Connect with us

Hrvatska

SEDAM ZLATNIH PRAVILA / Od danas plaćamo skuplju struju, a ovo su trikovi kojima možete ublažiti udar…

Objavljeno

-

Od danas ćemo u Hrvatskoj plaćati skuplju struju. Poskupljenje koja su najavljena prije nekoliko mjeseci zahvatit će većinu od 1,43 milijuna kućanstava, pošto HEP drži više od 90% maloprodaje električne energije u državi.

Sredinom veljače, Vlada Republike Hrvatske donijela je neke mjere koje bi trebale ublažiti udar na novčanike građana te utjecati na cijene energije. Premijer Plenković kazao je da bi električna energija kućanstvima trebala poskupjeti do 9,6 posto, dok bi bez vladinih mjera rast cijena za kućanstva bio čak do 23 posto.

Nema jeftine struje bez početnih ulaganja

Poskupljenja ćemo vidjeti na računima koji nam dolaze u svibnju, a alternativa za “skupu struju” mogu biti obnovljivi izvori energije, no po pitanju uštede na računima za električnu energije korištenjem obnovljivih izvora energije, nažalost ne postoji opcija bez određenih početnih ulaganja, pojašnjava nam Srećko Tamburović, stariji istraživač u Odjelu za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša i stručnjak za solar Energetskog instituta Hrvoje Požar.

“Za postojeća kućanstva građanima je trenutno najjednostavnija i najdostupnija opcija ulaganja u sunčane elektrane za samoopskrbu. Elektranu je moguće planirati na krovnim površinama na legalnim objektima, za što u tom slučaju nije potrebno ishoditi građevinsku dozvolu već gradnja ide prema uvjetima za jednostavne građevine”, pojašnjava nam Tamburović. HEP ODS je sa svoje strane pojednostavnio proceduru priključenja elektrana ovog tipa tako da od idejnog projekta do elektrane u pogonu ne bi ni u najgorem slučaju trebalo proći više od godine dana.

“Elektrana se dimenzionira tako da njena proizvodnja pokriva vlastite potrebe objekta na koji se instalira, a to je zadaća kvalitetnog projektanta. Korisnik u tom slučaju nema dodatne brige oko obračuna proizvedene i potrošene električne energije već njegov odabrani opskrbljivač to radi za njega. Važno je napomenuti da se ovom mjerom smanjuju računi za električnu energiju korisnika, ali da ih nije moguće svesti na nulu. Ovakva ulaganja su isplativa u manje od 8 godina bez poticaja, a s poticajima koje daje npr. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost taj period može biti i duplo kraći. Nakon toga sva proizvedena energija iz elektrane je bonus za korisnika a projektirani vijek joj je 25 godina”, kaže nam ovaj stručnjak.

U budućnosti – energetske zajednice?

Također, prema novo donesenom regulatornom okviru, kada budu doneseni i svi potrebni podzakonski akti, očekuje nas mogućnost formiranja energetskih zajednica. “To praktično građanima znači da će ako nemaju pogodnu vlastitu krovnu površinu moći investirati u ovakvu elektranu na pogodnom krovu u susjedstvu ili kupovati električnu energiju od nekog u njihovoj blizini tko ima elektranu. Jednako tako će omogućiti i onim građanima koju žive u višestambenim jedinicama da imaju elektranu na krovu zgrade te troše tako proizvedenu električnu energiju na više obračunskih mjernih mjesta (brojila) što do sada nije bilo moguće”, govori Srećko Tamburović.

Ako niste te sreće da možete postaviti svoju mini-elektranu na krov, postoje i neki trikovi kako da svojim ponašanjem, odnosno promjenama navika uštedite pokoju kunu na računima za struju. Smanjenje troškova za električnu energiju može se razdijeliti na 2 glavna dijela – promjena ponašanja kojim smanjujemo nepotreban rad uređaja ili eliminiramo greške koje uzrokuju povećanu potrošnju te kupnja i odabir energetski učinkovitih uređaja, pojasnio nam je Marko Bišćan, stariji istraživač u Odjelu za energetsku učinkovitosti i voditelj projekta LABEL 2020 u Energetskom institutu Hrvoje Požar.

Za što manju potrošnju važno je imati učinkovite uređaje, a za njihovu kupovinu razvijen je i alat, koji ima za cilj pomoći kupcu odabir optimalnog uređaja, pojašnjava nam Bišćan. “Aplikacija analizira uređaje s novom energetskom oznakom, preuzima ključne podatke, daje usporedbu, te računa troškove za energiju i vodu prema odabranom načinu korištenja”, kaže.

Trikovi za uštedu struje

Promjena ponašanja ne zahtijeva ulaganja, ali je najčešće najteža, kaže Bišćan, dodajući da se teško riješiti uhodanih navika. Pametnim korištenjem uređaja u kućanstvu, mogli biste uštedjeti nešto struje, a u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako da promijenite neke od navika koje nas na kraju mjeseca – koštaju.

1. Perilice i sušilice rublja veliki su potrošači, a jedan od savjeta je i da odjeću perete na nižim temperaturama jer time znatno smanjujete potrošnju energije.

2. Ako imate perilicu suđa, budite energetski učinkoviti odabiranjem kratkoga programa pranja s niskom temperaturom. Također, preporučljivije je rabiti perilicu posuđa nego prati posuđe ručno jer upotrebom perilice štedite električnu energiju i vodu.

3. Vaš televizor također može biti veliki potrošač električne energije, jer što je veći ekran, veća je i potrošnja energije. Stoga razmislite o tome da za svoje kućanstvo kupite televizor nešto manjih dimenzija. Televizija često ostaje uključena iako je nitko ne gleda, što također troši struju. Isključite ju ako nitko ne gleda, vaš novčanik na kraju mjeseca bit će vam zahvalan. Također, prilikom kupnje prednost dajte televizorima koji su označeni oznakama viših energetskih razreda.

4. Hladnjak primjerice također može biti veliki potrošač struje, stoga ga probajte postaviti u dio kuhinje koji nije izravno izložen suncu. Ako je na hladnijem mjestu, hladnjak će trebati manje energije da se ohladi i zadržava tu temperaturu. Dobro poznato pravilo je i da vrata hladnjaka ne držite predugo otvorenima. Prije nego otvorite hladnjak, razmislite što trebate iz njega.

5. Kod prostora gdje je potrebno dugotrajno osvjetljenje, upotrebljavajte štedna rasvjetna tijela. Imajte na umu i da se kvalitetnija i učinkovitija rasvjeta postiže postavljanjem većeg broja manjih izvora svjetlosti u prostoriji.

6. Što manje koristite i kuhala za vodu, jer je puno jeftinije zagrijati vodu za čaj ili kavu na štednjaku.

7. Kućanske aparate koje ne koristite stalno iskopčajte iz struje, jer svi električni aparati uključeni u utičnicu troše struju i kada su ugašeni. I vaši punjači za mobitele, koji su “samo ukopčani” u utičnicu bez da pune mobitel, također vam mogu potrošiti puno električne energije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Hoće li biti bijelog Božića? Dugoročna prognoza pokazuje kakva nas jesen i zima očekuju

Objavljeno

-

By

Nakon ne samo iznadprosječnog toplog rujna, nego ponegdje čak i rekordno toplog, prognoze za listopad govore da nas toplije vrijeme čeka i prema zimi, a ni u studenom vjerojatno neće biti velike studeni.

Analiza srednje temperature zraka na meteorološkim postajama DHMZ-a od 1. siječnja do 30. rujna također upućuje na zaključak kako živimo u još jednoj u nizu iznadprosječno toplih godina, piše HRT.

Dosadašnji dio godine ponegdje nije samo specifičan po temperaturi zraka. Na postaji DHMZ-a Zagreb Maksimir, primjerice, ukupna količina oborine je 2. najveća od 1949. godine, od kada postoje mjerenja na toj postaji.

Kratkoročne i srednjoročne prognoze za početak listopada upućuju na nastavak “rujanskog” vremena i sljedećih tjedan dana. A prema dugoročnijoj prognozi za sljedeća 4 tjedna – prilično je mala vjerojatnost da će neki od tjedana biti hladniji od prosječnoga, drugim riječima, mala je vjerojatnost dugotrajnije hladnoće ili duljeg razdoblja temperature zraka niže od uobičajene za listopad.

Također je u prva 2 listopadska tjedna mala vjerojatnost znatnije količine oborine ili drugim riječima – do sredine listopada kiša će vjerojatno i dalje biti razmjerno rijetka i ne obilna ili će čak mjestimice i izostati – velika je vjerojatnost nastavka razmjerno suhog razdoblja. U drugom dijelu listopada povećava se vjerojatnost za ukupne tjedne količine oborine oko prosječnih pa i veće, osobito na Jadranu i područjima uz njega.

Pouzdanost dugoročnih prognoza za studeni je manja nego za listopad, ali je možda nekima ipak zanimljivo spomenuti kako su prognoze postojane te i dalje upućuju na povećanu vjerojatnost još jednog iznadprosječno toplog mjeseca, što znači da ni u studenom ne bi trebalo biti velike studeni, odnosno dugotrajnog razdoblja hladnoće neuobičajene za posljednji jesenski mjesec.

Pritom će ukupna količina oborine u studenome, ostvare li se trenutačno najvjerojatnije, ali ne i odviše pouzdane prognoze – u većini Hrvatske biti oko prosjeka pa i veća?!

Prognoze za zimu, odnosno razdoblje prosinac – siječanj – veljača – daju povećanu vjerojatnost za srednju sezonsku temperaturu zraka oko prosječne, većinom i malu višu. Drugim riječima, zima će vjerojatno biti primjerenija prosječnoj zimi, nego što će jesen biti oko prosječne jeseni. Pritom je povećana vjerojatnost ukupne sezonske količine oborine u većini Hrvatske barem malo veće od prosječne.

Ako se to ostvari – temperatura oko prosječne i višak oborine – povećava se “nada” mnogih i za snijeg. I to manje u prosincu, a više u veljači i posebice siječnju.

Naravno, ne treba zaboraviti kako je riječ o dugoročnim prognozama koje imaju i još dugo će imati puno nedostataka.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

GRADOVI ZABRANJUJU NAJAM ROMOBILA / Samo ove godine u Hrvatskoj na romobilu poginula jedna osoba; 40 teško, 67 lakše ozlijeđenih

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Električni romobili postaju sve veći problem u svjetskim metropolama, ne samo zbog opasnosti koju predstavljaju u prometu nego i zbog njihova nepropisnog odlaganja na ulicama i blokiranja pločnika. Zato su pojedini gradovi odlučili zabraniti njihov najam. Posljednji koji je to učinio je Pariz. Romobil se može unajmiti i u Hrvatskoj.

Električni romobil u Hrvatskoj se može unajmiti u svim velikim gradovima.

– U ljetno vrijeme većina naših korisnika su turisti, ako govorimo o Osijeku, o Velikoj Gorici gdje smo isto prisutni većina korisnika bit će domaći ljudi. Van sezone, to su uglavnom domaći ljudi koji romobile koriste većinom za nekakve potrebe, na posao s posla, obavljanje nekih dnevnih obaveza, rekao je Ivan Begović, direktor za mikromobilnost Bolta za Hrvatsku i Sloveniju.

Ipak, jedna za drugom svjetska metropola zabranjuje najam romobila: Toronto, Boston, San Francisco, a od 1. rujna i Pariz kao prvi grad u Europi.

Zabrinjavajuća statistika u Hrvatskoj

Građani su se žalili da se unajmljivači nepropisno parkiraju, blokiraju prolaz pješacima i ugrožavaju njihovu sigurnost. 

– Radi se o relativno jednostavnom prijevoznom sredstvu, ali nažalost zbog svoje koncepcije i konstrukcije vrlo često nisu baš pogodni za javni cestovni promet. Osobno se vrlo često ježim situacija koje se mogu dogoditi s tim istim našim nazvat ćemo ih jeftinim prijevoznim sredstvima, objasnio je Krunoslav Ormuž, sudski vještak za promet, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

U prvih 8 mjeseci ove godine u Hrvatskoj je na romobilu poginula jedna osoba, 40 ljudi zadobilo je teške ozljede, 67 lakše. Posljednja nesreća dogodila se u Bjelovaru prošloga mjeseca, kada je devetogodišnja djevojčica ozlijedila glavu. Policija upozorava da je kaciga obavezna.

Policija: Zabrinjava nas da djeca mlađa od 14 godina voze romobile

– Zabranjeno je prevoziti osobe. Na osobnom prijevoznom sredstvu može se voziti samo vozač i treća stvar koja nam se najmanje sviđa, a to je da smo primijetili da i djeca, odnosno osobe mlađe od 14 godina upravljaju osobnim prijevoznim sredstvima. Dakle, ne, i to je zabranjeno. Dakle, osobe do 14 godina ne smiju uopće sudjelovati u prometu vozeći osobno prijevozno sredstvo, upozorio je Josip Mataija, voditelj Službe prometne policije MUP-a.

Zbog svega, u velikim gradovima jenjava oduševljenje koje je zavladalo prije 4 godine kad su se električni romobili masovno pojavili. Osim toga, istraživanja su pokazala i da njihova proizvodnja, prikupljanje s gradskih ulica, punjenje baterija i vraćanje u promet radi iznajmljivanja znatno utječe na emisije stakleničkih plinova.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

VIŠE DESETAKA PUTA JAČA OD HEROINA / “Zombi-droga” odnijela prve žrtve u Europi, neslužbeno i u Hrvatskoj

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Iz SAD-a stiže upozorenje Europi: pripremite se za nagli porast korištenja sintetičke droge fentanil. Sintetička droga, slična heroinu ali više desetaka puta jača od njega već godinama hara Amerikom. Zbog teških halucinacija korisnika fentanil nazivaju „zombi drogom“ i odnijela je prve žrtve kako u Europi, tako, zasad neslužbeno i u Hrvatskoj.

Nesvjesni svijeta oko sebe, kao u hororima, američkim gradovima tumaraju ovisnici o fentanilu. Leže polumrtvi, skupljaju smeće, tijela prekrivenih inficiranim ranama od uboda.

U njujoškom Bronxu dogodila se tragedija u jaslicama čiji su vlasnici, uz čuvanje djece, pakirali fentanil.

– Optuženici su otrovali četiri bebe, od kojih je jedna preminula, jer su iz jaslica vodili narko-akciju, izjavio je Damien Williams, državni tužitelj za područje južnog New Yorka.

U Americi je zbog ovisnosti o fentanilu umrlo više od 100.000 ljudi. Toliki su razmjeri te krize da su i američki predsjednik Joe Biden i njegov šef diplomacije na nedavnom zasjedanju UN-a upozorili Europljane da se problem širi i na Stari kontinent.

U Hrvatskoj fentanila ima, ali pod ključem i kontrolom liječnika, uglavnom u obliku flastera. Zasad neslužbeno – dva su smrtna slučaja u Hrvatskoj.

– Proteklih nekoliko mjeseci postoje ozbiljne indicije da su dva opijatska ovisnika uzimala fentanil. Prema navodima članova njihovih obitelji, pakiranja fentanila su nađena pored njihovih beživotnih tijela. Mi još uvijek čekamo službene nalaze obdukcije, rekao je dr. med. Ivan Ćelić, psihijatar za ovisnosti o sintetičkim drogama u Klinici za psihijatriju Vrapče.

– Zombi-droga je kombinacija xylazina i fentanila. I jedno i drugo dovode do usporavanja disanja, smanjenja otkucaja srca, sniženja krvnoga tlaka. To su zastrašujuće scene, dodao je Ivan Ćelić.

Za prethodno spomenuta dva zabilježena slučaja u RH kazao je da su primjer zlouporabe medicinskog fentanila. Napomenuo je da se radi o opijatu koji je više desetaka puta jači od heroina.

U Europi se fentanil još nije proširio. Prema službenim podacima, u 2021. godini 140 osoba umrlo je zbog predoziranja. Izrazito je jak, mnogo jači od heroina. Od jednog grama može se pripremiti čak 600 doza.

Pedeset puta jači od heroina

– Učinak fentanila je identičan ili vrlo sličan učinku heroina. S tim da je proizvodnja fentanila puno, puno jednostavnija. Radi se o čisto sintetskoj drogi, a to znači da nema potrebe za uzgojem, nema potrebe za plantažama, nema potrebe za distribucijom, objasnio je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Vrlo mala koncentracija fentanila djeluje vrlo moćno na opijatske receptore u mozgu i izaziva, kako željene učinke za osobu koja je ovisna, tako nažalost i neželjene učinke. Respiratorna depresija je onaj finalni stadij kada osoba prestaje disati i nažalost izgubi život.” – Psihijatar Ivan Ćelić

U Hrvatskoj prednjači konzumacija kanabisa na koji otpada 70% policijskih zapljena. Slijedi kokain, koji je doživio pravi bum, zatim amfetamini pa heroin.

– Direktor Europske agencije, buduće Europske agencije za droge, je kazao da danas ima svega, svugdje i svašta. Takva je enormna ponuda tako da nemate više nikakvih ograničenja, rekao je Petković.

Sve je dostupno, svega ima – a što je dostupnije, i potražnja je veća.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu