Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ŠOLTA ZA VESNU Obilježena 100. godišnjica rođenja Vesne Parun

Objavljeno

-

U organizaciji Kulturno-informativnog centra otoka Šolte u Galeriji bratske kuće u Grohotama održana je tradicionalna dvodnevna manifestacija Dani Vesne Parun, kojom je obilježene stota obljetnica rođenja i dvanaesta godišnjica smrti Vesne Parun najveće hrvatske pjesnikinje.

U nedjelju 10. travnja 2022. godine, na dan rođenja Vesne Parun, manifestacija je otpočela polaganjem cvijeća na grob hrvatske poetese, koja je po vlastitoj želji pokopana na rodnom otoku svoje majke. U ime Općine Šolta vijenac je položio načelnik Općine gosp. Nikola Cecić Karuzić, dok su u svoje ime vijence položile članice udruge „Rusmarin“, te izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević i književnik Tomislav Marijan Bilosnić, kao i drugi okupljeni pojedinci, poštovatelji i ljubitelji pjesničkog djela Vesne Parun. Tom prigodom načelnik Nikola Cecić Karuzić i Sanja Knežević održali su prigodno i dirljivo slovo na pjesnikinjinu grobu.

Program je potom nastavljen parku Đardin otkrivanjem ploča sa stihovima Vesne Parun na hrvatskom i engleskom jeziku. Pjesme na engleski prevela je profesorica Dasha Čulić Nisula s Western Michigan Universita, koja je Vesnine stihove 2019. godine pod naslovom You With Hands More Innocent i objavila u izdanju Exile Editions. Šoltani i mnogobrojni njihovi gosti tako će se od sada svakodnevno susretati sa stihovima Vesne Parun.

Kako je današnji park bio nekadašnji posjed djeda Vesne Parun, klapa „Čuvite“ prije otkrivanja ploča otpjevala je simboličnu pjesmu za ovu prigodu „Zemlja dide mog“. Ploče sa stihovima Vesne Parun otkrili su predsjednik Općinskog vijeća Teo Tomić i načelnik Nikola Cecić Karuzić.

Nakon otkrivanja ploča sa stihovima Vesne Parun, u Galeriji Bratske kuće u Grohotama održano je predstavljanje netom izišle knjige studija o književnom djelu Vesne Parun naslovljene „Golubica iz crnoga maslinika“, autorice Sanja Knežević. Izdavači ove vrijedne knjige su Hrvatska sveučilišna naklada i Sveučilište u Zadru. U razgovoru s Marinom Garbin, voditeljicom Kulturno-informaticnog centra otoka Šolte, profesorica Sanja Knežević predstavila je svoju knjigu obrazlažući njezin koncept, metodološki ključ mediteranske poetike Vesne Parun, važnost otoka u njezinu životu i književnom djelu. Konačno, profesorica Knežević kazala je da je ideju slike maslinika kao opusa Vesne Parun spoznala upravo na Šolti koja još baštini tradicionalne, ograđene maslinike, baš kakve Parunova i opjevava.

Tomislav Marijan Bilosnić u čast pjesnikinje čitao je svoje pjesme posvećene Vesni Parun objavljene u njegovim zbirkama „Naranče Federica Garcije Lorce“ i „Vidio sam Borgesove oči“, kao i iz ciklusa „Vesna Parun, novo sjećanje“ ovih dana objavljena u „Vijencu“ za samu godišnjicu rođenja Vesne Parun. Bilosnić se potom prisjetio i svojih druženja s Vesnom Parun, te pročitao i nekoliko ulomaka svojih kritika i eseja o njezinu stvaralaštv. Kulturno informativnom centru, odnosno Galeriji Bratske kuće u Grohotama Bilosnić je darovao svoj portret Vesne Parun u tehnici gvaša naslikan 2021. godine, dok je Knjižnici Grohote uručio svoja izabrana djela, kao i neka druga svoja izdanja.

Priredba je završena nastupom glumice Vesne Tominac Matačić koja je kazivala pjesmu „Hrvatska kraljica“ koju je Vesna posvetila svojoj majci Antici, rodom iz Grohota sa Šolte, i tortom za Vesnu koju su priredile članice udruge „Rusmarin“.

Dani Vesne Parun u Grohotama nastavljeni su i u ponedjeljak 11. travnja otvaranjem izložbe dječjih radova u GKMM s radionice posvećene dječjem stvaralaštvu Vesne Parun te predstavljanjem zbornika „Za Vesnu“, koju je za desetgodišnjicu smrti (25. listopada 2020.) godine izdao Kulturno-informarivni centar Grohote, a uredila Marina Garbin. Željka Alajbeg govorila je o dječjim radovima posvećenim Vesni Parun, a pjesnik i urednik Dinko Sule predstavio je svoj zbornik „Bašćina 30“, vrijedan godišnjak života, povijesti i svih događanja na Šolti. Pjesme Vesne Parun u dramskoj interpretaciji Vesne Tominac Matačić zaintrigirale su odrasle i mališane.

Zbornik „Za Vesnu“ predstavili su Siniša Vuković i Marina Grbin. U Zborniku su svoje su radove objavili raniji sudionici manifestacije Dani Vesne Parun – Sanja Knežević, Diana Zalar, Tea Vidaić, Ksenija Banović, Denis Derk, Siniša Vuković, Tomislav Marijan Bilosnić i Dinko Sule. Zbornik je ilustriran slikama Vesne Parun iz grafičke mape „Riječ i slika“.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN TIJELOVA I DAN DRŽAVNOSTI / Provjerite gdje ćete u četvrtak moći u kupovinu…

Objavljeno

-

By

Veći marketi i supermarketi, odnosno trgovački lanci u Zadru u četvrtak, na blagdan Tijelova i Dan državnosti RH neće raditi. Na vrijeme se pobrinite za sve što vam treba…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

zatvoreno

KONZUM:

zatvoreno

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

zatvoreno

RIBOLA

zatvoreno

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENE PRIJAVE / Pridružite se radionicama izrade jezerske ogrlice u Gradskoj straži

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrlice

Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter,a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki , kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu