Connect with us

Hrvatska

Plenković: “Pripremili smo snažan paket za ublažavanje udara na standard građana”

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade govorio je o paketu mjera za ublažavanje rasta cijena energenata. 

– Zbog porasta cijena energenata na globlanom tržištu, za razliku od mnogih građana zemalja EU-a, hrvatski građani nisu osjetiuli značajniji rast energeneata. Cijene elektrinne energije porasle su krajem godine preko 30%, a plina i preko 70%, a u Hrvatskoj se to nije dogodilo. No zbog sve izvjesnijeg pokupljenja plina i struje koji bi se trebao dogoditi nakon 1. travnja i ranije smo rekli da će Vlada reagirati i donijeti paket mjera. Snažnim paketom koji se radi u više resora i ublažiti udar na standard građana zbog rasta cijene energenata. Reagirali smo i na cijene goriva. Pripremili smo sveobuhvatan paket, njegovo predstavljanje bit će sredinom idućeg tjedna, rekao je premijer.

Ovaj će se paket mjera odnosi se na proširenje opsega i povećanje iznosa socijalnih transfera najugroženijim i najranjivijim skupinama u društvu, socijalnim ustanovama i umirovljenicima. Mjere će ići za time da rast cijena struje i plina, koji se nažalost nećemo moći u potpunosti izbjeći, bude što manji. U tome će značajnu ulogu imati HEP i u tom kontekstu se priprema niz aspekata poreznih rasterećenja, dodao je Plenković te rekao kako su o tome načelno razgovarali i sa sindikatima, predstavnicima HUP-a, HGK, HOK-a te razmotrili moguće kompenzacijske mjere i subvencije i brojnim gospodarskim subjektima.

– Paket će biti izdašan, bit će snažan i vjerujem da će maksimalno zaštititi najugroženije, ali i sveukupne troškove naših kućanstava od 1. travnja. Vodit će računa i o poduzetnicima, umirovljenicima i poljoprivrednicima, naglasio je Plenković.

Potom je govorio o strašnom zločinu koji se dogodio prije nekoliko dana u Rijeci gdje je na divljački način ubijena žena.

– Najoštrije u ime cijele Vlade osuđujem taj barbarski čin koji se dogodio usred bijela dana, na javnom mjestu, pred svjedocima i prema starijoj ženskoj osobi. Sve okolnosti saznat ćemo na kraju istrage, no razvidno je da počinitelj ovog teškog ubojstva ima dosta problema i da je njegovo psihičko stanje i eventualne druge motive potrebno temeljito ocijeniti od strane struke, rekao je premijer.

– Društvo u kojem nema nasilja nažalost ne postoji. No ono mora iti svedeno na najmanju mjeru i svaki put mora biti bezuvjetno kažnjeno, dodao je.

U ovom kontekstu osvrnuo se i na pravosuđe.

– U javno savjetovanje uputili smo zakon o izmjenama i dopunama zakona o parničnom postupku. U nizu važnih izmjena pripremili smo i uvođenje rokova za završetak postupka. Prvostupanjski postupak morat će se dovršiti u roku od 3 godine, žalbeni u roku od godine, odluke o prijedlogu za dopuštenje revizije u roku od 6 mjeseci, priprema ročišta u roku 3 mjeseca, glavna rasprava u roku od 6 mjeseci  nakon zaključenja prethodnog postupka. Donosit će se i plan upravljanja postupkom što de doprinijeti proaktivnijem pristupu suda, rješavanju predmeta i predvidivosti tijeka i okončanju  postupka za stranke, objasnio je Plenković.

Ovo je velika reforma pravosuđa, to je najveća reforma pravosuđa od ulaska u EU, branit ćemo je i od nje nećemo odustati, dodao je.

O BDP-u

Premijer se osvrnuo i na BDP. Rekao je da ćemo ove godine imati dvoznamenkasti rast BDP-a.

– Za 2022. Hrvatskoj je procjena u 2022. smanjena s 5,6% na 4,8%, a u 2023. s 3,4 na 3%. Prema prognozama Europske komisije Hrvatska bi s realnom stopom od 10,5% bila drugo najbrže rastuće gospodarstvo u EU nakon Irske (13,7%). Imali bismo dvostruko veću stopu rasta BDP-a od prosjeka Europske unije koji se procjenjuje na 5,3%. Procjene su daleko iznad inicijalnih očekivanja. Naš BDP se u 2021. vratio na razine iznad 2019., iznad predkriznih vremena. Robni izvoz je porastao za 26,5%, što je treći je najveći u EU, iza Grčke i Estonije, rekao je Plenković.

Rekao je kako u ovoj godini očekujemo dinamični rast od 4,8% te dodao kako će se investicijska aktivnost pojačati uslijed rasta potražnje, ubrzanja aktivnosti obnove nakon potresa te implementacije Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. U 2023. se očekuje blago približavanje gospodarskog rasta na razinama prema 3%, dodao je.

– Stope rasta u sve tri godine 2021., 2022, i 2023., kumulativno gledajući, Hrvatska bi u te tri godine ostvarila drugu najveću realnu stopu rasta od 19.3% i bili bi odmah nakon Irske koja bi imala 25,4%, dok se rast BDP-a za EU predviđa 12,6% u tom trogodišnjem razdoblju, naglasio je Plenković.

 

Hrvatska

S tržišta se povlače dva lijeka: Iz HALMED-a objasnili zašto

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio da se s tržišta povlače dva proizvoda: Dentalni štapići i kapi za oči.

Tvrtka Apolonia d.o.o. Labin, distributer lijeka Apernyl a100 (dentalni štapići s acetilsalicilnom kiselinom), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provode povlačenje serije 0457 predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine krajnjih veleprodaja i stomatoloških ordinacija, objavio je HALMED.

Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na odstupanje u rezultatima testa stabilnosti.

Budući da odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj nema niti jedan lijek s istom djelatnom tvari u istom farmaceutskom obliku, navedeni lijek se nabavlja postupkom izvanrednog unošenja temeljem izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom lijeka ili za nužne slučajeve liječenja na pojedinačni recept.

Povlače se i kapi za oči

Tvrtka Bausch + Lomb Ireland Limited, nositelj odobrenja za lijek Oftidorix 20 mg/ml + 5 mg/ml, kapi za oko, otopina, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode provodi povlačenje serija 2203695A, 2211906B i 2303977E predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na potencijalno kompromitiranu sterilnost. Na temelju dostupnih podataka, nije utvrđen rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lijek, objavio je HALMED.

Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu nisu dostupne druge serije lijeka koje nisu zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost, međutim dostupni su drugi lijekovi s istom kombinacijom djelatnih tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Liječnici upozoravaju: Ovo su sada dva najčešća simptoma covida, obratite pažnju na njih

Objavljeno

-

By

Na početku pandemije covida činilo se da se simptomi na koje treba obratiti pažnju neprestano mijenjaju i bilo ih lako zamijeniti s drugim respiratornim bolestima. Čak i sada, iako mnogo bolje razumijemo znakove upozorenja, ne postoje dva ista slučaja covida i simptomi mogu varirati od blagih do vrlo teških. Ipak, među novim slučajevima, liječnici kažu da se stalno prijavljuju dva simptoma.

Ovo su dva simptoma na koje morate obratiti pažnju.

Govoreći za Today.com, dr. William Schaffner, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt, upozorio je da je novi novi soj koronavirusa vrlo zarazan. Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je od 25. studenoga soj HV.1 činio 31,7 posto američkih infekcija covidom.

Imajući to na umu – i s obzirom na blagdanska okupljanja pred nama – htjet ćete biti dodatno sigurni da poznajete simptome na koje biste trebali obratiti pozornost, piše Best Life.

Kao što je David Cutler, certificirani liječnik obiteljske medicine u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji, rekao za Parade, morate biti oprezni s grloboljom i začepljenim nosom, koji su trenutno dva najčešća simptoma covida.

Ono što čini stvari kompliciranijim je to što su to isti simptomi koje bismo povezali s običnom prehladom ili gripom, što može otežati dijagnozu, osim ako se ne podvrgnete testiranju, Linda Yancey, specijalistkinja za zarazne bolesti u kaže: “Nažalost, simptomi covida počinju nalikovati onima kod većine drugih infekcija gornjeg dišnog trakta. Gotovo svi imaju začepljen nos, kašalj i grlobolju.”

Prema Schaffneru, možda ćete moći razlikovati covid od drugih virusa zahvaljujući obrascu po kojemu se razvija bolest. “Trenutačno se covid najprije manifestira upalom grla, nakon čega slijedi začepljenost nosa, curenje nosa i osjećaj iscrpljenosti s umorom i bolovima u mišićima”, rekao je za Parade.

Schaffner je primijetio da ovo ipak nije univerzalni obrazac i da se kod nekih pacijenata svi ovi simptomi mogu pojaviti odjednom. Ako imate covid, možete očekivati da ćete se osjećati iscrpljeno oko pet do sedam dana, rekao je, a ako imate neugodan “suhi, oštri kašalj”, to bi moglo trajati dva tjedna ili više.

Ovo nije prvi put da čujemo za progresiju simptoma. Još u rujnu, liječnici su identificirali sličan obrazac, primijetivši da covid sada primarno utječe na gornje dišne puteve, počinje upalom grla i onda prelazi u začepljenje.

Ostali simptomi sada su rjeđi.

Također u rujnu, liječnici su primijetili da nisu primali toliko izvještaja o suhom kašlju ili gubitku okusa i mirisa — dva vodeća simptoma tijekom ranih dana covida.

Kako je Grace McComsey, prodekanica za klinička i translacijska istraživanja na Sveučilištu Case Western, rekla za NBC News, samo oko 10 do 20 posto njezinih pacijenata s covidom prijavilo je gubitak mirisa ili okusa, što je bio nagli pad sa 60 na 70 posto onih koji su to prijavili na početku pandemije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

EPIDEMIJA HRIPAVCA / Pet ključnih simptoma na koje treba pripaziti: Ako primijetite ova dva, odmah se javite liječniku

Objavljeno

-

By

Više od 700 slučajeva hripavca zabilježeno je u Ujedinjenom Kraljevstvu između srpnja i studenog. Epidemija hripavca zahvatila je i Hrvatsku pa liječnici pozivaju na cijepljenje.

Hripavac je vrlo zarazna bakterijska infekcija koja zahvaća pluća. Dr. Gayatri Amirthalingam iz britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) za Mirror je kazala da se sada od ključne važnosti da se trudnice cijepe kako bi zaštitile svoje dijete.

Poneki veliki kašalj ili hripavac zamijene za prehladu zbog sličnih simptoma. Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva upozorava da je pet ključnih simptoma na koje treba obratiti posebnu pažnju, a obično se razviju nakon otprilike tjedan dana. To su:

1. Napadaji kašlja koji traju nekoliko minuta i pogoršaju se noću

2. Kašalj koji proizvodi zvuk nalik na “hop” – a između kašlja se osoba bori za dah

3. Otežano disanje nakon kašlja, što može dovesti do plave ili sive boje kod male dojenčadi

4. Pojava guste sluzi, što može dovesti do povraćanja

5. Jako crvenilo u licu

Karakterističan hripavac mogao bi trajati nekoliko tjedana ili mjeseci, upozorio je NHS. Ako imate bebu mlađu od šest mjeseci koja je počela razvijati simptome hripavca, trebali biste razgovarati s liječnikom što je prije moguće.

Ako vam koža ili usne poprime plavu ili sivu boju ili ako imate problema s disanjem – odmah se javite liječniku.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu