Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ČOVJEČNI ODGOVOR I VAPAJ NAD SRUŠENIM SVIJETOM I IZOKRENUTIM VRIJEDNOSTIMA Iz tiska izašao “Vrtni patuljak”, nova Bilosnićeva knjiga – druga u 2022.!

Objavljeno

-

U siječnju 2022. godine iz tiska je izišla već druga knjiga Tomislava Marijana Bilosnića, koji ove godine slavi svoj jubilej – 75 godina života i 55 godina bogatog umjetničkog djelovanja.

U siječnju 2022. godine iz tiska je izišla već druga knjiga Tomislava Marijana Bilosnića, koji ove godine slavi svoj jubilej – 75 godina života i 55 godina bogatog umjetničkog djelovanja.

Riječ je o knjizi poema „Vrtni patuljak“, obima 104 stranice, podijeljenoj na devet pjevanja: Dvije tisuće i dvadeseta godina, Potres u donjem svijetu Banovine, Richter trese Hrvatsku, Zorro s maskom covida-19, Prognanici vrtni patuljci, Dvadeseto stoljeće, Iskri snijeg na granama, a potom se na suncu topi, 2020. godina selfi s demokracijom i You tube u očnim šupljinama.

Već iz njihova naslova vidljivi su poticaji i sami sadržaji uknjiženih poema. Prije svega to su potres u Zagrebu i Banovini, potom pandemija korona virusa, izbjeglička kriza i novi globalni procesi, u kojima se globalno širi i na globalne podjele, moć novca i internetske društvene mreže, nasilje i vjerska netrpeljivost, konačno svima vidljiva činjenica da cijeli društveni slojevi postaju marginalni, dvadeseto stoljeće i neoliberalizam na početku novog tisućljeća, što je autora navelo na promišljanje o epilogu vremena kakvoga smo donedavno poznavali.

U napomeni, na kraju knjige, Bilosnić piše:

„Doslovno, mijenja se i srce i um svijeta. I tijelo njegovo, priroda. Potresi, poplave, orkani, požari, epidemije, postale su brze poput interneta, mijenjajući i dinamiku svijeta. Kako u slučaju moje poeme broj od devet pjevanja upućuje na devet preobrazbi u svakom od simetričnih krugova našeg doba, kako nebeskih i rajskih, tako i paklenih, sugeriranje broja devet kao zadnjega broja u nizu, označava i na njegovu kozmogonijsku, ritualnu vrijednost stvaranja novih oblika i novog reda svijeta. Tako početak 21. stoljeća, novog doba, ne vidim u 2000., već u 2020. prestupnoj godini, kao godini nove energije.“

Dr. sc. Tin Lemac, recenzent ove knjige, za poemu „Vrtni patuljak“ Tomislava Marijana Bilosnića, između ostalog kaže:

„Možemo reći kako je ovom poemom Bilosnić postigao uspjeh na više planova. Prvi je uglavljivanje svojeg recentnog književnog djela u suvremene tokove što je jedan nadasve čovječni odgovor i vapaj nad srušenim svijetom i izokrenutim vrijednostima, drugi je nastavak pisanja poema čime se kohezivira njegov veliki korpus, treće je tkanje poema na sličnom poetičkom i stilskom fonu, a četvrto možda i vrednovanje koje ćemo vidjeti u budućnosti. U svakom slučaju, poemom Vrtni patuljak dobili smo još jedno djelo koje u odvjetku književnosti sazdanoj na odgovoru aktualnoj stvarnosti ne bježi u moguće svjetove kao subverziju, već govoreći proriče i vapije. Koja će strana preuzeti vodstvo, možda vidimo i u nekom drugom djelu“.

Knjigu poema „Vrtni patuljak“ izdao je nakladnik 3000 godina Za dar, kao urednik potpisuje se Dejan Golem, recenzent je dr. sc. Tin Lemac, naslovnicu je, kao i gotovo sve svoje dosadašnje knjige, likovno opremio sam autor Tomislav Marijan Bilosnić, dok grafička obrada pripada Mariji Marfat. Knjiga je tiskana uz potporu Krekić Avangard d. o. o. Zadar i Media Oglasi d. o. o., Zadar.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST IZ VODOVODA: U četvrtak od 8 do 15 sati bez vode 6 ulica u Zadru. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG prema projektu „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Zadar – Petrčane”, u Zadru, dana 09.02.2023.godine (četvrtak) u vremenu od 08:00do 15:00h bez vode biti će potrošaći u ul.:

Dubrovačka ulica

Ulica kraljice Mira

Vinkovačka ulica

Šibenska ulica

Ulica Borka Šarlije-Kese

Ulica Svete Marije

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Borka Šarlije-Kese, kod kuć.br. 20.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

10. VELJAČE, PUNTA SKALA Dan vina i gastronomije Zadarske županije. Pogledajte PROGRAM…

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica Zadarske županije poziva na drugo izdanje događanja DAN VINA I GASTRONOMIJE ZADARSKE ŽUPANIJE, koje će se održati u petak, 10. veljače 2023. s početkom u 14:00h, u kongresnoj dvorani FORTIS, Falkensteiner Punta Skala Resort.

Tradicija i autohtonost predstavljaju jednu od temeljnih karakteristika koji obilježavaju jednu kulturu, dok trendovi koji se nameću u suvremenom načinu života, poput užurbanosti i nepovjerenja prema industrijskoj proizvodnji hrane, uzrokuju jačanje brige za zdravlje, usmjeruju interese upravo ka autohtonom, prirodnom, ekološkom, te posljedično jačaju potražnju za svježom i manje prerađenom hranom iz održivih izvora, i potrebu za kraćim lancima opskrbe.

Tome stremi i jedan od ključnih dijelova Europskog zelenog plana – strategija „Od polja do stola” čiji je cilj prelazak na održivu proizvodnju i potrošnju, odnosno izgradnja prehrambenog lanca koji donosi korist potrošačima, proizvođačima, klimi i okolišu.

Dvije najambicioznije grane u Županiji, turizam i gastronomija, povezani s već dobro uspostavljenom bazom turista koji posjećuju Županiju, predstavljaju snažne temelje za otključavanje regionalnog potencijala eno-gastronomije.

Ovim događanjem Turistička zajednica Zadarske županije, uz podršku Zadarske županije, stvara snažnu inicijativu povezivanja lokalne poljoprivredne i prehrambene proizvodnje i ponude s turizmom, podižući prepoznatljivost lokalne eno-gastronomske ponude, stoji u najavi.

PROGRAM:

WELCOME by MARASCHINO KISS
…uz zalogaje koje spremaju učenici Ugostiteljske škole Zadar i Pag.

B2B BURZA*
Mjesto susreta, upoznavanja i kušanja proizvoda Zadarske županije.

MASTERCLASSEVI
Prezentacija suvremenih i tradicionalnih načina korištenja namirnica Zadarske županije koje će voditi renomirani chefovi s degustacijom za sudionike (DAMIR TOMLJANOVIĆ, MasterChef, SAŠA BEGAN, JRE chef, restoran Foša, JOSIP VRSALJKO, predavač i chef, restoran Corte)

PANEL RASPRAVA
Razgovor stručnjaka na aktualne teme razvoja proizvoda, plasiranja na tržište te ulaganja u dodanu vrijednost.

SAŠA ŠPIRANEC, vinski stručnjak, ocjenjivač na Decanteru i osnivač Vinarta

BORIS ŠULJIĆ, vinar, vlasnik hotela i restorana Boškinac (Michelin 1*)

INGRID BADURINA DANIELSSON, direktorica Gault&Millau Croatia

FILIP ERCEG, stručnjak za maslinova ulja

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADAR NA 3. MJESTU Povratak kruzera na Jadran, ali još ne kao 2019.

Objavljeno

-

By

foto: LUZ

Osamdeset i dva velika strana kruzera uplovila su tijekom 2022. u hrvatski Jadran ostvarivši 632 kružna putovanja, što je 224 putovanja više nego 2021., ali još uvijek 13 posto manje nego 2019. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji pokazuju i velik lanjski rast broja putnika na kruzerima.

Putnika je naime na svim kružnim putovanjima stranim brodovima u Hrvatsku u 2022. došlo gotovo 634 tisuće, za razliku od 194 tisuće u 2021. godini.

“U 2022. strani brodovi za kružna putovanja plovili su hrvatskom Jadranom tijekom svih mjeseci, što je određeni oporavak u odnosu na 2021., kada je prvi strani brod za kružna putovanja stigao tek u lipnju”, komentiraju iz DZS-a, podsjećajući da su zbog pandemije covid-19 i strogih epidemioloških mjera kruzeri 2020. i 2021. nikako ili znatno manje plovili na kružna putovanja.

To se promijenilo u 2022. s popuštanjem mjera te je kruzing industrija nastavila s pojačanim poslovanjem po mnogim morima u odnosu na 2021., pa i s dolascima brodova u Hrvatsku.

Dolazili su u svakom mjesecu 2022. od siječnja do kraja prosinca, s time da je najviše putovanja po mjesecima bilo u lipnju, 105, te u kolovozu, 113., a pojačane dolaske potvrđuje i podatak DZS-a da su kruzeri u 2022. dva puta više dana boravili u hrvatskom Jadranu nego 2021. odnosno 1.324 dana.

Ipak, ni s danima boravka tih stranih brodova još nije dostignuta 2019. nego ‘zaostaju’ u danima za 9,7 posto, a i broj brodova, 82, koliko ih je plovilo na kružna putovanja u 2022. u Hrvatsku je za 13 posto manji nego te rekordne godine

Strani brodovi za kružna putovanja doplovili su pod zastavama 15 zemalja, a najviše su tih putovanja i u 2022. ostvarili brodovi koji su i ranijih godina bili na prvom mjestu: oni sa zastavom Bahama, sa 163 putovanja.

Slijede brodovi pod zastavama Malte sa 146 putovanja, Italije sa 75 te Paname sa 65 putovanja.

Tradicionalno najviše je kružnih putovanja bilo u moru Dubrovačko-neretvanske županije ili 44 posto, zatim 32,4 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ostatak u ostalim jadranskim županijama – Zadarskoj 12,5 posto, Istarskoj 4,7 posto, Primorsko-goranskoj 3,5 posto te Šibensko-kninskoj 3 posto.

I Dubrovnik je stoga bio najposjećenija luka, pa zatim Split, Zadar, Hvar, Korčula, Rovinj i Šibenik.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu