Connect with us

Svijet

Glavni tajnik NATO-a: Ovo je najveće gomilanje vojnih snaga od Hladnog rata

Objavljeno

-

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg održao je pressicu za medije nakon sastanka s ministrima obrane zemalja članica u Bruxellesu.

“Rusija nastavlja gomilanje vojnih snaga oko Ukrajine. Razgovarali smo i o ovoj najozbiljnijoj sigurnosnoj krizi u Europi u nekoliko desetljeća. Saveznici pozdravljaju sve diplomatske napore, ali zasad ne vidimo nikakve znakove deeskalacije nan terenu, nema povlačenja vojnih snaga i opreme. To bi se dakako moglo promijeniti, no ono čemu sada svjedočimo je da je Rusija nagomilala snage koje su spremne napasti i to od Krima do Bjelorusije, ovo je najveća koncentracija snaga u Europi od Hladnog rata.

Od samo početka NATO saveznici su rekli da će ruska invazija imati visoku cijenu i razokrivali smo ruske planove akcije i dezinformacije. Nije kasno da se Rusija odmakne od ruba sukoba i odabere put mira. NATO je Rusiji poslao konkretne prijedloge no još čekamo odgovore. Već smo rasporedili veći broj vojnih snaga i brodova, ovo su obrambeni koraci, NATO nije prijetnja Rusiji. Ne znamo što će se dogoditi u Ukrajini, ali situacija je već pokazala da se suočavamo s krizom europske sigurnosti. Moskva je jasno dala do znanja da je spremna dovesti u pitanja temeljna načela povezana s našom sigurnosti.

Moram reći da je ovo novo normalno u Europi, stoga, danas su se ministri odlučili na opcije za daljnje jačanje NATO obrane, uključujući osnivanje novih borbenih grupa u jugoistočnoj i istočnoj Europi, isto tako Francuska se ponudila da će voditi takvu borbenu grupu u Rumunjskoj”, rekao je.

“Rusija spremna dovesti u pitanje temeljna načela naše sigurnosti”

Na pitanje što točno znači novo normalno i hoće li se nove borbene grupe osnovati bez obzira na ruske poteze, rekao je:

“Novo normalno znači da je Rusija pokazala da je spremna dovesti u pitanje temeljna načela naše sigurnosti. Pravo svake zemlje je da odabere svoj put i da NATO saveznici zaštite svoje članice. Rusija krši ta načela i gomila najveću koncentraciju vojnih snaga od Hladnog rata kako bi pokušala zastrašiti ostale zemlje u Europi kako bi prihvatili njihove zahtjeve. Sa žaljenjem moram reći da ne znamo što će se dogoditi, ali znamo što se već dogodilo. Rusija je pokazala spremnost da upotrijebi silu kako bi prisilila druge zemlje i kako bi pokušala promijeniti temeljna načela bitna za našu sigurnost.

Upravo zbog toga treba razmisliti o dugoročnijim prilagodbama na istoku. Zamolili smo zapovjednike da nam pruže neke savjete u tom smislu, uključujući i potencijalne nove borbene grupe. Mislim da je važno shvatiti da smo sada pokrenuli rad na dugoročnijoj prilagodbi NATO saveza i to je samo jedan element onog što smo činili posljednjih godina.

U posljednjih nekoliko tjedana i mjeseci smo raspodijelili više snaga na istoku saveza i osnažili strukture kako bismo se osigurali da možemo pratiti što Rusija radi i kako bismo umirli naše saveznike na istočnim granicama saveza i dali im do znanja da možemo brzo djelovati. Mi ne čekamo da se nešto dogodi, mi smo već puno toga učinili, ali još moramo razmotiti dugoročniju prilagodbu i o tome ćemo sljedećih tjedana”.

Hoće li to dodatno antagonizirati Moskvu?

“NATO je obrambeni savez, nije prijetnja Rusiji i mi mjescima i godinama govorimo da trebamo sjesti i saslušati zabrinutosti Rusije u pogledu sigurnosti i razgovarati o kontroli oružja. Ako su oni zabrinuti zbog nuklearnog naoružanja, najbolje bi bilo sjesti u dobroj mjeri, ali to mora biti uravnoteženo. Moguće je postići dogovor s Rusijom i u pogledu kontrole oružja, došlo je do zabrane projektila srednjeg dometa, no prije nekoliko godina propao je taj dogovor, ali samo zato što ga je Rusija prekršila. Traju strateški razgovori između SAD-a i Rusije u pogledu tih projektila. Mi nismo prijetnja, mi smo spremni na dijalog i naveli smo dugi popis konkretnih tema u vezi kojih možemo naći konsenzus. Mi nećemo primijeniti ofenzivne sustave u Ukrajini”, rekao je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Golema santa leda se odlomila na Antarktici. Nastala pukotina od 14 kilometara

Objavljeno

-

Velika santa leda odlomila se od ledene ploče Brunt na Antarktici, objavila je istraživačka organizacija British Antarctic Survey (BAS). Santa leda, veličine 380 četvornih kilometara, odvojila se u ponedjeljak, nekoliko tjedana nakon što se u ledu otvorila pukotina od čak 14 kilometara.

Ovakvo odvajanje golemog komada leda od ledenjaka ili od ledene mase treće je u regiji u posljednje četiri godine.

Znanstvenici BAS-a u tom su području uočili nestabilnosti još prije više od deset godina, zbog čega je britanska istraživačka stanice Halley godine 2016. premještena 20 kilometara u unutrašnjost. Istraživač BAS-a Oliver Marsh je rekao da je “ovakvo odvajanje leda bilo očekivano još prije osam godina, zbog čega se sveukupna površina ledene ploče smanjila na najmanju moguću mjeru od početka praćenja.”

U objavi za javnost istraživači BAS-a su istaknuli da događaj nije povezan s klimatskim promjenama. U bazi Halley znanstvenici borave u razdoblju od studenoga do ožujka, odnosno za vrijeme antarktičkog ljeta. Područje se u ostatku godine prati pomoću satelitskih snimaka.

 
Nastavi čitati

Svijet

Umro Toni Montano

Objavljeno

-

By

Glazbenik Toni Montano preminuo je danas u 62. godini.

Toni Montano rođen je kao Velibor Miljković u Beogradu 1962. godine.

Miljković je započeo karijeru kao pjevač u punk rock bendu Radost Evrope, koji je formiran 1979. godine. Kroz bend je prošao veliki broj glazbenika, uključujući Dimeta Todorova koji je kasnije bio član Partibrejkersa i Slobodana Loku Neškovića koji je kasnio bio član benda Urbana gerila. Bend je imao probe i uglavnom nastupao u beogradskom Studentskom kulturnom centru, a uglavnom su izvodili pjesme punk rock grupe Ramones, ali i svoje. Bend je prestao s radom 1985. godine, a dio materijala našao se na Miljkovićevom debitantskom albumu, koji je počeo solu karijeru nakon raspuštanja benda. Na festivalu MESAM osvojio je tri nagrade, piše Nova.rs.

Posljednji studijski album “Srećan rođendan“ objavio je 1999. godine, a singl “Neću da budem šljam“ 2021. godine.

 
Nastavi čitati

Svijet

Cijene nafte pale

Objavljeno

-

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima na 82 dolara budući da se rast zaliha u SAD-u nadovezao na strahovanja ulagača da će oklijevanje američke središnje banke sa snižavanjem troškova zaduživanja zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 87 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82,01 dolar. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 77,85 dolara.

Čeka se objava zapisnika sa zadnjeg sastanka FED-a

U fokusu je trgovaca rast zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke udruge proizvođača API. Na pragu sezone vožnje zalihe sirove nafte porasle su po njihovim navodima za 2,48 milijuna barela, a zalihe benzina za 2,1 milijun barela.

Vlada će objaviti službene podatke tijekom dana. Signal slabije potražnje u vodećem svjetskom potrošaču nadovezao se na strahovanja da će visoki troškovi zaduživanja u SAD-u zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima.  

“Trebalo bi pričekati sa sniženjem kamatnih stopa”

Dužnosnici američke središnje banke rekli su u utorak da bi sa sniženjem kamatnih stopa trebalo pričekati još nekoliko mjeseci i uvjeriti se da se inflacija uistinu spušta prema ciljanih dva posto.

Analitičari sada čekaju objavu zapisnika s prošle sjednice Fedovog odbora za otvoreno tržište (FOMC).

“Zapisnici Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC) bit će pomno proučeni zbog Fedove procjene o neravnomjernoj inflaciji u prvom tromjesečju i mogućih naznaka o datumu i razmjerima smanjenja kamatnih stopa u 2024.”, objasnili su u izvješću analitičari ANZ-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je u utorak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 93 centa, na 83,58 dolara.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu