Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FESTIVAL ZNANOSTI 2022. Zadarski studenti snimili film “Emocije devetnaestogodišnjak(inj)a”

Objavljeno

-

Povodom 19. Festivala znanosti 2022. (Život) studenti III. godine Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja na Sveučilištu u Zadru, u okviru kolegija Medijska kultura, snimili su kratkometražni film ,,Emocije devetnaestogodišnjak(inj)a”. Mentorica im je Jelena Alfirević Franić, mag. philol. croat.

Na pitanje: ,,Kako ste se osjećali s devetnaest godina?” u filmu su odgovorili devetnaestogodišnji zadarski studenti i njihovi profesori, prisjetivši se adolescentskih emocija.

Poseban povod za snimanje filma je, u tekućoj Europskoj godini mladih (2022.), potaknuti mlade na promišljanje egzistencijalne teme – život te ih filmskim medijem uključiti u izgradnju bolje, uključivije i digitalnije budućnosti. Također, u svijetu visokih tehnologijskih dostignuća, emocija i emocionalna inteligencija više nam je nego ikada potrebna pa je s temeljnim ciljem popularizacije znanosti, tj. osvještavanja šire zajednice o važnosti emocija u životu svakog čovjeka i snimljen film ,,Emocije devetnaestogodišnjak(inj)a” – ističe Alfirević Franić, prof.

U snimanju filma sljedeći studenti sudjelovali su:
Antonia Anić, Roberta Balon, Ivana Erstić, Jelena Gjakun, Marija Leko, Antonia Skračić.

U filmu se studenti i profesori Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja prisjećaju svojih devetnaestih godina, prvih ljubavi, radosti i pokojih tuga, čitaju svoje mladenačke pjesme… 

Filmu možete pristupiti ovdje: https://www.facebook.com/100246279104554/videos/4837671839689625  .

 

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VRIJEME Pljuskovi s grmljavinom i olujno jugo sve do kraja tjedna!

Objavljeno

-

By

Danas promjenljivo do pretežno oblačno, povremeno s kišom, a na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom, lokalno i jače izraženim. Obilnija oborina očekuje se na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, dok na istoku zemlje ponegdje može izostati. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, u gorju ponegdje i jak, a na Jadranu umjereno do vrlo jako jugo, mjestimice s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 15 do 20, a na Jadranu od 21 do 24 °C.

U ponedjeljak promjenljivo do pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu ili pljuskove s grmljavinom. Lokalno i obilnija oborina, osobito u Dalmaciji, a u noći i ujutro i u zapadnim predjelima. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, a na Jadranu umjeren jugozapadni i južni, u Dalmaciji ponegdje i jaki. Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 14, a na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna uglavnom između 16 i 20, a na Jadranu 20 i 24 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo, na kopnu i pretežno oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Češća i lokalno obilna oborina očekuje se na Jadranu i područjima uz njega, gdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Vjetar većinom slab do umjeren južni i jugozapadni, u srijedu umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu će umjeren južni i jugozapadni vjetar jačati u utorak, a u srijedu okrenuti na prolazno jak sjeverni i sjeverozapadni. Temperatura zraka bez veće promjene, danju mjestimice malo niža te i dalje ispod prosjeka za početak jeseni.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U UTORAK SVEČANO DILJEM ZADARSKE NADBISKUPIJE Slivnica slavi blagdan sv. Kuzme i Damjana, zadarske Milosrdnice sv. Vinka Paulskog

Objavljeno

-

By

Blagdan sv. Kuzme i Damjana svečano se slavi u utorak, 27. rujna u župi sv. Kuzme i Damjana u Slivnici.

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana s početkom u 11,00 sati, potom i svečanu procesiju s kipovima Kuzme i Damjana kroz to mjesto u zadarskom zaleđu predvodi zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Prije mise, u župnoj crkvi u 10,20 sati započinje molitva krunice.

Proslavi župnog blagdana prethodi Trodnevnica od 24. do 26. rujna s početkom u 18,30 sati, započinjući s molitvom krunice.   

Blagdan sv. Vinka Paulskog svečano se slavi u utorak, 27. rujna u samostanu sv. Vinka u Zadru gdje djeluju Milosrdnice sv. Vinka Paulskog.

Koncelebrirano misno slavlje u kapeli zadarskog samostana u 18,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Milosrdnice su jedna od najbrojnijih ženskih redovničkih zajednica djelatna u različitim pastoralnim službama u Zadarskoj nadbiskupiji. U sklopu samostana Sv. Vinka djeluje dječji vrtić Blagovijest kojega vode milosrdnice i među najtraženijim je dječjim vrtićima u Zadru.

 
Nastavi čitati

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu