Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO/VIDEO) SASTANAK U SALIMA Zajednički odgovor na izazove koje donosi dogradnja gradske luke Sali

Objavljeno

-

U tijeku su radovi na dogradnji gradske luke Sali na Dugom otoku. Riječ je o projektu Županijske lučke uprave Zadar vrijednom 90.554.459,65 kuna, od kojih se 85% sufinancira iz Kohezijskog fonda Europske unije, u sklopu „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, dok 15% sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

ŽLU Zadar ulaže sve napore kako bi se ovaj važan projekt završio u predviđenom roku, do 31. prosinca 2023. godine. Kako bi zajednički odgovorili na izazove koje donosi tehnička kompleksnost radova i sama lokacija zahvata, u Domu Zadarske županije u petak, 8. travnja 2022. godine, održan je sastanak s predstavnicima ključnih dionika i lokalne zajednice.

„U proteklih nekoliko mjeseci, nakon izvršenih prvih radova na iskopu dna na kojem je predviđeno postavljanje pilota koji će nositi lukobran, projektni tim suočen je s prvim izazovima koji su uzrokovali potrebu dodatnih istraživanja, prilagodbu postojeće projektne dokumentacije kao i promjenu tehnologije iskopa i gradnje. Razlog tomu je geomorfološka struktura sedimenta dna koja se prvotnim istražnim geološkim ispitivanjima nije mogla predvidjeti. Sve ovo će uzrokovati dodatne napore kako bi se radovi izveli u krajnjem zacrtanom roku. Ukoliko se isti premaši, povezane troškove ćemo morati snositi sami, a svi smo svjesni da do realizacije ovog izuzetno vrijednog projekta za daljnji rast i razvoj kako mještana Sali, tako i cijelog Dugog otoka“, ne bi došlo bez korištenja sredstava ESI fondova, istaknuo je ravnatelj ŽLU Zadar Davor Škibola.

Pomoćnica ravnatelja ŽLU Zadar Branka Batur naglasila je kako su konzultacije sa svim ključnim dionicima ovog projekta važne upravo kako bi se, uvažavajući činjenicu kako zatvaranje luke Sali za redoviti promet zbog odvijanja radova remeti redovite komercijalne aktivnosti Saljana, informiralo lokalno stanovništvo i gospodarske subjekte o režimu korištenja resursa postojeće luke, ali i zajedno raspravile mogućnosti kako se i na koji način prilagoditi postojećim okolnostima.

Sastanku su uz domaćina, zamjenika župana Zadarske županije Šimu Vickovića, prisustvovali načelnik Općine Sali Zoran Morović, lučki kapetani Denis Livljanić i Ivo Švorinić, članica Općinskog vijeća Općine Sali Ivana Kirinić Frka, predstavnik udruženja brodara u Salima Sebastijan Raljević, predstavnik ugostitelja u Salima Danijel Lučić, predstavnik Ceha ugostitelja Zadarske Županije pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Robert Kovačević, predstavnici izvođača radova (Zajednica ponuditelja Adriaing d.o.o. i Kali gradnja d.o.o.) Matjaž Andrejašič i Krešimir Miličević, stručni nadzor Filip Juranov iz tvrtke D&Z d.o.o., koordinator zaštite na radu Zvonimir Klindić, projektanti iz tvrtke Obala d.o.o. Goran Vego i Josip Zekan te Jasminka Ćoza, direktorica vrtke Civil Engineering Consultancy d.o.o. Zadar.

Zaključeno je kako će se slično događanje, u formi javne tribine, u skorije vrijeme organizirati u samom mjestu Sali. Županijska lučka uprava Zadar će inicirati izradu Studije sigurnosti plovidbe u luci s ciljem formiranja koridora sigurne plovidbe za vrijeme izvođenja radova, a do tada pripremiti dodatne znakove upozorenja o zabrani korištenja luke koji će se postaviti na krajnje točke saljskog porta, razmotriti mogućnosti postavljanja privremenih pontona za privez na slobodnom dijelu luke, dodatnih sidrišnih plutača i sličnih rješenja kojima bi se, u skladu s mogućnostima, olakšalo odvijanje redovitih sezonskih aktivnosti lokalnog stanovništva i njegovih gostiju. Dodatno će se s brodarima izanalizirati opcije oko izmještanja u Zaglav i potencijalnog korištenje operativne obale kao mjesta priveza za brodare.

ŽLU Zadar ovim se putem zahvaljuje svim građanima i dionicima na razumijevanju i strpljenju potrebnom za realizaciju projekta „Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku” čiji je cilj povećanje sigurnosti pomorskog prometa u luci Sali, osiguranje usluge prijevoza tijekom cijele godine te bolja povezanost Dugog otoka s kopnom.

Projektom je planirano proširenje luke izgradnjom obale u dužini od 149,44 m, uređenje zaobalne površine uz novoizgrađene obale te izrada lukobrana za zaštitu od valova u dužini od 114,50 m.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

APEL NAUTIČARIMA IZ POLICIJE: “Zbog svoje i sigurnosti drugih osoba, pridržavajte se propisa!”

Objavljeno

-

By

“Zbog svoje osobne i sigurnosti drugih osoba, policija poziva i nautičare da se pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru”, priopćeno je danas iz PU zadarske.

Jučer, 18. svibnja u popodnevnim satima posada Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar na području Borika u glisiranju plovilom uz obalu na udaljenosti manjoj od 300 metara, zatekla je 29-godišnjeg  hrvatskog državljanina.

U glisiranju plovilom uz obalu na nedozvoljenoj udaljenosti, posada policijskog plovila, također je u subotu, 14. svibnja 2022. godine u 11.20 sati, zatekla 39-godišnjaka kako upravlja gumenjakom.

Zbog počinjenih prekršaja, obojica su novčano sankcionirani po odredbama Pomorskog zakonika.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

6. TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL: U petak Kaljani kuhaju svoje slavne brudete, a pjeva Đani Stipaničev

Objavljeno

-

By

Kako složiti mala, ali delikatesna jela temeljena na gastronomskoj baštini zadarskog ribarskog kraja – bilo je pitanje na koje su četvrtog dana ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala odgovorili poznati zadarski kuhari i gastronomski edukatori Josip Vrsaljko i Robert Pinto, uz asistenciju učenika i profesora zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te Srednje škole Biograd.

Vrsaljko se odlučio za bijelu ribu – vrhunske brancine premium klase iz kaveza ugljanske tvrtke „MarFish“ koje je konfitirao (lagao kuhao) u maslinovom ulju, citrusima, ružmarinu i papru. Koristio je brancine maksimalne pecature od 2,80 do 3,50 kg, umrtvljene japanskom humanom metodom. Chef Trattorie „Mediterraneo“ Robert Pinto ponudio je svoju marinadu i saur od srdele. Na drugom kraju improvizirane kuhinje na otvorenom, više vrsta sushija od tune i povrća rolao je mladi, ali vrhunski sushi majstor Ivan Bašić iz zadarskog restorana s azijskom hranom „Maguro“. Sa svojim malim jelima u programu su sudjelovali restoran „Corte“ te catering „Angelus“, a svoj doprinos kroz nekoliko jela dali su i učenici srednje škole na Boriku.

Iako je svibanjsko sunce dobro ugrijalo Trg Petra Zoranića, u malim, ali slasnim i maštovitim ribljim porcijama, dobrim vinima zadarskih vinara i koktelima od „Maraskinih“ pića te Ožujskom pivu uživalo je nekoliko stotina Zadrana i turista. Svatko je za sebe našao ponešto i na Gastro pijaci koja neprekidno traje u sklopu Festivala: vrgoračke jagode, rane trešnje, artičoke, paški sir, sjajni „Pašmanero“ umak…

6. TSW Festival nastavlja se u petak u pojačanom ritmu, u dva termina, jutarnjem i večernjem. Ujutro će svoj cooking show od bijele ribe na roštilju održati profesor kuharstva u biogradskoj Srednjoj školi Marin Banović i to na temu bijele ribe na roštilju. U gastro programu sa svojim jelima sudjeluje još i kuharska ekipa „Turisthotela“, a svoj će sushi motati i ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je inače stalno prisutna u gastro ponudi lanca „Interspar“. Za glazbu je opet zadužen sjajni DJ Mate Kokić, a program će voditi RTL-ova reporterka Nikolina Radić. U petak će, kao i dan prije, majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček voditi radionice origamija za sve zainteresirane.

Navečer u 19 sati počinje prava fešta od ribe i glazbe. Nastupaju Đani Stipaničev i DJ, inače popularni voditelj Radija 057, Davor Valčić. Iz Kali stiže prava gastro poslastica. Dolazi Udruga Kualjske ribarske noći koja će pripremati velike brudete. Kako nam je objasnila tajnica te Udruge i direktorica TZ Kali, Ina Kolega, ovaj put Kaljani neće kuhati onaj slavni Kualjski brudet od ugora „na bilo“ s krumpirima već će se držati teme ovogodišnjeg Festivala – plave ribe. Pripremit će brudet od tune te srdele „umido“, na crveno. Nema sumnje da će odlični kaljski kuhari, najpoznatiji ribari „na cilom svitu“ i ta jela pripremiti vrhunski. U slast!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA 4. dan Tuna, Sushi & Wine Festivala 2022.

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu