Connect with us

Svijet

Zašto neki ljudi nikad ne dobiju covid? Objavljena nova studija

Objavljeno

-

Jedan od velikih misterija koji je proizašao iz pandemije covida-19 – i onaj koji još uvijek istražuju stručnjaci za zarazne bolesti – je zašto se neki ljudi zaraze covidom, a drugi ne, čak i kada su jednako izloženi virusu.

Mnogi od nas poznaju cijela kućanstva koja su se zarazila covidom i morala se izolirati zbog pandemije, ali postoje i brojne priče parova, obitelji i kolega u kojima su neki ljudi dobili virus, ali ne svi.

Danny Altmann, profesor imunologije na Imperial Collegeu u Londonu, rekao je za CNBC da studije pokazuju da vjerojatnost zaraze unutar kućanstva nakon što je jedan slučaj pozitivan “nije tako visoka kao što možete zamisliti”.

“Nikad covid” ljudi

Sve se više istraživanja posvećuje razlozima zašto neki ljudi nikada ne obolijevaju od covida – takozvani “nikad covid” ljudi.

Prošlog mjeseca Imperial College u Londonu objavio je novo istraživanje koje sugerira da je manja vjerojatnost da će se ljudi s višim razinama T stanica (vrsta stanica u imunološkom sustavu) od koronavirusa obične prehlade zaraziti SARS-CoVom-2, virusom koji uzrokuje covid-19.

Dr. Rhia Kundu, prva autorica studije s Imperialovog Nacionalnog instituta za srce i pluća, rekla je da “izloženost virusu SARS-CoV-2 ne rezultira uvijek infekcijom”.

“Otkrili smo da visoke razine već postojećih T stanica, koje tijelo stvara kada je zaraženo drugim ljudskim koronavirusima poput prehlade, mogu zaštititi od infekcije covidom”, rekla je.

Međutim, Kundu je također upozorila da je to, iako važno otkriće, samo jedan oblik zaštite, a naglasila je da se nitko ne bi trebao oslanjati samo na to. “Umjesto toga, najbolji način da se zaštitite od covida je potpuno cijepljenje, uključujući dobivanje dodatne doze.”

Lawrence Young, profesor molekularne onkologije na Sveučilištu Warwick, rekao je u srijedu za CNBC da “postoji veliko zanimanje za ove slučajeve takozvanog ‘nikad covida’ – pojedinaca koji su očito bili izloženi bliskim kontaktima u svom kućanstvu koji su zaraženi, ali koji su i sami otporni na infekciju”.

Rekao je da rani podaci sugeriraju da su te osobe prirodno stekle imunitet od prethodnih infekcija koronavirusom obične prehlade. Otprilike 20 posto infekcija prehlade uzrokovano je koronavirusom obične prehlade, rekao je, “ali zašto neki pojedinci održavaju razinu unakrsnog reaktivnog imuniteta ostaje nepoznato”.

Osim što je stupanj imuniteta osiguran prethodnim izlaganjem koronavirusima – velikoj obitelji virusa koji uzrokuju bolesti u rasponu od obične prehlade do težih bolesti ili infekcija – nečiji status cijepljenja protiv covida također će vjerojatno biti čimbenik u tome hoće li neki ljudi biti osjetljiviji na covid od drugih.

Uloga cjepiva

Cijepljenje protiv covida danas je široko rasprostranjeno u većini zapadnih zemalja, iako s varijacijama među stanovništvom u pogledu toga koje je cjepivo protiv koronavirusa primijenjeno i kada.

Dopunske injekcije također se široko koriste, a mlađa djeca se cijepe u mnogim zemljama, jer se vlade utrkuju u zaštiti što većeg broja ljudi od prenosive, ali manje klinički teške, varijante omikron.

Dokazano je da cjepiva protiv covida smanjuju teške infekcije, hospitalizacije i smrtne slučajeve te ostaju u velikoj mjeri učinkovita protiv poznatih varijanti virusa. Međutim, ona nisu 100% učinkovita u sprječavanju infekcije i imunitet koji pružaju s vremenom slabi, a donekle je ugrožen varijantom omikrona.

Andrew Freedman, akademik zaraznih bolesti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Cardiffu, rekao je za CNBC da je razlog zašto neki ljudi obolijevaju od covida, a drugi ne “dobro poznat fenomen i vjerojatno se odnosi na imunitet od cijepljenja, prethodne infekcije ili oboje”.

“Znamo da su mnogi ljudi zaraženi (uglavnom blagim) omikronom unatoč tome što su potpuno cijepljeni, uključujući booster. Međutim, cijepljenje još uvijek smanjuje mogućnost zaraze omikronom, a reakcije se razlikuju od osobe do osobe”, dodaje.

Young sa Sveučilišta Warwick rekao je da će, kada je riječ o različitim imunološkim odgovorima na covid, “sigurno unakrsna reaktivna imunost od prethodnih infekcija koronavirusom obične prehlade vjerojatno biti glavni pridonosilac, pogotovo zato što ti pojedinci mogu imati dodatne imunološke koristi od toga što su također bili cijepljeni”.

Genetski faktor

Drugo pitanje koje se pojavilo tijekom pandemije je zašto dvije osobe s covidom mogu tako različito reagirati na infekciju; jedna može imati teške simptome, na primjer, a druga je asimptomatska. Odgovor bi mogao biti u našim genima.

“To je stvarno važno pitanje”, rekao je Altmann s Imperial Collegea za CNBC.

Rekao je da su on i njegovi kolege proveli istraživanje, koje će uskoro biti objavljeno, o imunogenetici (u biti, o odnosu između genetike i imunološkog sustava) i infekciji covidom, te su otkrili da varijacije među imunološkim sustavima ljudi “čine razliku, barem u smislu hoće li netko dobiti simptomatsku bolest ili ne”.

Istraživanje je usredotočeno na različite gene HLA (humani leukocitni antigen) i razmatra kako oni mogu utjecati na nečiji odgovor na covid, s tim da je za neke HLA tipove manje ili više vjerojatno da će doživjeti simptomatsku ili asimptomatsku infekciju, rekao je.

“Ključni geni koji kontroliraju vaš imunološki odgovor nazivaju se HLA geni. Oni su važni za određivanje vašeg odgovora na zarazu covidom. Na primjer, ljudi s genom HLA-DRB1*1302 imaju značajno veću vjerojatnost da će imati simptomatsku infekciju”, dodao je Altmann.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Cijene hrane mogle bi rasti svake godine: Stručnjaci otkrili razloge

Objavljeno

-

By

Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane od sada rasti svake godine. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.

Kako se klimatske promjene nastavljaju pogoršavati, inflacija cijena dovodi do toga da sve više ljudi diljem svijeta nema raznoliku i zdravu prehranu ili jednostavno nema dovoljno hrane.

Nova analiza pokazuje da bi globalno zatopljenje moglo uzrokovati povećanje cijena hrane za između 0,9 i 3,2 postotna boda godišnje do 2035. Isto zatopljenje uzrokovat će manji porast ukupne inflacije, dakle veći udio prihoda kućanstva potrošit će se na kupnju hrane.

Taj učinak osjetit će se u cijelom svijetu, kako u zemljama s visokim tako i u zemljama s niskim dohotkom, ali nigdje više nego na globalnom jugu. Kao i kod raznih drugih posljedica klimatskih promjena, Afrika će biti najgore pogođena unatoč tome što malo pridonosi njihovim uzrocima, piše ScienceAlert.

Inflacija hrane povezana s klimom može se raščlaniti na dva međusobno povezana problema.

Promjena godišnjih doba, štetnika i bolesti

Prvi je da isti učinci klimatskih promjena koji uzrokuju inflaciju već otežavaju dohvat hrane. Na primjer, više temperature mogu uzrokovati pomicanje dugo uspostavljenih i predvidljivih poljoprivrednih sezona i tako mogu spriječiti proizvodnju usjeva.

Ostale posljedice mogu uključivati više izbijanja štetočina i bolesti koje iscrpljuju stoku i zalihe hrane, te još gore što će otežati pristup ruralnim zajednicama.

Svi ovi čimbenici guraju cijene naviše i smanjuju kupovnu moć pogođenih kućanstava. Pokretači inflacije hrane već pogoršavaju sigurnost hrane.

Rast inflacije

Drugi dio ovog problema je rast same inflacije. Povećanje cijena od 3 posto godišnje značilo bi da su kućanstva manje u mogućnosti kupiti ono što im je potrebno.

Vjerojatno bi morali napraviti kompromis i izabrati između kvalitete i cijene. To zauzvrat čini ljude osjetljivijima na bolesti i druge zdravstvene probleme. Pothranjenost je vodeći uzrok imunodeficijencije u svijetu.

Vjerojatnije je da će se oni bez ikakvog obrazovanja baviti zanimanjima koja su osjetljiva na klimu, kao što je poljoprivreda, i tako će biti neposrednije izloženi. Podučavanje ljudi o klimatskim promjenama moglo bi omogućiti određenu sposobnost prilagodbe na njih, a time i povećati sigurnost hrane.

Prilagodba i obrazovanje

Promjene u klimi multiplikator su rizika od gladi za one populacije s ukorijenjenom ranjivošću. U svjetlu toga, 134 zemlje na COP28 potpisale su deklaraciju o uključivanju prehrambenih sustava u svoje klimatske akcije, kako bi se osiguralo da svi imaju dovoljno hrane u svjetlu klimatskih promjena.

Istraživači koji stoje iza nove studije sugeriraju da bi smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo ograničiti sve utjecaje na globalno gospodarstvo. Također predlažemo da bi diverzifikacija gospodarstva poslužila kao zaštita za one zajednice koje se oslanjaju na poljoprivredu i za hranu i za prihod.

Državna intervencija također bi mogla osigurati financijsku zaštitu i pomoć u prehrani za one koji bi mogli ostati zarobljeni u ciklusu siromaštva zbog inflacije i smanjene dostupnosti hrane.

 
Nastavi čitati

Svijet

Jedna osoba umrla, a deseci u bolnici zbog tableta: Povučene su iz prodaje, sve se istražuje

Objavljeno

-

By

Pexels

Veliki japanski proizvođač lijekova rekao je da istražuje smrt i desetke hospitalizacija koji bi mogli biti povezani s njegovim pilulama od crvene riže.

Najmanje 76 ljudi primljeno je u bolnicu nakon što su uzeli “beni kōji” proizvode od fermentirane riže. Kobayashi Pharmaceutical izvijestio je o bolestima nakon što je prošlog tjedna dobrovoljno povukao pet proizvoda te je pozvao kupce da prestanu koristiti spomenute pilule, koje su reklamirane kao dodaci za snižavanje kolesterola.

Kako su poručili iz kompanije, sumnjaju da je problem možda nastao zbog prethodno neotkrivenih otrovnih tvari u kalupima koji se koriste u proizvodnji.

“Beni kōji” je riža fermentirana s monascus purpureus, vrstom crvenkasto-ljubičaste plijesni te se reklamirala kao dodatak prehrani za visoki kolesterol i krvni tlak. Isto tako koristi se i kao tradicionalna boja za prehrambene proizvode.

Kupci prijavili simptome

Poručili su da su primili poruku ožalošćene obitelji u kojoj stoji da je jedan njihov član umro od bolesti bubrega te da je posljednje tri godine koristio proizvod Red Yeast Cholesterol Help.

“Naša je tvrtka uvijek zdravlje naših kupaca stavljala na prvo mjesto i iskreno se ispričavamo zbog ove situacije. Još potvrđujemo činjenice i uzročne veze”, poručili su, piše BBC.

Kupci su prijavili su simptome kao što su promjena boje urina, oticanja te umora. Nakon toga je započeta istragu nakon što ih je liječnik upozorio na prijavljene zdravstvene probleme u siječnju. Od tada je Kobayashi uspostavio telefonsku liniju za korisnike.

Proizvod “Red Yeast Cholesterol Help” pojavio se na policama u veljači 2021. Tvrtka je do sada prodala više od milijun paketa, izvijestili su japanski mediji, prenosi Dnevnik.hr.

 
Nastavi čitati

Svijet

Sve je više dokaza da covid-19 ostavlja trajne posljedice na jednom od najvažnijih sustava u tijelu

Objavljeno

-

By

Unsplash

Brojne studije sugeriraju da virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje covid-19, nije samo respiratorni virus već napada i druge sustave u tijelu.

Iako je pandemija covida okončana, virus je i dalje prisutan među ljudima, ali u slabijem obliku. No nešto više od četiri godine od njegova otkrića znanstvenici još uvijek nisu u potpunosti sigurni kakve točno posljedice ostavlja u tijelu.

Analiza koju je proveo klinički epidemiolog Ziyad Al-Aly, a koja je objavljena na The Conversionalu i u Scientific Americanu, obuhvatila je brojne studije u kojima se opisuje “neizbrisiv trag” koji covid ostavlja na ljudskom tijelu. Ponajprije na zdravlju mozga.

Kognitivni nedostaci

Al-Aly ističe kako su velike epidemiološke analize pokazale da su ljudi koji su imali covid bili izloženi povećanom riziku od kognitivnih nedostataka, uključujući i probleme s pamćenjem. Kod pacijenata koji su imali blagi do umjereni oblik koronavirusa otkrivene su dugotrajne upale mozga i promjene koje ukazuju na to da je njihov mozak ostario sedam godina u odnosu na vrijeme prije bolesti, piše ZIMO.

Također je citirao nekoliko studija koje su pokazale da su pacijenti nakon preboljelog covida imali smanjen volumen i promijenjenu strukturu mozga. S druge strane, oni kojima je trebala intenzivna njega nakon bolesti imali su oštećenja mozga koja ukazuju na starenje mozga od čak 20 godina.

Razvoj nove demencije

Analizirajući podatke iz 11 studija, Al-Aly je otkrio kako je covid povećao rizik za razvoj nove demencije kod osoba starijih od 60 godina. Podaci koji su prikupljeni tijekom obdukcija osoba koje su preminule od covida, ali i nekoliko mjeseci nakon infekcije, otkrivaju da je virus i dalje bio prisutan u moždanom tkivu. To sugerira da virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje covid-19, nije samo respiratorni virus već napada i druge sustave u tijelu.

Studije pokazuju i da virus može poremetiti krvno-moždanu barijeru, koja štiti živčani sustav. Studija objavljena 29. veljače 2024. pokazala je da je kod ljudi koji su imali covid zabilježen značajan nedostatak u pamćenju i izvršavanju zadataka. Zabrinjava otkriće da su osobe zaražene covid-19 imale kognitivni pad ekvivalentan gubitku IQ-a za čak tri boda. Još je gora situacija kod onih koji imaju dugotrajni covid. Kod njih je zabilježen pad od šest bodova, a oni koji su završili na bolničkom liječenju na odjelu intenzivne njege izgubili su i do devet bodova IQ-a.

Promatramo li sve zajedno, ove studije pokazuju da covid-19 predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje mozga, čak i u blagim slučajevima. Učinci se tek sad otkrivaju na razini populacije. Sve veći broj istraživanja pokazuje da bi se covid-19 trebao smatrati virusom sa značajnim utjecajem na mozak, zaključuje u svom eseju Al-Aly te dodaje: Implikacije su dalekosežne – od kognitivnih problema kod pojedinaca do potencijalnog utjecaja na cjelokupno stanovništvo i gospodarstvo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu