagrli Zadar i niz kazališnih, koncertnih i izložbenih programa, a jutarnja konferencija održala se u Šibeniku.

Ove, 2022. godine, raspored je obrnut. Zadar je nositelj jutarnjeg, a Šibenik večernjeg programa na tvrđavi sv. Nikole. Uz navedeno Zadar i Šibenik u ovom četverogodišnjem razdoblju dijele predsjedništvo međunarodne koordinacijske grupe koja upravlja transnascionalnim serijskim lokalitetom Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća. Zadar je na čelu predsjedništva upravo, to jest prve dvije godine.

U prostoru II Palače, u Kneževoj palači, Koncertnoj dvorani braće Bersa u 10 h održat će se konferencija 5 godina s UNESCO-m, na kojoj će se obratiti gradonačelnik Branko Dukić, Miljenko Domijan, savjetnik gradonačelnika Grada Zadra za kulturnu baštinu, Bruno Diklić, voditelj Odjela za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite Ministarstva kulture i medija RH, Claudio Cecchinelli iz ureda za kulturu i UNESCO iz Bergama, Igor Miletić iz Konzervatorskog odjela u Zadru i Dina Bušić, pročelnica UO za kulturu i sport i predsjednica međunarodne koordinacijske grupe koja upravlja transnacionalnim serijskim lokalitetom Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. st.

U 12 sati na Bedemima zadarskih pobuna (Bastion sv. Roka) uslijedit će otvorenje izložbe Pavuše Vežića i Antonije Mlikote pod nazivom Zadar, tijelo i duh grada.

Od petka 8. do nedjelje 10. srpnja, svakoga jutra u 9 i svake večeri u 19:30 sati Udruga turističkih vodiča Zadra – Donat organizirat će besplatne obilaske zadarskog fortifikacijskog sustava na hrvatskom i engleskom jeziku za građane i goste pod nazivom Iskusi UNESCO. Vođenja se održavaju uz potporu Turističke zajednice grada Zadra.

Zagrlite Zadar, iskusite UNESCO!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu