Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO/VIDEO) Predstavljen novi promotivni film TZ grada Zadra

Objavljeno

-

Foto: Bojan Bogdanić

U II Palače – Polivalentnoj dvorani Providurove palače, danas je predstavljen novi promotivni film Turističke zajednice grada Zadra „Meet. Feel. Explore. Zadar“. Film koji je ovih dana izazvao medijsku pozornost zbog fascinantnih kadrova koji su objavljeni na društvenim mrežama predstavili su direktor TZ Zadar Mario Paleka, autor i redatelj filma Igor Goić te dvoje zadarskih glumaca koji su tumačili glavne uloge – Nevena Dujmović Prižmić i Dejan Marcikić.

– Riječ je o nastavku aktivnosti snimanja promotivnih videozapisa koje turistička zajednica provodi dugi niz godina. Nakon posljednjeg filma kojega je Igor napravio 2014. godine, ukazala se potreba za predstavljanjem novih sadržaja na jedan moderan i zanimljiv način. Naša je sreća što u gradu imamo ljude poput Igora koji rade svjetske stvari. Film će se u prvo vrijeme intenzivno prikazivati u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, za što su već ugovorene i kreirane kampanje, a zajedno sa svojim kraćim varijantama bit će dostupan i našim turističkim subjektima i iznajmljivačima, koji će njime također moći pokazati gostima gdje dolaze, rekao je direktor TZ grada Zadra Mario Paleka.

Desetominutni film pod poznatim motom Meet. Feel. Explore. (Upoznaj. Osjeti. Istraži.) prikazuje muškarca Jacka (Marcikić), koji se u bračnom krevetu pokraj Jill (Dujmović Prižmić) budi ozarena lica zbog sna koji je usnio. U njegovoj viziji je Zadar grad koji je istovremeno star tri tisuće godina i grad koji vrvi životom. Sa svojom partnericom kreće u obilazak poznatih lokacija, restorana, podmorskih lokaliteta, iskače padobranom iz zrakoplova… Autor filma koketira s nekoliko poznatih filmskih likova, pa je tako Marcikić u jednom trenutku James Bond, u drugom Indiana Jones u potrazi za blagom, u trećem Robert Langdon iz Da Vincijeva koda, koji nastoji riješiti zagonetke zapisane u zadarskim atrakcijam. I domaćoj publici bit će zanimljivo vidjeti na koji je način Goić upotrijebio poznate lokacije u ovom drugačijem kontekstu.

– Nisam htio da to bude klasična vinjeta kakve uglavnom snimaju druge turističke zajednice i destinacijske kompanije, već jedan mali film koji ima svoju dinamiku, odnosno priču. Da bismo to napravili na dobar način, prvo je trebalo napisati i usuglasiti scenarij, a onda smo u listopadu prošle i početkom ove godine odradili većinu snimanja. Nama kreativcima je bitno da nam se pruži prilika, a imali smo je u iznimno velikoj mjeri kod Turističke zajednice i baš zato je film takav kakav jest, rekao je Goić.

Zahvalio je svim suradnicima koji su na filmu radili, a posebno vodičkom glazbeniku Tomi Cukrovu, koji je napisao originalni soundtrack.

Film krije različite duhovite situacije i iznenađenja: u škrinji za blago zapravo je tradicionalni Zadarski kolač, a u restoranu šeprtljavog konobara sa škrinjom dočekuju poznati ugostitelj Erik Pavin i gost Hrvoje Dukić. Naravno, sve je to savršen san, koji će postati stvarnost za onoga tko ga doživi.

O iskustvima sa seta govorili su Marcikić i Dujmović Prižmić, koji su rekli da su većinu stvari odradili kroz zafrkanciju, što se i osjeti na konačnom rezultatu.

– Igor je napravio izvrstan scenarij, a mi smo ga u hodu malo i mijenjali jer smo bili super ekipa, svatko je dao najviše od sebe, rekao je Marcikić.

– Imamo pokazati toliko toga, i grad i otoke i kulturu i povijest, ne može stati sve u 10 minuta, kaže Dujmović Prižmić.

Jedno je sigurno, u kojem god smjeru krenuli, u Zadru uvijek možete pronaći neku avanturu, inspiraciju, tajnu ili drevni spomenik. I svakim korakom u ovom gradu udaljeniji ste od briga svakodnevnog života. Baš ono što vam je potrebno za odmor iz snova, koji ovog puta nećete sanjati!, poručuju ovim filmom iz Turističke zajednice grada Zadra.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA GASTRO BROŠURA TZ GRADA / Zbirka priča o hrani i prehrambenim navikama u Zadru i njegovom kraju

Objavljeno

-

By

Iz tiska je upravo izašla nova brošura Turističke zajednice grada Zadra koja na specifičan način, kroz seriju priča o namirnicama, kuharskim alatima i tehnikama, jelima, vinima, likerima i maslinovu ulju govori o kulturi prehrane, gastronomiji i gastronomskoj baštini Zadra i njegovog kraja.

Ove gastronomske priče nastale su tijekom 2020. i 2021. godine te su u cjelovitom obliku, s foto galerijama i kratkim filmovima, objavljene i nalaze se na mrežnoj stranici TZ Zadra na adresi https://zadar.travel/hr/novosti?category=gastronomy

Autor svih tekstova je zadarski novinar Mario Vuksan, fotografije su snimili Filip Brala i Bojan Bogdanić, a video materijale su izradili Damir Granić i Marko Kujundžić te Igor Goić. Sve tekstove je za novu brošuru uredio i prilagodio, odnosno skratio novinar Ivica Nevešćanin, dok grafički dizajn potpisuje Mladen Košta iz tvrtke Hoba.

Brošura je zasad tiskana u ediciji od 4.000 primjeraka na hrvatskom i engleskom jeziku te 500 na njemačkom jeziku. Brošure će u sve tri jezične forme već ovaj tjedan biti poslane na adrese 3.500 iznajmljivača turističkih apartmana u gradu Zadru, zajedno s uskršnjom čestitkom Turističke zajednice.

Ideja izdavača i autora nove brošure bila je da se na ponešto drugačiji način od standarda sličnih promidžbenih materijala gostima ovog kraja predstave osnove ovdašnje gastronomije, s naglaskom na karakteristične namirnice: od janjetine, sira i samoniklog bilja preko ribe, rakova i povrća do vrhunskih vina i pića tako da se svaka od tema stavi u neki zemljopisni ili povijesni kontekst. Zato brošura i nema formu zbirke recepata, već eseja o hrani, ali i povijesti i drugim obilježjima ovoga kraja.

Brošure možete pročitati i u online obliku ovdje: https://zadar.travel/hr/korisne-informacije/tiskani-promotivni-materijali/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

HNK ZADAR / U ponedjeljak predstava “Tri žene”. Ulaznice u prodaji!

Objavljeno

-

By

HNK Zadar ugostit će u ponedjeljak, 3. travnja “Tri žene” u koprodukciji Tigar Teatra, Teatra Fort Forno i Osječkog ljeta kulture, a tekst Vedrane Klepice režirao je Roberta Raponja.

U predstavi igraju Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić. Početak predstave je u 20 sati.

Dramski omnibus Tri žene govori o životu i radu vjerojatno tri najvažnije spisateljice različitih generacija ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće:

Dragojle Jarnević (1812.), Ivane Brlić-Mažuranić (1894.) i Marije Jurić-Zagorke (1954.)

Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svjetonazora, ono što ih ipak povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu.

Riječ je zapravo o tri monodrame u interpretaciji sjajnih glumica različitog “glumačkog rukopisa” koje na sceni pronose oporu i važnu istinu o položaju žena u društvu, o rodnoj (ne)ravnopravnosti i društvenoj nejednakosti, o ženama koje pišu, o ženama koje misle, o ženama uopće, o kulturi, o društvu, o istini nekada, ali (nažalost) i danas.

Ulaznice su od danas u prodaji na blagajni HNK Zadar i online na Eventim.hr.

Cijena ulaznice iznosi 10 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆNJAK 2023. / Ivici Vlatkoviću nagrada za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva!

Objavljeno

-

By

Sutra započinje jubilarna 25. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2023.
U 18:00 sati, nakon sadnje spomen masline, svečanost je otvorenja manifestacije, a tom prigodom bit će uručena posebna godišnja priznanja laureatima zaslužnima za doprinos maslinarstvu i uljarstvu.

Priznanje “Branko Škarica” za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva ide Ivici Vlatkoviću, a evo što o njemu kaže organizator Noćnjaka:

“Ivica Vlatković osebujna je osoba u dalmatinskom maslinarstvu i uljarstvu. Po profesiji je liječnik ginekolog, a po afinitetima maslinar, koji se kroz praksu od amatera uzdigao do vrhunskog agronomskog stručnjaka za maslinarstvo. Svoje znanje i iskustvo prenosi na druge u izravnim kontaktima s maslinarima, a posebno u svojoj kolumni u Časopisu Maslina. Inače, podigao je uzorni maslinik i prateće objekte pored Novigrada koji mnogima mogu biti uzor. Sa svojim uljima visoke kakvoće osvojio je gotovo sve nagrade na prestižnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Bogatim iskustvom spreman je svakome nesebično pomoći, a održao je i veliki broj predavanja iznoseći svoja zapažanja i dajući konkretna rješenja za mnoge probleme koji se javljaju u masliniku.

Na sajmu maslinarstva i uljarstva svoj asortiman proizvoda i usluga predstavit će brojne tvrtke, obrti i OPG-ovi, a na Olio baru sudionici će moći kušati nagrađena vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja, kao i ona s defektima. Sajam, izložba i Olio bar otvoreni su za posjetitelje:

30.3. (čet): 16.00-21.00 | 31.3. (pet): 10.00-21.00 | 1.4. (sub): 16.00-21.00

U 20:00 sati uslijedit će i prva radionica, odnosno Okrugli stol Sveučilišta u Splitu na temu:
Maslina i klimatske promjene.

Tijekom zabavne večeri i druženja prezentirat će se i kušati nagrađena maslinova ulja s Noćnjaka i vina vinara Splitsko dalmatinske županije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu