Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Održana proslava Svetoga Trna u gradu Pagu

Objavljeno

-

Autor fotografija: Jure Orlić

U srijedu, 4. svibnja 2022. godine održana je proslava Svetog Trna u gradu Pagu. Svečano misno slavlje u Zbornoj crkvi Uznesenja BDM predvodio je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

Svetoj misi nazočili su hrvatski vitezovi, počasni čuvari relikvije, svećenici i uzvanici Ivan Šimunić predstavnik Zadarske županije, Jasna Magaš, predsjednica Gradskog vijeća Grada Paga, Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga, Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Novalje, Šime Gligora, načelnik Općine Kolan, Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga te mnogobrojni vjernici i hodočasnici.

Nakon svete mise koju je u prepunoj i svečano ukrašenoj Zbornoj crkvi Uznesenja Marijina predvodio je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij, održana je i velika procesija sa sv. Trnom kroz grad Pag, i to po prvi puta nakon što je 2019. godine obnovljena pobožnost javnog čašćenja svetog Trna.

Sveti Trn se u prošlosti na Pagu izuzetno štovao jer je postojalo vjerovanje da molitva sv. Trnu pomaže da godina bude rodna i procesijom bi se obavljao blagoslov polja. Oni su gledali u taj trn i, ako bi bio uspravan i naizgled svjež, znali su da će godina biti plodna, a ako bi bio smežuran i iskrivljen, onda su znali da će godina biti loša.

Sačuvani ostaci Kristove trnove krune čuvaju se na samo dva mjesta u svijetu, jedan u gradu Pagu, a tri u pariškoj katedrali Notre Dame i jedini su koji posjeduju rimsku Autenticu, službenu potvrdu Svete Stolice da je to autentični trn koji se nalazio na glavi Isusa Krista za vrijeme njegove muke i razapinjanja. Kongregacija za obrede Svete Stolice 1788. potvrdila autentičnost Svetog Trna. U Pag su došla i vidjela relikviju Svetog Trna tri papina vizitatora u različitim razdobljima. Sva trojica jednako su rekli o Svetom Trnu: „Esse de corona Domini!” Jest s krune Gospodnje!

Sveti Trn je donio 1443. godine donio benediktinac fra Ivan Tutnić kao zavjetni dar svojoj sestri koludrici Mariji na njeno monaško zavjetovanje u paški benediktinski samostan. Paške koludrice već sedam stoljeća brižno čuvaju Sv. Trn unutar zidina svojeg samostana u gradu Pagu gdje se svakodnevno mole za dobro duša, Crkve, domovine i svijeta.

fotobytjstudio-6
fotobytjstudio-5
fotobytjstudio-4
fotobytjstudio-2
fotobytjstudio-3
fotobytjstudio
fotobytjstudio-62
fotobytjstudio-61
fotobytjstudio-60
fotobytjstudio-59
fotobytjstudio-58
fotobytjstudio-56
fotobytjstudio-57
fotobytjstudio-55
fotobytjstudio-54
fotobytjstudio-53
fotobytjstudio-52
fotobytjstudio-51
fotobytjstudio-50
fotobytjstudio-49
fotobytjstudio-48
fotobytjstudio-47
fotobytjstudio-46
fotobytjstudio-45
fotobytjstudio-44
fotobytjstudio-43
fotobytjstudio-42
fotobytjstudio-41
fotobytjstudio-40
fotobytjstudio-39
fotobytjstudio-38
fotobytjstudio-37
fotobytjstudio-36
fotobytjstudio-35
fotobytjstudio-34
fotobytjstudio-33
fotobytjstudio-32
fotobytjstudio-31
fotobytjstudio-30
fotobytjstudio-29
fotobytjstudio-28
fotobytjstudio-27
fotobytjstudio-26
fotobytjstudio-25
fotobytjstudio-24
fotobytjstudio-23
fotobytjstudio-22
fotobytjstudio-21
fotobytjstudio-20
fotobytjstudio-19
fotobytjstudio-18
fotobytjstudio-17
fotobytjstudio-16
fotobytjstudio-15
fotobytjstudio-14
fotobytjstudio-13
fotobytjstudio-12
fotobytjstudio-11
fotobytjstudio-9
fotobytjstudio-10
fotobytjstudio-7
fotobytjstudio-8

Foto by Jure Orlić

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA U ponedjeljak otvaranje Izložbe knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, otvara se Izložba knjiga Tomislava Marijana Bilosnića.

Izložba je upriličena uz Bilosnićev jubilej – 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada.

Tomislav Marijan Bilosnić (Zemunik Donji, 18. siječnja 1947.), hrvatski književnik, slikar, fotograf, publicist i novinar. Autor je više od 160 knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa. Priredio je više od 100 izložbi umjetničke fotografije i slika u različitim tehnikama u domovini i inozemstvu.

Njegova su djela prevedena na tridesetak svjetskih jezika te su postigla znatna priznanja. Samo njegova zbirka pjesama „Tigar“ prevedena je na četrnaest jezika. Zastupljen je u mnogim glasilima, zbornicima, leksikonima, antologijama i školskim udžbenicima. Uređivao je više novina, časopisa, zbornika i biblioteka.

Član je brojnih relevantnih književnih i likovnih, hrvatskih i inozemnih društava (Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pjesnika, HDLU Zadar, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Društva albanskih umjetnika i književnika u Elbasanu, Kluba pisaca ”Kostandin Kristoforidhi” u Albaniji.) Nagrađen je s najprestižnijim pjesničkim nagradama „Tin Ujević“ i „Antun Branko Šimić“, a dobitnik je i prvih nagrada za duhovnu književnost „Stjepan Kranjčić“, nagrade za prozu „Dubravko Horvatić“, nagrade „Pasionska baština“, više godina za redom prve nagrade za hrvatski književni putopis, te međunarodnih književnih nagrada „Crvena ruža Elbasana“, „Ilinden“, „Vlado Puljić“ i „Fra Martin Nedić“.

Uvršten je u više svjetskih haiku antologija, a japanska državna televizija snimila je o njemu film „Stazama hrvatskog haiku“. Osim toga Bilosniću je dodijeljena međunarodna Zlatna plaketa za slikarstvo i fotografiju. Za umjetničku i društvenu djelatnost dobio jer Grb Grada Zadra, Nagradu Grada Zadra, Nagradu Zadarske županije u dva navrata, Nagradu Zadarske županije za životno djelo i Nagradu za Životno djelo općine Zemunik. Živi i radi u Zadru i Zemuniku.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru je održana Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije. Na njihovom uspjehu u dosadašnjem školovanju čestitali su im pročelnica doc. dr.sc. Nataša Skitarelić, zamjenica pročelnice  prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić, promotorica doc. dr.sc. Marija Ljubičić i prof. dr. sc. Boris Dželalija.

– Ponosni smo što se odabrali naše sveučilište. Odabrali ste bremenit i težak poziv, nema težeg od rada s bolesnima i nemoćnima, ali trebate imati na umu da nećete uvijek dobivati pohvale, nego će nekada biti i nepristojnosti i nezahvalnosti. Sve je to dio života, tko to ne može podnijeti nije za ovaj poziv. Niti jedan studij ne može vas do kraja pripremiti za vašu profesiju, krećete na daljnji put učenja i stjecanja obrazovanja, želim vam da na njemu ne klonite duhom, poručila ime je pročelnica Skitarelić.

Promotorica je pozvala prvostupnike da se hrabro suoče s izazovima koji su pred njima.

– Uvjerena sam da ćete biti visoko stručne, empatične medicinske sestre i tehničari, koji žele raditi i kojima će pacijent uvijek biti na prvom mjestu. Neka dobrobit za pacijenta bude uvijek u središtu vašeg djelovanja, rekla je promotorica Ljubičić.

Promovirani su: Laura Begović, Nikolina Bezhi, Ana Burić, Borna Cvečić, Ivana Čulina, Vanesa Desnica, Lorena Došen, Katarina Eškinja, Karmen Gabrilo, Domagoj Grdović, Martina Grginović, Erika Kalac, Josipa Karaban, Tomislav Katić, Lucija Kekez, Anamarija Kekez, Marija Knežević, Josipa Marić, Nikola Marinović, Sandra Matak, Dajana Mezak, Paula Mihatov, Maja Mlakić, Lucija Modrić, Nikolina Odžaković, Kristina Pehar, Ivona Maria Pijaca, Emily Rak, Mate Rukavina, Luka Smokrović, Barbara Staničić, Pino Šale, Anđela Šipić, Mihaela Šnaubert, Martina Tokić, Paula Tomičić, Laura Trojić, Ana Umiljenović i Marta Vidas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu