Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

I ZADAR JE MARULIĆEV Svečana manifestacija u povodu obilježavanja Godine Marka Marulića

Objavljeno

-

U Kazalištu lutaka Zadar, 20. travnja, s početkom u 11 sati održat će se manifestacija pod nazivom I Zadar je Marulićev. U izravnom prijenosu događaj će biti omogućen i otvoren za zainteresiranu javnost na Yotube kanalu: na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=D6Bx6eN8H2o.

Nositelj je aktivnosti Znanstvena knjižnica Zadar s mnogim ustanovama partnerima iz Zadra, ali i iz ostalih dijelova Republike Hrvatske.

Grad Zadar odužit će se tako Ocu Hrvatske Književnosti svečanošću čiji je visoki pokrovitelj Hrvatski Sabor te Grad Zadar i Zadarska županija.

Budući da je upravo Hrvatski sabor 10. travnja prošle godine proglasio 2021. godinu Godinom Marka Marulića, s time da se ona obilježava od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022. godine, ovom manifestacijom u Zadru želi se pokazati da i grad Zadar čuva bogatu ostavštinu Marka Marulića te je primjereno i potrebno da mu podari jednu ovakvu svečanost.

Za oproštaj od Marulićeve godine organizatori su osmisli program u kojem sudjeluju sveučilišni predavači, književnici, glazbenici i kazališni glumci, popraćen primjerima dobre prakse škola. Nakon prijepodnevne svečanosti u Kazalištu lutaka u 18 sati u Znanstvenoj knjižnici otvara se izložba posvećena Maruliću i prvotisku Judite iz 1521. godine, koji se u Hrvatskoj čuva u svega dva primjerka. Uz Juditu, knjižni dragulj svog fonda, Znanstvena knjižnica će izložiti i ostala reprezentativna izdanja Judite kao i Marulićeve vrijedne knjige iz Zbirke starih i rijetkih knjiga. Posjetitelji izložbe mogu vidjeti i Marulićevu oporuku, koja se čuva u Državnom arhivu u Zadru.

Izložba je popraćena velikim izborom literarnih i likovnih radova učenika zadarskih škola, koji su rezultat cjelogodišnjeg rada povodom Marulićeve godine. Gradska knjižnica Zadar sudjeluje u manifestaciji s vlastitom izložbom i radionicom za učenike

Marulićeva je Judita naš kamen temeljac –simbol koji nas ujedinjuje. U jeziku čuvamo i narod od svih vrsta pogibelji – a ponajviše duhovnih.

Izreka Đure Arnolda – A Judita Tvoja sve nam draža/Što joj više priete Holoferni/ Mi smo njena udilj budna straža – možda najbolje opisuje vrijeme u kojemu živimo, a ovom manifestacijom Znanstvena knjižnica Zadar želi se otvoriti široj publici pozvavši na ovu svečanost uvažene predstavljače koji će tijekom programa pokazati svojim sugrađanima, ali i svima koji budu u izravnom prijenosu pratili program – zašto je I ZADAR MARULIĆEV.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

UTVRDA FORTE / Za rekreativce i zadarske goste – u svibnju ne propustite “Noć tvrđava 2024.”

Objavljeno

-

By


Perivoj Vladimira Nazora / 10.05.2024. – 10.05.2024.

Zadar je grad svjetske baštine, a na UNESCO listi nalazi se upravo zbog fortifikacijske arhitekture koja je dio lokaliteta serijskog dobra “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.: Stato da Terra- zapadni Stato da Mar”. Obrambeni sustav Zadra sastoji se od gradskih zidina te utvrde Forte pred samim gradom. Utvrda Forte, izgrađena u drugoj polovini 16. st. za vrijeme Mletačke uprave, danas je među Zadranima uglavnom percipirana kao javni park – Perivoj Vladimira Nazora. 

Program Noći tvrđava u utvrdi Forte donijet će aktivnosti koje se inače održavaju u ovom parku: rekreativne sportske aktivnosti, ali će biti priređena i događanja kojima će se među Zadranima i njihovim gostima podignuti svijest o tome da se radi o utvrdi 16. stoljeća koja je izgrađena kao ključna točka obrane Zadra u vrijeme Mletačke republike. Ova renesansna utvrda vrhunski je primjer graditeljske baštine, ali i spomenik parkovne arhitekture, odnosno izniman primjer prirodne baštine. 

PROGRAM

8:30 – 10:00 Demonstracija treninga nordijskog hodanja i korektivne vježbe za građane, – aktivnost provodi Ivan Gobin iz Sportske zajednice Grada Zadra.

10:00 – 12:00 Edukativni program za djecu: Zelena dota 1. – aktivnost provodi Morana Bačić iz ustanove Natura Jadera.

10:00 – 12:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

15:00-17:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

17:00 – 18:00 Utrka „Fortius“ kroz utvrdu „Forte“. – aktivnost provodi Edi Stipić iz Atletskog kluba „Fortius“.

18:00 – 19:30 Razgled utvrde „Forte“ i Perivoja „Vladimir Nazor“ – aktivnost provode Mirna Petricioli iz tvrtke Nasadi i Zrinka Brkan Klarin iz Grada Zadra, UO za kulturu i šport.

20:00 – Koncert Oridano Gypsy Jazz Band

 
Nastavi čitati

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U SPIZU? Evo koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Put Nina 89 – od 7 do 20

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

Ivana Zadranina 1/A – od 7 do 21

RIBOLA

Put Petrića 51c – od 7 do 21

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu