Connect with us

Hrvatska

“NATO ne želi eskalirati ono što je još regionalni sukob, u treći svjetski rat”

Objavljeno

-

Izvor: N1

Nikola Brzica, stručnjak za obranu i sigurnost te bivši pomoćnik ministra obrane, gostovao je u Dnevniku N1 gdje je komentirao situaciju u Ukrajini.

Na pitanje kako mu se čini situacija i hoće li dugo trajati rat, Nikola Brzica je rekao: “Mislim da hoće. Putin je jasno dao do znanja da traži novu sigurnosnu jednadžbu. Mislim da se zapad mora suočiti s novim eskalacijama provokacijama i agresivnim mjerama Rusije.”

Pojašnjava i gađanje civilnih ciljeva iako su od početka Rusi isticali da ih zanimaju samo vojni: “Vojna infrastruktura se gađala precizno navođenim projektilima u prva dva dana rata. Nakon toga su Rusi probali po modelu Čehoslovačke ili Afganistana s blic operacijom specijalnih snaga zauzeti ključni teren i natjerati ukrajinski državni vrh da napusti zemlju. Ukrajinci su se pokazali žilavi. Sad su krenule teške postrojbe iz više pravaca koje koriste tehnologiju iz prošlog stoljeća, to nije precizno i ti projektili i postrojbe melju sve pred sobom.”

Na pitanje koliko Ukrajinci mogu izdržati, Brzica odgovara: “Rusi napreduju. Nije iznenađenje da se žestoko bore na jugoistoku jer je tu prva linija, ali na sjeveru uz Dnjepar radi se o stotinjak kilometara. Srušili su mostove, odbili više napada. Harkiv koji je uz rusku granicu, grad od milijun i 400.000 stanovnika – Rusi su više puta ušli u taj grad i nisu ga zauzeli.”

Komentirajući nevoljkost NATO-a da posluša ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i zabrani letove iznad Ukrajine, istaknuo je: “NATO svjesno ne želi eskalirati ono što je još regionalni sukob u treći svjetski rat.”

Ukrajinci se prilično dobro nose s ruskom nadmoći u zraku, dodaje stručnjak za obranu i sigurnost. Također je pohvalio odbijanje prosvjedne note vojnog atašea u Moskvi zbog navodnih hrvatskih dragovoljaca jer “u teškim okolnostima nije nasjeo na politički teatar”.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

TEMPERATURE I 20 STUPNJEVA NIŽE! / Stiže velika promjena vremena, u dijelu zemlje bit će i snijega

Objavljeno

-

By

Pretežno vedro je je diljem zemlje, prilike su stabilne, kako se sa sjeverozapada Europe prema našim krajevima proteže greben anticiklone. U nastavku subote sunca će biti u izobilju diljem Hrvatske. Temperature će lokalno prijeći 30 vrlo vjerojatno.

nedjelja će dijelovima zemlje donijeti vruće prilike, moguće i do 32, posvuda će biti sunčano.

Ponedjeljak će početi sunčanim vremenom, no jugozapadnjak u unutrašnjosti i jugo na moru će jačati, kao uvod u promjenu vremena.

Tijekom utorka slijedi postupni porast naoblake, poslijepodne će kiša i pljuskovi s grmljavinom biti sve češći. Lokalno je moguće nevrijeme. Prema večeri, kako temperature budu padale, kiša će prelaziti u snijeg u gorju.

Temperature će osjetno pasti, u srijedu bi tako na mjestima u unutrašnjosti mogle biti i 20-ak stupnjeva niže.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

S tržišta se povlači još jedan proizvod, sadrži bakteriju

Objavljeno

-

By

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda: SOJINA SAČMA, broja šarže 300324068, datum proizvodnje 08.03.2024., datuma najbolje upotrijebiti do 08.03.2025., zbog utvrđene bakterije iz roda Salmonella spp.

Proizvod nije u skladu s Pravilnikom o sigurnosti hrane za životinje („Narodne novine“, broj 102/2016, 60/2020).

Detalji o proizvodu dostupni su na web stranici subjekta u poslovanju s hranom za životinje.

Podaci o proizvodu:

Proizvođač: Fanon d.o.o., Vladimira Nazora 126, Petrijanec

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Provjerite police! Povlači se popularni čaj zbog povećane količine aluminija

Objavljeno

-

By

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda MATCHA ČAJ PRAH 80g, najbolje upotrijebiti do 30.6.2026., barkod: 6 922163 621264, lot NL02-230630, zbog povećane količine aluminija u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, navodi se na stranicama HAPIH-a.

Podaci o proizvodu:

Zemlja podrijetla: Kina

Dobavljač: ASIA EXPRESS FOOD, Kilbystraat 1, Kampen, 8263 CJ, Nizozemska

Stavlja na tržište: Asia project d.o.o., Ilica 52, Zagreb

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu