Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO/VIDEO) SASTANAK U SALIMA Zajednički odgovor na izazove koje donosi dogradnja gradske luke Sali

Objavljeno

-

U tijeku su radovi na dogradnji gradske luke Sali na Dugom otoku. Riječ je o projektu Županijske lučke uprave Zadar vrijednom 90.554.459,65 kuna, od kojih se 85% sufinancira iz Kohezijskog fonda Europske unije, u sklopu „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, dok 15% sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

ŽLU Zadar ulaže sve napore kako bi se ovaj važan projekt završio u predviđenom roku, do 31. prosinca 2023. godine. Kako bi zajednički odgovorili na izazove koje donosi tehnička kompleksnost radova i sama lokacija zahvata, u Domu Zadarske županije u petak, 8. travnja 2022. godine, održan je sastanak s predstavnicima ključnih dionika i lokalne zajednice.

„U proteklih nekoliko mjeseci, nakon izvršenih prvih radova na iskopu dna na kojem je predviđeno postavljanje pilota koji će nositi lukobran, projektni tim suočen je s prvim izazovima koji su uzrokovali potrebu dodatnih istraživanja, prilagodbu postojeće projektne dokumentacije kao i promjenu tehnologije iskopa i gradnje. Razlog tomu je geomorfološka struktura sedimenta dna koja se prvotnim istražnim geološkim ispitivanjima nije mogla predvidjeti. Sve ovo će uzrokovati dodatne napore kako bi se radovi izveli u krajnjem zacrtanom roku. Ukoliko se isti premaši, povezane troškove ćemo morati snositi sami, a svi smo svjesni da do realizacije ovog izuzetno vrijednog projekta za daljnji rast i razvoj kako mještana Sali, tako i cijelog Dugog otoka“, ne bi došlo bez korištenja sredstava ESI fondova, istaknuo je ravnatelj ŽLU Zadar Davor Škibola.

Pomoćnica ravnatelja ŽLU Zadar Branka Batur naglasila je kako su konzultacije sa svim ključnim dionicima ovog projekta važne upravo kako bi se, uvažavajući činjenicu kako zatvaranje luke Sali za redoviti promet zbog odvijanja radova remeti redovite komercijalne aktivnosti Saljana, informiralo lokalno stanovništvo i gospodarske subjekte o režimu korištenja resursa postojeće luke, ali i zajedno raspravile mogućnosti kako se i na koji način prilagoditi postojećim okolnostima.

Sastanku su uz domaćina, zamjenika župana Zadarske županije Šimu Vickovića, prisustvovali načelnik Općine Sali Zoran Morović, lučki kapetani Denis Livljanić i Ivo Švorinić, članica Općinskog vijeća Općine Sali Ivana Kirinić Frka, predstavnik udruženja brodara u Salima Sebastijan Raljević, predstavnik ugostitelja u Salima Danijel Lučić, predstavnik Ceha ugostitelja Zadarske Županije pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Robert Kovačević, predstavnici izvođača radova (Zajednica ponuditelja Adriaing d.o.o. i Kali gradnja d.o.o.) Matjaž Andrejašič i Krešimir Miličević, stručni nadzor Filip Juranov iz tvrtke D&Z d.o.o., koordinator zaštite na radu Zvonimir Klindić, projektanti iz tvrtke Obala d.o.o. Goran Vego i Josip Zekan te Jasminka Ćoza, direktorica vrtke Civil Engineering Consultancy d.o.o. Zadar.

Zaključeno je kako će se slično događanje, u formi javne tribine, u skorije vrijeme organizirati u samom mjestu Sali. Županijska lučka uprava Zadar će inicirati izradu Studije sigurnosti plovidbe u luci s ciljem formiranja koridora sigurne plovidbe za vrijeme izvođenja radova, a do tada pripremiti dodatne znakove upozorenja o zabrani korištenja luke koji će se postaviti na krajnje točke saljskog porta, razmotriti mogućnosti postavljanja privremenih pontona za privez na slobodnom dijelu luke, dodatnih sidrišnih plutača i sličnih rješenja kojima bi se, u skladu s mogućnostima, olakšalo odvijanje redovitih sezonskih aktivnosti lokalnog stanovništva i njegovih gostiju. Dodatno će se s brodarima izanalizirati opcije oko izmještanja u Zaglav i potencijalnog korištenje operativne obale kao mjesta priveza za brodare.

ŽLU Zadar ovim se putem zahvaljuje svim građanima i dionicima na razumijevanju i strpljenju potrebnom za realizaciju projekta „Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku” čiji je cilj povećanje sigurnosti pomorskog prometa u luci Sali, osiguranje usluge prijevoza tijekom cijele godine te bolja povezanost Dugog otoka s kopnom.

Projektom je planirano proširenje luke izgradnjom obale u dužini od 149,44 m, uređenje zaobalne površine uz novoizgrađene obale te izrada lukobrana za zaštitu od valova u dužini od 114,50 m.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN TIJELOVA I DAN DRŽAVNOSTI / Provjerite gdje ćete u četvrtak moći u kupovinu…

Objavljeno

-

By

Veći marketi i supermarketi, odnosno trgovački lanci u Zadru u četvrtak, na blagdan Tijelova i Dan državnosti RH neće raditi. Na vrijeme se pobrinite za sve što vam treba…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

zatvoreno

KONZUM:

zatvoreno

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

zatvoreno

RIBOLA

zatvoreno

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENE PRIJAVE / Pridružite se radionicama izrade jezerske ogrlice u Gradskoj straži

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrlice

Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter,a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki , kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu