Connect with us

Hrvatska

Plenković: “Brutalna agresija Rusije na Ukrajinu ima ozbiljne posljedice ne samo za Ukrajinu nego i na temelje međunarodnog poretka”

Objavljeno

-

U Vladi su održani radni sastanci u vezi s daljnjim aktivnostima vezanim uz pomoć Ukrajini. Premijer Andrej Plenković na konferenciji  za medije govori što je dogovoreno.

– U Vladi su održani sastanci povodom brutalne agresije Rusije na Ukrajinu koja ima ozbiljne posljedice ne samo za Ukrajinu nego i na temelje međunarodnog poretka, kršenje međunarodnog prava, stabilnosti. Moramo donositi odluke kako bismo se usprotivili ovakvom ponašanju Rusije, rekao je Plenković i najavio kako će sutra biti izvanredna sjednica Vlade.

– Pripremili smo paket mjera i informacija o svemu onome na čemu rade brojni resori ovih dana. Razgovarao sam danas, kao i proteklih dana, s našom veleposlanicom Anicom Djamić u Ukrajini. Tamo je još između 35-50 naših građana. Oni koji su radili u misiji EU-a, OESS-a su u procesu evakucaij ili su neki već vraćeni. Veleposlanica je tamo i u kontaktu s njima i bit će im na raspolaganju i pomoći ako će htjeti napustiti Ukrajinu, rekao je premijer.

Dodao je kako su u procesu donošenja odluke o osnivanju međuresorne radne skupine koja će se odnositi na prihvat izbjeglica iz Ukrajine.

– Jučer i danas su već stigle izbjeglice u Hrvatsku, a mi ćemo temeljem iskustva iz Domovinskog rata i u skrbi za izbjeglice iz BiH ponuditi naša iskustva. Proces će kooridnirati MUP, Stožer civilne zaštite i drugi resori i pomoći ćemo da se prihvati određeno broj ukrajinskih izbjeglica u RH. Donijeti ćemo i zaključak o osnivanju ekspertne radne supine na razini Ministarstva zdravstva radi zdravstvene zaštite ljudi koji će doći u Hrvatsku, istaknuo je Plenković.

– S obzirom na moguće reperkusije rata u Ukrajini na energetsku situaciju sutra ćemo ažurirati jednu odluku koja se odnosi na krizni tim koji je ključan za plan intervencije u mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom RH kako bismo i na taj način bili spremni na sve izazove. U ovom trenutku nije ugrožena opskrba plinom niti kućanstva niti gospodarstva, ali želimo poduzeti mjere kako bi jedan tim cijelo vrijeme bdio nad ovom temom koja je posebno važna za naše građane, istaknuo je.

– Vlada je donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni prostor ruskim aviokompanijama. Popodne će biti i politička rasprava o toj temi na sastanka ministara vanjskih poslova EU-a na kojem će biti i ministar Gordan Grlić-Radman. Nakon toga vjerujem da će se donijeti odgovarajuće odluke i na razini EU-a. Mi ćemo sutra na Vladi donijeti zaključak na tu temu, rekao je Plenković. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u subotu sastanak s članovima Vlade RH, Civilne zaštite i Crvenog križa radi podizanja stupnja pripravnosti u vezi s prihvatom izbjeglica iz Ukrajine zbog ruske agresije.

Sjedište hrvatske Vlade – Banski dvori u subotu su navečer bili osvijetljeni bojama ukrajinske zastave, a u objavi na Twitteru, uz fotografiju osvijetljenih Banskih dvora, premijer je poslao poruku solidarnost i podrške ukrajinskom narodu.

Ukrajina je neovisna i suverena država. Hrvatska je uz vas, istaknuo je.

 

Hrvatska

S tržišta se povlače dva lijeka: Iz HALMED-a objasnili zašto

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio da se s tržišta povlače dva proizvoda: Dentalni štapići i kapi za oči.

Tvrtka Apolonia d.o.o. Labin, distributer lijeka Apernyl a100 (dentalni štapići s acetilsalicilnom kiselinom), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provode povlačenje serije 0457 predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine krajnjih veleprodaja i stomatoloških ordinacija, objavio je HALMED.

Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na odstupanje u rezultatima testa stabilnosti.

Budući da odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj nema niti jedan lijek s istom djelatnom tvari u istom farmaceutskom obliku, navedeni lijek se nabavlja postupkom izvanrednog unošenja temeljem izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom lijeka ili za nužne slučajeve liječenja na pojedinačni recept.

Povlače se i kapi za oči

Tvrtka Bausch + Lomb Ireland Limited, nositelj odobrenja za lijek Oftidorix 20 mg/ml + 5 mg/ml, kapi za oko, otopina, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode provodi povlačenje serija 2203695A, 2211906B i 2303977E predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na potencijalno kompromitiranu sterilnost. Na temelju dostupnih podataka, nije utvrđen rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lijek, objavio je HALMED.

Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu nisu dostupne druge serije lijeka koje nisu zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost, međutim dostupni su drugi lijekovi s istom kombinacijom djelatnih tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Liječnici upozoravaju: Ovo su sada dva najčešća simptoma covida, obratite pažnju na njih

Objavljeno

-

By

Na početku pandemije covida činilo se da se simptomi na koje treba obratiti pažnju neprestano mijenjaju i bilo ih lako zamijeniti s drugim respiratornim bolestima. Čak i sada, iako mnogo bolje razumijemo znakove upozorenja, ne postoje dva ista slučaja covida i simptomi mogu varirati od blagih do vrlo teških. Ipak, među novim slučajevima, liječnici kažu da se stalno prijavljuju dva simptoma.

Ovo su dva simptoma na koje morate obratiti pažnju.

Govoreći za Today.com, dr. William Schaffner, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt, upozorio je da je novi novi soj koronavirusa vrlo zarazan. Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je od 25. studenoga soj HV.1 činio 31,7 posto američkih infekcija covidom.

Imajući to na umu – i s obzirom na blagdanska okupljanja pred nama – htjet ćete biti dodatno sigurni da poznajete simptome na koje biste trebali obratiti pozornost, piše Best Life.

Kao što je David Cutler, certificirani liječnik obiteljske medicine u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji, rekao za Parade, morate biti oprezni s grloboljom i začepljenim nosom, koji su trenutno dva najčešća simptoma covida.

Ono što čini stvari kompliciranijim je to što su to isti simptomi koje bismo povezali s običnom prehladom ili gripom, što može otežati dijagnozu, osim ako se ne podvrgnete testiranju, Linda Yancey, specijalistkinja za zarazne bolesti u kaže: “Nažalost, simptomi covida počinju nalikovati onima kod većine drugih infekcija gornjeg dišnog trakta. Gotovo svi imaju začepljen nos, kašalj i grlobolju.”

Prema Schaffneru, možda ćete moći razlikovati covid od drugih virusa zahvaljujući obrascu po kojemu se razvija bolest. “Trenutačno se covid najprije manifestira upalom grla, nakon čega slijedi začepljenost nosa, curenje nosa i osjećaj iscrpljenosti s umorom i bolovima u mišićima”, rekao je za Parade.

Schaffner je primijetio da ovo ipak nije univerzalni obrazac i da se kod nekih pacijenata svi ovi simptomi mogu pojaviti odjednom. Ako imate covid, možete očekivati da ćete se osjećati iscrpljeno oko pet do sedam dana, rekao je, a ako imate neugodan “suhi, oštri kašalj”, to bi moglo trajati dva tjedna ili više.

Ovo nije prvi put da čujemo za progresiju simptoma. Još u rujnu, liječnici su identificirali sličan obrazac, primijetivši da covid sada primarno utječe na gornje dišne puteve, počinje upalom grla i onda prelazi u začepljenje.

Ostali simptomi sada su rjeđi.

Također u rujnu, liječnici su primijetili da nisu primali toliko izvještaja o suhom kašlju ili gubitku okusa i mirisa — dva vodeća simptoma tijekom ranih dana covida.

Kako je Grace McComsey, prodekanica za klinička i translacijska istraživanja na Sveučilištu Case Western, rekla za NBC News, samo oko 10 do 20 posto njezinih pacijenata s covidom prijavilo je gubitak mirisa ili okusa, što je bio nagli pad sa 60 na 70 posto onih koji su to prijavili na početku pandemije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

EPIDEMIJA HRIPAVCA / Pet ključnih simptoma na koje treba pripaziti: Ako primijetite ova dva, odmah se javite liječniku

Objavljeno

-

By

Više od 700 slučajeva hripavca zabilježeno je u Ujedinjenom Kraljevstvu između srpnja i studenog. Epidemija hripavca zahvatila je i Hrvatsku pa liječnici pozivaju na cijepljenje.

Hripavac je vrlo zarazna bakterijska infekcija koja zahvaća pluća. Dr. Gayatri Amirthalingam iz britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) za Mirror je kazala da se sada od ključne važnosti da se trudnice cijepe kako bi zaštitile svoje dijete.

Poneki veliki kašalj ili hripavac zamijene za prehladu zbog sličnih simptoma. Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva upozorava da je pet ključnih simptoma na koje treba obratiti posebnu pažnju, a obično se razviju nakon otprilike tjedan dana. To su:

1. Napadaji kašlja koji traju nekoliko minuta i pogoršaju se noću

2. Kašalj koji proizvodi zvuk nalik na “hop” – a između kašlja se osoba bori za dah

3. Otežano disanje nakon kašlja, što može dovesti do plave ili sive boje kod male dojenčadi

4. Pojava guste sluzi, što može dovesti do povraćanja

5. Jako crvenilo u licu

Karakterističan hripavac mogao bi trajati nekoliko tjedana ili mjeseci, upozorio je NHS. Ako imate bebu mlađu od šest mjeseci koja je počela razvijati simptome hripavca, trebali biste razgovarati s liječnikom što je prije moguće.

Ako vam koža ili usne poprime plavu ili sivu boju ili ako imate problema s disanjem – odmah se javite liječniku.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu