Connect with us

Svijet

Otkriće znanstvenika s Harvarda: Multiplu sklerozu vjerojatno uzrokuje mononukleoza

Objavljeno

-

Infektivna mononukleoza, poznata i kao “bolest poljupca”, mogla bi biti odgovorna za razvoj multiple skleroze (MS), smatraju znanstvenici s Harvardskog sveučilišta, koji su rezultate studije objavili u časopisu Science. 

Nova studija američkih znanstvenika ukazuje na to da bi ovu kroničnu upalnu bolest središnjega živčanog sustava, koja pogađa oko 2.8 milijuna ljudi na svijetu i za koju zasad nema poznatog lijeka, mogla uzrokovati infekcija Epstein-Barrovim virusom, odnosno virusom herpesa koji je uzročnik infektivne mononukleoze, prenosi Independent. 

Tešku bolest uzrokuje “bolest poljupca”?

Bolest se kolokvijalno naziva i “bolest poljupca” jer se prenosi slinom. Epstein-Barrov virus (EBV), poznat i kao humani herpesvirus 4, nije pronađen u čovjekovu okolišu i nije jako zarazan.

Prenosi se tjelesnim tekućinama, osobito slinom, ali i krvlju i sjemenom tekućinom te transplantacijom organa ili transfuzijom krvi. Samo pet posto bolesnika zarazi se od osobe s akutnom infekcijom. Infekcija u ranom djetinjstvu češća je u obiteljima nižega socioekonomskog statusa i u prenapučenim uvjetima stanovanja.

Mononukleoza se manifestira umorom, groznicom, osipom i jako otečenim žlijezdama, a istraživači vjeruju da bi Epstein-Barrov virus mogao postati i doživotna pritajena infekcija koja može biti jedan od glavnih uzroka razvoja multiple skleroze.

Detalji studije

Da bi utvrdili povezanost EBV-a i multiple skleroze znanstvenici su proveli studiju na 955 mladih odraslih osoba kojima je multipla skleroza dijagnosticirana dok su aktivno služili vojsku. 

Analizirali su uzorke seruma koji je vojska ispitanicima uzimala svake dvije godine te su određivali EBV status vojnika u vrijeme uzimanja prvog uzorka, kao i odnos između infekcije EBV-om i pojave multiple skleroze za vrijeme aktivne vojne dužnosti.

Pokazalo se da se, u usporedbi s uzorcima 10 milijuna vojnih pripadnika rizik od nastanka multiple skleroze povećao 32 puta nakon zaraze Epstein-Barrovim virusom. Znanstvenici su istaknuli da nijedan od ostalih virusa nije povećao rizik od razvoja MS-a.

“Hipotezu po kojoj EBV utječe na razvoj multiple skleroze naša znanstvena grupa istražuje već nekoliko godina, kao i ostali kolege znanstvenici u svijetu, no ovo je prva studija koja pruža uvjerljive dokaze o uzročno-posljedičnoj vezi”, rekao je Alberto Ascherio, jedan od autora studije, profesor epidemiologije i nutricionizma na Harvardu.

Veliki korak

“Ovo je velik korak jer ukazuje na to da se većina slučajeva multiple skleroze može spriječiti zaustavljanjem EBV infekcije, a ciljana terapija protiv Epstein-Barrova virusa mogla bi rezultirati otkrićem lijeka za multiplu sklerozu.”

No zaustavljanje Epstein-Barrove bolesti moglo bi biti iznimno teško, s obzirom na to da je virusom herpesa zaraženo čak 95 posto odrasle populacije.

Ascherio kaže da se zaraza EBV virusom i razvoj multiple skleroze događaju u različito vrijeme jer se simptomi bolesti ne otkrivaju u najranijoj fazi bolesti, ali i dijelom zbog stalnog stimuliranja imunosnog sustava domaćina kada se reaktivira pritajeni virus. 

Multipla skleroza je neurodegenerativna bolest kod koje imunosni sustav napada neurone u mozgu i u leđnoj moždini, što može trajno oštetiti središnji živčani sustav. Mnogi stručnjaci smatraju da multiplu sklerozu treba nazvati imunološki posredovanom bolešću. U najtežim slučajevima pacijenti mogu izgubiti sposobnost hodanja.

“Trenutačno nema načina kojim bi se učinkovito spriječila ili liječila EBV infekcija, no razvoj cjepiva protiv Epstein-Barrova virusa mogao bi imati važnu ulogu u borbi protiv multiple skleroze. Cjepivo protiv EBV-a ili ciljanje virusa antivirusnim lijekovima specifičnim za EBV mogli bi u konačnici spriječiti ili izliječiti MS”, rekao je Ascherio.

Rezultati studije harvardskih znanstvenika objavljeni su prošli tjedan u časopisu Science.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Budite oprezni: Ovaj proizvod se povlači s polica poznatog trgovačkog lanca

Objavljeno

-

By

Njemački trgovački lanac Lidl trenutno upozorava na konzumaciju popularnog čipsa. Kako navode njemački mediji, čips koji se povlači s polica trgovine nosi zdravstveni rizik, posebno za alergičare.

Čips može biti opasan za konzumaciju

Belgijska tvrtka NV Snack Food Poco Loco povukla je slani tortilja čips diljem Njemačke. Kako objašnjavaju mediji, ne može se isključiti da zahvaćeni proizvod sadrži mlijeko i stoga nisu prikladni za osobe alergične na mliječne proteine.

Konkretno, opoziv se odnosi na proizvode koji imaju sljedeće karakteristike:

Snack Day gesalzene Tortilla Chips

Pakiranje od 300g

Najbolje upotrijebiti do: 14. prosinca 2024.

Broj lota: 34045 0421

Povrat proizvoda je moguć i bez računa

Prema tvrdnjama proizvođača, pogođeni trgovac na malo Lidl već je povukao relevantni proizvod iz prodaje u cijeloj Njemačkoj, prenosi Fenix Magazin.

Proizvod se nije prodavao u saveznim zemljama Hamburgu, Mecklenburg-Zapadnom Pomorju, Saarlandu i Schleswig-Holsteinu.

Potrošači mogu vratiti sporni proizvod u supermarkete bez predočenja računa. Kupcima će biti vraćen novac koji su izdvojili za navedeni proizvod.

 
Nastavi čitati

Svijet

Rusi objavili tablicu: “Za Ukrajinu se došlo boriti 335 Hrvata. 152 su ubijena”

Objavljeno

-

Rusko ministarstvo obrane objavilo je podatke za koje tvrdi da pokazuju broj stranih plaćenika koji su se došli boriti za Ukrajinu od početka rata.

“Od 24. veljače 2022. u Ukrajinu je stiglo 13.387 stranih plaćenika koji se bore za neonaciste. Do danas ih je eliminirano 5962”, objavilo je ministarstvo.

Prema tablici koju je objavilo rusko ministarstvo, najviše plaćenika došlo je iz Poljske (2960). Eliminirano ih je 1497. Što se tiče Europe, slijede Velika Britanija, Rumunjska i Hrvatska. Rusi tvrde da se na stranu Ukrajinaca došlo boriti 335 Hrvata te da su 152 eliminirana.

iz Srbije je stigla tek jedna osoba, tvrde Rusi, iz Slovenija njih petero, a iz Mađarske osam. Među njima nitko nije eliminiran. Iz BiH je stiglo 207 državljana od kojih je 90 ubijeno. 

Rusko ministarstvo navodi da se u Ukrajinu došlo boriti 1113 Amerikanaca, od kojih je 491 eliminiran. Od zemalja iz kojih je navodno stiglo najviše plaćenika slijede Gruzija (1042, od kojih je 561 eliminiran) te Kanada (1005, od kojih su 422 eliminirana).

Index je poslao upit Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu obrane te ćemo njihov odgovor objaviti čim ga primimo.

 
Nastavi čitati

Svijet

U Jadranu snimljen drugi po veličini morski pas

Objavljeno

-

By

foto: Area Marina Protetta Miramare

Talijansko utočište za divlje životinje Area Marina Protetta Miramare objavilo je da je u Jadranu uočen drugi po veličini morski pas.

Golema psina (Cetorhinus maximus) snimljena je u Tršćanskom zaljevu, a Talijani navode da je dobra vijest i za zaljev i za njegovu bioraznolikost te da ova vijest također daje znakove nade za vrste koje su sve ugroženije diljem Sredozemlja.

Dodaju da je ova psina posljednji put u zaljevu snimljena 2015. godine. Stručnjaci iz utočišta navode da prisutnost psine ne bi trebala uzrokovati nikakvu zabrinutost, unatoč njegovoj veličini.

Ova se psina hrani planktonima i malim ribama. Treba imati na umu da je u pitanju ugrožena vrsta.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu