Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANO OTVORENA PROVIDUROVA PALAČA Gradonačelnik Dukić: “Ove palače simbol su naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost”

Objavljeno

-

Prigodnim svečanim programom otvorena jea Providurova palača – pet godina nakon otvorenja Kneževe palače koja zajedno s njom čini integralni kompleks II palače. Otvorenju su nazočile ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak te mnogobrojni uzvanici i građani.

– Možemo kazati kako su ove palače simbol naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost. Put je bio dug, ali smo njime prošli odlučno, odgovorno i, vidite to sada i sami, kreativno i uspješno. Ovo je opet zadarska kuća kulture, obnovljena je i opremljena za sve građane zadarskom vizijom, idejom, kreativnošću i radom, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić i nastavio:

– Konačno imamo prezentacijske mogućnosti dostojne naše kulturne baštine, a još više prostore u kojima će se stvarati nova kulturna povijest Zadra.  Predivne izložbene dvorane, koncertni i plesni prostori, dvorana za projekcije i dramske izvedbe, knjižnica… nisu zamišljene samo kako bi ugostile najveća kulturna događanja kakva do sada nismo imali gdje ugostiti. Stvorili smo prostor koji će postati kulturni dnevni boravak dostupan i otvoren za svakog našeg sugrađanina i posjetitelja kroz cijelu godinu.

– Sredstvima iz fondova EU diljem RH obnovjena je kulturna baština. Ovo je jedan od pozitivnih primjera kako se kultura integrirala u atrakcijsku osnovu održivog turizma. Vidimo da je ovaj projekt odmah na početku izazvao velik interes i rekla bih da je na posnos cijelog Zadra i Zadarske županije. Kada govorimo o EU fondovima, Zadar i Zadarska županija su među uspješnijima po povlačenju sredstava i ovdje je do sada ukupno realizirano 1006 projekata u vrijednosti većoj od 3,8 milijardi kuna, kazala je ministrica Tramišak.

– Ovo je prostor koji nosi sve slojeve bogate baštine ali je u prvom redu otvoren za današnje generacije za sve ljude koji danas žele ovdje provoditi vrijeme i stvarati neke nove vrijednosti, susretati se sa sugrađanima i komunicirati umjetnost i kulturu i nadamo se da će večerašnja atmosfera pratiti ovu palaču još dugo godina iza svih nas, naglasila je ministrica Obuljen Kožinek i službeno proglasila palaču otvorenom.

Svečanost otvorenja izravno je emitirana u posebnoj emisiji u programu HR Radio Zadra, a za sve je posjetitelje priređen cjelovečernji program koji se sastojao od izložbenog, scenskog i glazbenog dijela. Također, povodom otvorenja nastavlja se desetodnevni program koji je zaočeo danas i trajat će do 30. travnja, a koji je za sve posjetitelje slobodan, uz preuzimanje ulaznica na info pultu Velikog atrija, središnjeg prostora II PALAČE.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO/VIDEO Otvoren Zimski park ’22. na Višnjiku!

Objavljeno

-

By

Kad će? Sad će! Kad će? Sad će…! I je, kako je i predviđeno u petak, 25. studenoga 2022. oko 17 sati u Športskom centru Višnjik otvoren je Zimski park ’22.
Najsadržajniji zimski park na Višnjiku do sada, s osvijetljenim klizalištem u čijem je središtu svjetlucava jelka, s ledenim toboganom – što je novitet! – za adrenalinska spuštanja u stilu zimskih olimpijada. Pa i mnogim drugim sadržajima…

šc-višnjik-zadar-zimski-park-klizalište-advent-klizanje-djeca-ples-otvaranje

-Već je uobičajeno da imamo adventske kućice, imamo u zasebnu pozornicu za nastupe različitih udruga, skupina i za radionice, ostvarena je i suradnja s jednim konjičkim klubom pa će cijelo vrijeme trajanja Zimskoga parka našim mladim i najmlađim sugrađanima biti omogućeno jahanje na ponijima, tu je i luna park. U ovom izdanju ponuda na ledu je proširena jednom stazom i ledenim toboganom. Sve to i ono što će još se zbivati, svi zaposlenici ŠC-a Višnjik, naši partneri i prijatelji rade za djecu i mladež našega grada i naše županije – kaže Denis Karlović, direktor ŠC-a Višnjik.

Program otvaranja Zimskoga parka ’22. počeo je atraktivnim nastupom mažoretkinja u koordinaciji Hrvatskoga saveza mažoretkinja i pom-pon timova, poslije čega su sa svojim prigodnim točkama nastupili Sportski plesni klub Bellus, Petar Pan, Udruga odgajatelja Maraška Zadar, Zbor Kazališta lutaka Zadar&Zbor Gimnazije Vladimira Nazora, Glazbena udruga Libreto i Dječja klapa Riva.
Veoma razigrana, puna žagora i veselja, bijaše svojevrsna jutarnja ouverture kad su, uz pomoć i veliku potporu svojih odgajateljica, niza mama i ponekoga tate stabla kitila djeca iz Univerzalne sportske škole ŠC-a Višnjik, DV-a Latica, OŠ-e Voštarnica DV-a Radost. Također, Udruga Cukrići pripremila je odgovarajući program edukacije svojih sugrađana o šećernoj bolesti, te mjerenjem šećera u krvi i drugim pojedinostima bitnima za bitku s dijabetesom i za opće zdravlje.

šc-višnjik-zadar-zimski-park-klizalište-advent-klizanje-djeca-ples-otvaranje

Naravno da je zanimanje izazvala i mini ergela – poniji Mimi i Simba, te tovar Villy. Konjički klub Maksimus omogućit će cijelo vrijeme Zimskoga parka ’22. upoznavanje s dijelom životinjskoga svijeta, jahanje i fotografiranje…
Na koncu, na ledu je prštalo sve u šesnaest! Čim su se klizačice i klizači dočepali klizaljki i izjurili na led promatrači su jednoglasno zaključili: Ovo je kao na Zlatnoj pirueti! Pa onda i ledeni tobogan – jurilica samo takva koji kilometrić od mora. To je moguće samo u Zadru!
Kako je bilo na otvaranju Zimskoga parka ’22., pogledajte u Višnjikovoj galeriji.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

29. STUDENOG “Umišljeni bolesnik” u HNK Zadar

Objavljeno

-

By

U utorak, 29. studenoga očekuje nas prva ovosezonska premijera HNK Zadar, UMIŠLJENI BOLESNIK povodom 400. obljetnice rođenja Jeana Baptistea Poquelina Molièrea u režiji Vinka Radovčića. Izvedba je u srijedu, 30. studenoga s početkom u 20 sati.

Igraju:  Alen Liverić, Žana Bumber, Danijela Evđenić, Dorotea Ilečić Sever, Davor Jureško, Lino Brozić, Dominik Krakašić, Mirjana Đan i Elodie Paleka.

Komedija kroz prikaz lika umišljenog bolesnika i tretmana onih oko njega prikazuje društvo koje je smiješno samo na površini, dok je ispod njega skrivena tužna i bolna priča – preko umišljene bolesti freska se širi na zbiljsku bolest društva kojoj je simptom bolest mišljenja.

Tema koja je danas jednako aktualna kao i u vrijeme praizvedbe komada progovara o starom društvu koje odbija bilo kakve promjene te se dogmatično drži tradicije ne pitajući se za dobro i loše (najčešće čineći potonje) naspram mlađeg sloja koji je razigran i zaljubljen te ne poznaje konvencije i ne priznaje tradicije boreći se za svoje mjesto pod suncem.

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar i online na sustavu Eventim.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Na Viru održan 2. memorijalno-humanitarni kup “Željko Bonato”. Pogledajte FOTOGALERIJU…

Objavljeno

-

By

Medalje pobjednicima Kupa uručila je kćer Željka Bonata

Danas je održan 2. memorijalno- humanitarni kup “Željko Bonato”, u spomen na prerano preminuloga predsjednika Udruge specijalne policije Zadarske županije iz Domovinskog rata.

Nakon održane svete mise u Bonatovu čast, u crkvi Sv. Jurja, na mjesnom su groblju položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Na igralištu Rosulje u prvom polufinalu snage su odmjerili prošlogodišnji sudionici kupa (HDZ Vir – Poskoci Zadar), dok su se u drugom polufinalu susreli ekipa BATT Split i Vir 96.

Konačni poredak izgleda ovako:

1. BATT

2. HDZ VIR

3. VIR 96.

4. Poskoci Zadar

Medalje pobjednicima uručila je kćer Željka Bonata, a na samom igralištu postavljena je bila kutija za dobrovoljne donacije za obitelj slabijeg imovinskog stanja, u Željkovo ime i u ime svih sudionika Kupa.

Pogledajte kako je Kup protekao:

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu