Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ČOVJEČNI ODGOVOR I VAPAJ NAD SRUŠENIM SVIJETOM I IZOKRENUTIM VRIJEDNOSTIMA Iz tiska izašao “Vrtni patuljak”, nova Bilosnićeva knjiga – druga u 2022.!

Objavljeno

-

U siječnju 2022. godine iz tiska je izišla već druga knjiga Tomislava Marijana Bilosnića, koji ove godine slavi svoj jubilej – 75 godina života i 55 godina bogatog umjetničkog djelovanja.

U siječnju 2022. godine iz tiska je izišla već druga knjiga Tomislava Marijana Bilosnića, koji ove godine slavi svoj jubilej – 75 godina života i 55 godina bogatog umjetničkog djelovanja.

Riječ je o knjizi poema „Vrtni patuljak“, obima 104 stranice, podijeljenoj na devet pjevanja: Dvije tisuće i dvadeseta godina, Potres u donjem svijetu Banovine, Richter trese Hrvatsku, Zorro s maskom covida-19, Prognanici vrtni patuljci, Dvadeseto stoljeće, Iskri snijeg na granama, a potom se na suncu topi, 2020. godina selfi s demokracijom i You tube u očnim šupljinama.

Već iz njihova naslova vidljivi su poticaji i sami sadržaji uknjiženih poema. Prije svega to su potres u Zagrebu i Banovini, potom pandemija korona virusa, izbjeglička kriza i novi globalni procesi, u kojima se globalno širi i na globalne podjele, moć novca i internetske društvene mreže, nasilje i vjerska netrpeljivost, konačno svima vidljiva činjenica da cijeli društveni slojevi postaju marginalni, dvadeseto stoljeće i neoliberalizam na početku novog tisućljeća, što je autora navelo na promišljanje o epilogu vremena kakvoga smo donedavno poznavali.

U napomeni, na kraju knjige, Bilosnić piše:

„Doslovno, mijenja se i srce i um svijeta. I tijelo njegovo, priroda. Potresi, poplave, orkani, požari, epidemije, postale su brze poput interneta, mijenjajući i dinamiku svijeta. Kako u slučaju moje poeme broj od devet pjevanja upućuje na devet preobrazbi u svakom od simetričnih krugova našeg doba, kako nebeskih i rajskih, tako i paklenih, sugeriranje broja devet kao zadnjega broja u nizu, označava i na njegovu kozmogonijsku, ritualnu vrijednost stvaranja novih oblika i novog reda svijeta. Tako početak 21. stoljeća, novog doba, ne vidim u 2000., već u 2020. prestupnoj godini, kao godini nove energije.“

Dr. sc. Tin Lemac, recenzent ove knjige, za poemu „Vrtni patuljak“ Tomislava Marijana Bilosnića, između ostalog kaže:

„Možemo reći kako je ovom poemom Bilosnić postigao uspjeh na više planova. Prvi je uglavljivanje svojeg recentnog književnog djela u suvremene tokove što je jedan nadasve čovječni odgovor i vapaj nad srušenim svijetom i izokrenutim vrijednostima, drugi je nastavak pisanja poema čime se kohezivira njegov veliki korpus, treće je tkanje poema na sličnom poetičkom i stilskom fonu, a četvrto možda i vrednovanje koje ćemo vidjeti u budućnosti. U svakom slučaju, poemom Vrtni patuljak dobili smo još jedno djelo koje u odvjetku književnosti sazdanoj na odgovoru aktualnoj stvarnosti ne bježi u moguće svjetove kao subverziju, već govoreći proriče i vapije. Koja će strana preuzeti vodstvo, možda vidimo i u nekom drugom djelu“.

Knjigu poema „Vrtni patuljak“ izdao je nakladnik 3000 godina Za dar, kao urednik potpisuje se Dejan Golem, recenzent je dr. sc. Tin Lemac, naslovnicu je, kao i gotovo sve svoje dosadašnje knjige, likovno opremio sam autor Tomislav Marijan Bilosnić, dok grafička obrada pripada Mariji Marfat. Knjiga je tiskana uz potporu Krekić Avangard d. o. o. Zadar i Media Oglasi d. o. o., Zadar.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI U OPĆINI SV. FILIP I JAKOV: Završava se vodoopskrbna mreža u dva naselja – uskoro priključci za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika!

Objavljeno

-

By

U tijeku su završni radovi na izgradnji vodoopskrbne mreže u naseljima Gračak te Strmote/Jurjevići. U naselju Mikulići stavljena je glavna cijev te ubrzo slijedi spajanje priključaka na stambene jedinice.

S novim projektom izgradnje vodoopskrbne mreže naselja Lužine, Mikulići, Gračak, Podvršje, Strmote te ostali dijelovi Općine Sv. Filip i Jakov će biti priključeni na centraliziran sustav vodoopskrbe. Ukupno će se izgraditi 11.321 metara vodovoda, s hidrostanicama ”Majčin brig 1” i ”Sikovo”, čime će se omogućiti priključak za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika.

Projekt se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO), koji je odobren od strane Europske komisije u srpnju 2021. Nacionalni plan sadrži prijedloge projekata u šest područja ukupne vrijednosti 4,3 milijuna eura.

NPOO duljine dionica su: I. etapa duljina vodovoda: 1473 m, naselje Sveti FIlip i Jakov – Hidrostanica ”Majčin brig 1” te II. etapa duljina vodovoda: 9848 m, naselje Gornje Raštane, Donje Raštane i Sikovo-Hidrostanica ”Sikovo”.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV: Uređuje se biciklistička staza između Turnja i Sv. Petra

Objavljeno

-

By

U tijeku su radovi na uređenju biciklističke staze između Turnja i Sv. Petra.

Postavlja se trinaest novih rasvjetnih stupova, a na jedanaest već postojećih stavlja se nova rasvjeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NARODNI MUZEJ / Poziv na radionicu za građanstvo: Videoigranje s umjetnošću u Zadru 

Objavljeno

-

By

Iz Narodnog muzeja pozivaju sve građane u subotu 2. prosinca od 10 do 12 sati na radionicu Videoigranje s umjetnošću u Edukativnoj dvorani Kneževe palače. Radionice traju cca 45 minuta te se može birati između 4 tipa radionica/instalacija:

1.Instalacija:
Kamera detektira pokrete i dijelove tijela te njihove pokrete pretvara u zvuk. Ovisno o broju ljudi, brzini pokreta i svjetlosti, kamera šalje informacije u zvučni spremnik koji potom, prema instrukcijama, emitira zvukove. Pozivamo posjetitelje da se glupiraju, rade koreografije u grupi te eksperimentiraju s različitim pokretima kako bi čuli kako im pokreti zvuče.

2.Instalacija:
Sa svojim mobilnim uređajima moći ćete pokretati pjesme putem naše web aplikacije te koristiti svoj mobilni uređaj za pokretanje različitih zvukova bubnjeva koji aktiviraju određena svjetla. Udružite se s prijateljima i zajedno svirajte bubnjeve uz popularne pjesme, stvarajući pritom svjetlosni show!

3.Instalacija:
Padajuće note sugeriraju koje tipke na klavijaturi trebate pritisnuti. Ako nikada niste imali priliku svirati klavir i bojite se da je preteško, onda je ova igra za vas! Padajuće note tvore melodiju i uče vas kako svirati neke lijepe melodije.

4.Instalacija:
Klavijatura i drum mašina pokreću određene vizuale koje možete kontrolirati s PlayStation joystickom. Možete svirati, eksperimentirati sa zvukom i melodijama, slagati ritmove te u suradnji pokretati vizuale i stvarati audiovizualna djela.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu